Paine fara framantare cea mai simpla reteta
Paine fara framantare sau paine neframantata: este o paine usor de facut, doar se amesteca ingredientele si apoi se lasa la dospit. Obtineti o paine cu miez elastic si pufos si coaja subtire.
Iubesc painea de casa, pufoasa, aromata, proaspat scoasa din cuptor! Mereu fac paine de casa, am tot felul de retete de paine, chifle, covrigi, cornuri si alte pufosenii delicioase si imi place tare mult sa framant aluaturi. Dar, in ultima vreme este un mare iures pe Facebook, toata lumea face paine de casa fara framantare.
M-am uitat pe mai multe retete si peste tot se dau cantitati de genul: 630 g, 315 g, 18 g, 540 g… Sincera sa fiu, nu-mi plac deloc astfel de retete, care dau la gram totul. Nu toate gospodinele au cantare electronice care cantaresc totul la gram, sau cani gradate la miligram. Eu gatesc in general din ochi, apreciez ceea ce pun, am foarte putine retete unde cantaresc ingredientele.
Asa ca am facut aluat dintr-un kilogram de faina si am facut aluatul din ochi, asa cum stiu eu.
Pe blog gasiti si alte retete de paine sau moduri in care puteti folosi painea, va las mai jos doar cateva retete, sa vedeti:
Acesta este rezultatul final: o paine de 1,6 kilograme. 🙂
Ce ingrediente sunt necesare pentru reteta de paine neframantata?
Rating
- -1 kg faina alba
- -700 ml apa usor calduta
- -6 g drojdie uscata (sau 10 g drojdie proaspata)
- -2 lingurite sare
- -1 lingurita zahar
- -50 ml ulei de masline
Cum se face cea mai simpla reteta de paine fara framantare?
Faina se cerne (ca sa fie aerata si fara corpuri straine) si se amesteca impreuna cu drojdia uscata.
Se dauga apa foarte putin calduta, sarea, uleiul si zaharul si se amesteca bine totul, sa nu ramana cocoloase, sa fie un aluat omogen.
Eu am amestecat cu mana, dar puteti folosi o lingura de lemn. Rezulta un aluat moale si lipicios.
Se acopera cu folie alimentara sau capac si se baga in frigider daca vreti sa o coaceti a doua zi sau se lasa pe masa daca vreti sa o coaceti imediat. Fermentatia se va face incet, drojdia dospeste si la rece.
Daca lasati aluatul in frigider, il puteti pastra 5-6 zile si scoateti cand si cat aveti nevoie. Daca vreti sa coaceti painea in aceeasi zi, lasati aluatul pe masa pana cand creste frumos.
Sfaturi pentru reteta de paine neframantata:
-Este bine ca aluatul sa se puna intr-un vas dublu ca volum fata de aluat, pentru ca va dospi si-si va mari volumul.
-Aluatul se unge la suprafata cu ulei, ca sa nu se formeze coaja.
-Din cand in cand, verificati aluatul si daca este prea crescut, il mai apasati cu mana.
Se modeleaza o paine rotunda sau in functie de vasul in care o veti coace. Se poate modela cu faina sau ulei- eu modelez painea cu mainile unse cu ulei.
Se lasa painea pe masa, asezata pe hartia de copt pe care o veti pune in vas si se lasa sa creasca 1 ora. In timpul acesta, aluatul se va incalzi si va creste frumos. Se vede deja ca a crescut si a inceput sa faca basicute mici, se vad palele-sensul in care creste aluatul, semn ca painica va fi pufoasa.
Pentru coacerea painii sunt 2 modalitati: la temperatura foarte mare, in vas cu capac, sau in vas obisnuit, fara capac, la temperatura mai joasa.
1. Coacerea la temperatura mare a painii fara framantare.
Se incinge cuptorul la 200 de grade si se baga in cuptor oala in care vom coace painea. Ideal este sa fie o oala cu capac.
Cand oala este incinsa bine, se scoate, se aseaza painea cu tot cu hartia de copt, se unge cu apa din belsug, se acopera cu capacul si se baga la cuptor.
Nu se umbla in primele 30 de minute la cuptor. In timpul acesta painea va creste si se va coace. Principiul e asemanator cu al painii coapte in test (tàst).
