Foi de placinta romaneasca, facute-n casa
Foi de placinta romaneasca, facute in casa: stiu ca este mult mai comod sa cumparam foile de placinta gata facute din comert, recunosc faptul ca si eu o fac de multe ori, dar nu se compara cu foile acestea, facute-n casa.
Pentru multe persoane, foaia romaneasca de placinta este ceva necunoscut, pentru ca foile de placinta se fac in multe feluri: cu aluat dospit, cu aluat nedospit, cu aluat fraged, cu aluat tip foietaj, cu aluat pufos gen pandispan.
Mai multe retete de placinta gasiti aici, explicate pas cu pas.
Am invatat despre foile acestea in liceu (mama ei de Iofca cu branza – cacofonic nume, minunata reteta, o sa v-o dau si pe aceea, dar am luat un 3 cat mine de mare la tehnologie culinara si n-o s-o uit in vecii vecilor).
Acum 20 de ani, am invatat notiunile de baza, aluaturi, creme, am facut analize tehnologice, asa ca pot vorbi despre asta. 🙂
Foile de placinta romanesti facute-n casa sunt foarte fine, se fac din ingrediente putine, dar sunt niste secrete, pe care o sa vi le spun acum.
Ingrediente necesare pentru reteta de foi de placinte romaneasca:
Rating
- -faina 1 kg
- -1 lingurita rasa de sare
- -650 ml apa usor calduta
- -otet 2 linguri
- -ulei 2 linguri
- - 400-500 g amestec untura+ulei+unt in cantitati egale pentru uns si intins sau numai ulei daca e post
Retete de placinte care se pot face cu aceste foi:
Cum se prepara reteta de foi de placinte romaneasca?
Se framanta foarte bine aluatul din faina, apa, otet, ulei si sare si se tranteste aluatul de lighean de 50 de ori (nu 49 si nu 51, exact 50, ca asa a spus Tanti Coca).
Atentie la trantit, trantiti din tot sufletul si cu simt de raspundere, ganditi-va ca va trosniti soacra, seful (sau pe mine daca asta va face placere), dar aveti grija sa nu spargeti ligheanul, ca eu sunt Stan patitul. 🙂
Daca taiati aluatul cu un cutit, sa se vada in interior ca are bule de aer inglobate.
Aluatul este bine framantat cand se desprinde de mana si este moale si elastic, proba lobului urechii: sa fie la fel de moale ca lobul urechii (vedeti video).
Se rupe aluatul in 8-10 bucati , se formeaza bile si se ung bine cu amestecul de untura si ulei.
Se lasa sa se odihneasca 30 de minute, pe planseta/masa. E ideal ca aluatul sa stea la cald, asa ca acoperiti cu o farfurie incalzita.
Dupa acest timp, se ung iar mainile bine cu untura si se aplatizeaza aluatul, ca niste turte, cam cat o farfurie si se da totul la odihna pentru alte 30 de minute, tot la cald.
Sfat de la Gina Bradea
ATENTIE!!! Sa fie untura din belsug intre bucatile de aluat, altfel se lipesc!!!
SI-ACUM, INCEPE MAREA DISTRACTIE! Fiecare bucata de aluat se pune pe masa unsa cu grasime, se intinde usor cu merdeneaua si apoi se-ntinde. In mod normal, ar trebui sa apucati marginile si sa aruncati foaia peste cap, dar nu va sfatuiesc.
Lucram la Laboratorul de cofetarie din Galati, in sectia de Patiserie, cu Tanti Coca – sefa de sectie si cand m-a dat prima data la facut placinta… auuu si vai-vaii-vaiii de vietisoara si de zilele mele, maiculita care m-ai facut!!!!!
Cine stie cum se fac foile acestea si citeste-acum, sigur rade cu lacrimi si-o sa va spun de ce. Nu sunt usor de facut foile, desi asa pare.
Vedeam colegele cum luau foaia de aluat, o-nvarteau peste cap, o tufleau pe masa si gata, aveau ditamai cearsaful de o finete de nedescris. Pai m-am repezit si eu, ca doar eram Ginuta-fara-de-frica, nu?
Mai intai sa va mai spun ca Tanti Coca avea un obicei tare plin de iubire: cand greseai cate ceva, te trezeai c-o scatoalca dupa cap de-ncepeai sa reciti automat Luceafarul in chineza!
Si asta asa, rapid, in trecere, sters la dunga, ca era multa treaba si daca nu-ti faceai norma, stateai peste program- in caldurile-alea chiar ca nu era placut deloc!
Foi de placinta romaneasca preparate acasa
Aveam parul lung, imi trecea de fund si-l tineam impletit intr-o coada groasa, la spate sau imi faceam un coc strans, la ceafa. Si m-am repezit, oameni buni, si-am invartit aluatul cu forta si entuziam… si mi s-a lipit tot de cap de nu mai puteam sa respir, nu stiam cum sa scot aluatul de pe fata…
Cand iti cade o clatita-n cap e floare la ureche, dar ditamai bucata de aluat, va rog sa ma credeti ca eram in culmea fericirii. 🙁 Mai ales ca-n rasetele colegelor, m-a dezmierdat si Tanti Coca imediat cu 2 scatoalce bine tintite.
