Placinta dobrogeana cu foi facute-n casa reteta autentica
Placinta dobrogeana cu foi facute-n casa – o reteta delicioasa, cu foi subtiri si umplutura aromata de branza. Cum se face placinta dobrograna? Cum se fac foile subtiri de placinta? Reteta explicata pas cu pas, pentru o reusita sigura.
Cine a gustat din placinta dobrogeana nu o mai uita-n veci! Vestita este cea din Satul de vacanta din Mamaia,dar si cea care se facea pe vremuri la Select, in Galati, langa Modern, daca va mai amintiti? Stateam la cozi imense ca sa apucam o portie de placinta si o savuram pana la ultima firimitura.
Iar cand am avut marele noroc sa fac practica la Select (in timpul liceului), nu va pot descrie cat de fericita am fost!
Am invatat acolo de la Lulu si de la Ionel (care mi-a fost si coleg de munca o perioada) cum se fac placinta dobrogeana, merdenelele, foietajul, pateurile, diverse cornuri si o droaie de alte minunatii. Frumoase vremuri!
Mai multe retete de placinta vedeti aici:
O sa va spun acum cum se face placinta dobrogeana, cea adevarata, ca la mama ei, cu foi fine, stravezii, facute-n casa, nu cumparate din comert.
De ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de placinta dobrogeana cu foi facute acasa?
Ingrediente pentru o tava de aragaz:
Rating
- – foi de placinta romaneasca din 500 g de faina
- -1,2 kg de branza usor sarata, grasa, mai uscata (ideal este sa fie de oaie/capra)
- -4-6 oua
- -marar-patrunjel (optional)
- Daca e placinta dulce:
- -1,2 kg branza dulce
- -200 g zahar
- 200 g stafide
- -vanilie
- -lamaie, portocala…
Cum preparam reteta de placinta dobrogeana?
Se amesteca branza rasa cu ouale, sa fie umplutura mai grosuta, nu curgatoare.
Sunt multe retete care prevad sa se adauge gris, dar acesta este un subterfugiu ceausit, ca sa se „lungeasca” umplutura, sa se faca economie la branza.
Eu va recomand sa folositi doar branza si oua si daca e nevoie, mai adaugati un strop de sare.
Se poate face acum in 2 feluri: cu foi suprapuse, ca un teanc sau suluri rasucite.
Se intind foile, se impaturesc in 3-4 si apoi, ori se pun in tava unsa cu unt/ulei/untura si apoi se pune branza, foaie, branza, pana se termina umplutura.
Sau se intinde foaia, se impatureste in 3-4, se pune umplutura si apoi se ruleaza si se aseaza in tava, suluri drepte sau rasucite, in forma de melc (vedeti in poze ca eu am facut placinta in tava rotunda, in forma de melc).
Placinta cu foi subtiri facute acasa
Se toarna deasupra dressingul de oua cu iaurt sau smantana si se baga la cuptor, la foc potrivit.
Se face proba cu scobitoarea, ca sa verificati cand este gata. Eu am copt placinta in cuptorul cu lemne si a iesit putin mai coapta deasupra – asa ies la cuptorul mare.
Daca vreti ca placinta sa fie crocanta, nu adaugati dressingul de oua deasupra, ci o bagati asa la cuptor.
Cu dressingul de oua, va fi o placinta moale, onctuoasa, de o finete greu de descris in cuvinte.
Se mentine moale timp de cateva zile in sir, nu se usuca absolut deloc.
Se mai pot adauga patrunjel sau marar in branza, sau se poate pudra cu zahar. Pe mine nu ma-ncanta varianta cu zahar, am vazut ca sunt persoane care o fac, dar prefer varianta sarata. 🙂
Truc
Atentie mare!!! – placinta trebuie sa fie pusa intr-o tava inalta, pentru ca la copt isi dubleaza volumul!
Chiar daca nu are nici un fel de afanatori, va creste foarte frumos, iar daca tava e prea mica, va curge totul pe alaturi. 🙁
Placinta dobrogeana
Va recomand sa incercati aceasta placinta acasa, este senzational de buna, se serveste alaturi de bere rece sau iaurt gras. 🙂
Iar daca nu va place placinta sarata, o puteti face cu branza dulce, cu zahar, fructe confiate si stafide, dupa preferinta. 🙂
Eu nu o sa mai fac prea curand, pentru ca este mult prea buna si nu am rezistat sa nu mananc in fiecare zi cate o bucata, asa ca s-a dus dieta mea. 🙁
Am improvizat cu mai multe tipuri de branza, e greu in Italia, nu se gaseste casul nostru de oi, dar am pus parmezan ras, branza proaspata si urda si pana la urma a iesit foarte buna. 🙂
Daca va place aceasta reteta, va rog sa-mi spuneti daca este asa cum v-o amintiti, iar daca doriti s-o incercati, nu ezitati sa-mi cereti ajutorul. 🙂
Pofta Buna!