Dupa 30 de minute, se verifica painea si se scoate capacul, pentru ca painica sa se rumeneasca frumos.
Dupa inca 20 de minute se verifica – se face proba cu scobitoarea, ca sa se vada cat este de bine coapta.
Se scoate din cuptor, se aseaza pe un gratar si se lasa la racit.
2. Coacerea pentru painea fara framantare la 180 de grade, in vas normal, fara capac.
Se poate coace simplu si va invit sa vedeti reteta video cum fac totul:
Este o painica perfecta, are coaja crocanta cand e calda si miezul pufos si moale, iar cand se raceste, coaja este fina si moale, ca un burete.
Aceasta este painica proaspat coapta:
Aceasta este painica intoarsa pe spate, este fundul painii, ca sa vedeti cat de frumos a crescut:
Pe scurt, este o paine grozav de buna, usor de pregatit, este o reteta simpla si cu reusita sigura chiar si pentru o gospodina care nu se pricepe la framantat aluaturi.
Aluatul acesta se poate pastra la rece maxim 5 zile si se poate folosi la pizza, paine, covridog, gogosi, turte, langosi, cornuri umplute cu nuca, dulceata etc.
Am dat reteta folosind 1 kg de faina, cu ingrediente usor de cantarit si masurat si am notat observatiile din timpul prepararii. 🙂
Sper sa va foloseasca si astept impresii si poze cu painici.
Mai multe retete cu paine, chifle si alte bunatati pufoase, totul explicat pas cu pas, gasiti pe blog, in sectiunea patiserie, paine – vedeti aici.
Va recomand sa incercati si reteta de paine fara dospire, coapta in punga. Vedeti mai jos cum arata.
Pe blogul meu gasiti si alte retete de paine, una dintre cele mai incercate retete este cea de paine cu iaurt:
Pofta Buna!
De la cititorii care au probat reteta de paine fara framantare:
99 COMENTARII
In sfarsit!!! O reteta cu cantitati „rotunjite”, explicata f bine si la obiect! Ms, Gina, o incerc in Weekend 🙂
Da, am framantat 1 kg de faina, sa vad cum e 🙂
Se coace la 200 grade tot timpul coacerii?
Da, asa o lasi 🙂
am gasit reteta asta la Gina Bradea, e minuata abia astept sa o incerc 🙂
am gasit reteta asta la Gina Bradea, e minuata abia astept sa o incerc 🙂
am gasit reteta asta la Gina Bradea, e minuata abia astept sa o incerc,multumim 🙂
Este o reteta usoara si cred ca si painea este buna. Nu se poate face si cu faina neagra sau de secara ?
Ba da si iese foarte buna, eu am facut cu secara 🙂
am sa incerc si eu pot sa o fac cu faina integral?
Iese minunata cu faina integrala, sigur ca da. Dar va iesi aluatul mai cleios, stii, da? 🙂 Spor, Mariana, astept poze.
am sa incerc si eu pot sa o fac cu faina integral?
Doamna Gina,
Sa va dea Dumnezeu sanatate! Multe avem de invatat de la dumneavoastra!
Multumesc din tot sufletul, la fel si dvstra 🙂 . Invatam zilnic, unii de la ceilalti. Si eu invat atatea de la dvstra 🙂 .
Asa este. Retete excelente!!! Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va dea multa sanatate d-na Gina!
Deja o fac de vreo 3 luni.In acest timp am incercat mai multe variante si in ce priveste ingredientele si modul de lucru.Am constatat ca e mai buna la painea asta faina 000 decat cea pentru patiserie.Acum nici nu o mai las 24 de ore ci minim 6 si iese la fel de buna.Dar cele 6 ore o las in camera nu in frigider si pun doar o lingurita de drojdie uscata.Nu mai incing nici vasul dinainte, am o forma de silicon, o ung putin cu ulei si pun aluatul, apoi acopar cu un capac, mai las sa creasca putin si o coc la foc putin mai iute decat normal.Iese o minune.Am facut si cozonac fara framantare si a iesit de asemenea o minune.Si cand te gandesti cat framantam inainte de a sti aceasta reteta 🙂
Ce minunatieeeeeee…..!
