Secretele aluatului dospit
Care sunt secretele aluatului dospit, cum se face aluatul dospit, care sunt secretele care fac sa iasa painea de casa atat de pufoasa, cozonacii dolofani, cornurile care ne parfumeaza diminetile si multe altele? Nu toata lumea are mana de aluat, dar totul se invata, cu rabdare. O sa va spun acum toate secretele pe care le stiu si o sa va ajut pas cu pas, in asa fel incat sa va iasa aluaturile la fel de pufoase ca ale mele.
Si eu am fost ajutata, am invatat de la femeile din familie sau de la colege de serviciu, de la tv, din carti si reviste sau de la scoala. Asa ca este timpul sa invat si eu pe altii, sa le spun ceea ce m-au invatat si altii pe mine. Pentru ca binele se da din mana-n mana. 🙂
Secretele aluatului dospit
1. Pentru inceput, este bine sa stim ce tipuri de faina sunt bune pentru aluatul dospit, pentru ca pe piata sunt multe tipuri de faina. Asa ca mai intai cititi articolul despre faina.
2. Cerneti faina inainte de folosire: poate avea diverse impuritati dar si pentru aerisire, o faina cernuta inainte, va creste mult mai frumos. Iar daca vreti sa faceti cozonac, panettone sau un alt aluat greu, cerneti faina de 2-3 ori, sa se aeriseasca bine. Ideal e cu 1 zi inainte.
In felul acesta se va usca mai bine. Bunicile noastre puneau faina sus, pe soba cu 2-3 zile inainte de-a face cozonac si o cerneau de cateva ori.
Stiti vestitul cozonac cu 10 galbenusuri, nu-i asa? Gospodinele care au probat reteta au spus ca e cel mai bun cozonac pe care l-au gustat vreodata si am explicat reteta extrem de amanuntit. Nu e deloc greu de facut si nici nu se framanta ore-n sir – vedeti reteta aici.
Secretele aluatului dospit
3. Toate ingredientele care se folosesc la aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar lichidul (apa, lapte) trebuie sa fie usor caldut.
4. Ideal este sa se faca inainte o maia din: apa calduta (sau lapte) putin zahar, faina si drojdie. In mod normal drojdia uscata nu are nevoie de maia, doar se amesteca in faina. Eu prefer de multe ori sa fac maia, in special la aluaturile gerele, care contin mai multe oua, zahar, grasime etc. Se bat bine faina cu drojdia, zaharul si apa caldute, sa rezulte un sos ca o smantana groasa, se bate putin cu telul ca sa faca basici. se presara putina faina deasupra si se lasa la cald, ca sa creasca.
Cornurile din aluat dospit se pot face acasa cu tot felul de umpluturi, dulci sau sarate: branza, mere, gem, rahat, nuca, ciocolata…Si ies mai bune decat la patiseriile profesionale, chiar si croissante de casa stiu sa fac, delicioase.
Va las retetele aici.
Secretele aluatului dospit
5. Pentru 1 kg de faina se folosesc 2 pliculete de drojdie uscata la aluaturile grele si 1 pliculet la aluaturi usoare gen paine, sau 40 g de drojdie proaspata la aluatul gen cozonac si 20 g la aluatul de paine.
Este vestita painea mea cu iaurt – reteta aici. Iese fantastic de moale si pufoasa si se feliaza fara sa se sfarame.
Sfaturi de la Gina Bradea
Ba chiar la paine reduc si mai mult cantitatea de drodie si pun doar 1 pliculet – 7 g de drosdie uscata sau 20 g de drojdie proaspata, la 2 kg de faina. Si-mi iese o paine grozava.
Aluatul va creste mai greu, da, dar in 2-3 ore deja e bine crescut.
6. In mijlocul fainii se face un crater (o gaura) in care se toarna maiaua si restul ingredientelor folosite (oua, lapte, arome etc.) si se framanta. Ideal este ca lichidul sa nu se puna tot odata, ci treptat, pe masura ce cere aluatul, iar grasimea (unt, ulei) sa se adauge cate putin la framantat (se ung mainile si marginile vasului).
Gogosile cred ca sunt pe placul tuturor, de post sau de dulce, simple sau umplute 🙂 Am multe retete delicioase aici.
7. Cand se termina uleiul si aluatul este bine framantat, se tranteste de 6-7 ori de lughean – eu pun ligheanul jos si dau drumul la aluat sa cada. In felul acesta, bulele de aer se uniformizeaza, vezi observa ca aluatul va deveni mult mai elastic si mai fin.
8. Se acopera si se lasa la crescut, in loc ferit de curenti si zgomot, la cald. Daca este rece, aluatul nu va creste. va spun un secret: aprindeti cuptorul pentru 5 minute, apoi il stingeti.
