Lichiu cu ceapa, branza si ou, reteta de placinte ardelenesti
Lichiu cu ceapa, branza si ou, reteta de placinte ardelenesti. Cand ma gandesc la copilarie si in special la momentele petrecute la bunica, daca inchid ochii simt parca mirosul de paine coapta si mirosul lichielor (placinte) cu varza, cartofi sau ceapa.
Preferatele mele erau cele cu varza, dar iarna si primavara, cand bunica nu avea varza proaspata, pe langa cele cu cartofi, facea cu ceapa, branza si oua.
Si acum imi amintesc mirosul intepator al casului sarat pus la borcan de bunica. Nu exista alta varianta de a pastra casul, nu avea congelator si atunci il punea cu multa sare la borcan.
Este o reteta foarte veche, de peste 60 de ani o facea bunica si aceasta a preluat-o de la mama ei. Nu am mai intalnit pe nimeni in anturajele mele care sa fi auzit de aceasta combinatie si de aceea este inedita.
Toti din familie sunt mari iubitori de lichie, iar cele cu ceapa se termina primele. Sunt pur si simplu delicioase.
Ingrediente pentru Lichiu cu ceapa, branza si ou, reteta de placinte ardelenesti
Rating
- Aluat:
- -1 kg faina( eu am folosit faina de paine tip 65dar se poate folosi si 000)
- -20 g drojdie
- -100 ml ulei
- – o lingura de sare
- -apa cat cuprinde( nu pot da o cantitate exacta deoarece difera de la faina la faina)
- Umplutura:
- -1 kg ceapa
- -300 g branza
- -3 oua
- -50 ml ulei
- -1 ou pentru uns
- -ulei pentru uns 2 tavi
Mod de preparare pentru Lichiu cu ceapa, branza si ou, reteta de placinte ardelenesti
Aluatul dospit
Cernem faina in castronul in care urmeaza sa framantam aluatul cel putin o data, daca se cerne de mai multe ori aluatul iese mult mai aerat si mai usor.
Intr-o cana punem drojdia, 1 lingura faina si apa calda si lasam sa se activeze drojdia. Punem sarea peste faina si adaugam drojdia activata si apa calda cate putin si incorporam bine, mai adaugam apa si incorporam si tot asa pana ajungem la consistenta unui aluat mai tare.
Dupa ce este framantat bine adaugam uleiul si il incorporam sau dupa cum spune mama impaturam aluatul cu ulei pana devine omogen. Punem putina faina deasupra, acoperim si lasam la dospit.
Umplutura de ceapa
Acum e timpul sa ne apucam de umplutura. Curatam ceapa si o taiem julienne. O punem intr-un castron si adaugam sarea si o frecam bine cu mainile, cam 2 minute, sa se inmoaie.
Intr-o cratita punem uleiul la incins si adaugam ceapa, punem capacul si lasam la foc mic pana se gateste ceapa. Luam cratita de pe foc, punem compozitia intr-un castron si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit adaugam branza rasa si ouale. Amestecam bine.
Lichiu cu ceapa, branza si ou, reteta de placinte ardelenesti
Cand este dospit aluatul ne putem apuca de lichie. Ungem 2 tavi cu ulei.
Luam aproximativ 170-180 g aluat il intindem cam de jumatate de centimetru grosime punem 2-3 linguri de compozitie pe el si il impaturim astfel incat sa nu curga compozitia din el.
In poze puteti vedea cum am impaturit eu. Din aceasta compozitie am facut 9 lichie.
Batem un ou si ungem lichiele cu el si bagam tava la cuptor la 200 grade Celsius. Eu am cuptor electric si am folosit functia de ventilatie cu caldura de sus si de jos.
Sunt gata cand devin aurii. Le scoatem din cuptor, le stropim cu putina apa si le acoperim cu un servet. Le lasam asa 5-10 minute, sa se duca la DumnezeU, dupa cum ar spune bunica.
Se servesc calde dar sunt delicioase si reci.
O reteta foarte buna si inedita.
Nota:
Daca doriti sa fie de post, nu ungeti cu ou deasupra, ci cu apa.
Reteta si pozele ii apartin Ionelei Luminita Streza si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Puteti vedea toate retetele publicate aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 10.
5 COMENTARII
Arată delicios!Felicitări!
Va felicit si mult succes👏👏👏😋😋
Tare bune!
Delicios de gustos. Mult succes, Ionela!
Foarte bune