Acum nu numai ca abia respiram, dar mai vedeam si stelute colorate!
M-au ajutat colegele, mi-a explicat Tanti Coca ce fel se face (dupa ce-au ras bine de tot) si-am scos-o la capat pana la urma.
Dar am plecat acasa cu parul plin de aluat si pe-atunci stiti ca nici macar apa rece nu era, d-apoi calda, a trebuit sa ceara mama apa de la vecini ca sa-mi incalzesc si sa ma spal la cap. Am facut si cheta pentru apa. 🙂
Si ca sa ma simt bine, sa stiti ca n-am fost singura gasca, totii incepatorii si-au luat-o-n freza cu foile astea.
Doar ca eu o si recunosc si ma amuz teribil de cate ori imi amintesc. 🙂 La voi cum a fost cu foile, cand ati facut prima data, de cate ori le-ati luat in freza?
La mine-a fost fara numar, dar pana la urma tot m-am smecherit, ca nu m-am lasat. 🙂
Cum intindem aluatul?
Cel mai usor este sa intindeti pe masa aluatul (din 500 g de faina se imparte in 5 bucati, ca sa nu fie foile prea mari), se intinde usor cu merdeneaua si apoi se trage cu mainile in parti. Masa trebuie sa fie foarte bine unsa cu grasime.
Veti vedea cum se-ntinde si se subtiaza foaia, va fi atat de fina, incat veti putea citi ziarul prin ea, dupa cum spunea Tanti Coca. 🙂
Se intinde cat de mult va permite- aluatul este foarte elastic, se rup marginile care sunt mai groase, apoi se impatureste foaia in 3-4, depinde cat este de mare si se pune umplutura dorita. 🙂
Cum ungem foile de placinta?
Pentru uns, cel mai bine este sa se foloseasca unt, ulei si untura de porc in parti egale, iar daca tineti post sau din diverse alte motive, nu puteti manca untura, atunci folositi ulei.
In nici un caz nu va recomand sa folositi margarina, asa cum vad in multe parti. Pe vremea lui Ceausescu eram incurajati sa folosim margarina la orice, dar reteta originala prevede de fapt doar untura. Ies cam grase numai cu untura, asa ca e bine sa se foloseasca ulei+untura in cantitati egale.
Daca vreti sa exersati aruncarea peste cap, este bine sa folositi o batista uda si bine stoarsa sau o carpa subtire, sa vedeti cum este si apoi puteti trece la aluat.
Atentie, marginile se prind cu palma si degetul intins, nu cu degetele, pentru ca se rupe imediat.
Daca foaie se rupe, se mai baga la rece si se lasa sa se mai intareasca.
Atentie mare la faina folosita, daca nu este faina foarte buna, foile nu vor iesi fine, se vor rupe, va veti chinui si ma veti injura tot pe mine, mititica si inocenta de mine. 😛
Oricum foile acestea sunt minunate, mai fine decat foile cumparate si daca ati facut o data, va garantez ca o sa le faceti mereu, nu sunt deloc greu de facut, doar v-am speriat eu. 🙂
Si nici nu o aveti pe Tanti Coca sa va trosneasca, la fel ca pe DiNozzo din NCIS. 😛
Se folosesc foile la orice fel de placinte sau merdenele (cu branza, mere, carne, fructe, ciuperci, spanac, dovlecei etc).
Daca v-a placut aceasta reteta sau nu, spuneti-mi mai jos si ce alte retete ati dori sa va mai scriu? S
Pofta Buna!
Va invit sa vedeti reteta si video mult mai explicita reteta de foi de placinta romaneasca.
Se vede cum se framanta aluatul si cum se intind foile.
136 COMENTARII
O facusi si de data asta! Am ras cu lacrimi, dar reteta ta este cea mai de treaba! bune foi mai stii tu sa faci! Daca eram barbat, te furam si te duceam in lume :). pupici
Mai tii minte foile alea nabadaioase? Toti incepatorii au luat-o-n freza la propriu cu ele 🙂
daaaaa, dar ce bune placinte! abia te astept cu reteta de merdenele 😛
Mai dureaza, nu le fac acum 🙂
CIAO. Draga Gina!!!
It i multumesc din suflet pentiti riceta ta de placinte foarte bine
Si eu duc nostalgia de bucate romanisti eu shunt din Chisinau.
Dar sarmalute si placinte ca la mama acasa nu se uita nici odata.
O si BUNA.
sincera sa fiu chestia cu trantitu` l`am vazut la soacra mea :))) are o putere ca Superman :)))
eu daca trantesc de 10 ori deja gafai :))))))))
Nu e nevoie sa spargi podeaua, lasa vecinii in pace 🙂 . Ridici aluatul si-l lasi sa cada singur 🙂 .
