Sos de ceapa cu ardei
Sos de ceapa cu ardei – un sos de baza ce poate fi folosit pentru tocanite, iahnie, paste, friptura cu sos si multe altele. Reteta pas cu pas, parte din episoadele Lectia de gatit cu Gina Bradea.
Va propun o noua serie – Lectia de gatit, in care invatam impreuna bazele bucatariei, de la sosuri si sfaturi de baza pentru prepararea bucatelor, pana la retete complete.
Puteti achizitiona cartile mele, in care gasiti si alte sfaturi utile. Va recomand in special cartea Gateste cu Gina Bradea – Gustul unic de acasa, o reteta cu retete de baza, un ABC al bucatariei, care nu ar trebui sa ii lipseasca niciunei gospodine.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de sos de ceapa cu ardei?
- 600 g de ceapa
- 1 ardei gras taiat cubulete
- 2-3 catei de usturoi
- 250 ml de sos de rosii gros (sau 500 g de rosii proaspete/ 500 ml de suc de rosii/ 2 linguri de bulion)
- 30-40 ml de ulei
- sare
- frunze de dafin
- piper
- cimbru
- apa calda
Cum se face reteta de sos de ceapa cu ardei?
Puteti citi mai jos reteta scrisa sau puteti vedea aici reteta video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.
Reteta video
Intr-o tigaie turnam uleiul si lasam sa se incinga, apoi punem ceapa si ardeiul gras.
Lasam totul la foc iute, timp de 2 minute, amestecam continuu. Calirea se face doar 2 minute, maximum 3, nu mai mult.
Dupa 1 minut adaugam si usturoiul, eu l-am taiat felii, daca doriti puteti sa il zdrobiti la presa. Puteti adauga si cateva felii de ardei iute, daca doriti.
Adaugam acum apa calda, cam 50 ml si amestecam. Mai adaugam inca 50 ml de apa, iar acum inabusim.
Inabusirea inseamna gatirea la foc mic, in cantitati mici de apa si ulei, pana cand se inmoaie. Din cand in cand mai adaugam cate putin apa calda, pana cand se inmoaie foarte bine legumele.
Probam ceapa, adaugam si o lingurita de sare, aceasta va ajuta ca ceapa sa se inmoaie mai repede.
Dureaza 20-25 minute pana cand fierbe ceapa, acoperim tigaia cu capac, gatim la foc mic.
Cand s-a inmuiat legumele adaugam bulionul sau sosul de rosii, o frunza de dafin, un varf de lingurita de piper, cimbru si amestecam.
Din acest moment mai lasam sa fiarba pentru 10 minute, sub capac. In felul acesta fierbe totul mai repede.
In sos poate fi adaugat si carne, rumenita si inabusita in sos. Se pot pune naut, fasole, linte. Mai poate fi adaugata apa si orez si poate fi facut un orez cu legume. Sau pot fi adaugati cartofi si se face o tocanita. Sau peste si se face o plachie.
Sosul poate fi folosit pentru fasolea batuta, servit deasupra.
O alta reteta care e de baza in bucatarie este cea in care explic cum se bat albusurile spuma, tineti cont de ceea ce explic acolo si cu siguranta veti reusi de fiecare data. 🙂
Asta este totul, va urez mult spor la gatit si Pofta buna! Bineinteles, va astept sa reveniti si pentru urmatoarele episoade din seria Lectia de gatit. 🙂
9 COMENTARII
Minunata initiativa, mai ales ca aveti darul de a transmite usor cunostintele. Atunci cind caut retete, alaturi de cartile de bucate „serioase” pe care le am consult maximum trei bloguri, al dvs. fiind totdeauna unul dintre ele.
Multumesc din tot sufletul, va imbratisez 🙂
Excelenta initiativa! Mi-am propus sa urmaresc fiecare lectie si sa incerc fiecare reteta! Mult succes!
Sunteți minunată, o sursă nesecata de inspirație în ale gătitului. Am cumpărat și cărțile. Mulțumesc pentru toate ideile😘
Multumesc frumos si eu 🙂
Foarte bun! Eu fac cu pasta de ardei capia copti facuta de mine in toamna. Cand eram copii( 1975) si parintii nostri nu erau acasa, faceam aceasta tocanita cu celebra conserva de rosii, ardei, patrunjel puse felii in sticle si fierte la bain-marie. Mergea cu mamaliga si muraturi.
Da, e o reteta veche, delicioasa si simpla.
Se poate face o cantitate mai mare si pastra peste iarna, ca si conserva si desfacem borcanelul cand avem nevoie? Daca da, cum procedam ? Sterilizam prin fierbere borcane la bain-marie? Multumesc pentru raspuns doamna Gina.
Am si varianta asta aici: https://pofta-buna.com/sos-de-ceapa-si-rosii-pentru-iarna/