Blat cu nuca pentru torturi si prajituri
Blat cu nuca pentru torturi si prajituri – o reteta simpla si rapida de blat ce poate fi folosit pentru diferite torturi si prajituri, cu ce umpluturi preferati. Reteta scrisa si video, explicata pas cu pas, pentru o reusita sigura.
Pe blog puteti sa gasiti si alte retete de prajituri, cel putin la fel de delicioase si usor de preparat, pentru toate gusturile si preferintele.
Puteti incerca si reteta de blat umed de cacao, ce poate fi folosit pentru torturi si prajituri:
Mai puteti sa aruncati o privire si pe reteta de blat simplu, cu aluat de pandispan. Aici veti gasi si un tabel cu ingredientele necesare, in functie de dimensiunile tavii, rotunde, patrate…
Ce ingrediente folosim pentru reteta de blat cu nuca pentru torturi si prajituri?
Rating
- 8 oua – separate in albusuri si galbenusuri
- 70 g de nuca
- 120 g de zahar
- 130 g de faina
- 2 lingurite de otet
- o lingurita rasa de praf de copt
- coaja de la o lamaie
- un praf de sare
Cum se face reteta de blat cu nuca pentru torturi si prajituri?
Puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti mai jos reteta video, unde puteti urmari indeaproape cum fac totul.
Reteta video
Punem un varf de lingurita de sare peste galbenusuri, le batem putin. Le lasam deoparte, in felul acesta isi vor intensifica culoarea.
Punem albusurile la batut, e important ca vasul in care le batem sa fie perfect uscat si degresat.
Lasam sa se bata la cea mai mare viteza a robotului, pana obtinem o spuma ferma, lucioasa.
Adaugam apoi zaharul tos si otetul sau zeama de lamaie.
Sfaturi de la Gina Bradea
Putin otet sau zeama de lamaie, adaugate la albus, cand se bate, va face ca bezeaua sa iasa tare si lucioasa, nu vom avea surpriza ca nu se bat albusurile.
Nu conteaza daca albusurile sunt reci sau calde, nici nu e nevoie de sare, important este ca albusurile sa fie proaspete, vasele perfect curate, uscate si degresate.
Blat cu nuca pentru torturi si prajituri
Cand s-a topit tot zaharul, albusul nostru este batut.
Peste albus turnam galbenusurile, punem si aromele, apoi amestecam usor, de jos in sus, cu miscari lente. Ce spuma frumoasa am obtinut, vedeti?
Adaugam acum o parte din faina si praful de copt, le cernem deasupra, in timp ce amestecam usor, cu miscari blande, de jos in sus. Nu ne grabim, amestecam usor, cu o paleta, nu cu telul.
Adaugam apoi si nuca macinata, amestecand la fel. Adaugam apoi si restul de faina.
Pregatim o tava cu dimensiuna de 30×30 cm, tapetata cu hartie de copt. Daca doriti sa faceti o singura foaie mai mare si sa o taiati dupa, puteti folosi tava de cuptor cu dimensiune de aproximativ 32 x 40 cm.
Rasturnam aluatul cu grija si il nivelam.
Coacerea pentru reteta de blat cu nuca pentru prajituri si torturi
Punem tava la cuptor, la o temperatura de 170-180 de grade Celsius. La cuptoarele pe gaz, foc mediu. Coacerea dureaza aproximativ 40 de minute, maximum 50. Nu deschidem usa cuptorului in primele 30 de minute de coacere.
Cuptorul trebuie sa fie preincins, poate fi pornit inainte de a prepara blatul.
Blatul este gata in momentul in care trece proba scobitorii.
Dupa coacere, lasam blatul la racit la temperatura camerei, pentru 1-2 ore. Inainte de taiere este bine ca blatul sa fie complet rece, chiar il puteti pune la congelator timp de o ora, in felul acesta se va taia mult mai usor.
Pentru tortul sau prajitura pe care doriti sa o faceti cu acest blat puteti folosi crema de mascarpone cu ness si cacao ca umplutura:
Sau puteti incerca si reteta de crema de cacao cu unt, lapte si rom, la fel de gustoasa si fina:
Va invit si pe voi sa incercati aceasta reteta, dar stati aproape, ca vor urma multe alte retete delicioase. Sa-mi fiti sanatosi si voiosi, nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete!
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!
3 COMENTARII
Tare bine arata 😘
Multumesc mult 🙂
Draga noastră, Gina! Ești o comoară pt. toată familia noastră (eu, soțul, fetele noastre și nepoțeii noștri) . De patru ani gătesc , „prajituresc” și „conservăresc” doar după rețetele tale minunate și mi-au ieșit minunate de fiecare dată, urmând sfaturile tale. Nepoțeii, de câte ori vor să le fac câte ceva delosebit îmi spun :” Buni, uită-te pe net la prietena ta Gina Bradea și fă-ne ceva bun că ea știe cel mai bine să gătească!” Și într-adevăr, Ginuța noastra, esti fantastică. Ai reînviat toate rețetele noastre tradiționale românești cu care eram obișnuiți din copilărie de mamele si bunicile noastre dar totodată ai adus un mare plus aducând in atenție și multe alte rețete tradiționale mediteraneene. De când te-am descoperit pe tine, conservele, de orice fel, nu mai au niciun secret pt. mine. Ai revigorat într-adevăr, arta culinară românească. Te îmbrățișăm cu tot dragul scumpa noastră, îți urăm ție, ursulețului tău (am și eu unul, la fel de minunat), copiilor și întregii tale familii sănătate, spor in toate, bucurii multe, multe, multe, in fiecare zi, împliniri și sărbători binecuvântate!
Să ne trăiți dragilor!