Cum se face orezul (pilaful) perfect?
Cum se face pilaful perfect? O sa va spun acum toate secretele prepararii unui orez bob-cu-bob pe care le stiu. Veti prepara si voi un pilaf unde boabele sa ramana intregi, sa nu se lipeasca intre ele, sa nu fie fierte in mod excesiv si sa arate ca un terci.
Sunt mai multe tipuri de orez pe piata: orez alb, integral, orez negru, orez salbatic, orez rosu si foarte multe altele. Orezul pentru pilaf este orezul cu bob lung, de tip Basmati sau Arborio, orez care nu se lipeste la fiert.
O sa va spun pasii prepararii unui pilaf perfect, indiferent ca este dulce sau sarat, cu fructe, legume, carne etc.
1. Orezul se masoara cu o cana/ pahar/ ceasca si apoi se pune intr-un vas incapator, sa poata fi spalat cu apa din belsug.
2. Se spala foarte bine, in 4-5-6 ape, alternand apa rece si apa calduta si vanturand bine orezul, pana cand apa ramane perfect limpede. In felul acesta, se spala boabele foarte bine si se indeparteaza faina care se formeaza de la boabele sparte si nu se va coagula nimic (orezul contine amidon).
3. Se masoara apa cu acelasi vas care s-a folosit la masurat orezul si se adauga 2,5-3 cani de apa, la o cana de orez. Cantitatea de apa care se adauga depinde de la un orez la altul, depinde de tipul de preparat pe care doriti sa-l faceti, dar proportia de 3/1 este buna pentru majoritatea tipurilor de orez si a preparatelor.
4. Orezul se lasa sa se odihneasca 10 minute in apa rece, inainte de a fi pus la fiert.
5. Se lasa la foc mare pana cand da in clocot, se aduna spuma, se adauga condimentele dorite si apoi se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand apa a fost aproape absorbita. Se poate baga si la cuptor, la 160-170 de grade Celsius.
Cum facem pilaful perfect?
6. Nu se amesteca deloc!!!
7. Nu se lasa la foc pana cand scade apa total, ci doar pana cand lichidul este absorbit pe 3/4!
8. Se gusta acum orezul si daca este nevoie, se mai adauga condimente, se amesteca usor si se lasa acoperit ca sa se umfle orezul complet. Chiar daca nu mai este pe foc, la fel ca si la omleta, procesul de gatire se continua.
9. Cam in 10-15 minute s-a umflat bine si este gata de servit.
10. Cel mai bun orez este cel la care se adauga si grasime: apa, ulei, unt, untura. Nu radeti, da, untura. Acesta este un secret vechi, babesc: adaugati putina untura de porc sau pasare la pilaf si veti vedea ce fin si fraged va iesi. La pilaful din poza, am adaugat 1 lingurita de untura de gasca.
11. Daca folositi legume, carne, fructe, se pun toate de la inceput, carnea sa fie pe jumatate fiarta, pentru ca orezul fierbe repede. Legumele pot fi crude, daca va plac all-dente, usor inabusite.
Spor la gatit, acum puteti face pilafuri delicioase. 🙂
Cititi si comentariile lasate de cititori dedesunt si daca voi aveti alte trucuri, le puteti adauga dedesubt 🙂
Pofta Buna!
31 COMENTARII
Ati strecurat si cateva neadevaruri aici.
Exista 3 tipuri de preparari la orez: – orez sec (numai asta se gratineaza la cuptor) vezi paella.2 parti apa si 1 de orez
– orez meloso (ce ati spus dv. – 3 parti apa si o parte de orez,(pilaf, rizotto)
– orez caldoso (supa de orez) – 4 parti apa si una de orez.
Nu ati mentionat nimic despre: – orezul care se gaseste prespalat in comert. Aici (in Spania) nu se spala nici un orez, inainte de preparare.
– nici despre timpul de coacere, nu ati mentionat nimic.
– la fel despre influenta presiunii atmosferice, din locatia unde se prepara respectivul orez.
Prepararea orezului ca la carte este o mare specialitate in bucatarie, si pe cat pare de simpla, sa stiti ca este f complicata, doar prin faptul ca are puncte si limite foarte exacte, nerespectandu-le orezul dorit se poate pasa (trece) sau poate ramane crud (13 – 14 min max. de coacere, iar la orezurile seci inca 3 – 4 min la cuptor. Va doresc, toate cele bune, pofta mare si scuze pentru ca mi-am permis sa intervin in subiect.
Cu respect Aurel Baciu.