Citind….mi-a venit o idee ! Deja stiu ce am sa prepar pentru provocarea ta, draga Gina.
Te tzuc !
Ma bucur, abia astept sa vad 🙂
Buna ziua, imi place reteta de paine si am sa incerc sa o fac si eu.
Am preparat aceasta panie pentru ca mi s-a parut simpla si rapida, este foarte buna si gustoasa. Multumesc pentru reteta.
Te urmaresc indeaproape draga Gina , multumesc pt retete.
Gina, nu inteleg de ce zici ca painea asta ar fi nedospita. Initial am crezut ca e o soda bread, dar am vazut ca e cu drojdie, ceea ce presupune fermentatie (dospire). Chiar daca dospirea e la rece, tot dospire e :).
In ce priveste cantitatile exacte, o sa iti spun de ce eu cantaresc totul la gram, si fac foarte des paine, in mari cantitati, pentru ca am si abonati. Intai, pentru ca atunci cand faci un produs de zeci, de sute si de mii de ori, el trebuie sa reuseasca de fiecare data identic. Cu aspect 90% identic, cu gust 100% identic.
Punand apa si faina din ochi si sare cu lingura, nu voi avea niciodata certitudinea ca produsul respectiv contine exact 2% sare (cantitatea recomandata pentru paine), ca procentul de hidratare este exact cel dorit etc. Si din ultimele afirmatii deduci ca folosesc nu retete, ci formule atunci cand fac paine. Formule care imi permit sa socotesc cantitatile necesare pentru 1 paine sau 12 paini (cam atatea fac de obicei 🙂 ) de orice gramaj, asa incat indiferent de faptul ca fac o cantitate mica sau una uriasa de aluat, va iesi identic.
Am scris gresit nedospita, am corectat, dar a ramas in link. Voi incerca sa corectez si linkul, e o greseala.
Referitor la paine si formule chimice: fiecare om are felul lui de a gati. Eu nu cantaresc la foarte multe retete, fac din ochi. Prefer sa ma bazez pe simturi, sa fac organoleptic totul. Asta pentru ca, de exemplu la paine, faina nu e la fel, difera tipurile, loturile de faina, chiar daca e acelasi tip( poate fi mai umeda, mai uscata, mai dulce, amara, acra…), sarea e mai mult sau mai putin sarata…etc. Eu simt aluatul la mana. E greu de explicat asta 🙂 .
Fiecare om are abilitatile lui. Eu, de exemplu, nu aud si nu vad bine, port ochelari de cand eram copil. In schimb, am mirosul si gustul extrem de ascutite.
Simt gusturi si mirosuri extrem de fine, pe care multi oameni nu le percep 🙂 .
Gina, dupa tone de aluaturi framantate (si nu exagerez) as zice ca si eu am abilitatea sa „simt aluatul la mana”. Numai ca retetele de pe blog nu le public pentru mine, nici pentru tine, care ai aceste abilitati si simturi exacerbate, ci pentru oameni obisnuiti, de multe incepatori in bucatarie.
Un articol despre un preparat culinar care nu contine informatii riguroase si cat se poate de exacte, in opinia mea nu este o reteta, ci mai degraba o povestire (care sunt de acord, poate fi foarte frumoasa si bine scrisa) despre o experienta personala. Gen cum am facut eu o paine sau cum am facut eu o prajitura.
In fine, asta e opinia mea, eu incerc sa le dau oamenilor repere foarte exacte si sa elimin orice dubiu. Pentru ca ai scris despre faptul ca nu toate fainurile sunt la fel, cand public o reteta de aluat, de fiecare data specific gramajul exact si ca datorita diferentei calitatii fainii ar putea fi nevoie de 1-2 linguri de faina sau dimpotriva, de lichid, in plus.
Pe de alta parte, nu zic ca e chiar imposibil ca vizitatorii tai sa aiba la randul lor simturi exacerbate. Ai mei sunt majoritatea oameni obisnuiti. 🙂
Respect ceea ce spui, dar fiecare om are felul lui de a fi. Eu gatesc in felul meu si asta povestesc pe blogul meu: cum gatesc eu. Tu gatesti in felul tau. Nu ma caracterizeaza sa cantaresc absolut totul la gram 🙂 . Povestesc exact ce si cum fac eu, la mine acasa, fara sa impun cuiva acest lucru. Asa am invatat eu: sa simt, sa vad, am invatat de la batrani. Retetele mele, majoritatea, sunt explicate taraneste, asa cum mi s-a explicat mie, de catre alte persoane.