Sunteti simpatica.Referitor la aceste foi,eu stiam ca apa trebuie sa fie calduta,tocmai pentru a putea intinde foi subtiri pana la transparenta.Unele retete chiar recomanda ca discurile de aluat sa stea la odihna sub vas incalzit.Caldura, grasimea folosita si timpul de asteptare sunt secretul.Va rog mult,cand e posibil ,dati cateva imagini cu modul de impachetare.Va multumesc.
Da, se recomanda sa stea sub vas incalzit, am uitat sa mentionez asta, dar fiind vara si canicula la mine, nu mai e nevoie, cu apa calduta iar e adevarat..reeditez reteta. Cand mai fac, o sa fotografiez pas cu pas 🙂 , eram singura si m-am chinuit putin 🙂
Buna Gina,
Poti sa ne spui te rog mai multe despre faina? Incerc de multa vreme sa fac foile astea dar aluatul ba iese moale si se lipeste rau, ba nu sunt suficient de elastice…desi folosesc faina 000, apa…in jur de 550ml/1kg faina, …secretul cred ca e faina totusi. multumesc
Sigur ca da, uite aici mai multe informatii despre faina: http://pofta-buna.com/despre-faina-povestea-ingredientelor/ . Sau asta: http://pofta-buna.com/secretele-aluatului-dospit/ . Trebuie sa vezi cand le face cineva cu experienta, nu sunt usor de facut, eu explic foarte bine, dar practica e cea mai buna 🙂
Multumesc. adevarul e ca explici foarte bine 🙂 foarte multe lucruri interesante si utile ai postat. Multumesc pentru ca le impartasesti
Fac parte dintre oamenii care considera ca nimeni nu s-a nascut invatat si ca avem foarte multe lucruri de invatat unii de la ceilalti. Orice intrebari ai, nu ezita sa mi le pui, raspund cu drag la ceea ce stiu 🙂 .
Am facut foaia de placinta (umpluta cu carne). 500g faina 000 boromir pt produse speciale la 250ml apa, aluat tare. l-am lasat vreo ora si 20 min uns cu unt+ulei, 30 min bile si restul de timp aplatizate. am intins foaia subtire (se putea citea ziarul, din bila de 150g a iesit foaie de circa 1.2m/1m deci mare), am rulat placinta si totusi…ca de obicei iese cam tare..parca e cam uscata, nu stiu ce sa-i mai fac. tin minte ca am mancat in moldova o placinta care dupa 3 zile de stat in cutie de carton acoperita cu hartie era inca moale si gustoasa, pai a mea daca o tin asa trebuie sa fac programare la dentist. Am copt l
Se inmoaie, e normal sa fie crocanta acum, daca abia ai scos-o din cuptor. O acoperi cu un servet curat si o lasi sa se raceasca in voie, maine va fi moale 🙂 . Ai rabdare. 🙂 . Nu stiu cum este faina aceea si ce contine, dar vezi cum e placinta maine si mai vorbim 🙂
pai eu ziceam ca e cam tare la 2 ore dupa ce am scos-o, dupa ce s-a racit…maine daca o las doar cu servet acoperita si nu cu folie va fi cam tare si parca usor elastica, nu e moale sau crocanta. cred ca am incercat pana acum de vreo 20 de ori sa le fac, nu e prima data…si la fel…:(
Chiar nu stiu ce sa spun 🙁 . Ai facut dupa reteta mea si cu aceeasi faina de fiecare data? Cine a-ncercat pana acum, au iesit grozave foile.
am mai schimbat faina…adica am incercat multe 🙂 …000, 480, 550 de la marci diferite, cred ca am sarit de 2 saci de faina folosita :)…am facut-o de atatea ori ca am ajuns sa invat si aruncatul peste cap ( dar numai pana la circa 60 cm diametru, dupaia o fac zob :))…pana la dimensiunea maxima tot cu mana. toata lumea o mananca dar asta din cauza umpluturii …de foaie tot trebuie sa cam tragi cu dintii :((( . nici eu nu stiu.
Sincer, nu stiu ce sa spun. Ar trebui sa vad cum arata. Nu pot sa-mi explic, pentru ca fiind atat de fina, aproape ca nici nu se simte de fapt. De ce este tare la tine, nu inteleg. Incearca data viitoare sa adaugi 2-3 linguri de ulei la aluat.