Verificati sa nu fie fierbinte gratarul ci doar caldut si bagati ligheanul cu aluat inauntru. In felul acesta, aluatul va creste foarte frumos si repede, dar va recomand sa va uitati la el la fiecare 15 minute.
Daca vreti sa faceti cei mai pufosi si mai gustosi cozonaci – vedeti aici retetele mele.
Se poate framanta aluatul de cozonac si la robot – vedeti reteta aici.
Secretele aluatului dospit
9. Dupa ce a crescut, se modeleaza in formele dorite si se lasa la crescut minim 20 de minute, depinde de cat de repede creste aluatul.
10. Se unge deasupra cu ou batut cu lapte sau apa (se va unge mult mai usor).
11. Se coace la temperatura potrivita, 170-180 de grade, depinde de cuptor.
12. Dupa coacere, este ideal sa fie lasate la racit pe gratare. Nu in tava sau direct pe masa, pentru ca transpira si se cruzeste, va deveni cleios. Racirea este bine sa se faca in camere calde, sa nu fie temperaturi mai mici de 20-25 de grade.
Produsele din aluat dospit se pot congela fara probleme si dezghetati exact cat va trebuie. Eu coc mai multa paine, pizza, focaccia, covrigi, placinte si le bag in congelator, scot cand am nevoie. Framant cate 8-10 kilograme de faina odata, am cuptor mare cu lemne, in curte.
131 COMENTARII
Bine de stiut!!
😉
<3 multumim frumos pentru sfaturi …. (y)
Ce cuptor aveti!!!!!!!!!!!!! Ce de bunatati faceti in el!!!!!!!!!!!!!!!!! Sicera admiratie! Dar cum se construieste un asemenea cuptor minunat? E din caramida de shamota?Puteti sa-mi datzi cateva indicatii?
va multzumesc ,
cu stima
Angela
Multumesc frumos pentru apreciere, dar nu stiu cum se fac aceste cuptoare. Cu siguranta au caramida de samota, dar mai mult de-atat nu stiu 🙂 .
Va multumesc pentru sfaturi,sunt bine primite !!Avem multe de invatat !!!
DOAMNĂ SUNTEȚI GROZAVĂ
va multumesc pt.retetele minunate.
va multumesc pt.retetele minunate.
DOAMNĂ SUNTEȚI GROZAVĂ
Va multumesc pentru sfaturi,sunt bine primite !!Avem multe de invatat !!!
MULTUMESC DIN TOT SUFLETU PENTRU SFATURI SI RETETE.
Cu drag 🙂
Bune sfaturi . Multumesc frumos !
Cu drag 🙂
Ar mai trebui adaugat, faptul ca la cozonaci ouale se separa de albus. Galbenusurile se bat de cu seara cu putina sare ; cand trebuie sa le punem in aluat trebuiesc batute foarte bine , pana devin ca o spuma; albusurile se bat si se folosesc la nuca; in nuca mai punem rom, zahar putin lapte caldut si apoi albusurie batute ca la bezea. Eu fac craterul in mijlocul ligheanului unde pun o lingurita rasa de sare la 1 kg de faina si pun lapte fierbinte cat sa fac un pic de amestec de consistenta unei smantani, fara cocoloase ; cand aceasta a devenit calduta abia atunci torn drojdia crescuta separat asa cum a fost descrisa de dna; mai las sa creasca un pic maiaua cu drojdia si apoi pun galbenusurile laptele ( eu pun in lapte tot zaharul ca sa se topeasca, romul, vanilia, si celelate esente pe care le folosesc). Folosesc la cozonaci esente fiole deoarece sunt cele mai calitative si placut aromate. Conteaza ca tavile de cozonaci sa fie inalte, iar cantitatea de aluat pusa in tava trebuie sa fie cam pana la jumatate sau trei sferturi din tava; se lasa sa creasca in tava la loc caldut pana ajunge cozonacul la larginea tavii, se unge cu galbenus bautut si apoi se baga la cuptor. Nu se deschide cuptorul in primul sfert de ora. Cand scot cozonacul din cuptor il ung cu un sirop facut din zahar in care am pus si putina esenta de rom, si in felul aceste cozonacul va avea un luciu frumos.Apoi, presar prin sita de ceai sahar pudra, sau il puteti orna cu jumatati de nucu, cum doriti. Adoua zi, iau fiecare cozonac si il invelesc in hartie alba si il pun in sacose undeva la racoare.Se pastreaza grozav si in congelator , asa cum a fost desris. Folosesc pentru tavi, hartia de copt si in felul acesta nici nu se lipeste si tavile se spala mult mai usor. Faina Dobrogea cu 3 zerouri este foarte buna.
