Ghiveci de legume – reteta de post

Ghiveci de legume de post, ghiveci manastiresc, calugaresc, o reteta traditionala si veche: este un amestec delicios de legume, o reteta ieftina si sanatoasa.

Ghiveci de legume
Ghivede legume

E genul de reteta care  te ajuta sa scapi de toate legumele din frigider.  De ce se numeste taranesc? Pentru ca se pune orice fel de leguma si daca are mai multe legume este si mai bun, exact ca la tara- are numai boscheti de toate neamurile, cum spun copiii mei.

Va recomand si reteta de ghiveci in ulei sau suc de rosii pentru iarna. E o bunatate!

Ghiveci pentru iarna in ulei sau suc de rosii
Ghiveci pentru iarna in ulei sau suc de rosii

Ghiveci de legume (numit uneori si ghiveci manastiresc sau ghiveci calugaresc)

Inainte de Revolutie asta se gasea prin alimentare: ghiveci, mazare, fasole verde, rar se gasea ghiveci in ulei- acela era cel mai bun.

Multi nici nu voiau sa auda de ghiveci, mazare si fasole verde. 🙂 Legat de ghiveci, in familia mea este o istorioara tare nostima. 🙂

Cand ne-am casatorit, sotul meu nu manca decat cateva feluri de mancare, asa era obisnuit acasa.

La mine acasa, se gateau de toate, mama facea tot felul de conserve pentru iarna, asa ca noi mancam ghiveci, paste, orez, fasole verde si multe altele.

Asa ca mama, fiind libera, m-a intrebat ce sa gateasca, ce ar vrea sotul meu sa manance, iar eu i-am spus sa gateasca ghiveci si sa lase vinetele felii mai mari, sa nu le taie prea marunt. Asta era exact ceea ce nu-i placea sotului meu. 🙂

De rusine, a mancat saracul si de-atunci a-nceput sa manance si ghiveci 😀 . Surioara mea era mica, avea 6 ani atunci si fiind peltica (la fel ca si mine), ea spunea „ghiuveci” (incercati sa pronuntati peltic, sa vedeti ce delicios suna).

Eu o puneam sa-mi spuna ca vrea sa-i fac „ghiuveci”, pentru ca e mancarea preferata a lui Doru.

Va las aici si alte cateva retete pe care vi le recomand:

Cartofi noi cu ciuperci si usturoi
Cartofi noi cu ciuperci si usturoi
Cartofi natur cu unt si patrunjel verde
Cartofi natur cu unt si patrunjel verde
Tocana (iahnie, mancarica) de cartofi cu carnati de casa
Tocana de cartofi cu carnati de casa
Cartofi frantuzesti reteta simpla
Cartofi frantuzesti

Ghiveci de legume - reteta de post

Daca v-am spus si povestea, acum sa va spun si cum se face ghiveciul in casa.

Ingrediente pentru reteta de ghiveci de legume

Ghiveci de legume reteta de post

Rating 

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Portii: 8

Ghiveci taranesc manastirec gradinaresc calugaresc reteta traditionala clasica 700x467 - Ghiveci de legume - reteta de post
Ghiveci taranesc de post, ghiveci manastiresc, calugaresc, reteta traditionala, veche este un amestec delicios de legume, o reteta ieftina si sanatoasa.
Ingrediente
  • 1-2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • mazare
  • fasole verde
  • 1 vanata mica
  • 1 dovlecel mic
  • brocoli, sfecla rosie, conopida, varza, bame, capere, telina radacina si frunze, porumb, ciuperci, pastarnac, orice fel de legume
  • 3-4 cartofi
  • verdeata (marar si patrunjel)
  • sare, piper, ardei iute, boia de ardei dulce, cimbru, dafin
  • 3-4 linguri ulei
  • 1-2 catei de usturoi
  • 50 ml vin alb
  • rosii, bulion sau suc de rosii

Mod de preparare pentru reteta de ghiveci de legume

Puteti citi mai departe reteta scrisa sau treceti direct la reteta video aici. Cum doriti 🙂

Cum se face ghiveciul?

