Paine reteta simpla fara framantare
Paine reteta simpla fara framantare, fara masina de paine, cea mai simpla si mai pufoasa paine de casa cu drojdie uscata, din 2 kg de faina. Reteta pentru incepatori sau gospodine cu experienta. Nu se sfarama si nu se acreste dupa 2 zile, se feliaza perfect. Se poate pastra 1 saptamana, la rece.
Reteta scrisa si video pas cu pas. Sfanta paine sau painea noastra cea de toate zilele, tare-i buna, mai ales cand este calda. Cred ca nimic nu se compara cu mirosul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor.
Am multe retete de paine aici.
Si eu, va spun sincer, asa cum cred ca bine stiti, prefer painea de casa.
Iar din aluatul acesta simplu, de paine, se pot face si altele. De exemplu niste turte la tigaie, pe plita sau pe lespede.
Paine reteta simpla fara framantare
Placintele de casa au foile facute tot din aluat de paine.
Si pizza rapida, in tava de cuptor, tot cu aluat de paine se face. Nu vorbim de reteta de pizza italiana, aceea cu blat matura 48 – 72 de ore, ci de o reteta mai simpla, mai rapida.
Eu fac mereu paine de casa, extrem de rar cumpar. Si in vara asta, daca am tot avut oameni la munca, la casa, a trebuit sa ma organizez cat mai bine posibil. Faceam paine zilnic si pe timpul verii, pe canicula, va dati seama ce ,,placere„ era.
Asa ca framantam cate 2 kg de faina si coceam in tava de cuptor, cate 1 kg o data. Fiind extrem de grabita, am pus o data tot aluatul (din 2 kg de faina) in tava. Iar rezultatul a fost wow! Atat de mult ne-a placut painica rezultata incat numai asa o fac de atunci.
Nu se framanta aluatul ci doar se amesteca si apoi se fac niste impaturiri. Nu e nevoie de forta, de robot malaxor sau de masina de paine.
Sa va spun si reteta, ca e prea buna si prea simpla:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de paine fara framantare?
Din aceste ingrediente se obtine o paine uriasa, de 3,6 kg.
Rating
- 2 kg faina tip 650
- 1,6 l de apa calduta
- 50 ml de ulei
- 2 lingurite de sare
- 2 pliculete de drojdie uscata (14 grame)
Cum se face reteta de paine fara framantare?
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, cu o simpla apasare pe poza aceasta, de aici, imediat dedesubt.
Turnam drojdia uscata peste faina. Daca folositi drojdie proaspata, puteti folosi un pachetel de 40 de grame.
Amestecam drojdia cu faina, punem si sarea.
Turnam si apa, este obligatoriu ca aceasta sa fie calduta. Amestecam totul bine, sa se incorporeze bine ingredientele. Aluatul trebuie doar amestecat bine, nu trebuie framantat, doar cat sa nu ramana faina neamestecata.
Acoperim vasul cu folie si lasam aluatul la dospit. Daca este mai rece, punem dedesubt un vas cu apa calda sau punem ligheanul in cuptorul incalzit la 40 de grade Celsius.
Il lasam sa dospeaca 30 de minute, apoi facem cateva impaturiri.
Punem jumatate din cantitatea de ulei, punem mana intr-o parte si intoarcem aluatul spre mijloc. Nu il framantam, doar il impaturim de cateva ori si il tragem spre mijloc. Vedeti in reteta video mai bine cum procedez eu. In felul acesta se dezvolta mai bine reteaua de gluten si vom obtine o paine foarte pufoasa.
Punem folia inapoi, mai facem de 2 ori aceste impaturiri, la interval de cate jumatate de ora. In total l-am lasat la dospit 2 ore, dupa ce l-am amestecat.
Practic imi fac celelalte treburi in voie, fara sa bag in seama aluatul de paine.
Sfaturi de la Gina Bradea
- Ca sa creasca repede aluatul, trebuie sa fie cald. Puneti mana pe aluat, sa fie aluatul cald, indiferent cat de cald sau rece este in camera.
- Se poate framanta aluatul seara si sa fie lasat la frigider pana a doua zi. Apoi se scoate din frigider si se fac impaturirile, se lasa pe masa cat sa ajunga la temperatura camerei.
Atat de frumos a crecut: am obtinut un aluat moale, fin, plin de basici. O bucurie de aluat este, asa cum spun eu.
Tare mi-e drag sa ma joc cu aluaturile!
Nu cred ca mai este nevoie sa va povestesc despre minunatul cozonac cu 10 galbenusuri – reteta aici, pe care il fac milioane de gospodine acum! E cozonacul perfect, fara falsa modestie 🙂
cum se coace painea?