Multumesc frumos pentru vizita si descriere 🙂 . Sunt retete multe de cozonac, asa este. Eu prefer sa nu folosesc albusurile la cozonac, dar iese foarte bun si cu albusuri 🙂
Adevarat, la cozonac si eu procedez la fel! 🙂
Va multumesc pt.toate explicatiile
Cu mare drag. 🙂
Vă sunt recunoscător pentru reţetele și sfaturile oferite. Nu sunt însă de acord cu înghețarea a astfel de produse de panificație. Cercetările din domeniu demonstrează că structura proteinelor din compoziția produselor este afectată semnificativ de temperaturile negative. Acest fapt scade calitatea produselor din mai multe puncte de vedere: cantitatea de firimituri, mărimea acestora, coeziunea etc.
Multumesc frumos pentru vizita si sfaturi.
Cat despre cercetari…sunt multe si nici nu stii pe cine si ce sa mai crezi. Pe scurt, ma bazez pe bun simt si fac ceea ce cred ca este corect: folosesc mai mult miere de albine decat zahar, fac paine in casa si congelez cand am mai multa etc. O mare parte din paine din hypermarketuri vine congelata si se coace pe loc. E corect?
Multe alimente se congeleaza, e corect? Da, se modifica structura alimentului, dar e mai bun decat cel conservat cu tot felul de chimicale 🙂
corect !
Daca decongelarea se face treptat trecandu se produsul prin frigider si de la frigider la temperatura camerei atunci modificarile calitative vor fi mult reduse. Tot descoperirile stiintifice au demonstrat asta.
Gina, ai niste sfaturi si retete super !!!!!!!! Multumesc mult pentru ele
Multumesc si eu, din tot sufletul!!! 🙂
foarte buna reteta va multumesc
[…] aici Secretele aluatului dospit. Cand aluatul a crescut, se modeleaza covrigeii (micuti sau mai mari, dupa preferinta), si se […]
[…] spun cum se face aluatul simplu de paine, pe care l-am descris amanuntit si cu toate secretele aici-Secretele aluatului dospit . Respectati indicatiile de acolo, dar cu ingredientele pe care le-am dat aici, in […]
[…] patisere vestite si pricepute. De la ele am invatat sa fac Painea impletita, colaci de tot felul, Secretele aluatului dospit(o parte). Stiti ca pe-atunci nu erau peste tot unt, smantana, oua, vanilie si multe altele, asa ca, […]
[…] Aluatul este cel simplu, de paine, pe care l-am spus de multe ori, asa ca nu-l voi mai repeta. Se framanta aluatul si se lasa la dospit. Vedeti aici Secretele aluatului dospit. […]
[…] Ca sa va fie de ajutor, cititi si Secretele aluatului dospit-aici. […]
Super sfaturi, dar de ce nu ai si optiunea de „printat” in site?
Multumesc frumos.
Din pacate, e blocata functia de copiere, pentru ca sunt foarte multi care copiaza retetele si pozele si le pun pe siteurile lor.
Imi apar munca, pentru ca legile din Romania nu apara drepturile de autor 🙁
Doamna Gina , eu barbat la 35 de ani , prima oara cand am facut cozonac a fost dupa reteta d-stra , pana acum nici eu nici sotia nu indrazneam din cauza frici de dospit, dar de cand cu bagatul un pic la cuptor cald , e cel mai bun sfat , si de fiecare data fac din cate 2 kg de faina + restu , si in 4 zile nu mai e farama de cozonac in casa , ies asa de buni mmmmmmmm, sanatate si numai bine in viata !! saru’mana !
Ma bucur tare mult, Alin, va imbratisez! Te rog sa-mi spui Gina 🙂
Sa-ti spun un mic secret: tare-s sexi barbatii care gatesc 🙂 Recomand sa mai probezi si alte retete de la mine, ce-ti place tie. O cina pregatita de tine sau de sotie, reprezinta mai mult decat orice cadou scump. 🙂 Spun din experienta, noi mereu ne surprindem unii pe ceilalti cu diverse bunatati. La noi, si copiii gatesc 🙂
La asta m-am gandit si eu. Numai ca:1) este dificil sa urmaresti o reteta cu laptopul sau telefonul pe masa din bucatarie, de scris… ne-am cam dezobisnuit in aceasta era a computerului si 2), fiecare are felul lui de a prezenta si scrie retetele si se va cunoaste imediat ca s-a furat de undeva. Fiecare este unic in felul… oricum voi incerca sa prepar din retetele tale, sunt minunate si cu multe sfaturi. De fapt te-am gasit cautand informatii despre tipurile de faina si aici mai fac o paranteza si ti-as sugera daca poti cand postezi o retea sa spui si tipul de faina folosit, asa cum gasim in retetele americane de exemplu. Am incercat sa pregatesc niste cornuri de post, si bineinteles ca nu mi-au iesit de prima data, pentru ca asa cum spuneai fiecare preparat cere un anumit tip de faina iar in reteta nu se spunea acest lucru. Cine are experienta, stie, dar mai sunt si incepatori si pentru ei mi se pare corect sa se dea toate informatiile. Ma enerveaza foare tare cand gasesc o reteta care se prezinta super-tare si produsul final arata perfect, dar nu se spun micile secrete ale reusitei.