In timp ce scriam ieri, ma gandeam ca la etapele odihna si intins foaia sa elimin untul detot si sa il inlocuiesc cu ulei, pe asta nu am facut-o, intotdeauna am pus unt+ulei cam 80%-20%…Unii lasa foile sa balteasca in ulei cele 30 min de odihna…Mi-e teama ca daca fac asta aluatul va deveni mult prea moale pt modelat. De dat peste cap …nici vorba (cred) Dar voi incerca si asa…cine stie… In aluat am incercat sa pun la un moment dat ulei insa e adevarat ca am pus si un ou, nu iese ce trebuie (dupa parerea mea). La o patiserie nu sta nimeni cu oale cu apa calda, sau cu pastrat foile la rece sau cu cine stie ce ingrediente …dar merdenelele/placintele (atunci cand sunt facute din foi si nu din foietaj sunt bune, crocante dar si moi totodata. La urmatorul experiment o sa trimit poze 🙂 Multumesc
Incearca ulei si untura, nu se pune ou la acest aluat.
am vrut sa fac cu untura dar ce crezi am gasit? Nici in piata macar…nu stiu unde se comercializeaza untura…
Vezi prin supermarket, intreaba la raioanele de carne. Te rog sa faci poze pas cu pas, nu stiu de ce nu-ti ies foile bune, chiar nu inteleg. Atata timp cat aluatul este elastic, se-ntinde bine si ies foi subtiri, de ce sunt tari? N-au voie!!! Spune-mi, rupi marginile mai groase sau le lasi?
O da. Foaia cred ca e asa cum trebuie…ca foita de tigara, fara margini, colturi. Eu ma gandesc ca e ceva la copt sau grasimea folosita. Poate cuptorul meu o usuca prea tare…cred ca voi ruga o vecina sa imi coaca o tava 🙂
Da, este bine sa incerci mai multe variante. Din ceea ce spui, faci bine foaia.
Am copt 5 min la 210grade cu 60% abur si restul la 200 grade cu 40%…nu stiu ce sa-i mai fac:(((
cand o scot din cuptor o ung cu putin ulei si o acopar. e buna, nu zic dar nu e cum ar trebui…nu imi dau seama unde e greseala…
Aici m-ai bagat in ceata totala 🙂 . Eu am cuptor normal, cu gaz si habar n-am de abur, % si restul… :))))
Doamna Gina ,imi sunteti tare simpatica,dar nu pot sa nu va contrazic putin.Apa, in acest caz, trebuie sa fie calduta, nu rece!!!
La temperatura camerei folosesc eu 🙂 , voi corecta, asa este. Dar nu pun apa calda ca la aluatul dospit. Si tare mult m-as bucura sa nu mai apara numele ,,Anonim” 🙁
Abia astept.
Da,apa la temperatura camerei,e si mai bine,mai sigur pana la urma pentru cei mai putin cunoscatori .
Astept si eu reteta de merdenele.Mmmm….
Din octombrie, cu mare drag, cand revin din vacanta 🙂
;))))..te rugaaam frumoooos!
De ce se foloseste uleiul? Din cate am testat eu, uleiul le intareste oricat de putin ar fi, intr-adevar sunt mai usor de prelucrat, dar sunt moi abia a 2-a zi sau ma rog…daca se acopera cand se scot din cupr, daca e folosita doar untura atunci sunt fragede imediat ce sunt scoase din cuptor dar si ziua urmatoare…
Reteta veche prevede untura, dar multe persoane nu iubesc untura, asa ca le combinam 🙂
foaia cu untura e frageda, insa uleiul din cate am testat eu ,chiar si putin adaugat peste untura face foaia mai tare…
Asa este, tot ce se face cu untura este mult mai fraged si mai fin, dar sunt persoane carora nu le place untura 🙂
Mi-a plăcut tare mult descrierea rețetei dar și rețeta.Eu nu am făcut niciodată dar a făcut soțul și am umplut-o cu varză acră.O bunătate!!! Poate mă bag și eu la o încercare(când nu e nimeni acasă 🙂 )
Vrei sa fie fara martori? 🙂
Exact! Nu vreau martori când încerc că nu mă pot concentra, cât despre bulele din aluat, cred că o să aibe mai multe decât e nevoie că am probleme cu soacra 😀
O trimit si pe soacra-mea la tine, tot ai experienta 😛
Doamne ferește! Nu vreau să îmi dospească aluatul fără drojdie 😀
super reteta ,merci frumos!
esti o draguta
Frumoasa, desteapta si modesta 😀
am ras cu lacrimi…nu stiu daca o sa am curaj sa le incerc…deocamdata ma multumesc daca le cumpar…dar am salvat reteta si tot o sa incerc .
🙂
foarte tare!! si eu fac placinta dobrogeana folosind aceeiasi reteta de foi..
multumesc frumos, chiar am sa incerc !
Asteptam poze si impresii 🙂
Buna.Adevarul e ca nu este nevoie ca lichidul sa fie cald la niciun aluat.Si eu am ramas cu gura cascata prima data cind am vazut, dar de atunci pina si cozonacii ii framaint asa.Nu ma laud singura , daries super de fiecare data!
🙂
Foarte bine explicata si haioasa totodata reteta ta.Felicitari!
Multumesc frumos 🙂
Ajutor! Am facut placinta la sfirsit de saptamina, dar dupa alta reteta. Foile la fel doar ca au in plus un ou. La intins, unt topit. Aspectuoasa, fina, buna, dar foile au ramas aproape crude ( mai ales unde au fost incretite si aluatul era mai gros) cu toate ca am tinut-o in cuptor 40 min la 180 grade si apoi 20 la 200 grade. Smintina cu ouale am turnat-o peste de la inceput. Vreau s-o fac de ziua mea, care e in curind, dar nu vreau sa provoc dureri de stomac musafirilor. Ce ma sfatuiti? Va multumesc.
