Bibilica frageda cu bere si legume, la cuptor
Bibilica frageda cu bere si legume, la cuptor este una dintre acele retete care se face foarte usor, dar are gust si impact maxim la o masa de sarbatoare. Pasti sau Craciun, zile de duminica cand se strang, in jurul mesei, neamuri si prieteni sau, pur si simplu, zile cand vrem sa mancam bine si bun, cu minim efort.
Dar, in primul rand, ce este bibilica? O pasare pe care in Romania o gasim prin curtile unor gospodari, crescuta la un loc cu gainile si care are un penaj gri-negru cu picatele albe. Nu are pene pe cap, dar are o protuberanta rosie. Are carnea fina, delicata si foarte gustoasa.
Pentru a gati aceasta reteta ne ia, doar, vreo 10 minute, plus timpul de stat la cuptor. Dar sa nu va fac curiosi si sa va spun cum.
Ingrediente pentru reteta de bibilica frageda la cuptor:
Rating
- parti de bibilica (pulpe, piept etc), cam 1 kg
- 1 bere mica (330 ml), de preferat mai tare
- 2 cepe
- 1-2 tulpini de telina (sau nu)
- 2 morcovi
- 4-5 cartofi noi
- 2-3 catei de usturoi
- rozmarin
- ierburi aromatice (cele care va plac pentru fripturi de carne de pasare, spre exemplu)
- vreo 5 linguri ulei de masline
- sare si piper
Cum se prepara reteta de bibilica frageda la cuptor?
Simplu de tot.
Se pune uleiul intr-o forma de ceramica sau sticla care poate merge la cuptor. Peste se pun bucatile de bibilica, ceapa, morcovul si cartofii. Toate curatate si taiate bucati mari.
Se adauga si tulpinile de telina (daca doriti), crengute de rozmarin si ierburile aromatice sare si piper, deci practic tot, in afara de bere.
Se amesteca cu mainile bine, pentru ca mirodeniile, uleiul, sarea si piperul sa acopere partile de bibilica si legumele.
Se toarna berea, pe margini, si se da la cuptorul incalzit la 180-190 grade Celsius, pentru vreo 45 de minute. La fiecare 15 minute se scoate forma din cuptor si, cu o lingura, se presara pe deasupra carnii si legumelor, sucul rezultat.
Se poate incerca, daca e gata, cu o furculita, infingand-o in carne. Daca nu iese sange este gata.
Se scoate din cuptor si se lasa 5-10 minute la odihnit si se mananca cu pofta, langa o salata verde sau muraturi.
O curiozitate: nu stiu la voi, dar prin partile de unde sunt eu, se mai numeste si gaina pichie.
Reteta si pozele ii apartin Mirelei Sandica, colaboratoarea blogului nostru. Mai multe retete ale Mirelei puteti gasi aici. Puteti deveni oricand colaborator al blogului nostru, trebuie doar sa ne trimiteti un mail la adresa poftabuna.com[@]gmail.com.
1 COMENTARIU
Super reteta,tare bine si delicios arata