Draga mea, eu sunt in Italia 🙁 Traiesc aici de cativa ani si nu mai stiu ce mai e pe piata romaneasca. Dar uite cum facem: cand vrei sa faci ceva, te ajut pas cu pas, ok?
Sa stii ca nu tin cont de tipul de faina, in general. Ceea ce conteaza cu adevarat e mana si sufletul omului. O sa te ajut sa cunosti faina, s-o simti la mana.
Te pup tare! 🙂
Buna ziua!
Ma intrebam daca mi-ati putea spune, din experienta dumneavoastra, care aluat iese mai bun: cel facut cu drojdie proaspata sau cel cu drojdie uscata?
Si mai e un lucru pe care nu-l pot intelege. E legat de cozonacul mancat in copilarie la o prietena a bunicii: senzational! Se desfacea in fasii ca franzela! Acest lucru nu mi-a reusit niciodata. Imi iese un cozonac extrem de inalt si poros, dar lipsit de moliciune la limba. E destul de aspru si niciodata nu se desprinde felia in fasii. Si am incercat diverse retete. Recunosc ca pe cea de cozonac moldovenesc intentionez sa o fac pt acest Paste si nu am incercat-o pana acum. Dar reteta d-nei de care aminteam era una umila, in comparatie cu reteta dv, si totusi ieseau niste cozonaci senzationali. Care sa fi fost secretul? Faina de la moara? Framantatul?
Multumesc anticipat pt timpul acordat!
Cristina
Multumesc foarte mult. Te pup si eu!
Foarte frumos!
Buna ziua!
Ma intrebam daca mi-ati putea spune, din experienta dumneavoastra, care aluat iese mai bun: cel facut cu drojdie proaspata sau cel cu drojdie uscata?
Si mai e un lucru pe care nu-l pot intelege. E legat de cozonacul mancat in copilarie la o prietena a bunicii: senzational! Se desfacea in fasii ca franzela! Acest lucru nu mi-a reusit niciodata. Imi iese un cozonac extrem de inalt si poros, dar lipsit de moliciune la limba. E destul de aspru si niciodata nu se desprinde felia in fasii. Si am incercat diverse retete. Recunosc ca pe cea de cozonac moldovenesc intentionez sa o fac pt acest Paste si nu am incercat-o pana acum. Dar reteta d-nei de care aminteam era una umila, in comparatie cu reteta dv, si totusi ieseau niste cozonaci senzationali. Care sa fi fost secretul? Faina de la moara? Framantatul?
Multumesc anticipat pt timpul acordat!
Cristina
Buna ziua!
Ma intrebam daca mi-ati putea spune, din experienta dumneavoastra, care aluat iese mai bun: cel facut cu drojdie proaspata sau cel cu drojdie uscata?
Si mai e un lucru pe care nu-l pot intelege. E legat de cozonacul mancat in copilarie la o prietena a bunicii: senzational! Se desfacea in fasii ca franzela! Acest lucru nu mi-a reusit niciodata. Imi iese un cozonac extrem de inalt si poros, dar lipsit de moliciune la limba. E destul de aspru si niciodata nu se desprinde felia in fasii. Si am incercat diverse retete. Recunosc ca pe cea de cozonac moldovenesc intentionez sa o fac pt acest Paste si nu am incercat-o pana acum. Dar reteta d-nei de care aminteam era una umila, in comparatie cu reteta dv, si totusi ieseau niste cozonaci senzationali. Care sa fi fost secretul? Faina de la moara? Framantatul?
Multumesc anticipat pt timpul acordat!
Cristina
Din ce se fac gratarele pentru a pune cozonacii la racit?