De ce sa ma supar, Doamne fereste! Sunt informatii pretioase si este un subiect pe baza caruia se pot scrie tratate intregi. Eu am scris doar cateva generalitati, lucruri de baza. Sunt multe tipuri de orez si fiecare are gustul lui si modul lui de preparare, in functie de tipul se orez si de preparatul dorit. Sunt foarte multe de spus 🙂 . Puteti adauga oricand comentarii la articolele mele, ma puteti corecta, putem discuta, pentru ca sunt atat de multe lucruri pe care le putem invata unii de la ceilalti 🙂 . Va multumesc din suflet pentru sfaturi si va mai asteptam cu drag 🙂 .
Asta nu inseamna ca fiecare va trebui sa faca ca dvs, d-le Baciu ! Mie nu mi se pare ok sa nu spal orezul inainte de a-l prepara pentru ca niciodata nu stii cum a fost ambalat, indieferent ca e prefiert sau „prespalat” !
D-na Bradea a tinut sa ne dezvaluie din secrete si asta nu inseamna ca este vorba de neadevaruri ! Nimeni nu s-a nascut invatat, iar fiecare gateste dupa preferinta si cum s-a obisnuit !
Domnu’ Baciu, acum am vazut comentariul tau, probabil nu ai sa citesti ceea ce voi scrie…Dar doamna Gina Badea a spus lucruri mult mai importante decat tine, ca si cum toata lumea trebuie sa masoare presiunea atmosferica in locul unde prepara orezul! M-ai dat pe spate! Nu cumva trebuie sa studieze si mersul trenurilor sa vada cand trece primul tren prin zona sa se arunce in fata lui daca orezul nu iese bun? In plus, spui un lucru care ma face sa ma gandesc ca tu esti complet paralel cu produsele spaniole asa-zis „prespalate”…Ai incercat vreodata sa speli un orez de cea mai buna calitate aici in Spania sa vezi ce iese din el? Si daca nu il speli, cu amidonul ce faci? Il mananci, normal, ceea ce ma duce cu gandul ca ti se rupe de sanatatea ta si a celor carora le dai sa manance! Sper ca nu esti vreun bucatar…
Respect, doamna Badea !
Reteta data este complete si foarte reusita; nu stiu de complicatiile de care vorbiti la executarea unui pilaf; bunica nu a fost la facultate si pilaful I-a iesit de fiecare data.
m ai ajutat f mult cu postarea asta, am facut pt prima oara pilaf si mi a iesit DELICIOS!!! sotul meu este un fericit Ș))
Ma bucur foarte mult, sa va fie de bine. Sunt aici, la un click distanta, oricand ai nevoie de ajutor 🙂
Am invatat cateva trucuri. Multumesc!
Dupa terminarea preparatului(pilaf) adaugam grasimea de pasare sau in timpul prepararii,este important sau e aleatoriu,pot fi folosite legume congelate…
Pot fi folosite legume congelate. Grasimea este bine sa fie adaugata de la inceput, pentru ca orezul sa absoarba treptat. Va fi mult mai fraged si mai fin 🙂
Azi m-am delectat cu reţetele tale. Sunt minunate şi se vede că eşti o gospodină desăvârşită. Felicitări.
Legat de orez, eu îl fac tot ca tine, dar nu-l spăl. Folosesc un orez jasmine, cu bob lung şi translucid. Cred că e cel mai gustos, pentru că le-am incercat pe toate … Eu călesc uşor orezul, cu o ceapă mică tăiată fin, în puţină grăsime (ulei, untură de porc sau de pasăre) apoi pun apă sau supă strecurată. La o ceaşcă de orez, pun 2,5 – 3 ceaşti de lichid. Cantitatea variază, dacă-l fac cu legume, pun doar 2 ceaşti de lichid. Pun capacul de sticlă pe vas, aduc totul la punctul de fierbere şi, după câteva clocote, opresc focul şi acopăr vasul cu un prosop. Aşa stă până absoarbe tot lichidul cam 10-20 de minute, apoi il amestec uşor să rămână mai afânat. Reţeta am primit-o de la o prietenă care a stat mai mulţi ani in China. Iar de la un bucătar indian am aflat că pilaful e mult mai bun dacă prăjeşti un pic orezul, capătă alt gust. Toate bune şi aştept reţete noi de la tine.
Multumesc ptr. lamuririle prepararii pilafului. Am auzit ca nu se amesteca in timpul fierberii, dar nu am incercat. Cu toate indicatiile pe care le-ati explicat, am curaj sa incerc. Si eu spal orezul; este absolut necesar. Exceptie, cel prefiert. Si mama prajea putin orezul in untura de gisca pentru anumite garnituri. (prin anul 1956, de cind tin eu minte). Prin Spania am fost si eu prima data prin anul 1974 si , si dupa 1990 si am si gatit putin acolo. Scuze, dar se spala orezul care nu este prefiert si acum in SPANIA! D-le Baciu: poate ne puteti spune ceva de orezul fiert in aburi. Doamna GINA: toata stima si respectul pentru cunostintele gastronomice, pe care le impartasiti tuturor, cu atata bunavointa.