Sunt oameni care probeaza retetele mele si le plac, altora nu le plac. Suntem oameni si suntem diferiti, asa ca este normal sa avem gusturi diferite. Am retete la care dau totul la gram, dar la majoritatea, improvizez mult. Eu promovez asta: sa pornesti de la o baza si apoi sa improvizezi cu ceea ce ai si sa ajungi la un rezultat pe gustul tau. Pe blogul meu sunt oameni obisnuiti, foarte multe gospodine incepatoare, oameni cu sau fara experienta.
Iar pe blogul meu, da, exact asta scriu: cum gatesc eu, pentru familia mea. Ma documentez, vin cu informatii in plus, mai fac si greseli..
Blogul acesta ma reprezinta 🙂
Doamna Laura Laurentiu, am citit schimbul de pareri dintre dvoastra si d-na Gina, va disputati pe cantitati, amandoua aveti dreptate in parte, dvoastra lucrati cantitati mari, da atunci treb cantarit, dar sa nu exageram ca nu e ca la farmacie, putem rotunji de la ex.8gr la 10gr. Cred ca la fel faceti! 🙂
Am facut paine dupa reteta de mai sus si e ffff buna, simplu de realizay si fff gustoasa!
Daca aveti reteta dvoastra care sigura 90% aspect reusit si 100% gust reusit atunci nu o schimbati ! Dupa reyeta dnei Gina rezultatul e 100% aspect reusit si 100% gust nemaipomenit!
O zi buna !
Am urmarit si eu conversatia, si nu am putut sa nu „zambesc ” la aceasta discutie despre cantitati- un defect profesional, pt ca lucrand patiserie, sunt un fel de chimist si eu. Dar de multe ori inca mai fac acel padispan al mamei mele, cu 6 linguri de faina, 6 linguri de zahar, 6 oua…si tu vei spune , ouale pot fi mai mici, pot fi mai mari, lingurile la fel mai pline mai goale 🙂 dar hai sa iti spun un lucru: mamele si bunicile noastre erau cele mai experte si nu aveau cantar digital la gram si totusi toti absolut toti, odoata in viata am spus „tarta aia cu mere care o facea bunica sau mama nu o sa o mai am norocul sa o gust vreodata!” este usor sa ne dam cu parerea. eu am facut multe retete dE PE blogul Ginei si cred ca este un blog foarte bogat in informatii si scris bine ca o povestire. ai dreptate, suntem in bucataria ei virtuala, suntem oaspetii ei in fiecare din aceste retete, exista un milion de bloguri …poti alege reteta cu 998 gr in loc de 1 kg … 🙂 o zi buna
Draga Gina, fara indoiala ca te reprezinta :). Ai dreptate, e dreptul tau sa scrii ce vrei si cum vrei pe blogul tau, avand insa in vedere ca in introducerea articolului afirmi clar ca nu iti plac deloc retetele care ofera gramaje exacte, eu, care am publicat retete de paine cu 660 de grame de faina, 460 de grame de apa si 16 grame de sare nu aveam cum sa nu ma simt in focul tirului tau destul de vehement 🙂
As vrea sa precizez ca am comentat la acest articol al tau nu pentru a-ti atrage cititorii pe blogul meu, ci pur si simplu pentru ca m-am simtit vizata.
Evident, pe blogul tau poti sa scrii retetele in felul tau si fara sa te exprimi impotriva celor care prefera sa faca lucrurile mai riguros.
Roxana, care e de meserie patiser, va intelege perfect ca adaptand o formula de brutar pentru a obtine o cantitate mica de aluat, cat sa-si faca fiecare acasa doua franzelute, mi-au rezultat cantitatile de ingrediente de mai sus :).