Sunt gratare din sarma, se cumpara de la magazinele cu articole de menaj 🙂
[…] Se pune faina intrun vas, se adauga drojdia-eu prefer uscata. Se amesteca, apoi se adauga sarea si apa si se framanta, adaugand putin cate putin, uleiul. In 10 minute, aluatul este gata. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca la loc cald. Vedeti aici secretele aluatului dospit. […]
[…] ml de ulei de masline. Framantatul nu dureaza mult, cam 10 minute. Vedeti aici cateva sfaturi despre Secretele aluatului dospit. Se acopera cu un servet uscat si se lasa deoparte sa […]
[…] de mai sus, apoi se framanta cam 10 minute, ungand mainile cu ulei. Cum se framanta si care sunt secretele unui aluat dospit reusit-vedeti AICI. Am explicat totul cu lux de […]
[…] Se framanta un aluat din faina, sare, zahar, drojdie, arome, unt, oua si lapte-vedeti AICI Secretele aluatului dospit unde am scris extrem de amanuntit. […]
[…] Se cerne faina, se adauga drojdia uscata, zaharul ouale, aromele, sarea si laptele si se framanta adaugand putin cate putin uleiul. Vedeti aici Secretele aluatului dospit. […]
[…] Va recomand sa cititi si Secretele aluatuilui dospit-aici. […]
[…] framanta aluatul din ingredientele de mai sus. Am explicat totul aici, in Secretele aluatului dospit. Respectati indicatiile de acolo (pentru ca sunt extrem de amanuntite si nu are rost sa scriu din […]
[…] Vedeti aici mai multe secrete care sa va ajute pentru un aluat dospit extrem de pufos. […]
[…] mai poate adauga putina apa calduta, cat sa fie un aluat potrivit de moale. Va invit sa cititi aici Secretele aluatului dospit, ca sa vedeti cateva trucuri de mare […]
[…] este nevoie, se mai adauga 1 lingura de faina sau lapte, in functie de cum cere faina. Vedeti aici Secretele aluatului dospit, cateva sfaturi din batrani si de la patiseri cu experienta, extrem de utile. Se acopera cu folie […]
[…] Va invit sa cititi SECRETELE ALUATULUI DOSPIT-veti gasi aici informatii tare utile, cicaleli de la b… […]
Felicitări pentru blog,în primul rand.Este sursa de inspirație a multora dintre noi!Am început sa fac cozonaci de vreo 2 ani. Primesc nenumărate cuvinte de laudă de la familie..Nemulțumirea mea este ,că a doua zi,aceștia devin sfaramiciosi.Nu înțeleg unde gresesc,de nu se rup mereu fâșii. Poate îmi răspundeți dumneavoastră!Oricum,vă doresc un Paște fericit!
Multumesc frumos.
Spune-mi ce reteta folosesti, daca faci vreuna dintre retetele mele. Ca sa stiu ce sa-ti recomand.
[…] Cititi si Secretele aluatului dospit-aici. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
[…] aici Secretele aluatului dospit. Cand aluatul a crescut, se modeleaza covrigeii (micuti sau mai mari, dupa preferinta), si se […]
[…] de mai sus, apoi se framanta cam 10 minute, ungand mainile cu ulei. Cum se framanta si care sunt secretele unui aluat dospit reusit-vedeti AICI. Am explicat totul cu lux de […]
[…] Se pune faina intrun vas, se adauga drojdia-eu prefer uscata. Se amesteca, apoi se adauga sarea si apa si se framanta, adaugand putin cate putin, uleiul. In 10 minute, aluatul este gata. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca la loc cald. Vedeti aici secretele aluatului dospit. […]
[…] Cititi Secretele aluatului dospit, veti gasi multe informatii utile. Se adauga putin cate putin uleiul (eu pun la framantat si o lingura de untura), pana cand aluatul se desprinde de pe mana. Acest aluat va fi putin mai „nisipos” decat aluatul dospit obisnuit, din cauza continutului de tarate. Se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit, la loc cald si ferit de curenti , timp de 1 ora. […]
Buna ziua ,
Sunt curios , de ce nu creste aluatul care nu contine drojdie ci contine margarina .. volovanul si saratelele . Margarina am inteles ca se expandeaza si mareste aluatul .. insa unele cresc , altele nu cresc .. oare de ce ?
Va multuemes mult
Aluatul acela este in straturi. Margarina, unt sau alta grasime separa foile de aluat si de aceea se umfla. Nu creste aluatul, doar se umfla,se separa foile, e o diferenta.
