Scrumbie afumata reteta dobrogeana
Scrumbie afumata – reteta dobrogeana, lipoveneasca: o reteta explicata pas cu pas, facuta cu scrumbie de Dunare. Reteta scrisa si video.
Pe blogul meu puteti gasi si alte retete cu scrumbie, cel putin la fel de simple si delicioase precum aceasta. Gasiti mai jos cateva dintre acestea:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de scrumbie afumata?
- 2 kg de scrumbie
- Pentru saramura
- apa
- sare
Cum preparam reteta de scrumbie afumata?
Puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti la final reteta video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.
Pregatim scrumbia. Aceasta trebuie sa fie curatata de solzi, eviscerata si bine spalata in interior, sub jet de apa rece.
Prima data vom scoate sangele din scrumbie, iar pentru asta vom adauga 2 linguri de sare intr-un vas cu apa rece. Folosim obligatoriu sare grunjoasa, neiodata, pentru muraturi.
In aceasta apa punem pestele. Schimbam apa de 3-4 ori, pana cand aceasta va ramane limpede, fara urme de sange.
Dupa ce am scos sangele din peste, presaram sare. Cu atentie, atat in interiorul acestuia, cat si pe exterior. Punem pestele la frigider totul, cel putin peste noapte.
Spalam scrumbia de sare, apoi o legam cu sfoara alimentara, ca sa oputem pune la zvantat.
O lasam la zvantat pentru cel putin 3 ore, in vant, intr-un loc racoros. Daca o punem umeda la afumat, aceasta va deveni amara.
Punem scrumbia la afumat, fum cald, cu lemn de pom fructifer. Spre final se arunca in foc o mana de zahar, care va da un luciu aparte scrumbiei. Se lasa la fum cald timp de 5-6 ore sau la fum rece timp de 3 zile, cate 2-3 ore pe zi.
Le lasam sa se racoreasca intr-un loc uscat. Dupa ce se racesc foarte bine, le vidam si le putem baga in congelator.
Asta este totul, reteta de scrumbie afumata este gata, va invit cu drag si pe voi sa incercati reteta. Cu siguranta veti prepara o bunatate! 😛
Va urez spor la gatit si Pofta buna!
1 COMENTARIU
Interesant. Pacat ca nu ne dati in filmulet si cateva detalii despre afumatoare. Poate pe viitor……
Multumim