Sarmale din carne de porc cu pasat si varza murata, reteta traditionala
Sarmale din carne de porc cu pasat si varza murata, reteta traditionala, dar gatita la oras, reteta scrisa si video cu toate secretele. Cum se fac sarmalele cu pasat? Cata carne, pasat si varza folosim? Ce este pasatul?
Vacantele de iarna la bunici erau mereu pline de arome, de mirosuri aparte, care erau numai ale bunicilor. La bunicii dobrogeni era mirosul de balta, de peste, de caise coapte. Bunicii moldoveni, preferatii mei, au avut mereu cele mai aparte mirosuri: mirosul painii proaspat coapte in cuptorul cu lemne, al colbului de pe ulita, unde alergam cu picioarele goale, miros de pepeni trantiti de pamant, sa se sparga si sa mancam miezul dulce, lipicios, cu mana, miros de fructe furate din pomii vecinilor, miros de fum si de ger, iarna, miros de sarmale clocotind pe plita, miros de plante puse la uscat, parfumul ala fantastic al casei bunicilor…
Sarmale din carne de porc cu pasat si varza murata, reteta traditionala
Iar sarmalele facute de bunici, matusi si celelalte babe…curcubeu pe cerul gurii. In Dobrogea se faceau multe sarmale cu peste, dar si carne de porc sau pasare. Iar in Moldova, sarmalele acelea micute cat ciresele, rotunde, sau lunguite si mici cat degetele de copil, care se faceu la nunti sau pomeni in ceaune imense de tuci…
Da, in familia mea e un adevarat cult al sarmalelor si sunt, de departe, mancarea mea preferata. Indiferent ca sunt cu carne sau de post, invelite in frunze de varza acra sau dulce, tei, vita de vie, podbal, gulie, sfecla etc….
Am multe retete de sarmale – vedeti aici, una mai gustoasa decat cealalta si o sa mai scriu si altele. Sa probati reteta de sarmale moldovenesti, sau sarmalele din miel in frunza de tei…Iar despre gaina sau rata umpluta cu sarmale, nici nu cred ca mai trebuie sa discutam! Rata mea umpluta cu sarmale a facut senzatie la Revelionul bucatarilor de la Conacul Maria Tereza, din Orlat, Sibiu. A fost pe toate posturile tv, la stiri. Iar daca bucatarii de top au apreciat reteta asta, va dati seama ce savoare are!
Ce ingrediente folosim pentru reteta de sarmale din carne de porc cu pasat?
Pasatul este spartura de porumb, porumb macinat mare. Se trea porumbul special ales de catre bunici, prin masina de facut urluiala, apoi se cernea si se oprea numai porumbul macinat mare. Acesta este pasatul.
Acum se gaseste de cumparat in piete si magazine.
- 1 kg de carne tocata de porc
- 600 g de ceapa verde tocata (sau 3-400 g de ceapa uscata)
- 2 morcovi mari
- 600 g de pasat spalat
- 1 cutie sau 1 borcan de rosii in bulion
- piper proaspat macinat
- cimbru sare
- boia dulce sau iute
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
Cum preparam reteta de sarmale din carne de porc cu pasat?
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video. Doar apasati poza si vedeti totul pe video.
RETETA VIDEO
Adaugam peste carnea tocata patrunjelul si mararul, 2 lingurite cu varf de cimbru uscat, 1 lingurita cu varf de piper negru proaspat macinat, 2 lingurite cu varf de sare, 2 lingurite cu varf de boia dulce.
Adaugam apoi si pasatul pe care l-am spalat bine inainte si amestecam totul, pana cand obtinem o compozitie omogena, de consistena uniforma.
Eu voi folosi varza murata pentru sarmale: le-am ales inainte, le-am tinut in apa si am schimbat apa de cateva ori, ca sa se desareze.
Sarmalele cu varza si pasat le fac destul de mari, o sarma are in jur de 40 de grame, sunt potrivite. Puteti vedea mai bine in reteta video cum le fac.
Vom pregati sarmalele pentru a le pune la cuptor. Eu am pregatit o oala de lut, la fundul careia am asezat o mana de bete de marar, acestea vor da un gust bun sarmalelor. Am pus si cateva fire de telina verde, dar si o mana de varza taiata.
Sarmale din carne de porc cu pasat si varza murata, reteta traditionala
Vom aseza sarmalele in vas, putem pune si cateva felii de slanina afumata, cat sa dea un gust discret. Nu asezam sarmalele foarte strans, iar deasupra asezam din nou bucati de varza tocata, iar peste acestea punem rosiile in bulion si apa.
Punem capacul si putem pune oala la cuptor: foc maxim timp de 15 minute, cat sa dea in clocot, apoi se reduce focul, se lasa la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 2-3 ore. Dupa o ora de fierbere gustati o sarma si veti putea estima cat mai trebuie sa fiarba.
Sarmalele se servesc fierbinti, cu ardei iute sau hrean, mamaliguta sau paine, ideal de casa. Mie-mi place sa am alaturi si un catel de usturoi, sa musc din el. E o placere personala.
SFATUL Ginei
Putem servi sarmalele cu ardei iute si niste smantana.
Bunica mea punea si o mana de boabe de porumb la fundul oalei. Ne bateau eu si verii mei pe boabele acelea, erau fantastic de gustoase. Punea saraca bunicuta destule boabe, dar niciodata nu ne ajungeau 😀
Eu am preferat sa pun cruda ceapa, dar daca vreti o puteti cali putin inainte, impreuna cu morcovul si cu pasatul, gustul va fi mai apropiat de reteta traditionala.
In loc de carne puteti folosi ciuperci, puteti folosi carne de pasare, insa recomand ca aceasta sa fie grasa, pentru car sarmalele sa nu iasa uscate.
In timpul fieberii, scoateti oala din cuptor si mai adaugati apa clocotita. Pasatul va absorbi mult lichid, va fi nevoie sa completati cu apa de 2-3 ori.
Pofta buna si spor la gatit mancarurile traditionale romanesti, atat de gustoase!