[…] acopera cu un servet curat si se lasa la dospit. Vedeti aici secretele aluatului dospit, cateva sfaturi foarte […]
[…] Toate ingredientele folosite, este bine sa fie la temperatura camerei. Se cerne faina, se amesteca drojdia uscata( eu numai uscata folosesc) si se face o adancitura in mijloc. Se pun aici apa calduta, in care s-a dizolvat zaharul, sare, turmericul si aromele si se incepe framantarea. Cand este totul incorporat, se adauga uleiul caldut, putin cate putin. Daca aluatul mai are nevoie de apa calduta sau faina, se mai adauga, pana obtineti un aluat potrivit, nu foarte moale, dar sa se desprinda de pe mana. Niciodata nu se poate da cantitatea exacta de apa necesara unui aluat, din cauza ca depinde mult de faina, cat este de uscata, cum este glutenul continut…etc. Vedeti aici secretele aluatului dospit. […]
[…] Vedeti aici secretele aluatului dospit: pornind de la alegerea fainii si a celorlalte ingrediente, framantare, dospire si coacere…Am spus tot ce stiu, informatii adunate in ani lungi de studiu si practica. In cuvinte simple, fara explicatii stiintifice 🙂 […]
[…] Vedeti aici secretele aluatului dospit, unde spun multe trucuri pentru cele mai pufoase aluaturi. Asa cum fac babele moldovence 🙂 […]
[…] intai framantam aluatul. Cum se framanta si care sunt toate secretele aluatului dospit-vedeti aici am scris pe larg, dati click unde este scris cu rosu.Vedeti cat de pufos a iesit aluatul si ce […]
[…] secretele aluatului dospit aici, ca sa va iasa si voua aluaturi dospite la fel de frumoase ca ale mele […]
[…] Vedeti Secretele aluatului dospit aici. […]
[…] Aluatul pentru placinta este foarte important, pentru o placinta cu foi din aluat dospit, foile trebuie sa fie moi si pufoase, nu tari. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. […]
[…] creasca frumos) si apoi se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit. Recomand sa cititi si Secretele aluatului dospit. Veti afla niste trucuri deosebite pentru niste aluaturi foarte pufoase.Branza se amesteca cu […]
[…] Aluatul pentru placinta este foarte important, pentru o placinta cu foi din aluat dospit, foile trebuie sa fie moi si pufoase, nu tari. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. […]
[…] Vedeti aici Secretele aluatului dospit. […]
[…] framanta aluatul din ingredientele de mai sus. Am explicat totul aici, in Secretele aluatului dospit. Respectati indicatiile de acolo (pentru ca sunt extrem de amanuntite si nu are rost sa scriu din […]
[…] Se cerne faina, se adauga drojdia uscata, zaharul ouale, aromele, sarea si laptele si se framanta adaugand putin cate putin uleiul. Vedeti aici secretele aluatului dospit. […]
[…] Va recomand sa cititi si secretele aluatuilui dospit – aici. […]
[…] Va recomand sa cititi aici secretele aluatului dospit-veti gasi sfaturi foarte utile. […]
Bucuroasa pana la Dumnezeu si inapoi ca am dat de site-ul dumneavoastra si de toate sfaturile care le imparasiti pentru toata lumea.Mi-ati dat incredere ca pot sa fac multe lucruri de care eram convinsa ca nu le voi putea face vreodata! Multa sanatate va doresc!
Si eu ma bucur ca m-ai gasit, Andreea. Te rog frumos sa-mi spui Gina si te astept sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. O sa te ajut sa faci tot ce vrei in bucatarie. Nu uita ca nimeni nu s-a nascut invatat 🙂
[…] Aluatul pentru placinta este foarte important, pentru o placinta cu foi din aluat dospit, foile trebuie sa fie moi si pufoase, nu tari. Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. […]
[…] Ca sa va fie de ajutor, cititi si Secretele aluatului dospit-aici. […]
[…] Se framanta un aluat din faina, sare, zahar, drojdie, arome, unt, oua si lapte – vedeti AICI Secretele aluatului dospit unde am scris extrem de amanuntit. […]
[…] recomand sa cititi si Secretele aluatului dospit-aici, daca vreti sa aflati mai multe despre cele mai reusite […]
[…] explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, cititi cu rabdare […]
[…] Va invit sa cititi si SECRETELE ALUATULUI DOSPIT – aici. […]
[…] explicat pe larg secretele aluatului dospit aici.. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, cititi cu […]
[…] Se cerne faina intrun castron, se adauga sarea si drojdia, apa calduta si se framanta, adaugand uleiul cate putin, pana cand se obtine un aluat elastic si potrivit de tare, sa se desprinda de mana. Vedeti aici cateva sfaturi despre secretele aluatului dospit […]
[…] recomand sa cititi Secretele aluatului dospit aici, am notat multe trucuri pentru cel mai bun […]
[…] ml de ulei de masline. Framantatul nu dureaza mult, cam 10 minute. Vedeti aici cateva sfaturi despre Secretele aluatului dospit. Se acopera cu un servet uscat si se lasa deoparte sa […]
[…] acopera cu un servet curat si se lasa la dospit. Vedeti aici secretele aluatului dospit, cateva sfaturi foarte […]
buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cand se pune la congelator surplusul de aluat pentru paine sau pizza. Imediat dupa framantat sau dupa ce a fost lasat la dospit?
Eu nu pastrez aluatul dospit la congelator. In frigider se poate pastra cateva zile, imediat dupa framantare.
Buna dimineața! Am încercat de nenumărate ori reteta dumneavoastra se cozonac moldovenesc, mi-a iesit foarte buna + si alte rețete, dar la reteta se cozonac se arde de jos. Daca as pune o tava cu apa dedesubt, nu se incruzeste cozonacul sau as imbraca o tava cu folie de aluminiu? Cer parerea dumneavoastra, multumesc o zi buna !
Scuze de intarziere, am fost plecata cateva zile. Nu recomand tava cu apa. Cel mai bine e sa pui dedesubt cateva caramizi de șamota, foarte subtiri. Se gasesc la depozitele cu materiale de constructii.
