Carnati cu ceapa – reteta macelareasca veche
Carnati cu ceapa – reteta macelareasca veche, o reteta mai putin cunoscuta dar delicioasa. Cum se fac carnatii? Ce condimente se folosesc? Cum se pastreaza carnatii?
V-am mai povestit despre inceputurile mele in meseria de bucatar si de prietenia pe care am legat-o cu diversi macelari batrani, vestiti in zona Galatilor. Mereu am avut o curiozitate aparte si o sete de cunoastere si de invatare iesite din comun.
Va recomand sa cititi reteta de carnati de bere – aici. E ceva cu totul special, departe de reteta celor care se gasesc in comert.
Tot o veche reteta macelareasca este si cea de sunca presata – aici. E o veche reteta italiana, pe care am primit-o de la niste vecini, prieteni tare dragi, cand locuiam in Italia. Tare multe am invatat de la ei si mereu ii pomenim cu drag.
Iar daca doriti sa rasfoiti toate retetele de carnati pe care le-am publicat pana acum, le gasiti aici.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de carnati cu ceapa?
Ingrediente pentru 1 kg de carnati
Ce condimente se folosesc pentru carnati?
- 700 g de carne tocata (500 g de pulpa de porc + 100 g de slanina + 100 g de pulpa de vita)
- 300 g de ceapa tocata fin
- 12 g de sare
- 3 g de zahar
- 3 g de piper proaspat macinat
- 3 g de boia de ardei dulce
- 3 g de cimbru
- 15 g de usturoi
Cum preparam reteta de carnati cu ceapa?
Am aceasta reteta de la dl Costica Bejan, macelar din Galati, un om tare drag mie.
Daca doriti sa treceti direct la reteta video, apasati poza de aici, dedesubt. Sau puteti continua sa cititi reteta scrisa.
Reteta video
Peste carnea tocata adaugam ceapa, usturoiul si condimentele.
Sfat de la Gina Bradea
Ceapa se da prin masina de tocat, impreuna cu carnea. Nu se scurge de zeama, eu am amestecat totul.
Se pune ceapa cruda, nu calita. Desi ceapa calita e foarte gustoasa, e bomba pentru fiere. Nu vad rostul sa se prajeasca ceapa si apoi si carnatii.
Amestecam totul foarte bine, pana cand e omogena si se leaga bine. Framantatul se poate face la robot, timp de 10 minute sau la mina, dar minim 20 de minute. O sa vedeti ce pufoasa si fina va fi compozitia.
O lasam timp de o ora, sa se amestece aromele, apoi o mai framantam inca 5-10 minute.
Putem proba carnea, facem o chiftea si o putem praji in tigaie. In felul acesta mai putem vedea daca mai este nevoie de ceva, sare sau piper, spre exemplu. Eu nu am mai pus nimic, a fost pe gustul nostru.
Cum se umplu carnatii?
Pregatim intestinele pentru carnati. La un kg de pasta pentru carnati se calculeaza aproximativ un metru de intestine. E bine sa aveti mai mult, pentru ca mai apar si accidente.
Intestinele le punem in apa rece cu lamaie si schimbam apa de cateva ori.
Umplem carnatii. Noi avem o tulumba speciala, de 7 kg, cu care umplerea se face foarte usor – vedeti in reteta video. Se gasesc de cumparat pe net.
Dupa aceea ii impartim in capete mai mici, de aproximativ o palma. Daca doriti, puteti lasa firul de carnat asa cum este, fara sa faceti portii. Doar sa aveti grija sa legati capetele.
Lasam carnatii sa se usuce, intr-un loc uscat si rece, cel putin peste noapte.
Daca doriti, ii puteti afuma la fum cald sau fum rece. Fumul cald ii si coace putin, fumul rece doar ii afuma.
Cum se pastreaza acesti carnati cu ceapa?
Dupa ce se zvanta, punem carnatii in congelator, pusi in pungi, in functie de cat folosim o data. Sau, daca aveti o magazie racoroasa si aerisita, ii puteti atarna acolo.
Sunt absolut deliciosi, ceapa le da o dulceata aparte. Eu am facut carnati pe gratar, de ziua mea si am servit musafirii. Am avut mai multe feluri de carnati si majoritatea oaspetilor au spus ca acestia cu ceapa sunt cei mai gustosi si niciodata nu au intalnit asa aroma superba la un carnat.
Bine, sa nu ma credeti pe cuvant, dar probati reteta si vedeti cum sunt.
Asa arata afumatoarea noastra, mandria sotului meu. Da, stiu, mi s-a mai spus: frumos si harnic sot mai am 🙂 Sa-mi traiasca sanatos si sa mai faca, eu asa zic 🙂
Pregatim de toate, pentru noi si pentru copii. De ce sa cumparam tot felul de preparate din comert, pline de chimicale, cand putem pregati totul acasa?
Acolo, in poza, avem: carnati cu ceapa, carnati cu cascaval, carnati traditionali romanesti, kaizer si scarita afumata pentru gatit.
Retetele noastre de afumaturi sunt aici. Va recomand sa le rasfoiti, avem tare multe bunatati.
Pofta buna si spor la pregatit bucate gustoase si sanatoase.
Pofta buna, cu Gina Bradea!