Coulibiak – placinta ruseasca
Coulibiak – placinta ruseasca sau Koulibiac, Coulibiac, кулебя́ка este un deliciu gastronomic din bucataria ruseasca, apoi preluat si raspandit de catre francezi. Initial, coulibiak reprezenta o uriasa placinta umpluta neaparat cu somon, orez, ou, iar la dorinta se puneau ciuperci, ceapa si alte legume.
Preluata de francezi, reteta a suferit mici schimbari, Coulibiak fiind facut doar cu umplutura din peste si legume, insa deja nu mai conta tipul de peste. Aspectul cel mai interesant privind varietatea acestui tip de mancare este ca versiunea certificata este cunoscuta sub numele de Koulibiak, transcrisa in stil francez de catre celebrul bucatar din Franta, August Escoffier. Acesta a inclus reteta in cartea sa „Le guide culinaire” – o carte cu renume in acea perioada.
Coulibiak – placinta ruseasca
In prezent Coulibiak este foarte des intalnit pe mesele familiilor din Rusia, dar acum reprezinta doar o mare placinta impletita frumos si umpluta cu diverse ingrediente. Se prepara si in post, inlocuind laptele cu apa si nu se mai pun oua. Se gateste foarte des coulibiak cu carne tocata, iar de sarbatori, cand masa e plina cu bucate din carne se serveste coulibiak cu legume si nu se mai pune paine.
Va propun reteta de coulibiak cu varza murata. E o placinta cu aluat moale si umplutura delicioasa. Poate fi servita la cina ca fel principal de mancare, ca aperitiv sau poate inlocui painea la ciorba.
Ingrediente pentru reteta de coulibiak – placinta ruseasca
Rating
- Lapte – 150 ml;
- Zahar – 1 lingura;
- Sare – ½ lingurita;
- Ulei – 25 ml;
- Faina – 300 g;
- Drojdie granule – 1 lingurita;
- Pentru uns : un galbenus, susan.
- Umplutura:
- Varza murata – 400g;
- 1 ceapa;
- 1 morcov;
- Piper dupa gust;
- Ulei.
Mod de preparare pentru reteta de coulibiak – placinta ruseasca
Se toarna intr-un bol laptele, zaharul, sarea si uleiul. Se amesteca bine apoi se adauga faina cernuta cu drojdia si se amesteca cu o lingura, apoi se framanta cu mana aproximativ 20 min.
Coca trebuie sa fie nelipicioasa, elastica si nu foarte moale. Adaugati faina, daca aluatul e lipicios, acesta nu trebuie sa se lipeasca de maini.
Punem aluatul intr-un bol curat si uscat, acoperim bolul cu un prosop si-l lasam la loc cald pentru o ora.
Dupa se mai framanta o data usor aluatul si se mai lasa la dospit pentru 30 min. Aluatul va creste foarte frumos. Intre timp pregatim umplutura.
Calim ceapa si morcovul dat prin razatoare, adaugam apoi varza murata tocata si amestecam bine, lasam sa se caleasca, apoi condimentam.
Sfat
Gustati mai intai varza, daca e foarte acra o lasati 15 – 20 min in apa rece, apoi varsati apa. Intindem aluatul, obtinand un dreptunghi sau oval.
Se pune umplutura in centru de-a lungul blatului de aluat si se taie prin parti fasii, apoi se impleteste frumos „Coulibiak”-ul se pune in tava tapetata, se acopera cu folie alimentara si se lasa la loc cald pentru 30 min.
Eu am obtinut o placinta prea mare ce nu incapea in tava si am impartit-o in 2 bucati.
Se unge apoi cu galbenusul de ou si se pun deasupra seminte de susan.
Se pune placinta in cuptorul incalzit la 180 C pentru aproximativ 30 minute. Placinta este gata.
Pofta buna!
Coulibiak – placinta ruseasca
Reteta si fotografiile ii apartin Radmilei Girbu si participa cu aceasta reteta la Marele concurs al Iernii 2019: gatesti si castigi
Mai multe retete de la Radmila Girbu gasiti aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9,75.
6 COMENTARII
Mult succes, Radmila!
Felicitări!
Vă felicit pentru toate delicatesele făcute.
Succes succes!😘🤩🤗😍😍😘😘😘
M-a tentat reteta asa ca azi am facut-o .Am pus ingredientele exact cum ati scris in reteta.Ceva nu a mers.Ori faina nu a fost buna (era 650) ori drojdia.Nu a vrut coca sa creasca de loc.Acum o s-o intand sa vad ce face.Ce poate fi?Multumesc
E mai rece afara, aluatul creste mai greu, ai rabdare. Poti sa-l bagi in frigider pana a doua zi sau sa pui dedesubt un vas cu apa calda si va creste mai repede.