Va sfatuiesc sa incercati aceasta reteta 🙂 . Nu ma bag la alta reteta, pana cand nu probez, nu pot sa spun nimic. Incercati reteta aceasta. Partile mai groase se rup, se lasa doar partea de foaie fina si se tine mai mult la cuptor, pana cand este bine coapta. Nu este un timp fix de coacere, depinde de cuptor. Sfatul meu e sa probati reteta inainte de ziua dvstra. Cand faceti placinta, va ajut pas cu pas, o facem impreuna. Sunt aici, la un click distanta 🙂 .
Cel mai bun blog de „bucatareala”.Si relaxant in acelasi timp.
Multumesc frumos 🙂
O doamna pe cinste!!!
Am făcut plăcinta cu reteta dvs. Este de vis. Am făcut plăcinta ciobanului. O să o postez pe facebook. Ce adresa de facebook aveți? Vreau să va adaug dacă se poate. Și eu lucrez în cofetărie. Mulțumesc pentru rețetă! Liliana
Felicitari, ma bucur mult 🙂
Sunt Gina Bradea pe FB 🙂
Multumim pentru reteta si pentru show! eu am vazut la merdenele(deabia astept reteta!) ca foloseau la uns bucatile de coca, dupa ce le intindeau cat o batista, untura batuta cu mixerul pana se albea(ca la frisca) si devenea pufoasa si usor de intins. Apoi, cred ca din motive financiare sau pt ca au cumparat untura ranceda, foloseau margarina prelucrata la fel. Impatureau „batistele” si le lasau la odihnit in frigider, lucrand in continuare numai cu ulei. Va sugerez sa ne impartasiti cateva secrete si la foile la fel de subtiri care se intind cu faina si se coc pe plita(mama le intindea pe o perna mare acoperita cu o fata de masa curata si facea Scutecele Domnului de Craciun!Mmm, ce bune erau!!!),se insiropeaza si se presara din belsug cu nuca macinata . unde locuiesc acum, am descoperit ca aceste foi se ung cu untura si se presara cu zahar apoi se ruleaza si se coc(Ratavita le zice).
Facem si merdenele si turte de Craciun. Sa se mai racoreasca afara putin, ca la mine inca e canicula 🙂
Doamna Gina tocmai astazi v-am descoperit, eu sunt din Galati dar plecata in Spania de 11 ani . Pacat ca nu pot sa va raspund cu poza ca sa vedeti ce placinta de dovleac mi-a iesit, multumim pt reteta.
Buna dimineata, si eu sunt galateanca. Ma bucur ca ne-am gasit, eu sunt in Italia.
Poti sa-mi lasi poza pe FB, da tag pe numele meu-Gina Bradea 🙂
Stimata doamna Gina, sunt galateanca, am plecat de 7 ani din Galati, locuiam pe str A.I.Cuza langa biserica sf. Nicolae in centru, am o multumire sufleteasca cand citesc ca mai exista cineva care pastreaza cu adevarat retetele vechi originale,…
Ma bucura si ma incanta, reteta originala contine osanza si untura, cu adevarat este reteta pentru placinte si baclava, iar pentru turtele de ajunul craciunului exista o alta reteta !
Sper sa aveti acea reteta, caci ca maine va veni ajunul craciunului (zi de post si este exclusa untura ) si sa ne pregatim crestineste !
Va multumesc pentru timpul acordat .
Cu deo0sebita stima si respect Marlena .
Multumesc mult pentru vizita si apreciere, draga mea. 🙂
Sigur ca facem si turte de Craciun 🙂
Gina, sa-ti de Domnul sanatate ca mare ” nebuna” esti! Am spart ligheanul…jur! Dar a meritat! Placinta de dovleac a iesit super! Sarut’ mana pentru masa.
:)))
Sa va fie de bine. Dac-ai sti cate am spart si eu…
doamna, am reusit foile de placinta si placinta mea e in cuptor. am vrut neaparat sa fac merdenele, ca nu a mai mincat de 25 de ani plus. multumesc pentru reteta de foi! am incercat sa fac foile o data si nu mi-au iesit, ca am facut aluatul dintro faina nu prea buna, ca la noi e mai greu sa gasim faina de calitate buna. am gasit la new seasons faina typul 000 italiana si cu faina asta mi-au iesit foile. in plus am facut aluatul mai tare acum si l-am dat de lighian de 50 de ori, dar la 32 de ori mi-a iesit din lighian pe podea,..:) am curatao un pic, dar am zis ca e ok..
multumesc de reteta. deabia astept sa maninc in 15 min de seara.
multumesc din nou!!!