Aveti nevoie obligatoriu de ceapa, morcov, ardei, cartofi si rosii sau suc-bulion de rosii. Restul legumelor – folositi ce aveti in frigider, debara sau congelator.

Eu cumpar legume congelate: mazare, fasole verde, folosesc exact cat am nevoie si evit aditivii din conserve.

Nu am cantitati anume la legume, pur si simplu le tai felii (nu marunt) , le amestec intr-un lighean si apoi mai adaug, in functie de coloritul obtinut.

Ghiveciul de legume este o mancare colorata si vesela.

Ghiveci taranesc de post
Ghiveci taranesc de post

Se adauga toate legumele intr-o tava sau cratita, se adauga uleiul si condimentele, rosiile sau bulionul si se completeaza cu apa, sa acopere legumele.

Se acopera cu folie sau capac si se baga la cuptor, la foc potrivit.

Aceasta este cea mai simpla, rapida si mai gustoasa modalitate de a pregati ghiveciul taranesc. 🙂

Dupa o ora, se verifica legumele, se gusta si daca e nevoie se mai adauga condimente.

Se adauga vinul si se mai baga la cuptor, fara capac, sa se rumeneasca frumos. Se lasa doar 10-15 minute.

Se serveste cald sau rece, cu verdeata tocata deasupra.

Ghiveci de legume – reteta de post

Exista si alta varianta de pregatire a ghiveciului, in care se inabusa legumele pe rand, incepand cu ceapa, in functie de cat de repede fierb.

Dar aceasta varianta este extrem de simpla, iar mancarea gatita in cuptor se stie ca este mult mai sanatoasa si mai gustoasa, nu-i asa?

In felul acesta, chiar si o gospodina incepatoare sau neexperimentata poate pregati un ghiveci minunat. 🙂

Eu am facut acum cateva zile o tava cu ghiveci si nu va pot descrie cum mirosea la mine in bucatarie, efectiv am parfumat mahalaua. Sotul meu a simtit aroma de-afara, de cand a coborat din masina. 🙂

Am adaugat si-o radacina de fenicul, care se plictisea stinghera-n lada cu legume si 2 anghinare ciufulite, iar ghiveciul meu a avut o aroma de nedescris. Pai, nu degeaba i se mai spune si „ADUNARE GENERALA”, nu?

Pofta Buna!

Va recomand si reteta de ghiveci pentru iarna aici. Va recomand sa incercati si alte retete de post, mai simple sau mai complexe, mai ieftine sau mai scumpe, pentru toate gusturile si buzunarele. Merita sa le incercati. 🙂

Ghiveci pentru iarna in ulei sau suc de rosii
Ghiveci pentru iarna in ulei sau suc de rosii

pofta.buna.gina.bradea,ghiveci.taranesc.jpg (2) pofta.buna.gina.bradea,ghiveci.taranesc.jpg (3) pofta.buna.gina.bradea,ghiveci.taranesc.jpg pofta.buna.gina.bradea,ghiveci.taranesc.jpg (4)

Ghiveci de legume - reteta de post
Ghiveci de legume – reteta de post

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete mancare » Mancare de Post » Ghiveci de legume – reteta de post
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3380

22 comentarii

  1. Auzisem ca merge si in cuptor, nu m-am incumetat inca…astazi mi-am zis sa incerc…din pacate dupa 90 minute in cuptor a trebuit sa-l mut pe aragaz, ca sa se fiarba legumele 🙁
    Am cuptor electric, poate aceasta a fost pricina de ce nu a mers?