Iar Danei, cea care imi recomanda sa renunt la propriile retete de paine in favoarea acesteia, as vrea sa ii arat o poza cu painile mele, dar din pacate formularul acesta de comentarii nu permite asta. Sa vada cea inseamna pentru mine o paine de care sunt deplin multumita vs. una care ma satisface doar in proportie de 90%. Cred ca n-ar vedea nicio diferenta, dar, dupa cum tu insasi ai afirmat, Gina, fiecare cu simturile si abilitatile lui. 🙂
Exact, ma reprezinta blogul meu si aici scriu asa cum ma pricep eu, mai mult sau mai putin bine, dar in felul meu 🙂 . Nu pot da cantitati la zeci de gram, pentru ca rareori folosesc astfel de cantitati. Sunt unele retete unde este necesara o cantitate fixa, da, asa este.Dau si eu cantitati exacte, dar rar, pentru ca rareori gatesc retete unde cantaresct totul la gram. Si nu-mi plac retetele fixe, unde e nevoie sa folosesti fix 175 g de faina, 165 ml ulei etc… E mult de discutat aici, pentru ca si cantarele au un anumit +/-, exista o toleranta. Cand discutam, de exemplu, de anumite retete gen macarons …. da, acolo cantaresc. In rest, prefer sa folosesc cantitati rotunjite. Este exact ca atunci cand spun ca nu-mi place o culoare sau un anumit gen de muzica, sau o carte, un film, orice altceva.. Eu sunt o fire mai boema, mai visatoare, nu iubesc stiintele exacte 🙂 .
Este strict parerea mea si nu o impun nimanui. Dar este dreptul meu sa spun ce gandesc. 🙂
Mi a placut mult tonul tau calm,nu suparator,mai ales cand ai explicat cozonacul pufos!minunat explicat Gina draga!Eu nu-s deloc incepatoare, dar imi place felul tau. Si apoi fara contraziceri ,fiecare are felul lui de a fi si de a face lucrurile si nu trebuie Sa Ne Punem la punct?Lauta are si ea calitatile ei,tu ale tale si e f bine asa.Noi,alegem ce ne convine.Merci!Daca nu ne intepam putin ,inseamna ca nu suntem romance!placut!
Multumesc frumos, Sandina,
Bucataria e un loc unde ai mereu ceva de invatat si niciodata nu le stii pe toate 🙂 Imi place sa gatesc si sa povestesc despre asta. Simplu, fara ifose sau aere de superioritate, pentru ca nu e cazul. Am invatat si eu de la altii si dau mai departe ceea ce am invatat.
Nu intep pe nimeni si nici contrazicerile nu-mi plac, chiar nu are rost asa ceva. Mancarea se asozeneaza doar cu vorba buna, cu dragoste si blandete.
Fiecare gospodar si gospodina are un anumit fel de a gati si de a explica, fiecare are trucurile lui, retete de care este mandru. E firesc acest lucru 🙂
Iar cea mai buna reteta este cea care-ti iese bine, care este pe placul tau si al celor dragi 🙂
Te imbratisez cu drag!
Stimate Doame si Domnisoare, avand in vedere ca sunt peste 50 de tipuri de aluaturi de paine, si multe tipuri de faina o reteta exacta de faina nu exista decat la Franzela Industriala si la Bagheta Frantuzeasca. Eu dospesc painea de 3 ori, altii numai de doua. Maiaua o fac cu lapte, unii cu apa calduta. Altii pun drojdie uscata 14 g altii 7, unii pun drojdie proaspata de bere altii drojdie de „vin”. Painea ramane totusi paine si nu trebuie sa va certati pe gramaje sau ce tip de faina. Oricum faina Romaneasca nu este buna:-). Eu folosesc faina din Italia sau Franta. Cei care lucreaza in patiserie ma inteleg 🙂 pana si blatul de lucru il am constant la 10 grade. Hai ca deja mi-am facut pofta ma duc sa fac o paine !!! Si va rog nu va mai chinuiti cu biata paine cu 0.20 grame in plus sau minus;-). Conteaza buna sa iasa si sa ne sature stomacul :-).
Laura, cred ca citesti printre randuri, eu nu ti-am recomandat nimic! faci ce reteta doresti! discutia era pe precizia cantitatilor, doar atat! o seara minunata!
Voi incerca si eu aceasta reteta, pana acum faceam paine la masina de facut paine dar sotul meu mi-a aruncat dn greseala paleta asa ca…
Arata delicios, sper sa imi iasa si mie, o bucatareasa mai putin priceputa intr-ale painii de casa. 🙂
Te ajut eu, cu mare drag. Imi spui cand vrei sa faci paine si o facem impreuna. Sunt aici, langa tine, la doar un click distanta 🙂 .