[…] va plictisesc iar cu detalii, dar cititi ce am scris aici despre Secretele aluatului dospit. Da, e foarte important sa folosim faina buna, uscata, bine cernuta si aerisita, oua proaspete, unt […]
[…] Ca sa va fie de ajutor, cititi si secretele aluatului dospit – aici. […]
[…] sa cititi si Secretele aluatului dospit – aici. Veti gasi multe sfaturi si trucuri pentru cele mai pufoase paini si cei mai dolofani si gustosi […]
Multumesc pentru sfaturi si retete utile ale dv.Vreau sa imi dati si mie un sfat ce robot marcă bun aveti dv.la frămîntat mar interesa si pe mine si nu stiu ce marca este mai buna pt.framintat pâine,cozonac,alaturi,creme.Multumesc mult.
Orice robot framanta doar 1 kg de faina, nu mai mult. Pentru framantat sunt malaxoarele. Roboti am Kenwood si Heinner, ambele foarte bune.
Puteti incerca Kitchen Aid! F f bun!
Buna ziua
Am facut multe retete de chifle si paine dar am o problema care apare intotdeauna. Toate crapa la copt. Nu stiu ce nu fac bine, de ce crapa toate. Chiar daca respect retetele la mine crapa. Aveti idee din ce cauza?
Lasa aluatul mai mult la dospit, nu te mai grabi.
Buna ziua, am ajuns pe site-ul dumneavoastra incercand sa aflu daca aluatul pentru paine se poate congela si coace ulterior. Inteleg din reteta de mai sus ca se poate. Ma puteti ajuta cu niste detalii suplimentare despre proces, va rog? Cand se congeleaza: inainte de dospire sau trebuie lasat sa creasca putin? Apoi, care este modul corect de decongelare? Se mai framanta dupa decongelare? Ne-ati fi de foarte mare ajutor cu un raspuns! Va multumesc din suflet!
Eu recomand congelarea painii coapte. Nu am congelat aluat.
[…] recomand sa cititi aici Secretele aluatului dospit. Veti gasi informatii de mare folos […]
As avea o întrebare. Mi s.a părut foarte buna rețetă de cozonac cu 10 gălbenușuri și aș dori să fac și eu dar eu am cuptor electric și nu știu la ce temperatura sa dau și la cat timp. La dv am văzut în video că aveți pe gaz.
Am cuptor electric, nu pe gaz. 160 de grade in primele 10 minute, apoi marit la 170-180 de grade, foc sus-jos. Aproximativ 1 ora.
Buna seara!As dori sa incerc si eu reteta d- voastra de cozonac moldovenesc cu ocazia sarbatorilor pascale dar recunosc ca am emotii ca nu o sa faca in interior.am cuptor electric si cu multe retete am dat gres ca le lua prea tare pe deasupra si interiorul si fundul nu erau facute bine.pe ce treapta ar trebui la pun gratarul tinand cont ca am functiile de ventilatie din spate,ventilatie spate+caldura de sus,gril nu am functia caldura de jos si sus.multumesc!
Trebuie sa ai caldura de jos. Altfel nu se coc cozonacii jos.
Va multumim pentru toate retetele pe care le explicati cu atata pasiune. As dori sa va intreb daca putem sa congelam coca de cozonac?
Sanatate!
Multumesc frumos si eu 🙂
Mai bine congelezi cozonacul copt.
Buna ziua doamna Bradea,
Sunteti o comoara de retete si de multe ori va vizitez site-ul pentru idei sau sfaturi.
Ati putea sa-mi spuneti de ce cozonacii facuti cu ingredientele corecte, framantati bine, copti cu grija, au iesit uscat. Sunt aerati dar nu sunt elastici si se simt uscati cand mananc.
Multumesc mult.
Buna ziua doamna Bradea,
Sunteti o comoara de retete si de multe ori va vizitez site-ul pentru idei sau sfaturi.
Ati putea sa-mi spuneti de ce cozonacii facuti cu ingredientele corecte, framantati bine, copti cu grija, au iesit uscati, aspri. Sunt aerati dar nu sunt elastici si se simt uscati cand mananc.
Multumesc mult.
I-ati copt cu ventilatie sau i-ati copt prea mult.
[…] aluatul simplu de paine, pe care l-am descris amanuntit si cu toate secretele aici – Secretele aluatului dospit 🙂 . Respectati indicatiile de acolo, dar cu ingredientele pe care le-am dat aici, in […]
Buna seara doamna Gina! Va mulțumesc frumos pentru toate retetele minunate pe care le postati si totate trucurile pe care le împărtășiți cu noi. Sunt foarte trista pentru astazi am incercat pentru a treia oars sa fac cozonac dupa reteta dumneavoastră, cea cu 10 galbenusuri si tot pentru a treia oara cozonacul meu nu a crescut nici măcar 1 cm. Am incercat sa schimb cateva lucruri pe care am crezut ca le-am facut gresit:
-am scos ingredientele din timp de la frigider sa fie la temperatura camerei
– am folosit drojdie proaspăta, apoi m-am gandit ca o fi fost proasta, am incercat si cu drojdie la plic – acelasi rezultat
– am lasat faina la cald, am cernut-o apoi si de 5-6 ori
-am tinut aluatul la cuptorul usor incalzit – nimic
Am urmat toti pasii mentionati de dumneavoastră si am incercat sa corectez conform articolului de mai sus. Mai mult de atat nu stiu ce sa fac. Acum am ajuns sa dau vina pe ingrediente, deoarece eu locuiesc in Austria si m-am gandit ca cine stie, poate ingredientele de aici nu sunt ca in Romania
Ce credeti ca fac gresit?