  2. Azi ma bag la ghiveci. Varianta cu legume prajite/ calite. Tin minte ca asa facea bunica, apoi suna adunarea legumelor intr-o cratita uriasa (cat aragazul) – pt 2 familii.
    ZI BUNA SI NUMAI DRAG

      • “Neata! Ieri n-am mai apucat sa fac ghiveci-ul (am avut de lucru la un proiect). Te rog, daca ai timp, am nevoie de un sfat. Am o vanata de 1 kg (nu, nu vreau sa stiu cat e de modificata genetic…hormonizata…asta e). Nu vreau sa o praduiesc (vreau sa fac un ghiveci pt 3 persoane)> Ma gandeam la 2 variante, ca sa folosesc vanata: 1. sa o coc – am gasit pe net ca exista varianta de ghiveci cu vanata coapta (si cu ardeii copti) – folosesc cat imi trebuie la ghiveci, restul (mai iau niste vinete) la o salata. sau var. 2 folosesc o bucata standard, restul fac vinete pane – asta daca merge sa tai felii in 4 (ca-s cat farfuria de mari). Poate ai timp sa-mi zici…pana ma apuc de bucatarit (nu-s asa de harnica…sunt pleostita de caldura din timpul noptii).
        NUmai drag

        • Scumpa mea 🙂
          Taie vanata felii de 1 cm grosime. Ce ai nevoie la ghiveci(capetele) le tai cubulete. Pt snitele opresti feliile din mijloc, mai frumoase. Le dai un praf de sare si le lasi 20 min. Le storci usor, isi lasa apa. Presari piper, boia, apoi le faci snitele. Asa mari le lasi, sunt grozave! Cu tot cu coaja, nu cureti coaja 🙂 .
          Pt ghiveci ai nevoie de 1 ceasca de cuburi, putin, cam 15o g 🙂 . Faci 4-5 portii de ghiveci si ce ramane, ori mancati maine, ori transformi in ceva paste, omleta-discutam asta. Sau pui la congelator si mananci alta data 🙂

          • asa fac! la fix raspunsul, alchimia noastra 🙂 !
            pana acum am prajit celelalte, acu’ ma apuc de rosii sa le curat si sa le dau un clocot pe aragz, aopi bag la cuptor pt “imbratisare”.
            multumesc mult, si tare drag.
            🙂

  3. Buna ziua , eu ghiveci fac pentru iarna ,pana acum am facut fara mazare dar acum am adunat si bagat la congelator pentru cand am sa fac ghiveciul, iese asa de bun ca atunci cand gatesc ceva cu el mananc ceva din borcan yamyyyyy

  4. E pe foc ghiveciul. Il fac insa in zeama de la gaina pe care am fiert-o mai devreme,. Imi permit sa nu adaug vin, ii face rau sotului la stomac, In rest, respect toti pasii. Va pup. Tare-mi sunteti draga!

  5. Ghiveciul e in cuptor, dupa niste peripetii. :))) Mai intai am pus totul la cuptor, dupa care mi-am amintit ca am uitat sa pun piper si dafin. Scos tava, pus condimentele, pus inapoi in cuptor. Stau eu un minut, imi dau seama ca am uitat sa pun rosii. Am zis ca las ghiveciul fara rosii, dar imi venea pe dos, ca doar “doama Bradea a pus rosii”. Asa ca scos tava, pus rosii, pus inapoi in cuptor. Acum cred ca nu am mai uitat nimic. Sper. :))))

  6. Și dacă primesc o dispensa de la călugăr 🙂 pot sa pun deasupra niste coaste durdulii sa se rumenească in cuptor?

  7. Chiar acum fac ghiveciul. E in cuptor. Iese cantitate monstruasa, indiferent cat de putin din fiecare leguma pun. 😂 Mereu patesc asa. Sa vad ce fac cu ce ramane, suntem doar 2… In tot cazul, pare delicios, am gustat putin crud 🤪

    • Pui la borcane si sterilizezi sau in caserole la congelator si scoti la nevoie 🙂 Eu cand fac, mancam cate 1 saptamana, ca alta garnitura nu mai fac 🙂

  8. La cuptorul electric cum faceți?
    Eu am dat la 200 grade încălzire sus-jos.. sper sa iasă ceva 🤭
    Revin după ce e gata și va spun cum a ieșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.