Ginuta, pot face si chifle din aluatul acesta? Te imbratisez cu drag!
Poti face si chifle, ungi mainile bine cu ulei, e un aluat moale si lipicios, dar poti face chifle. Ies moi si pufoase 🙂
Multumesc mult!
Gina draga,eu mananc numai pain e neagra,eu am cantitatile mele,dar as dori te rog cantitatile tale sifelulurile de faina pe care le folosesti tu!multumesc anticipat,cu drag Mioara
Eu locuiesc in Italia, aici sunt alte tipuri de faina, nu mai stiu ce e in Romania acum. O sa vad de anul viitor, cand ne intoarcem acasa.
Retetele mele de paine le gasesti aici, am si din faina integrala: https://pofta-buna.com/category/patiserie-paine/paine/
multumesc si spor la toate,vin sarbatorile !
Multumim frumos, la fel si dvstra 🙂
Multumesc Gina.
Am facut painea, a iesit foarte buna la gust dar si aspectoasa.
Felicitari, arata grozav! Totusi, sfatul meu este sa o lasi putin mai mult pe masa, la crescut, pentru ca nu va mai crapa 🙂
Doamna Gina va iubesc retetele desi am 19 ani de ceva timp gatesc numai dupa retetele de pe blogul dumneavoastra. O zi faina
Ma bucur tare mult 🙂 . Te rog sa ma intrebi fara teama daca nu stii ceva sau ai nevoie de ajutor 🙂 .
si mai am o intrebare: cat cantareste acel cubulet? Fiecare tara cu pachetelele si cubuletele lor 🙂
Multumesc frumos. La 1 kg de faina, se folosesc intre 25-40 g de drojdie proaspata sai intre 7-14 g de drojdie uscata, depinde de aluat. La paine, care este un aluat simplu, eu folosesc putina drojdie, dar framant aluatul foarte bine 🙂
– Mmmm, destul de reusita pentru un incepator, imi zic eu, plina de modestie.
Buna dimineata,
D,na Gina,eu am facut mucenici anul acesst dupa reteta d.voastra(dupa 10 ani…cred)pana acum mii facea mama dar anul trecut a facut AVC si atunci anul acesta am fost eu „gospodina”
Mamei soacre iau placut,,,,,,,si da si eu mi-am dat sema ca trebuia s apun cred ca inca un pumn de faina,,,,a fost aluatul moale si nu au crescut asa cum ar fi trebuit,,,,,,,dar asta nu insemna ca nu au fost excelenti si sau mancat toti
Discutiile inutile ,,,,ne incarac cu energie negativa.
Eu am unvatat multe dupa retetele d.voastra…e adevarat ca nu am familie mare si nugatesc foarte mult,
Sa aveti sanatate si putere de munca .alaturi de cei dragi d.voastra.
cu respect,
elena janeta dobrota.
Buna dimineata, draga mea,
Multa sanatate mamei si imbratiseaz-o din partea mea <3
Nu bag in seama rautatile, nu ma intereseaza.
Despre aluaturi in general: nu se poate da o cantitate exacta de apa, pentru ca depinde foarte tare faina. Daca aluatul a iesit moale, da, trebuia sa mai adaugi putina faina. Nu-i nimic, data viitoare vor iesi si mai bine. Recomand sa faci cornuri din aluat dospit si vor fi minunate, te vei obisnui cu aluatul dospit.
Nu uita ca sunt aici, la un click distanta si gatim impreuna, te ajut pas cu pas 🙂
O pâine super, o faci când ai chef si când ai timp, nu te grăbește absolut nimic, in intervalul 6-24 ore găsești un moment s- o pui intava si s- o bagi la cuptor.
Se poate coace si in vasul de yena,cu capac?
Da. Pui painea in vasul de yena tapetat cu hartie de copt si o lasi sa creasca. O ungi cu apa din belsug, pui capacul si bagi la cuptor.