Se poate face vreo alta prajitura din acel aluat necrescut, ca e pacat sa tot arunc atatea ingredientele?
Mulțumesc anticipat!
Lasa-mi un nr de telefon si te sun eu. Nu-l voi face public.
Lasa aluatul la frigider, va dospi incet. Si faci din el gogosi, cornuri, nu aruncam nimic.
Buna ziua și Hristos a înviat. Am o întrebare . Se poate repara aluatul necrescut de cozonac? Sau să îl folosesc la altceva ? La ce l-aș putea folosi ? Mulțumesc . Sănătate va doresc
Il bagi in frigider sau faci baigli. E cea mai buna solutie sa faci baigli.
Sau iei alta drojdie, faci plamada/maia, ca sa vezi daca e buna drojdia si framanti iar aluatul, mai adaugi si o mana de faina. Bagi aluatul in cuptorul caldut.
Mulțumesc mult. Va scriu ce a ieșit . Toate cele bune
În prealabil în cuptor puneți o oală întinsă cu apă clocotită și după aceea puneți la dospit.
Nu am nevoie de oala cu apa, am cuptor care are deja functia de abur, de dospire etc.
Buna ziua, doamna Gina Bradea ,sunteti speciala pentru mine nu numai ca va cunosc din retete de pe youtube ci pentru ca in pagina in care vorbiti despre dorul de tara mam emotionat fiindca eu stau in strainatate cum ati stat si dumneavoastra .Stiu ca acum sunteti in tara, ma bucur pentru asta ,cel mai bine e pe pamantul unde teai nascut .Nu depinde numai de mine ca sa ma intorc in tara asa ca continui in strainatate fiindca sora mea nu e de acord sa se intoarca in tara.
Va scriu ca sa va intreb fiindca am avut o problema cu coca de cozonac , am facut prea multa si eu cum sunt adventista nu pot sa gatesc dupa scapatatul soarelui si intre dus la munca, framatat si dospit nam apucat sa coc decat doi cozonaci si restul de coca nu am avut alterativa decat sai bag la frigider.Acum nu stiu daca so putea tine in conditii pana maine la 8 seara cand ias scoate din frigider ca sa se incalzesca si iam bagat la 9 seara azi.
Vad ca se dospeste si in frigider dar nu stiu daca ar fi mai bine sai bag cateva ore la congelator ca sa tai fermentarea si sa nu se faca acrisoara coca sau cu miros puternic a drojdie.Cemi recomandati sa fac? Multumesc.
[…] Am spus mai multe despre Secretele aluatului dospit aici. […]
Bună dna Gina! Vă salut cu drag virtual! Am o rugăminte sunt o mămică tinerică și am și eu un cuptor la țară, știu să fac sarmale în el și ies foarte bune, dar secretul pâinii nu l am descoperit încă…. Cat de fierbinte tre să fie cuptorul? Cat las pâinea? Mulțumesc mult pentru ajutor! Să fiți sănătoasă și voioasă toată viața c multe bunătăți am făcut după rețetele de pe site îl dvs. ( apropo am cumpărat un porc și pt prima dată în viață am făcut afumătură, am respectat toate rețetele și au ieșit delicioase, asta ne a spus inclusiv un băiat ce e expert în dintr-astea 💪🏻)
Te imbratisez, draga mea!
Ma bucur mult ca ti-au iesit foarte bine toate, ai pus suflet si sigur ca asta se vede. Cam intr-o luna va fi gata cuptorul meu si voi arata atunci tot, pas cu pas, ok?
Buna ziua,
Intru si eu in aceasta discutie, doar sa intaresc cele spuse mai sus. Nu vreau sa spun nimic despre aluatul dospit pentru ca inca nu m-am incumetat sa il fac, vreau sa spun doar atat: sotul meu avea pofta de chiftele: eu am mai facut chiftele dar vroiam altceva, si cum sunt abonata la retetele doamnei Gina, am cautat reteta de chiftele si vreau sa va spun faptul ca, au iesit perfecte, asa cum le face doamna Gina, Va multumesc doamna Gina!
Elena
Buna ziua si multumesc frumos si eu, pentru incredere si cuvintele frumoase 🙂