Cozonac insiropat cu vinars – reteta cu dospire la rece
Cozonac insiropat cu vinars – reteta cu dospire la rece. Este un cozonacel cu personalitate, aromat si cu umplutura generoasa de nuca. Si știți de ce zic ca are personalitate? Pentru ca necesita mult timp și multa atenție, ii place sa stea la rece dupa care vrea si la cald.V eti vedea mai jos cum sta treaba cu el.
Am vazut reteta acestui cozonac la Adi Hadean si m-a facut curioasa. Oare cat de bun este? Apoi am gustat la o prietena si mi-a placut.
Asa ca l-am facut si eu.
Va recomand sa probati si reteta de cozonac cu 10 galbenusuri, e un puf de o finete rara.
Mai fac prajitura care le place fetitelor mele, Prajitura Tosca. Si ma vedeti si pe mine, cea care gatesc aceste bunatati 🙂
Veti vedea mai jos cum sta treaba cu acest cozonac. Ma repet, este un cozonac care, dupa cum am spun, necesita timp. Este foarte bine daca faceti in asa fel incat perioada in care sta cel mai mult la dospit sa fie pe timpul noptii, astfel o sa reusiti sa nu va pierdeti rabdarea.
Cu toate acestea… rabdare, timp, atentie, rasfat, eu va pot spune ca merita totul din plin. Rezultatul este wow, un gust senzational pe care nu il vom intalni niciodata la cozonacul clasic. I se mai spune si cozonac imbatat.
Mai jos aveti toate etapele prin care trece acest cozonac si va recomand sa il incercati, dar… dar sa nu cumva sa trisati cand vine vorba de timpul de odihna al cozonacului pentru ca la final acesta se va razbuna si rezultatul nu va fi conform asteptarilor noastre.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de cozonac insiropat cu vinars?
- Ingrediente aluat
- -530g faina
- -7g drojdie uscata
- -120ml lapte
- -150g unt la temperatura camerei
- -5 oua
- -80g zahar
- -10ml esenta de vanilie
- -30ml esenta de rom
- -5g de sare
- -coaja rasa de lamaie si portocala
- Umplutura
- -400g nuca macinata marunt
- -50g cacao
- -200g zahar pudra
- -50ml vinars
- -3 oua
- -un praf de sare
- Sirop
- -200g zahar
- -200ml apa
- -200ml vinars
- -o fiola esenta de vanilie
Cum preparam reteta de cozonac insiropat cu vinars?
Pregatim maiaua
Pentru inceput punem drojdia intr-un castronel impreuna cu 30 de grame de faina si 60ml de lapte caldut (nu fierbinte).
Acoperim cu folie de plastic si lasam la dospit aproximativ 15 minute.
Separat in bolul mixerului punem 2 oua intregi, 3 galbenusuri, 80g de zahar, coaja rasa de citrice, sarea si esentele si le mixam.
Peste amestecul obtinut turnam maiaua, cele 500 de grame de faina si cei 60 ml de lapte rece de la frigider.
Schimbam telul mixerului cu carligul pentru aluat si lasam sa framante la viteza medie pana aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe peretii bolului.
Adaugam treptat si untul continuand framantarea pana acesta se incorporeaza in aluat.
Aluatul rezultat il punem intr-un vas uns cu ulei,il acoperim cu folie de plastic si il bagam la frigider unde il lasam pana isi dubleaza volumul (minim 2 ore).
Crema pentru cozonacul insiropat cu vinars
In timp ce aluatul sta la dospit in frigider putem sa pregatim crema.
Pentru a obtine crema amestecam bine toate ingredientele necesare acesteia.
Crema rezultata o acoperim cu folie de plastic.
Si pentru ca ne-a mai ramas timp putem sa pregatim si siropul. Punem apa si zaharul intr-o craticioara la foc si lasam pana zaharul se topeste.
Este foarte important sa nu amestecam. Cand zaharul s-a topit luam craticioara de pe foc si lasam siropul sa se raceasca.
Dupa racire adaugam esenta de vanilie si cei 200 ml de vinars. Acoperim craticioara cu un capac si lasam siropul deoparte pana il vom folosi.
Verificam daca aluatul nostru din frigider si-a dublat volumul. Daca si-a dublat volumul si au trecut minim 2 ore, il scoatem din frigider si il impartim in doua bucati egale din care vom forma doua bilute.
Vom impacheta fiecare bila de aluat in folie de plastic unsa cu putin ulei si le vom baga din nou in frigider pentru 3 ore.
Cozonac insiropat cu vinars – reteta cu dospire la rece
Dupa ce au trecut cele 3 ore de asteptare scoatem o bila de aluat din frigider si cu ajutorul facaletului si putina faina intindem o foaie de aproximativ 25×35 cm peste care vom intinde pana aproape de margini jumatate din crema.
Rulam foarte strans si taiem cu un cutit putin din capetele ruloului.
Ruloul obtinut il punem pe o folie de plastic unsa cu putin ulei, il vom impacheta si il vom baga la congelator pentru 20 de minute. In acest fel vom proceda si la celalalta bucata de aluat.
Pregatim doua tavi de chec (aprox. 20×10cm), le tapetam cu hartie de copt si ungem cu putin unt.
Scoatem un rulou din congelator si il taiem pe lungime in doua parti egale. Punem fasiile una peste alta in forma de X, cu crema in sus si le impletim.
Punem cozonacelul obtinut in tava, acoperim cu folie de plastic si bagam din nou la frigider pentru alte 8 ore. La fel vom proceda si cu celalalt rulou din congelator.
Dupa ce au trecut si cele 8 ore de odihna pentru cozonac, scoatem tavile din frigider, le indepartam folia de plastic si le bagam in cuptor unde sub gratarul pe care le punem vom baga o oala cu apa fiarta.
Coacerea cozonacului insiropat cu vinars
Lasam cozonaceii sa se incalzeasca timp de 30 de minute cu usa cuptorului inchisa. Dupa acest timp scoatem si oala si tavile si preincalzim cuptorul la 160 de grade Celsius.
Bagam tavile si coacem cozonacii pentru aproximativ 50-60 de minute.
Cand sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam putin sa se racoreasca dupa care ii trecerem prin siropul ce l-am pus intr-o tava.
Este important sa ajunga siropul peste tot. Cand sunt complet reci ii invelim in folie de plastic si ii servim a doua zi.
Sfaturi de la Oana
- Daca nu aveti drojdie uscata puteti sa inlocuiti cele 7grame de drojdie uscata cu 25 grame drojdie proaspata.
- Daca aluatul obtinut vi se pare prea tare mai puteti adauga 10 ml de lapte.
Pofta buna!
Reteta si pozele ii apartin Oanei Branescu, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.