Buna ziua,Dna Gina,am si eu o intrebare,daca nu va deranjeaza bineinteles- cit timp se coace piinea la 180′ (nici in video nu este specificat,nici in reteta scrisa)va multumesc
Coacerea este in functie de cuptor, dureaza cam 40-50 minute.
Nu ma deranjeaza deloc, revino cu intrebari oricand, eu raspund cu drag.
Pup tare <3
Multumesc,o zi buna!!!!
Multumesc frumos si eu <3
Doamna Gină nu vă supărați dar cum se conservă pâinea dumneavoastra?Vă mulțumesc!
Nu ma supar deloc 🙂 Dupa ce se raceste, eu o tai bucati, o pun in pungi si o bag la congelator. Dezghet cat am nevoie.
Mulțumesc mult chiar nu știam cum să o conserv dar mi-a ieșit o bunătate chiar si bunicuța ce nu are dinți o mănâncă cu plăcere sunt încântată vă mulțumesc ca existați, vă pup dulce !!!!
Ma bucur tare mult <3
Astazi am facut paine dupa reteta ta si a iesit extraordinar .. Felul tau de a gati mi se pare corect . Nu intotdeauna avem la dispozitie cantare , cani etc. Soacra me nu cantarea nimic facea totul la ochi si facea nuste minunatii .
Multumesc frumos, te pup tare. Din aluatul asta sa faci si pizza, cornuti, placinte, turte coapte in ulei sau pe plita… 🙂
Astazi am facut paine dupa reteta ta si a iesit extraordinar .. Felul tau de a gati mi se pare corect . Nu intotdeauna avem la dispozitie cantare , cani etc. Soacra me nu cantarea nimic facea totul la ochi si facea nuste minunatii .
PS Ce paine buna am mancat astazi Merci
MULTUMESC MULT PENTRU RETETA EXPLICI ATAT DE BINE PW INTELESUL TUTUROR 😊
Multumesc frumos si eu <3
[…] ciabatta. Prin procentajul ridicat de lichide din compozitia sa, acest aluat ne duce cu gandul la painea „fara framantare” (no knead), dar spre diferenta de acesta, produsul nostru necesita o munca intensa si plina de […]
Super reteta! Azi am facut si eu paine neframantata dupa reteta dvs.! A iesit o minune de gust si aspect, cu niste ingrediente la indemana tuturor! Multumesc!
Multumesc frumos si eu.
Daca las aluatul toata noaptea la temperatura camerei este vrio problema va multumesc frumos
E mai bine in frigider, la rece. Pe masa o sa dea afara din lighean 🙂
Multumesc pentru reteta.
Extraordinar de gustoasa painea,cuvintele nu pot exprima multumirea o imbratisare virtuala,multi pupici din partea mea!
Multumesc frumos si eu, Pup tare 🙂
Cateva nelamuriri de incepator:
1. ce faina se foloseste? – 000, 650, integrala, amestec etc
2. daca facem painea imediat si nu bagam aluatul la cuptor recipientul se mai acopera cat sta pe blat cu capac/folie alimentara?
3. cam cat este timpul de dospire pentru varianta de mai sus?
Multumesc si spor
Multe intrebari. La paine se foloseste cea mai ieftina faina, poti folosi 650, integrala si amestec. 000 e faina de forta, deci pentru cozonaci, nu pentru paine.
2. nu inteleg intrebarea 2. Vezi ca reteta e scrisa si video.
3. Pana creste. Nu e timp fix de dospire 🙂
Multe multe ce sa-i fac. Asa e cu cei care doresc sa le reuseasca reteta si sa ararte ca painea dv. Noroc ca aveti disponibilitate si pentru aceasta va multumesc.
La pct. 2 am una am gandit si alta am scris iar pentru asta imi fac mea culpa 🙂
Era vorba de faptul ca daca nu bag la frigider aluatul si prefer sa fac painea in aceeasi zi, vasul in care las aluatul sa creasca se mai acopera cu folie alimentara/prosop etc. sau se lasa sa creasca in vas fara nimic peste?
La pct. 3 la timpul de crestere am vrut sa ma refer. Cam care este acesta daca il lasam pe blat?
Multumesc
Daca lasati la crescut pe masa, da, este bine sa se acopere. Se lasa pana creste 🙂 Nu este un timp exact, depinde cat de cald este in camera.