E timpul sa punem aluatul la copt. Ungem hartia de copt cu putin ulei, apoi rasturnam aluatul in tava. Am folosit tava de cuptor, cu dimensiuni aproximative de 30 x 40 cm.
Recomand sa puneti hartia de copt ceva mai inalta, sa depaseasca marginile tavii.
Deasupra turnam restul de ulei si asezam aluatul, cu apasari usoare, astfel incat sa fie distribuit cat mai uniform. Nu turtim prea tare aluatul doar il impingem usor cu degetele. In reteta video se vede foarte bine totul.
Da, este ca un fel de focaccia, dar mai groasa.
Pornim cuptorul, coacem la 200-210 grade Celsius, il preincalzim, apoi punem painea in cuptor.
Coacerea dureaza aproximativ 40-50 de minute.
Lasam painea sa se racoreasca, apoi o putem taia. Am obtinut o paine de 3,6 kg, o tai de obicei in patru sau 8 bucati si o pun in frigider in congelator, coc o singura paine si am pentru mai mult timp.
Se poate face si doar cu 1 kg de faina si reduceti toate ingredientele la jumatate.
In aluat mai puteti adauga, ceapa, felii de masline, marar, patrunjel, miez de nuca, putem presara deasupra sare, oregano sau rozmarin, puteti sa va jucati cum vreti.
In reteta video se vede clar cat este de pufoasa painea aceasta, ce coaja fina si usor crocanta are. Iar dupa 2-3 zile nu se sfarama deloc la feliere si e la fel de moale si de buna.
E minunata la sandvisuri, dar si de mancat asa, la mesele zilnice.
Iar daca nu se mananca si deja are 5-6 zile, nu o arunc ci imediat fac niste crutoane, o bunatate.
Toate acestea fiind spuse, va doresc o viata frumoasa si buna ca o paine calda, proaspat scoasa din cuptor!
Pofta buna, musai cu Gina Bradea!
Va imbratisez.
17 COMENTARII
Super arata ,am sa o fac și eu.😘
Am făcut pâine și a ieșit foarte buna. Mulțumesc 🤗
Am facut si eu de 4 ori.A iesit perfecta,fara stres: apetisanta,gustoasa, multa, ieftina,etc. Acum, ca m-am specializat, urmeaza sa fac si celelalte preparate cu acest aluat. Multumesc pt toate retetele!
Multumesc frumos si eu. Spor!
Foarte buna si usor de facut! Am facut si eu in aceasta seara si a iesit o bunatate!
Multumim pentru retete! Sunt extraordinare!
Buna ziua doamna Gina,
Imi plac retele dvs. de paine si chiar am achizitionat friteuza Cosori la care ati facut reclama cu reteta de pui cu cartofi prajiti (este foarte buna).
Insa nu am gasit in carticica cu retete de la Cosori cum se face painea la friteuza Cosori.
V-as ruga, daca se poate, sa-mi spuneti cam ce cantitate de aluat pentru paine sa pun in cosul de la Cosori (l-am luat chiar pe cel gri, exact ca al dumneavoastra) si care sunt temperatura si timpul pe care trebuie sa le setez pentru coacere!
Va intreb asta pentru ca cuptorul de la aragazul meu pe gaz nu mai functioneaza asa de bine.
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Buna dimineata,
Nu am facut paine la friteuza, nu pot sa dau un sfat corect. Incearca sa faci paine din 300 g de faina si pune temperatura de 160 de grade, 30 de minute pentru inceput, apoi, daca nu e gata, maresti durata de coacere. Fa teste si vezi ce iese, apoi sa-mi spui si mie.
Multumesc pentru sfat. 🙂
Asa voi face si va voi spune si dumneavoastra cum a iesit!
Numai bine va doresc!
O am si eu in cuptor acum. Initial am lasat aluatul in frigider ptr maine dimineata. Dar noroc ca am cautat mai tarziu ceva in frigider ca imi fugea aluatul din lighean asamult crescuse, asa ca am decis sa o pun la cuptor.
Bună seara,mulțumesc pentru rețetă, mi-a ieșit pâinea identic, foarte gustoasă. De câțiva ani vă urmăresc rețetele și știu că urmând sfaturile dvs nu am cum să dau greș. Mulțumesc pentru că existați în bucătăria mea! Felicitări pentru tot ceea ce faceți! Sănătate și spor în toate! 😘
Multumesc frumos si eu, draga mea!
Zahar nu puneti? Cum se activeaza drojdia?
Nu este nevoie de zahar, drojdia se activeaza si doar cu apa.
Ligheanul ce capacitate este? In al meu da pe afara si este destul de mare. Multumesc
Are cam 5-6 l
Bună ziua! Oare dacă folosesc făină integrală trebuie să modific ceva la ingrediente?
Va trebuie sa mai adaugati 50-100 ml de apa, in functie de cat cere faina.