[…] la Laboratorul de cofetarie din Galati. Da, de la Tanti Coca am invatat reteta, am mai povestit aici si aici. Faceam paine si chifle in tura de noapte, pentru restaurante, iar dupa aceasta reteta se […]
[…] –foi fine de placinta romaneasca facute-n casa-vedeti reteta […]
[…] Laboratorul de cofetarie de la Patinoar, in Galati si am lucrat la sectia de Patiserie, cu draga de Tanti Coca-vedeti aici sau aici. Tare multe am invatat de la Tanti Coca si de la celelalte colege, patisere vestite si […]
[…] cam multe vrea muierea asta, asa-i?? Pai daca nu ma ascultati, va dau pe mana lui Tanti Coca-vedeti aici . De la Tanti Coca(sarumanaaaaaaaaaaaaaaa, tanti!!!!!)am invatat cum se face un aluat pufos de […]
Untura pt uns trebuie topita?
Sa fie moale, la temperatura camerei 🙂
[…] Cand lucram la Laboratorul de cofetarie din Galati, am facut Pricomigdale. V-am mai povestit de Tanti Coca, sefa sectiei, cea care ma luase sub aripa ei. Am muncit din greu, dar tare multe am mai invatat […]
[…] dar si cu trucuri vechi, invatate de la TANTI Coca si patiserele batrane ? Am mai vorbit de TANTI Coca AICI si cat de multe am invatat de la aceasta adevarata maestra a aluaturilor […]
Buna ziua!
Pot congela aluatul si folosi atunci cand am nevoie??
Nu, asta nu se poate congela. Dar poti face placinta, o pui in tavi si congelezi cu tot cu tava.
Aceasta reteta de foi de placinta e super…cea mai tare reteta…de cand cautam sa fac foi asa subtiri de casa si cand am cautat pe web am dat de reteta prezentata de d-stra si cand am vazut video ma intrebam daca o sa imi iasa si mie asa…yupii ..da,mi-a iesit si nu imi vine sa cred.va multumesc pentru ca ati impartasit cu noi aceasta reteta si cu siguranta voi incerca si altele in curand.????
ma alatur si eu celorlalte admiratoare ale Dstra cu felicitarile mele, suntem fericite ca va avem, distanta in ziua de azi nu mai conteaza Va rog sa-mi spuneti citeva amanunte:
– amestecul de ulei+unt +untura trebuie topit in prealabil, deci sa curga ?
– D.stra stropiti foile cu ceva lichid este numai ulei ?
– daca vreau sa fac placinta in tava, cu foi intinse nu rulate, pun umplutura dupa fiecare foaie sau la 2-3 foi.
– spuneti ca inpaturiti foile, cind si cum ?
Traiesc in Germania si orice schimb de ginduri cu cei de acasa imi dau aripi, m-asi bucura sa putem coresponda
cu mare drag si multumiri
sandacer
Buna ziua si bine ai venit in bucataria mea virtuala,
Raspund cu mare drag, putem discuta lejer. Eu intotdeauna raspund la mesaje.
Sa raspund pe rand:
-unt-ulei-untura, le incalzesc, sa fie lichude, asa le folosesc si la uns si la stropit.
-daca vrei sa impaturesti foaia, o stropesti cu ulei, sa nu se lipeasca, apoi impaturesti in 4 si pui umplutura. Iar pui foaie la fel, iar umplutura si tot asa 🙂
DACA MAI AI NELAMURIRI, NU EZITA SA MA INtREBI 🙂
multumesc f. mult, imi fac un abonament pt. noutatile D.stra.
sa auzim numai de bine
Pot sa nu impaturesc foaia si s-o folsosesc asa cum este modelind-o pe dimensiunea tavii ?
Care este avantajul impaturitului ?
promit ca nu va mai deranjez cu untrebari .
sandacer
Ba chiar te rog sa ma deranjezi. 🙂
Foaia fiind atat de fina, cand se impatureste, obtii aspectul de foietaj. Dar trebuie sa fie bine stropita cu grasime 🙂
Sarut mana D’na Gina,
Locuiesc in Texas de peste 29 de ani si caut reteta originala de MERDENEA! Singura merdenea autentica se face numai in Dobrogea.va rog frumos trimiteti’mi aceasta reteta daca aveti amabilitaea.
Cu sincer respect,
Marian
P/S
Astept cu nerabdare raspuns.Multumesc frumos.
Buna ziua, Marian,
Voi face merdenelele acelea despre care zici, dar cand ma intorc din vacanta, cam peste 2-3 saptamani. Am reteta si o voi face, cu toate trucurile acelea.
Pana atunci, iti recomand placinta dobrogeana, care este asemanatoare. Este si video aici: https://pofta-buna.com/placinta-dobrogeana-reteta-autentica-veche-cu-foi-facute-n-casa/
Mi-a placut enorm nu numai foile, reteta in sine (chit ca nu le-am facut pe astea niciodata, am incercat alte retete fara succes), dar asa de bine m-a amuzat faptul ca si tu urmaresti NCIS, un show tare mult indragit de familia mea!! :)))
Offf,de-ai sti de cand ma chinui sa fac si eu niste foi ca lumea…mi se rup de fiecare data la intins,de fapt face gauri,mai mici,mai mari,dar eu nu le vreau…😊 in rest,iese placinta f gustoasa! Multumesc ca existi,Gina Bradea,ca am de la cine invata!!!
