Budinca de paste cu orez reteta lipoveneasca
Budinca de paste cu orez reteta lipoveneasca de la Sarichioi, culeasa de la familia Filip. In traditia lipoveneasca acest preparat se servea la nunta, chiar avand denumirea de „tortul mirilor”.
Un secret al acestei retete este caramelizarea zaharului, acesta da un gust aparte acestei budinci.
Dobrogea este un taram de basm, un loc aparte, in care traiesc cele mai multe semintii din Romania: romani, turci, tatari, lipoveni, evrei, haholi, macedoneni, greci, italieni, bulgari, romi, ucrainei etc…
Si toti traiesc in armonie, tuturor ni se pare firesc sa avem vecini de natii diferite. Buacataria dobrogeana este un amestec de retete de tot felul, de fapt e ceva obisnuit sa mergi la cineva si sa gasesti pe masa mancaruri facute dupa retete romanesti, lipovenesti, turcesti etc…
Retete dobrogene
Am crescut in acest loc, avand tatal dobrogean, asa ca am o bogata colectie de retete dobrogene. Sigur ca am multe retete cu peste.
Dar si vestita placinta dobrogeana este intalnita in multe case.
Un suberec fierbinte, in crusta crocanta, sigur ati mancat pe litoral. Eu le ador si le fac adesea, cu ele am crescut.
Daca e sa vorbim despre retete lipovenesti, sa nu uitam de malasolca, o reteta mai putin cunoscuta, dar de o simplitate delicioasa.
Iar ciorba de peste este cunoscuta peste tot, indiferent ca o fac romanii, lipovenii, haholii, romii sau alte natii. E delicioasa si atat!
Ce ingrediente folosim pentru Budinca de paste cu orez reteta lipoveneasca
- 300 g de fidea
- 1 cana de 250 g de orez
- 15 oua
- 300 g de zahar
- 500 ml de lapte
- putina sare
- zahar vanilat, patru pliculete
Cum se face Budinca de paste cu orez reteta lipoveneasca
Modul de preparare se vede cel mai bine in reteta video, budinca este pregatita de o doamna lipoveanca.
Reteta video
Punem fideaua la fiert in apa cu putina sare, trebuie sa stea la fiert trei minute de cand apa da in clocot. Nu se fierbe mai mult de atat, pentru ca o vom coace si cu celelalte ingrediente.
Spargem ouale si le punem intr-un bol, apoi adaugam zaharul. Batem energic, pana cand se dizolva complet, adaugam si zaharul vanilat si putina sare.
Continuam sa amestecam, apoi adaugam laptele.
Fierbem orezul in apa cu sare. Pentru cana de 250 g de orez punem 2 cani jumatate de apa. Trebuie sa ramana usor all-dente, nu se fierbe complet.
Dupa aceea punem orezul fiert si racit peste oua, impreuna cu zaharul si aromele.
Scugem fideaua si o lasam sa se raceasca si o adaugam peste amestecul de oua si orez, continuand sa amestecam.
Intr-o tava punem cateva linguri de zahar, caramelizam zaharul, apoi adaugam compozitia de budinca.
Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, foc sus-jos, pentru cuptoarele electrice. La cuptor pe gaz, foc potrivit. Coacerea dureaza aproximativ jumatate de ora, atat cat este nevoie sa se coaguleze oul. Se apasa cu degetele pe mijloc dupa 30 de minute si se vede daca este gata sau mai trebuie lasata budinca la cuptor.
Mod de prezentare si servire
Budinca obtinuta se lasa la racit, apoi se taie in bucatele mici si se serveste alaturi de miere de albine.
Pe vremuri, aceasta budinca se facea la nunti. Mirii luau bucatele de budinca, le inmuiau in miere si apoi, se hraneau unul pe celalalt cu aceste bucatele delicioase.
Nu se folosesc multe arome, este un desert foarte dulce si foarte simplu. Amestecul de paste cu orez este ceva mai deosebit, pentru ca in general noi stim de budinca doar din paste sau doar din orez.
Asa fac eu budinca de paste cu branza dulce si stafide:
Am primit aceasta reteta de la familia Filip, niste oameni absolut minunati, din Sarichioi, jud Tulcea. Ii puteti gasi la Casa Filip din Sarichioi, unde puteti gusta multe delicatese lipovenesti.
Aici vedeti si cateva doamne minunate de la Casa Filip:
Va recomand sa probati reteta, e delicioasa, asa cum numai retetele simple pot fi.
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!