Despre ouale de Paste – traditii, vopsit natural
Despre ouale de Paste — Orice crestin adevarat, pe masa de Paste are cateva oua rosii si cozonac, nu-i asa? Desi tradiile vechi pomenesc doar de oua rosii (colorate de sangele lui Isus cand era pe cruce), de-a lungul timpului, femeile au inceput sa diversifice culorile si acum se vopsesc in fel de fel de culori, mate sau sidefate, unicolore sau pestrite cu mai multe culori.
Exista in comert tot felul de vopsele si nu voi vorbi despre acelea. Voi vorbi in acest articol despre vopsitul cu substante naturale si voi spune si cateva secrete, cunoscute sau nu. 🙂
Puteti vedea aici retetele mele de cozonaci. Iar daca doriti, puteti sa aruncati o privire si pe alte retete de oua de Paste, diferite tehnici si metode prin care le putem vopsi.
Se spune ca ouale se vopsesc in Joia Mare sau in Sambata Mare, depinde de zona. Eu stiu ca in nici un caz nu se vopsesc ouale in Vinerea Seaca, atunci se tine post negru sau macar post simplu.
Despre ouale de Paste
De multe ori am vopsit ouale sambata sau chiar in duminica de Paste, atunci cand lucram. Din pacate, cand lucrezi de dimineata pana seara, nu poti respecta traditiile.
Oricum, in Joia Mare se vopsesc ouale si am mai aflat un lucru foarte frumos de la o prietena virtuala, Nina Ghimpeteanu: daca pastrezi un ou vopsit in Joia Mare (sa nu fie crapat), peste 1 an, la Pastele urmator, se va transforma in chihlimbar. 🙂
Pentru vopsit se aleg oua lucioase, netede, se verifica sa nu fie crapate.
Unele oua au un aspect poros, atentie mare de tot, aceste oua vor iesi patate. Ideal este sa sa vopseasca oua albe sau care au coaja deschisa la culoare, in felul acesta, culorile vor fi mai vii.
Daca aveti oua care au coaja rosie, le folositi la culorile mai inchise: rosu, albastru, mov, dar la galben si verde este nevoie de oua albe.
Se spala ouale intr-o solutie formata din detergent de vase, apa si otet, se clatesc bine, apoi se sterg cu o carpa moale.
Pentru vopsit, unele gospodine fierb ouale inainte, altele fierb ouale direct in apa cu vopsea. Cel mai bine se vopsesc ouale care fierb direct in apa cu vopsea, la care se adauga otet.
Cateva linguri de otet (cam 3 linguri de otet la 1 l de lichid) ajuta ouale sa se vopseasca uniform, accentueaza culoarea, degreseaza si daca sunt crapate, „leaga” imediat albusul care curge si astfel nu pateaza celelalte oua.
Cum se vopsesc ouale cu substante naturale?
Ganditi-va la mancarurile colorate. De cate ori ati mancat ceva sau ati curatat ceva si v-ati patat gura si mainile?
Stiti cum e cand culegi fructe, urzici, cand cureti nuci, morcov, sau unele ceaiuri care pateaza canile?
Cand eram copil, bunica nu avea vopsea de oua ca acum, la tara ouale se vopseau cu „chimic” (creion chimic) pentru culoarea mov sau vopsea de lana (un anumit tip de vopsea) pentru ouale rosii sau alte ingrediente de pe langa casa.
Cele mai folosite erau cojile de ceapa, nuca si multe altele, pe care o sa vi le enumar mai simplu, grupat.
Acum 19 ani, cand abia nascusem fetita, am petrecut Pastele cu niste prieteni, intr-un satuc pe langa Lepsa, in zona Vrancea, in casa parinteasca.
Am vazut si acolo traditii superbe, am invatat cum se fac „ouale chicate” (ouale pictate) cu ceara naturala. Acolo, ouale erau doar in 2 culori: rosu (vopsite cu frunze de ceapa, flori de mar rosu si sovarf- o planta) si mov ( vopsite cu „chimic”). Superb!!! 🙂
Sa va spun din ce se obtin diferite culori:
–ROSU: din sfecla rosie, coji de ceapa rosie, sovarf, flori de mar rosu, fructe rosii (zmeura, merisoare, capsuni), frunze de soc, coaja de crusin, suc de rodie, ceai de hibiscus.
–VERDE: din spanac, urzici sau alte plante verzi care au culoarea intensa.
–GALBEN: din sofran, turmeric (curcuma-sofran indian), coaja de lamaie, musetel, soc.
–PORTOCALIU: morcov, coaja de portocala, coji de ceapa galbena, coji de nuca.
–Maro: cafea, ceai negru, frunze de nuc.
–Mov-albastru: varza rosie, afine, mure, struguri negri.
Alte cateva sfaturi pentru a face cele mai frumoase oua de Paste
Ca sa iasa culorile intense, este nevoie sa fierbeti inainte frunzele, fructele etc. cu apa, sa scoateti culoarea bine.
Este nevoie sa folositi de exeplu la verde, cat mai multe frunze, lichidul rezultat sa fie cat mai inchis la culoare.
Puteti lasa frunzele in apa rece de seara pana a doua zi si apoi sa le fierbeti cel putin 1 ora, pana se extrage culoarea bine.
Se lasa la racit,apoi se adauga otet (cam 3 linguri la 1 litru de lichid) si se fierb ouale timp de10 minute.
Se stinge focul si se lasa ouale in acest lichid cel putin 1 ora, fara sa se umble la ele deloc.
Unele persoane lasa si peste noapte, dar pe mine nu ma-ncanta. 🙂
Se sterg ouale cu o bucata de carpa moale umezita cu ulei si se aseaza pe platouri sau in cosulete cu grau. 🙂
Anul acesta voi vopsi ouale cu ingrediente naturale si revin cu poze. Si pentru ca gainusele mele au inceput sa faca oua, voi opri primele 2 oua pana anul viitor, sa vedem daca se vor transforma in chihlimbar.
Merita sa incercam, nu-i asa? Paste luminos tuturor!
Va invit sa vedeti cum se vopsesc ouale de Pasti cu model, vedeti mai jos rezultatul, iar reteta o vedeti cu un click pe poza sau aici.
10 COMENTARII
Interesant articolul!
Si eu foloseam coji de ceapa rosie si sfecla rosie 🙂 eu le vopsesc doar rosii 🙂
Sa ne spui si noua daca se prefac in chihlimbar 🙂
VEDEM PESTE 1 AN 🙂
Eu l-am „uitat” 5 ani,ca asa auzisem,dar…nuuu!
[…] Vedeti si cum se vopsesc ouale natural aici. […]
[…] Cum se vopsesc ouale de Paste in mod natural vedeti aici. […]
[…] Vedeti si cum se vopsesc ouale natural aici. […]
[…] doua metode: fierbem ouale impreuna cu cojile de ceapa, ori separat. Mai multe despre ouale de Paste am scris aici, inclusiv despre traditii si ce combinatii trebuie sa folosim pentru a obtine alte […]
SUPER
As dori sa va întreb cate minute las ouăle în apa dacă NU vreau sa fie gălbenușul foarte tare ( care se face verde). Va mulțumesc!
Le fierbi 4 minute din momentul in care apa da in clocot si apoi le pui imediat in apa rece.