Trantitul cocii nu poate fi inlocuit cu framantatul in mixer? Sau poate din cauza asta mi se rup mie foile? Prima data cand le-am facut,am folosit amestec untura+ulei+unt. Apoi n-am mai avut untura si am folosit doar ulei,cap-coada. Dar mereu mi se rupeau. Faina e una ptr cozona,ffff buna,cozonacul iese super. De intins,nu intind foile ca pe elastic,dar se rup cam de la inceput. Deci ma gandesc la trantitul acela de 50 ori…iar la copt,nu ies foile uscate,crocante,sa se vada ptr ce m-am chinuit,ci iese o coca mai groasa,moale,un tot unitar,parca e foaie facuta de mamaia 😭 asa ca te rog,zi-mi unde gresesc,ca-mi vine sa le cumpar de la chiocul din colt…
Nu stiu unde gresesti. Incearca dupa reteta asta si respecta exact ce fac eu.
[…] dar si cu trucuri vechi, invatate de la TANTI Coca si patiserele batrane 🙂 Am mai vorbit de TANTI Coca AICI si cat de multe am invatat de la aceasta adevarata maestra a aluaturilor […]
[…] Cand lucram la Laboratorul de cofetarie din Galati, am facut Pricomigdale. V-am mai povestit de Tanti Coca, sefa sectiei, cea care ma luase sub aripa ei. Am muncit din greu, dar tare multe am mai invatat […]
[…] Laboratorul de cofetarie de la Patinoar, in Galati si am lucrat la sectia de Patiserie, cu draga de Tanti Coca-vedeti aici sau aici. Tare multe am invatat de la Tanti Coca si de la celelalte colege, patisere vestite si […]
Am făcut aceasta plăcintă cu umplutura de brânză dulce, dovleac și mere. A ieșit foarte buna. Dar e mult de munca. Atunci când am întins foile pe fata de masa, a fost mai greu pentru ca se lipeau de material. Asa ca am încercat pe o foaie de copt și a mers perfect. Primele 3 foi s-au rupt destul de rău, dar pana am ajuns la ultimele am învățat șmecheria.
Mulțumesc pentru rețetă, e delicioasă!
Bravo! E greu la inceput, dar pe urma o sa indragesti placinta asta si numai asa o sa faci 🙂
O intrebare referitoare la ulei si untura.
LA inceput scrieti 500 ml ulei plus unt plus untura. Astea se folosesc si in aluat si pentru uns si intins? Ca vad ca in aluat puneti numai ulei. Cum se impart cantitatile ? Maine incerc sa o fac
Buna seara
Cititi atent: nu se pun in aluat, se folosesc doar pentru uns aluatul. Se poate folosi doar ulei daca e post. Ideal este sa fie unt+untura+ulei in cantitati egale. Am specificat asta.
Dvs in primul rand din reteta spuneti ca se framanta aluatul din faina otet si ….ulei. De aici intrebarea mea
Acum ma apuc si va spun in cateva ore ce si cum
Multumesc
Foarte tare!
o distractie delicioasa de la cap la coada,
Dupa ce le-am terminat de mancat, acum ma linge cainele pe degete!
Mai facem, da’ peste vreo doua saptamani, ca-s grele la stomac fara vin!
Hahahaha ce tare! Mi-ar face o imensa placere sa te vad facand placinte. Retin ideea. Placinte gupilitice 😀
Mă întrebam dacă se pot conserva pentru o vreme. Dar cred că ar trebui presărate cu făină și ar îmcepe să semene cu cele din comerț. Care sunt destul de bune ,dar… parcă le-aș dori de casă. Mă gândesc cum ar fi să le congelez umplute.Pentru că atunci când ai musafiri- de exemplu- ai multe pregătiri de făcut și ar fi simplu să pun doar la cuptor. Voi încerca înainte rețeta. Mulțumesc.
Nu se pot conserva acestea, sunt altele care se pot conserva. Da, poti congela placinta cruda si s-o gatesti cand ai musafiri. Sau varianta si mai simpla: congelezi placinta gata coapta, portionata. Cand ai musafiri doar o incalzesti la mw rapid si zici ca e abia coapta 🙂
Foarte buna. Multumim f frumos pt reteta si detalii. Am facut cu branza sarata, dulce si din colturi am facut o placinta cu gem si nuca. 🙂 Sotul meu mi-a facut la complimente si ma privea cu atata drag ca de-acum nu ma mai despart de site-ul d-voastra. :)) Va imbratisez cu drag!
Multumesc din tot sufletul, sa va fie de bine!
Va mai astept, sa mai gatim impreuna.
va urmaresc cu mare atentie de mult timp. Va multumesc pentru toate retetele postate , dar pentru foi in mod special .
Va urez , chiar daca cu intarziere , La multi ani fericiti dvs si intregii familii.
Multumim! Cu drag, Ana!
La multi ani cu sanatate si bucurii!