Multumesc frumos 🙂
Cu cea mai mare placere 🙂
[…] e suficient sa-i fierbeti cateva minute, apoi ii serviti cu mustar si paine proaspata (va recomand aceasta reteta de paine fara framantare, vedeti mai jos cum arata produsul […]
[…] o reteta simpla de paine din faina integrala, fara framantare, o sa va dau acum reteta. Mai fac o Paine neframantata, din faina alba, care iese foarte […]
Nu inteleg.Toata lumea scrie ca aceasta paine fara framantare se coace in vas cu capac etc.Nu m-a incantat ideea,deci nu am facut-o.Tu esti singura care spui ca se coace si obisnuit,dat nu ne spui rezultatul final.Eu nu am cratita care sa mearga la cuptor cu capac,doar tavi.Poate=mi raspunzi si mie.Diseara doresc sa o incerc.Cu stima,Violeta
p.c.vad ca este incercata reteta,poate-mi raspunde cineva care a fac prin procedeul 2.
Este reteta si video, acolo am lasat pe masa aluatul, nu la frigider, sa dospeasca. Am incercat 2 metode diferite. Si am copt painea la cuptor, fara capac-vezi video.
Pe blogul meu eu raspund intotdeauna, asa ca lasa intrebari fara teama, la orice nelamurire ai.
Se poate coace si fara capac, in tava normala de cuptor. Dar in acest caz pui in tava, alaturi de paine, un castronel cu apa, sa fir cam 200-300 ml apa. Dupa 30 minute de coacere scoti castronul. Inainte de coacere ungi painea bine cu apa din belsug, cu o pensula, la fel si dupa ce o scoti din cuptor.
Si va fi bine 🙂
[…] paine neframantata […]
Felicitari maxime! Esti geniala si-ti multumesc pentru tot ce postezi!
Iti multumesc frumos, Carolina!
Te invit si pe tine sa incerci retetele.
[…] Paine neframantata (reteta simpla) […]
Eu fac paine si cozonac, amestescand ingredientele bine; lasand apoi cam 1 0ra sa creasa; apoi minim 12 ore in frigidre; e super usor super/bun. 🙂
Am o intrebare; nu cred ca imi veti putea raspunde; totusi, sper. 🙂
Am crescut un iepuras;dar l am si taiat; am facut friptura la cuptor, din care am taiat o bucatica; era normal de fripta;
dar am dus o la sora mea, intreaga; si cand vrem sa taiem din ea, nu se mai utea , era tare ca piatra.
Sora mea a reincalzit o, in cuptor; desi se putea manca fbine si rece.
Ce fenomen s a intamplat?
Am fost f necajiti; mai ales ca era si duminica. 🙂
Intotdeauna raspund.
Cand se raceste, da, carnea se intareste. Daca a fost gatita mai uscat, devine si mai tare. Recomand incalzirea la cuptor, puneti in tava, turnati putina apa, vin sau sos de rosii, acoperiti cu capac si lasati sa se incalzeasca.
[…] de paine am AICI. Veti gasi retete de paine de tot felul, pentru toate gusturile: celebra paine fara framantare din faina alba sau integrala, chifle cu lapte, integrale, Laungenbrot, chifle cu unt, paine cu […]
[…] care se face la fel de usor precum aceasta reteta. O alta reteta pe care o prepar des este cea de paine fara framantare, e pufoasa, moale, cu o crusta delicioasa […]
Gina, am mare nevoie de ajutorul tau: caut o reteta de pâine cu miezul dens, sa nu fie pufos, soțul are preferința asta, și nu găsesc… Am încercat sa pun mai multa faina, am lăsat sa crească mai puțin, dar degeaba… Ma poți sfătui, te rog?
Poti adauga 200 g de faina integrala.
Multumesc, am sa încerc!
Multumesc!
Am făcut întocmai cu recomandările. Dupa ce a crescut în vasul în care am amestecat ingredientele, am pus aluatul în tava , a crescut frumos și aici , dar când am udat s-o pun la copt a dat inapoi și cred ca am făcut greșeala sa o bag asa în cuptor și n-a mai crescut deloc.A ramas plata . Voi vedea cum e la gust….
Ai lasat-o prea mult la crescut, sau ai pus apa prea rece.