Șuberec reteta turceasca-tatareasca din Dobrogea
Șuberec reteta turceasca-tatareasca din Dobrogea, suberek cu iaurt si carne tocata – chebureki, börek cu carne, Çibörek, un fel de mancare extrem de popular al tatarilor din Crimeea, Asia si Romania.
In Dobrogea traiasc laolalta multe semintii, in armonie deplina: romani, turci, tatari, tigani, macedoneni, bulgari, greci, italieni, ucraineni, lipoveni etc.
Am copilarit cu vecini de toate natiile si mereu ne-am impacat excelent. Imi sunt familiare mancarurile de tot felul, pentru ca mereu se facea schimb de bunatati si de retete intre vecine.
Malasolca e o reteta indragita in Dobrogea, mai putin cunoscuta-n restul tarii.
Maioneza aia buna de usturoi, care se serveste alaturi de ciorba de peste sau peste prajit, in Dobrogea se numeste sarmuzac.
Scordoleaua e atat de buna, incat as manca zilnic!
Ce ingrediente folosim pentru reteta de șuberec?
Ingrediente pentru 6 suberecuri de cate 150 g fiecare
Rating
- Pentru aluat
- 250 g de faina
- 1 varf de lingurita de sare
- 150 ml de apa
- 50 g de faina pentru modelat
- Pentru umplutura
- 250 g de carne tocata de vita, oaie, miel sau pasare
- sare
- 1 lingura cu varf de iaurt gros
- 1-2 cepe
- 1 varf de lingurita de menta uscata
- piper
- ulei pentru prajit
Cum se face reteta de șuberec?
Recomand sa urmariti reteta video, se vede foarte clar tot ce fac si cum iese suberecul meu.
Reteta video de suberec:
Pentru inceput vom pregati aluatul de suberec/suberek/cebureki
Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam sarea si apa. O lingura de apa o lasam deoparte, adaugam apoi, daca mai este nevoie, trebuie sa obtinem un aluat tare, dar care sa aiba elasticitate.
Mutam pe masa aluatul si il framantam, pana cand acesta se va desprinde de mana si va fi elastic. Dureaza in jur de 5 minute. Mai putem presara masa cu putina faina, daca este nevoie.
Trantim aluatul de cateva ori de masa, veti vedea cum acesta se relaxeaza si devine mai fin.
Invelim aluatul in folie si il lasam sa se odihneasca 10-15 minute, cat vom pregati umplutura.
Pregatim umplutura pentru șuberec
Peste carnea tocata adaugam menta, piper, sare, iaurt si ceapa tocata. Nu puneti multa menta, sa nu acopere celelalte gusturi!
Amestecam totul foarte bine, pana ajungem la o consistenta omogena. Umplutura trebuie sa fie mai tare, nu fluida, sa nu curga!
Aluatul il impartim in 6 bilute egale, trebuie sa aiba aproximativ 75-80 g fiecare bucata.
Dam forma bilutelor, le acoperim cu un servet si le lasam sa se mai odihneasca inca 15 minute.
Sfat de la Gina Bradea
Acesti timp de odihna sunt foarte importanti, in acest fel aluatul se mai relaxeaza si este mult mai usor de lucrat cu el.
Presaram masa cu faina, apoi intindem bucatile de aluat cu ajutorul unui facalet.
Compozitia o impartim 6 bucati, o intindem pe fiecare bucata de aluat, pana la jumatate. Avem grija ca la margine sa ramana aproximativ 1 cm de aluat fara umplutura.
Acoperim cu cealata parte de aluat si presam cu o furculita, sigilam cu grija marginile, altfel va curge umplutura in tigaie.
Sfat de la Gina Bradea
Putem lasa suberecul asa, cu marginile doar apasate cu furculita, dar mie-mi place sa fie si aspectul placut ochiului, asa ca decupez putin marginile cu o rola zimtata. Vedeti ce frumos arata, nu au marginile zdrentuite de parca se destrama.
Aluatul care ramane de la decupat, nu-l aruncam, il prajim si obtinem niste fasii fine si crocante, uscatele numai bune de rontait.
Tataroaicele sunt femei curate, gospodine si cu un simt estetic aparte. Tare multe am invatat de la prietenele mele turcoaice, tataroaice, ucrainene si lipovence.
Apasam putin si exact la fel procedam cu celelalte. Este bine sa pregatim toate suberecurile si apoi sa incepem prajitul.
Cum se prajesc șuberekurile?
Prajirea trebuie sa se faca in baie de ulei, asadar punem intr-o tigaie o cantitate suficienta de ulei, cat sa acopere bucatile de șuberek. Eu am pus cam 600 ml intr-o tigaie de 28 cm diametru.
Incingem bine uleiul, testam cu o bucatica de aluat. O punem in uleiul incins, iar cand aceasta se ridica la suprafata si incepe sa „danseze”, uleiul este gata pentru a pune șuberekurile.
Prajirea se face la foc potrivit, daca focul este prea mic – vor absorbi prea mult ulei si nu se vor gati bine la interior, la foc prea puternic – acestea se vor arde mult prea repede.
Le intoarcem pe ambele parti, sa se rumeneasca bine, cam 2-3 minute pe fiecare parte. Adevaratul suberec nu este ars ci bine prajit, usor auriu, nu maro sau negru!
Le scoatem pe o farfurie tapetata cu servetele absorbante, la fel procedam cu fiecare, fara graba. Mancarea facuta cu rabdare e delicioasa, stiti bine!
Ce bine arata! Si miros demential de bine, abia asteptam sa le gustam. Ursul mormaie nerabdator, ma zoreste sa fac mai repede pozele!
Stiti bine ca fara sa facem 1000 de poze e degeaba, nu putem manca, da?
Șuberec reteta turceasca-tatareasca din Dobrogea
Rupem un suberec, sa vedem cum arata si in sectiune! Maaamaaaa, cata carne are!
Aluatul e usor crocant, cu gust neutru, iar umplutura e fabuloasa: se simte gustul de carne de vitel, foarte discret o aroma de menta, dulceata cepei da acel ceva aparte, plus piperul proaspat macinat.
Chiar e o placinta cu carne delicioasa!
Daca ajungeti prin Constanta si gasiti Suberek, nu-l ocoliti, e bun tare! Merge de minune alaturi de un pahar cu ayran sau iaurt.
Si musai vedeti si reteta de cherdele dobrogene, alte placinte senzational de gustoase!
Zacusca de peste nu are egal, tot o reteta dobrogeana.
Placinta dobrogeana e si ea renumita, cu branza sarata si foi fine de citesti ziarul prin ele.
Si sa nu uitam de vestitul storceag/storceac, asa cum se face-n delta!
Hai, ca daca-ncep sa vorbesc de spre bunatatile care se gatesc in iubita mea Dobroge, nu ma mai opresc! Minunat taram!
Doar atat mai spun: bun cu bun se face, cu drag si cu rabdare! Nu cu vegeta sau cuburi cu gust de nu stiu ce!
Sa fiti sanatori, fericiti si iubiti!
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!
Si va mai aduc si alte retete delicioase in zilele urmatoare, stati cu ochii pe mine!
Poze de la cititorii care au testat reteta:
3 COMENTARII
O bunătate, mulțumesc pentru rețeta.
Multumesc frumos si eu.
O reteta buna