Am văzut unele rețete că se pune un ou la 500 gr de făină. E posibil ca oul să le țină să nu se usuce așa de repede? Ați făcut acest aluat cu ou vreodată? Aș vrea părerea, comparativ…
Sunt mai multe retete. Da, cu ou sunt mai fragede.
[…] Tanti Coca, maistra patisera de la care am invatat meserie, ne spunea mereu ca Dumnezeu le da mana buna de aluat la oamenii pe care-i iubeste, la oamenii cu adevarat frumosi si buni. Aluatul creste din mana, il simti din momentul in care ai bagat mana in faina. […]
Nu ar fi stricat sa pui si un video Gina draga, pentru cei tineri, mai ales. Tu explici f bine, dar vorba-i vorba, fapta fapta. Merci!
Sandina, am si reteta video, o poti vede la finalul retetei sau o gasesti pe YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=YwhUuoY_L5U
Spor la gatit si Pofta Buna!
Mâini de aur aveti,d na Gina!Va îmbrățișez cu drag și mulțumim că ne împărtășiti din secretele dvs.Va urmăresc cu drag și abia aștept să postați noi rețete.
Multumesc frumos si eu 🙂 Urmariti-ma, aduc noutati mereu.
Astazi am facut placinta de branza cu stafide si pentru foi am folosit reteta dv. Foarte bine explicata reteta, am urmat pasii si au iesit foile foarte fine,deci o placinta foarte buna.
Multumesc!
Am facut si alte retete de la dv, au iesit foarte bine.
Ma bucur si te felicit, Andra! 🙂
Sa va fie de bine!
[…] Eu am folosit acum foi de placinta din comert, dar puteti face foi de placinta acasa/vedeti reteta. […]
[…] face aluatul pentru foi fine de placinta romaneasca facute-n casa– asa cum am explicat aici, unde este scris cu rosu. Este totul explicat pas cu pas, asa ca nu […]
Buna ziua,sunt intr-o mare dilema,in reteta scriti ca se pune faina,apa,ulei-2 linguri si otet 2 linguri,dar in video nu puneti uleiul,puneti numai otetul. Deci care reteta este buna? Pun in aluat cele 2 linguri de ulei,sau nu?
Multumesc,anticipat,pentru raspuns!
Puneti 🙂
[…] ingrozitor de greu, dar cand am trecut la sectia condusa de Tanti Coca, a fost o mare placere. La reteta de foi de placinta-aici, v-am povestit despre Tanti Coca, o minune de […]
Buna ziua,
Va rog imi puteti spune daca la aceasta reteta se poate pune si drojdie? Ar iesii foile mai moi?
Multumesc.
Doamne ajuta!
Se si pot cumpara foile de placinte? mentionez ca sunt din Galati
Da, pueti folosi foi din comert.
Buna ziua Doamna Gina!Sunteti fantastica am ras cu lacrimi …amintiri frumoase😍chiar dacă timpurile era mai grele,aveați oricum un lucru foarte important care acum este pe cale de dispariție RESPECTUL !Toul era mai frumos și mai simplu . Sunt gălățeanca și de mic copil mama duminica ne ducea la o prăjitura 😍😍😍și o plimbare pe faleza ❤️Acum departe de casa ,duminica încerc câte o data sa fac placinta 😍de dorul timpurilor cu mama 😍
Te pup, de la Tulcea 🙂
Va rog sa imi spuneti de ce se adaug otet la reteta de foi placinta dobreana si daca se pune sau nu ulei ,va multumesc
Otetul ajuta aluatul sa se intinda mai bine. Respectati reteta.
Rețeta e grozavă, am făcut prima dată în viața mea foi subțiri și mi-au ieșit onorabil…. mulțumesc!
Întrebarea mea este: dacă mi-a rămas aluat, câte zile poate fi păstrat la frigider?
1 zi.
Buna ziua!
Am facut prima mea incercare de foi de casa, dupa ce m-am uitat la video de 3 ori.
Cred ca au iesit dupa cum era aluatul, astept acum sa stea la cald si sa fac o placinta cu mere.
O intrebare am. S-ar putea aceste foi face cu 2-3-4 zile inainte de a avea nevoie de ele? Sau se pot conserva/pastra in vreun fel?
Multumesc,
Andreea
Nu, aluatul acesta se foloseste pe loc, altfel nu ies foile.
Minunat, chiar acum fac și reusita este garantată.
O întrebare, totuși, pentru că nu văd scris nicăieri.
Cu marginile tăiate, cum procedez ca să le pot întinde din nou foi?
Țin aluatul la cald din nou?
Da, framantat foarte bine, uns iar cu grasime si apoi intins.
Bună ziua!
Vreau să fac și eu aceste minunate foi…
Ce se întâmplă cu aluatul, dacă nu reușesc să îl coc tot în acea zi?
Se poate păstra până ziua următoare?
Mulțumesc pentru eventualul răspuns 🥰
Nu recomand sa fie lasat de pe o zi pe alta acest aluat.