Sos de caramel sarat
Sos de caramel sarat: cu o aroma surprinzatoare caramelul sarat va pune in evidenta orice desert, fie prajitura, fie inghetata sau doar cafea. La prima vedere pare o combinatie ciudata intre dulce si sarat, dar acest tip de caramel este tot mai des folosit de marii cofetari care il folosesc in prajituri, praline, inghetata etc. Inainte de a prepara acest sos, trebuie sa decidem la ce-l folosim, daca il preparam pentru decorarea torturilor sau pentru a-l folosi la clatite si inghetata.
Difera densitatea, iar aceasta se poate regla prin cresterea sau reducerea timpului de fierbere a sosului de caramel sau caramelului. Inainte de a va zice etapele si secretele de preparare, va povestesc despre istoricul caramelului, desertul indragit de multa lume.
Initial cunoscut doar sub forma de zahar caramelizat, istoria caramelului incepe in America in sec. XVII. In acea perioada colonistii confectionau bomboane din zahar caramelizat. Avantajul acelor bomboane e ca erau usor de transportat si aveau termen mare de valabilitate, deci nu erau pretentioase. Insa, in prima perioada, isi puteau permite acest desert doar aristocratii pentru ca zaharul era un produs prea scump pentru oamenii de rand.
Sos de caramel sarat
Pe la sfarsitul anilor 1800, caramelul era invelit in ciocolata, aceasta idee ii venise producatorului de ciocolata Milton Hershery. Tot in acea perioada se descoperise reteta caramelului pe care o cunoastem si astazi cu adaugarea de lapte si grasimi, deci gustul caramelului se schimba, devenind un desert mai apreciat si cautat de public.
Caramelul sarat este descoperit insa abia de vreo 20 de ani, valorificat initial doar in revistele de elita si apoi in emisiunile culinare televizate. In prezent caramelul sarat este tot mai des solicitat in restaurante , dar apreciat si de gospodine.
Desi pare o reteta banala si usor de facut, exista diferite secrete pentru obtinerea unui caramel/ sos de caramel de calitate.
Ingrediente pentru reteta de sos de caramel sarat
Rating
- Zahar – 300 g;
- Apa – 100 ml;
- Frisca 33 % – 120 ml;
- Unt – 50 g;
- Un praf bun de sare;
Mod de preparare pentru reteta de sos de caramel sarat
Sfat
Pentru a obtine sos de caramel/ caramel reusit trebuie sa folosim o cratita calitativa, cu peretii grosi. E un aspect foarte important, de altfel caramelul se fierbe neuniform sau se cristalizeaza, ori nu mai obtinem densitatea de care avem nevoie.
Turnam zaharul si apa in cratita, punem vasul la foc mediu spre mare si amestecam foarte putin si cu mare grija pentru ca zaharul sau deja siropul sa nu murdareasca peretii vasului. Sfat: pe parcursul prepararii sosului evitati amestecarea sau mixarea produselor, sosul de caramel nu necesita amestecare. Asta ar fi pasul care aduce la un rezultat neasteptat: caramelizarea neuniforma sau cristalizarea si veti obtine doar bucati de zahar caramelizat, asemanatoare cu bomboanele si nu un sos lichid si frumos. Intre timp incalzim frisca la baie de aburi sau in cuptorul cu microunde. Sfat: Sosul de caramel poate fi aromatizat la dorinta cu vanilie, scortisoara, piureu de fructe sau dupa preferinta. Noi preferam caramelul sarat.
Sos de caramel sarat
Sosul de caramel trebuie fiert pana acesta devine aramiu, o culoare intensa. Sfat: Fierbeti caramelul fara frica pana obtineti culoarea intensa, aproximativ 190C Aici gresesc multi incepatori, fiindu-le frica sa nu arda sosul. Da, intr-adevar, sosul va avea un gust usor amarui (foarte putin), dar asta e gustul sosului originar. Daca caramelul fierbe mai putin, avand o culoare deschisa, sosul se va cristaliza. Daca doriti sa folositi sosul pentru decorarea prajiturilor sau in interiorul torturilor, acesta trebuie fiert pana la 200C.
Cand siropul de zahar a ajuns la culoarea necesara, luam cratita de pe foc si turnam cu grija frisca calda. Sfat: Amestecati compozitia cu o lingura sau spatula de lemn cu coada lunga pentru ca de altfel riscati sa va frigeti (sar stropi foarte fierbinti, 200C).
Daca cratita nu e calitativa la aceasta etapa sosul ar putea sa se lipeasca de peretii vasului.
Adaugam untul de temperatura camerei si amestecam intens. Adaugam sarea si continuma sa amestecam sosul. Turnam sosul in vasul in care il vom pastra si lasam sa se raceasca,
Sfat:
ar fi bine sa turnam sosul intr-un borcan cu capac, astfel se pastreaza la frigider timp indelungat.
Pofta buna!
Reteta si fotografiile ii apartin Radmilei Girbu si participa cu aceasta reteta la Marele concurs al Iernii 2019: gatesti si castigi
Mai multe retete de la Radmila Girbu gasiti aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9,50.
2 COMENTARII
Foarte folositoare aceasta rețetă
Mult succes, Radmila!