Fotografii de la cititorii care au probat reteta de placinta dobrogeana:
57 COMENTARII
arata minunat si nu mi se pare greu de facut 🙂
Nu este greu de facut si este super-buna 🙂
Prima incercare la reteta ta! Foile sunt minunate, mult mai usor de intins decat cele pe care le faceam eu. Cu exercitiu imi vor iesi perfecte! Si tava trebuie schimbata. Una mai inalta cum ai recomandat!
Ma bucur 🙂
Prima placinta cu reteta ta? Foile sunt minunate, total diferite de cele pe care le faceam eu! Indemanare mai multa si totul este rezolvat! Apropo, am incercat reteta la cald. Peste o perioada de exercitiu, am sa incerc si ” aruncatul peste cap” dar, cu masuri de precautie. O casca pentru inot sau ceva asemantor. Cu tine o dau naibii si de dieta si de tot!
E super-tare, sunt la dieta, n-am voie!!! Maine fac paine, aprind cuptorul in curte, cel mare si framant mai multa faina, fac si pizza, chifle-pentru baiat. O sa fac si niste placinte 🙂 .Am de gand sa tai si 2 gaste- sotul se ocupa cu asta, nu eu 🙂 , sa vad ce fac 🙂 . Arata criminal!! Iar cu indemanarea, stai linistita, doar daca faci des e ok, altfel e 2/1 : foaie de placinta si masca emolienta pt fata si par 🙂
Buna ziua.e delicioasa.coca se poate pastra si la frigider pentru alta zi?
Doar 1 zi, atat, in punga.
Duceam dorul acestei placinte de cand eram copil. In copilarie am locuit in Constanta.
Acum, cu acewasta reteta, cu siguranta ca-mi voi potoli dorul. Dar am sa le fac si parintilor mei, sa le aduc aminte de acele vremuri. Multumesc!!!
Da, este ACEA RETETA, care se facea pe vremuri in simigeriile dobrogene 🙂 .Daca mai ai nevoie de ajutor, te ajut cu drag.
Ghisman, asa se numeste placinata, matusa mea o cocea tot in cuptorul cu lemne in 'tava" …nu tavă. 🙂 Exact aceeasi reteta cu foile melc si branza de capra si oaie. 🙂
Bun, ca la mama acasa {ghisman- se face din colastru – primul lapte de la vaca nu cu branza}
trebuie incercata ,cred ca e delicioasa
E o nebunie!! Mi-e pofta numai cand ma gandesc 🙂
Eu sunt dobrogeanca si in satul de unde vin eu , placinta se face creata si dupa preferinta putin zahar in compozitie ,deoarece se consuma ca desert .
Se face si creata, se poate pune si zahar, se pot adauga si codite de ceapa verde sau marar 🙂 . Dupa cum doreste fiecare gospodina, sigur ca da. E grozava placinta asta, ieri am facut o tava mare si nu mai am deloc 🙂
arata grozav !
Multumesc pentru reteta am sa o incerc de Sf.NIcolae.
Sarbatori fericite!
Multumesc, la fel 🙂
Cine ar refuza asa o plăcintă ????
as vrea sa stiu cum se impacheteaza mai exact placinta(nu imi dau seama din poze poate putti posta un filmulet).Multumesc!
Nu pot posta un filmulet. Nu e asa greu sa faci un sul, nu? Se ruleaza.
Ai dreptate draga mea,daca este cineva care nu a facut aceasta placinta,trebuie neaparat s-o faca!!eu as manca zilnic,la orice ora si in orice pozitie asa ceva!!
Cat despre Select,chiar zilele care au trecut am dicutat in familie despre acele placinte;incredibil de bune si care se pregateau in mijlocul clientilor!!!ce vremuri!!!! oare de ce nu are nimeni initiativa sa mai faca o asemenea placintarie???
Pup draga Gina si o zi minunata-ti doresc!!
Am crescut in insula mare a brailei deci placinta asta este placinta copilariei mele.Mamaia odihneasca-se in pace o facea cu foi din faina si apa pe care le arunca peste cap si le invartea de ma ametea pe mine , le umplea cu branza dulce de vaci,oua,stafide,zahar si rom si nu punea iaurt deasupra (nu avea de unde) .Am facut-o si eu de nenumarate ori dar nu imi ies foile ca ale ei.Voi incerca cu reteta dumneavoastra de foi.Acum am la cuptor o placinta de dovleac si nuci cu foi „subtiri de citesti ziarul prin ele”
Ma bucur tare mult si abia astept sa vad poza cu ce ti-a iesit. Deja mor de pofta 🙂
Buna, ma intereseaza dozele exacte de formaggio quark si ricotta si restul, si eu trsiesc in Italia si imi fac cumparaturile numai de la Lidl. Multumesc.
La o placinta, nu exista doze exacte 🙂 . Se foloseste orice branza, merg quark si ricotta, dar recomand sa pui si ceva Asiago, CA SA AIBA GUSTUL ACELA SPECIFIC.
