Fursecuri fragede Ovis mollis cu unt, gem si oua fierte
Fursecuri fragede Ovis mollis cu unt, gem si oua fierte, atat de gustoase de aromate, incat se topesc in gura! Cum se fac fursecurile fragede cu unt si gem?
Cu totii iubim fursecurile si ne place sa le rontaim langa o cafea, un ceai sau pur si simplu cand vrem ceva bun 🙂 Am multe retete de fursecuri delicioase, le gasiti aici: RETETE DE FURSECURI GINA BRADEA.
Va arat si cateva imagini, ca sa va fac pofta, desigur 🙂 Daca vreti reteta, apasati poza care va face cu ochiul.
Nu-i așa că v-am făcut curioși cu titlul de fursecuri Ovis mollis?
Așa se numesc aceste fursecuri. Știu că, această denumire, poate vă duce cu gândul la „ouă moi”, dar nu e chiar așa. Nu! Sunt niște fursecuri friabile, lejere și fragede în același timp.
De ce se numesc așa? Cine știe!? Cert e, că se numesc așa în latina veche, dar, oricum, semnificația nu e ca-n traducere. Conțin în ele un secret, pe care, dacă citiți în continuare, vi-l împărtășesc și vouă. Au, în compoziție, gălbenușuri de ou fiert.
Da! Ați citit bine! Sunt făcute cu un gen de aluat fraged care conține doar gălbenușuri fierte, nu crude.
Doriți rețeta? Imediat!
Ingrediente pentru reteta de Fursecuri fragede Ovis mollis cu unt, gem si oua fierte
- -3 gălbenușuri de la ouă fierte,
- -80 g zahăr pudră,
- -120 g unt, la temperatura camerei,
- -120 g făină de grâu
- -100 g amidon de cartofi (pentru cei ce sunteți în Italia = fecola di patate). Pentru gospodinele și gospodinii din România, dacă nu găsiți de cartofi, puteți înlocui cu amidon de porumb
- -coajă de lămâie
- -vanilie,-gem (la alegere).
- Eu am avut dulceață de vișine și gem de gutui amestecate cu pere . Dumneavoastră puteți pune orice gem, cu condiția să nu fie prea fluid sau, chiar, cremă de ciocolată (tip Nutella etc).
Mod de preparare:
Mai întâi se trec printr-o sită gălbenușurile. Într-un castron (eu, cel al robotului) se pune untul bucăți,(la temperatura camerei), împreună cu gălbenușurile sfărâmate, zahărul pudră, vanilia, coaja de lămâie și un praf de sare.
Se bat până se omogenizează, totul, se adaugă făina și amidonul și se mai amestecă, nu prea mult, până rezultă un aluat moale dar fărâmicios. Se răstoarnă pe o folie de plastic alimentar, se dă o formă rotundă sau pătrată, aplatizată, se învelește în folie și se dă la rece, pentru cel puțin jumătate de oră.
Cum modelam fursecurile?
Se scoate aluatul și se taie în bucățele de aproximativ 30 de grame (cam cât o nucă mai mare). Fiecare bucățică se face (în palme) o mingiuță, se aplatizează, un pic, și se pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Așa se procedează până se termină aluatul.
Se face, cu degetul, o gropiță în mijlocul fiecărui fursec (nici prea mare, nici prea mică) și se umplu gropițele cu gemul pe care îl preferăm. Nu prea mult ca să nu curgă, pe margini, la copt. După ce le-am terminat de umplut se dă tava, cu totul, încă vreo 15 minute la rece.
Cum se coc fursecurile?
Se coc in cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 180 de grade, cuptor clasic, sau 165 – 170 de grade cuptor ventilat, pentru aproximativ 12-14 minute. Fursecurile nu trebuie să-și schimbe culoarea pe deasupra. Scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească, complet, în tavă. Nu le încercați cu degetul ca să vedeți dacă sunt coapte. Sunt fioarte fragede și rămân urmele (de degete) pe ele. Când se răcesc, se mai întăresc.
După ce s-au răcit le putem cerne cu zahăr pudră, sau nu. Se mențin într-o cutie metalică(sau un borcan de sticlă cu capac) închisă ermetic, pentru câteva zile. Gata! Acum, le puteți mânca sănătoș.
Sfaturile Mirelei
le puteți umple cu gem sau înainte sau după copt.
Eu le fac când îmi rămân ouă fierte de la Paște. Dacă doriți să le preparați din gălbenușuri ramase de la creme sau Pavlova, atunci, puteți să fierbeți, separat, la baie marie, până se întăresc.
Sunt excelente însoțite de un ceai sau o cafea și se topesc în gură.
Sper să vă placă! Poftă bună!
Reteta si pozele sunt facute de catre dna Mirela Sandica, noua colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea. Mai multe retete de la Mirela gasiti aici.
Sper sa va placa aceasta reteta si s-o probati.
Maine mai aducem o reteta, marca Mirela Sandica si apoi va avea o sectiune separata cu retetele pregatite. Ce nota merita aceasta reteta, va place?
Daca doriti sa deveniti colaborator al blogului nostru, va rugam sa ne trimiteti un mail pe adresa poftabuna.com@gmail.com.
Va las dedesubt si fotografiile din timpul prepararii.
1 COMENTARIU
Sunt cele mai bune fursecuri.Eu am avut dulceata caise,am taiat-o in bucatele mici si in pus in fiecare fursec.Aceasta reteta o fac de pe vremea raposatului,tradusa din revista Burda.Cu modificarea ca le lipeam doua cate doua cu serbet si puneam doar faina.Le-am facut de 3 saptamani si sunt la fel de fragede.
Craciun fericit!