Snitele din parizer
Snitele din parizer – modeste, ieftine, asa cum se faceau inainte de revolutie, cand nu se prea gasea carne. Sunt gustoase si usor de facut. Cum se fac snitelele din parizer?
Da, parizerul nu e foarte iubit acum, e considerat cel mai rau mezel din comert. Si totusi, pe vremea comunismului era printre cele mai iubite mezeluri, era ieftin si se gasea mai des decat orice alt mezel.
Era considerat „mancarea saracului”, cu 3 lei fiecare isi putea lua un sfert de paine si cateva felii de parizer si era gata masa.
Snitele din parizer
Aveam o vecina, dna Bejan, mai necajita, cu multi copii (5 copii avea), ea casnica si muncea doar sotul. Era tare curata si cumsecade, mereu facea turte la tigaie si ne aducea la toti copiii, in fata blocului. Doamne, cat de bune mai erau! Calde si moi, le mancam de parca erau cele mai grozave prajituri din lume!
Si stiti cum era pe vremuri: duminica fiecare facea cate „ceva bun” din mult-putinul pe care-l avea. Noi, copiii, ne jucam in fata blocului si mamele coborau cu cate o farfurie cu placinte, gogosi, prajituri de casa… Dna Bejan facea uneori snitele din parizer. Pt ea, asta era rasfatul de duminica, nu vreo friptura sau prajitura sofisticata. Si ne aducea si noua, cei 10-12 copiii din bloc care ne jucam afara. Da, erau cele mai bune snitele din lume si niciodata nu cred ca voi mai regasi acel gust!
Uneori ma apuca pofta si cumpar parizer, il mancam cu paine proaspata si mustar, dar fac si cateva snitele. Mea culpa, da, dar e tare bun cateodata, ne mai facem si de cap, ca doar n-om muri sanatosi, nu-i asa?
Ce ingrediente folosim pentru reteta de snitele din parizer?
Rating
- 300 g de parizer
- 2 oua
- 3-4 linguri de faina
- sare
- piper
- ulei pentru prajit
Recomand sa cautati un parizer gustos, cititi etichetele, sa aiba totusi si ceva carne.
Eu am gasit un parizer cu gustul asemanator celui de pe vremuri.
Am cumparat mezeluri de la Saltempo, o firma galateana de prestigiu, care are magazine in Galati si Braila, dar mezeluri marca Saltempo se gasesc in hypermarketurile din toata tara, la vitrina cu vanzare asistata.
Siteul Saltempo este aici. Puteti vedea mezelurile lor, care sunt impartite in 4 categorii:
-Delicii din traditii
-Costache
-Saltempo
-Appetit
Am facut o vizita la un magazin Saltempo din Galati si mi-am umplut cosul cu bunatati de tot felul. Mi-au dat doamnele vanzatoare sa gust cate putin si va spun sincer ca mi-au placut majoritatea.
Cum se face reteta de snitele din parizer?
Puteti vedea mai bine modul de preparare in reteta video
Reteta video de snitele din parizer
Curatam membra parizerului – nu lasati feliile de parizer cu membrana! Ideal este sa avem parizerul gata feliat, din comert, pentru ca se taie mult mai bine. Daca nu, asta e, il feliem si acasa, in felii mai grosute, cam de 2-3 mm. Sa simtim parizerul in snitele, nu doar aluatul prajit, nu-i asa?
Peste oua punem sare, un varf de lingurita si piper, tot un varf de lingurita. Batem bine totul folosid un tel, apoi adaugam putina apa, aproximativ 50 de ml. Apoi batem din nou totul bine.
Sfaturi de la Gina Bradea:
- in aluatul de snitele se poate adauga si o lingura de mustar
- se poate folosi parizer simplu sau cu ardei, cu masline, dupa dorinta. Parizerul afumat mi se pare mult mai gustos, il prefer pe cel din carne de porc si vita.
Adaugam o lingura cu varf de faina si amestecam. Mai punem o lingura de faine si amesteca bine, incat sa se desfaca toate cocoloasele. Trebuie sa obtinem o consistena similara cu cea a aluatului de clatite.
Snitele din parizer
In loc de apa puteti folosi bere sau lapte. Optional, puteti sa adaugati si o lingura de mustar, va da un plus de gust.
Pregatim faina, in care sa tavalim snitelele din parizer.
Fiecare bucata din parizer o dam prin faina, apoi il trecem prin liezon (sosul de oua cu faina), pe toate partile, apoi il punem in uleiul incins.
Focul trebuie sa fie mediu, daca focul este prea mic – snitele vor absorbi prea mult ulei, daca va fi prea puternic – se vor arde prea repede.
Dupa 2 minute, intoarcem snitelele pe cealalta parte. Cand sunt gata, se scot pe o farfurie tapetata cu servetele, ca sa se scurga tot excesul de ulei.
Snitele din parizer
Ce bine arata! Bine, si eu arat bine (modesta m-a facut mama, stiu), dar snitelele acelea! Imi lasa gura apa acum, cand scriu reteta!
Mod de prezentare si servire
Putem sa servim snitelele de parizer pe un platou alaturi de un sote de mazare.
Arata frumos, nu-i asa, prezentate frumos, pe platou!
De minune merge si un piure de cartofi.
Modest, ieftin, multi vor stramba din nas, dar adevarul e ca tare-i bun uneori. Fara suparare, dar e mult mai bun decat minunatiile acelea de hamburgeri de la McDonalds. Macar stim cat de cat ce mancam.
Va imbratisez si haideti sa ne mai amintim de acele mancaruri simple din copilarie! Si paine uda cu zahar face parte tot din amintirile copilariei, desi acum multi sunt oripilati de asa ceva!
Voi ce „prostii” mai mancati in copilarie?
Va mai las o poza, ca prea bune sunt snitelele astea!
Pofta buna, retete cu Gina Bradea.
3 COMENTARII
Ce amintiri !!!!
Cât am mai criticat pe vremuri aceste șnițele din parizer ! Erau atunci o mâncare din nevoie, din sărăcie…. Toți eram frustrați pentru cât de greu se găsea orice mâncare și înjuram regimul pe la colțuri….
Acum câteva luni ni s-a făcut poftă de aceste șnițele, ne-a venit să rîdem în același timp.
Am și făcut o serie și ni s-au părut foarte gustoase. În primul rând ne aminteau de tinerețe, de copilărie….. De amintirile frumoase care s-au păstrat și de cele rele pe care le-am alungat din minte.
O altă intrare în „tunelul timpului” am făcut-o cu „salata de boeuf” cu parizer 🙂
Dragă Gina, ceea ce faci TU este de nota 10, inclusiv amintirile din copilărie sau tinerețe. Cel puțin până acum soarta a fost bună cu noi și i-am supraviețuit nemernicului ăla care ne-a condus și a vrut să ne strâmbe viața și credințele. Ne-am adaptat … am mâncat ce am putut și pentru ce știam că e bun dar nu aveam cu ce să facem … am inovat snițelele din parizer, sarmale din salam, ciorbă de ciocănele ( imitația de ciorbă de burtă ) făcută din adidași de porc … și mai sunt … și erau comestibile și chiar bune unele dintre ele.
Spor la gătit și poftă bună.
Multumesc frumos, la fel si dvstra!