Multumesc, o sa o incerc in weekend, cu foile facute in casa dupa reteta ta. O sa revin cu rezultate….weekend placut
🙂
Eu sunt din Medgidia si am invatat sa fac placinta dobrogeana de la bunica si mama mea . O fac creatza, sau rar o rulez , dar restul este la fel . Pot sa ma laud ca sunt specialist la asa ceva. O zi buna !
E minunata placinta asta, asa e. Cu asta am crescut 🙂
Foarte buna! Mi-a iesit din prima si arata extraordinar. Delicioasa de asemenea, multumim pt reteta si descriere.
Buna Gina , ti-am mai zis ,sunt dobrogeanca si de cand ma stiu fac placinta . Intind foaia cu merdeneaua ,sucitor sau placintar cum se spune pe la noi, dar eu o fac creata , asa am invatat de la bunica paterna care era maestra. In rest aceiasi umplutura si aceiasi compozitie de pus deasupra. Sivorba raposatei mele mama , prin foaie trebuie sa citesti ziarul. Te admir si te respect !
Multumesc frumos. O fac si creata, depinde cum am chef. E tare buna 🙂
wauuuuu,cum as putea uita ,duminica in fata la modern mancam vestitii crenvusti cu mustar apoi mergeam la placintarie,immmmm moale pufoasa,stiam reteta de la bunica si mami ,sunt dobrogence,dar o redescopar la domnia voastra,va multumesc
<3 <3
Multumesc ! E tare faina placinta asta!
Ce frumoasa ti-a iesit, felicitari! <3
DOAMNA,GRIS NU ERA TRECUT IN RETETAR IL ADAUGAU PATISERII PENTRU A DOSI SI EI CEVA CU GHILIMELELE DE RIGUARE ERA F.BUNA SI CEA FACUTA LA COMPLEXUL TOMIS
am incercat reteta
a fost fiasco nu stiu de ce nu s-a intins foaia deloc ,a ramas groasa si daca trageam ca in filmulet se rupea de tot
nu stiu ce am gresit…
Te rog sa mai citesti o data reteta, sa vezi si reteta video, vezi ce anume ai facut diferit fata de mine. Ai uns bine aluatul cu grasime si l-ai lasat la odihna? Cat l-ai lasat? Atentie la timpul de odihna, trebuie lasat exact cat spun eu, nu mai mult, nici mai putin.
voi incerca din nou,multumesc pt sfaturi!!!!
Cu mare drag 🙂
mamaia facea o asa placinta. noi ii spuneam placinta create, avea tava cam micuta si o incretea asa cu miinile, sa incapa in tava. dar era galbena rau, cred ca punea oua multe. si nu mai spun ca se minca cum scotea tava din c
uptor 🙂
Da, punea oua multe, de tara. Ce bunatate si ce amintiri frumoase 🙂
Excelenta placinta! Am facut si cu dovleac si a iesit la fel de buna. Foile se fac foarte usor. Ma bucur ca v-am descoperit!
Multumesc si eu, Alina!
Iti recomand sa mai incerci si alte retete de pe blog si te rog sa revii sa ne spui si noua cum ti-au iesit.
Excelenta !!! Am invatat sa fac si eu ca prin timpul copilariei de la „cuptorul cu placinte” si cea din Tomis III, unul din singurele locuri unde se mai facea pe timpul lui Ceausescu dar si dupa ….Il mai vad inca pe domnul acela mare care arunca foaia peste cap si iti facea placinta in doi timpi si trei miscari….
Nu incercasem niciodata sa fac foaia pentru ca mi se parea prea dificil, insa mi-ati dat curaj !!!! Placinta cu brinza dobrogeana este preferata mea !!!!
Multumesc mult de tot !
o asteptam de mult reteta D.stra, ma pregatesc sa trec la fapte si va comunic ce mi-a iesit, dar intii de toate spuneti-mi daca pot pregati complect placinta, o tin la congelator pina i se iveste ocazia si apoi o voi coace inainte de venirea musafirilor ? Astept sfatul D.stra si pina atunci sa ne fiti sanatoasa !
Da, se poate 🙂
Doamna Gina, sunteti minunata! Ador retetele dumneavoastra pentru ca pastrati autenticitatea . Mereu gustul e cel mai bun, cel din amintirile noastre! !😍 sa va dea Dumnezeu multa sanatate sa impatasiti multe retete cu noi 🤗
Multumesc din tot sufletul 🙂
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻❤️❤️❤️
Doamna Gina mi-ati amintit de cuptorul de linga modern wow cele mai bune placinte din lume. Abia astept sa va urmaresc reteta. Imi placeau ff mult trigoanele de nuca .wow
Patiseria Select, da 🙂 A fost odata.
Dragă doamnă Gina am făcut rețeta dvs.de răcitură mi-a ieșit super delicioasă o pregătesc mereu și mă inspiră mult rețetele dvs vă mulțumesc că existați
Multumesc frumos si eu.