[…] aici –Cum se face orezul(pilaf perfect), cateva sfaturi de mare ajutor […]
Soțul meu e persan(iranian) și soacră mea e maestră în prepararea orezului. Și de la ea am învățat două feluri de a îl pregăti.
Primul e(evident se spăla bine) la fiecare cană de orez o cană și trei sferturi apă,trei-patru linguri de ulei și o linguriță de sare. Se fierbe până da în clocot,apoi se da la foc mic 30-40 de minute,și e gata.
Îl amesteci numai după ce da în clocot,și după aia nu ridici capacul până e gata. Când e gata pui un prosop curat pe oală și capacul,și îl mai lași vreo 20 de minute.
Al doilea(evident după spălare) e să îl fierbi cu apă și sare până da în clocot,apoi îl scurgi în sită. Prăjești legume sau condimente(mazăre,sau stafide,sau roșii,sau mărar…după poftă) în ulei,vreo doua linguri,adaugi rezultatul,amesteci,mai pui vreo cană de apă,și la foc mediu-mic vreo 20 de minute. La sfârșit iar pui prosop pe oală sub capac…si pofta buna.
La soacră totul e după ochi…și orezul…o nebunie!!!
Minunate retete, va pupam tare si pe tine si pe doamna soacra 🙂 . Ne-ar face mare placere sa ne mai spui si alte retete 🙂
La noi acasa mancam orez mumai cand eram bolnavi. Azi îmi place…
[…] Cum se face pilaful bulgaresc-vedeti aici, sau vedeti si Secretele pilafului perfect-aici. […]
[…] merge tare usor). Se presara cu sare si se lasa deoparte cateva minute. Se pregateste pilaful, vedeti aici toate secretele, pas cu pas. Nu se fierbe complet orezul, se va umfla in dovlecei. Se pune capacelul […]
Apropo de discutia de mai sus,cu interventia domnului Baciu,as vrea sa fiti atenti la titlu:Reteta de Orez(pilaf), deci eu cred ca doamna Gina a fost foarte clara,este vorba despre reteta de pilaf.,nu de paella,aroz al horno,caldoso,meloso,…si ar mai fi o sumedenie,fiecare cu felul ei de pregatire(reteta),asa ca sa nu incurcam.Va multumesc doamna pentru retetele publicate,de care sunt foarte atasat.
Multumesc frumos 🙂 Ai inteles ce am scris in reteta, da, total diferit de ceea ce spune dnul Baciu 🙂
si eu ii pun untura de pasare cind il fac ,multumesc pentru retetele pe care ni le dati
[…] Cum se face pilaful perfect, am explicat deja. Nu mai repet, ca sa nu va plictisesc. […]
[…] Cum se face pilaful perfect ca sa ramana bob cu bob am scris aici. Cititi si bagati la cap, ca nu va spun de 2 ori, neicusorilor! […]
Sunt multe recomandari pozitive, asa cai voi incerca si eu reteta in seara asta.
Nu am mai gatit orez, asa ca va fi prima incercare.
Multumesc
Dna Gina, am facut orez cu legume dupa reteta dvs. Din pacate nu am avut grasime de pasare, sa il prepar cum il face mama mea, dar am trisat cu un cubulet de maggi de gaina, de care folosesc cam o data pe an, chiar nici nu m-am uitat daca mai era in termen :)) dar am respectat pasii/trucurile dvs si mi-a iesit un orez m-i-n-u-n-a-t!! Nu mi-a venit sa cred cum s-a transformat de cand am stins focul, pana am ridicat capacul. Cat de frumos a absorbit tot lichidul. Multumim, sunteti o comoara.
Ma bucur. Dar…ai stricat tot cu prostia aia de cub maggi.
Mult mai bine era daca adaugai un cubulet de unt. Recomand sa nu mai folosesti chimicalele alea si o sa vezi cat de gustos va fi.
Pup tare 🙂
Eu calesc orezul putin pana devin boabele sticloase si in acest mod se poate face cu bob rotund fara sa se lipeasca boabeleGheorghita Bunea
Tocmai am făcut un pilaf delicios cu carne și legume. A ieșit delicios
[…] aripioarele cu o garnitura dupa preferinta, va recomand sa le serviti alaturi de orez sau alaturi de un piure de cartofi. Cu siguranta, puteti opta pentru orice alta garnitura doriti: […]
O urmaresc pe aceasta doamna de foarte mult timp. M-am inspirat din retele dansei foarte mult. Nu am facut nici o reteta doar cu condimentele aratate in reteta pentru ca mie imi place sa ma joc, sa experimentez. Capul sus stimata doamna! Lumea este plina de rautaciosi si experti.
Imi place mult Doamna Gina Bradea,.are un mod plăcut de a prezenta retete, ma inspira! Va multumim!