Prajitura crumble cu fructe si crema de vanilie se poate face cu mai multe feluri de fructe: prune, mere, pere, gutui, capsuni, cirese, visine, fructe de padure etc. Reteta este extrem de simpla si rapida, o poate face si un copil.
Crumble (in traducere libera „faramitatura”) este, pentru multi englezi, prajitura copilariei. Eu am facut varianta mea, mai deosebita si usor „betiva”.
Prajitura crumble cu fructe si crema de vanilie
Ingrediente pentru prajitura crumble cu fructe si crema de vanilie
Prajitura crumble cu fructe si crema de vanilie
Rating 5.0 from 2 reviews
Ingrediente
PENTRU CRUSTA:
50 g unt
4 linguri zahar (eu am folosit zahar brun muscovado, dar se poate face si cu zahar tos, alb sau brun).
10 linguri faina
3 linguri migdale zdrobite, sau fulgi de migdale.
PENTRU UMPLUTURA:
3 mere (am folosit mere verzi acrisoare, aici le zice Bramley apples)
1 cana fructe de padure, proaspete sau congelate (eu a folosit un mix de fructe congelate, care contine afine, coacaze rosii si mure)
50 ml rom
2 linguri sirop de artar (sau zahar, dar parca siropul de artar da un gust mai deosebit)
1 lingurita scortisoara
2 lingurite unt, pentru calit.
PENTRU CREMA DE VANILIE (CUSTARD):
250 ml lapte
2 galbenusuri
1 lingura amidon
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 baton de vanilie)
2 linguri zahar (am folosit zahar tos brun demerara)
3.5.3229
Cum preparam prajitura crumble cu fructe si crema de vanilie?
Pentru umplutura, am decojit merele si le-am taiat cubulete.
Am incalzit un pic de unt intr-o oala mica, si am adaugat merele. Cand sfaraiau mai cu spor, am turnat deasupra fructele de padure, scortisoara si romul.
Am amestecat bine si am lasat-o pe foc pana cand merele s-au inmuiat si tot amestecul a capatat oarecum consistenta unui gem. De la amestecat, inevitabil, fructele o sa se terciuiasca. Nu e bai, exact asa trebuie sa fie.
Intre timp, am pregatit crusta. Am amestecat untul usor incalzit (la temperatura camerei, sa fie maleabil, nu lichid!) cu zaharul. Nu e musai ca zaharul sa fie complet dizolvat, asa ca nu va stresati prea tare pe tema asta. Am adaugat apoi faina, amestecand mereu. Rezultatul trebuie sa fie un aluat foarte sfaramicios, de aceea ii zice crumble.
Intr-un vas termorezistent, am asamblat prajitura: umplutura la fund si deasupra ei, aluatul faramitat. Peste crusta am presarat migdale maruntite.
Prajitura crumble cu fructe si crema de vanilie
Cum se coce prajitura crumble?
Prajitura astfel asamblata se baga la cuptor la 180 de grade Celsius, 30 de minute (se poate incerca aluatul cu furculita). Aveti mare grija cat o lasati la cuptor, eu m-am luat un picut cu vorba si m-am trezit cu ea bruneta pe margini – din fericire doar superficial; din pacate nu foarte fotogenic- nici prajitura nici bucatareasa.
Pentru crema de vanilie, am pus la fiert laptele cu o lingurita de pasta de vanilie. Dupa ce a dat in clocot, am stins focul. Daca folositi baton de vanilie, taiati-l in 2-3 bucati, aduceti laptele in clocot, lasati-l sa se infuzeze 15 minute, apoi scoteti-l si incalziti laptele din nou.
Intr-un castron, am amestecat amidonul cu galbenusurile, zaharul si o lingura de lapte rece pana cand s-au omogenizat.
Apoi, am turnat usor deasupra laptele fierbinte, am amestecat bine si am pus maglavaisul inapoi in oala in care am incalzit laptele.
Pe aragaz, la foc mediu spre mic, am amestecat repede-repede cu telul pana cand crema s-a ingrosat. (Trebuie amestecata energic, sa nu faca cocoloase). Consistenta finala e aproape ca budinca la plic, minus e-urile. In loc de amidon, se poate face si cu faina.
Prajitura crumble se serveste calda, proaspat scoasa din cuptor, cu crema fierbinte de vanilie deasupra. Pofta buna!
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea
Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM. Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna. Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.
Delicioasă! Mult succes, Raluca!
Arată bine bine !😍
Cred ca-i delicioasa!