Cum se curata o oala arsa
Cum se curata o oala arsa simplu, ca sa se recupereze oale. Oalele arse sunt si specialitatea mea, sunt o repezita. 🙂 Daca multi ani am lucrat de la 6 dimineata si ma trezeam la 4, ajungeam acasa la 5-6 seara, va dati seama ca trebuia sa fac totul foarte rapid: gatit, spalat, calcat, curat, lectii cu copiii …. Multi ani sotul nu m-a ajutat in casa cu nimic , eu faceam totul, asa ca… ardeam oale. 🙂
Desi mancarea gustoasa se face la foc mic, din pacate eu nu aveam timp, asa ca trebuia sa termin totul cat mai rapid. Nici nu va puteti imagina cat de mult conteaza sa vii acasa dupa o zi de munca absolut cumplita, sa fii epuizata si cu nervii la pamant si sa gasesti ceva de mancare, o mancare calda, indiferent ce e!
Cum se curata o oala arsa?
Eu nu am avut norocul sa am pe cineva care sa m-ajute, sau care sa stea cu copiii, n-am gasit o femeie buna si de incredere, pana i-am dat la gradinita, ii luam cu mine, la serviciu, de multe ori.
Cititi si despre Specialitatea zilei: fasolea arsa in familie 🙂
Dar sa va spun cum se curata o oala arsa, pentru ca masina de spalat vase nu curata bine arsura. 🙂
Se lasa oala la inmuiat pana a doua zi (se umple cu apa), apoi se pune pe aragaz, la fiert. Se umple oala cu apa, se adauga o mana de sare si mult otet si se lasa sa fiarba 1-2 ore, se mai completeaza cu apa.
Se arunca apa, asa clocotita in chiuveta (apa aceasta cu sare si otet desfunda si tevile) si apoi, cu o lingura, se curata arsura, apoi se freaca bine cu un burete de sarma.
Foarte frumos curata acum CIF – crema de curatat. Se unge oala pe toate partile cu CIF (nu-i fac reclama, pur si simplu e bun produsul) si se lasa 20-30 de minute deoparte, sa actioneze, apoi se freaca bine cu buretele, se clateste si gata.
Daca oala este arsa rau, va sfatuiesc sa luati TRIUMF – bidonasul acela galben, pentru cuptor, contine soda caustica si sa puneti in oala cu apa si sa fierbeti oala pana se curata. 🙂
Atentie insa ca mirosul este extrem de puternic si poate crea alergii, daca este cineva cu probleme astmatice, Triumful face probleme. 🙁
Se mai intampla si asa ceva uneori, dar gasim solutii la orice, nu-i asa? 🙂
Va pup si va mai astept pe la mine, am facut si eu destule greseli, asa ca am ce sa va povestesc. 🙂
34 COMENTARII
Cam mult dichis … eu pun ACE floral(sa nu-mi mute nasul , clorul din el) , completez cu apa si las catva timp , dupa care cu Cif crema (este absolut magnific)si cu buretele de sarma de la AMWAY , care nici ciorapii nu-i rupe , asa-i de fin … definitivez necazul (cand se intampla si asta extrem de rar , ptr ca nu prea mai folosesc oale emailate , ci doar din inox de calitate si cele teflon , iar mai nou , cele ceramice , care mi se par MINUNEA din bucatarie) .
Oale emailate nu mai am nici eu de multi ani, le-am dus la tara, nu m-am indurat sa le arunca. Acum am si eu din inox, ceramice, din yena…. Dar am patit-o urat si am ars zdravan niste oale 🙂 . Asa le-am recuperat si le-am facut ca noi 🙂 .
Normal , ca doar n-o sa aruncam totul 🙂 Eu am mai pastrat 2 emailate mai mari , ca-s albe cu rosu si mi se asorteaza bucatariei :d
Le-am dus la tara, am cateva seturi 🙂 , imi sunt dragi si nu ma-ndur sa le-arunc, am ramas o ceausista strangareata, fac zestre la copii si nepoti 🙂
Foarte buuun … 🙂
🙂
la tanc articolul, tocmai am ars aseara o olicica …e a treia anul asta, nu ca as fi foarte neindemanatica, dar juniorul meu de 1,6 ani imi face programul si daca vrea sa ne jucam acum cu ursuletul,magarul, girafa, catelul, vacuta, masinuta, etc, nu-l intereseaza ce am eu pe foc la foc mic de obicei.
Se-ntampla tuturor 🙂 , de aceea am scris articolul. Atunci cand esti si mamica si gospodina si mai ai si serviciu, nu e usor sa fii perfecta 🙂 , mai apar si rateuri si tot noi le corectam si pe acelea 🙂 .
Draga Gina, eu acu am descoperit blogul tau si tot citesc in fiecare seara din el. Sunt o gramda de lucruri interesante si utile pe care le imparti cu generozitate, pentru care tin sa iti multumesc. Aici vreau sa adaug si eu un pont pe care nu cred ca il stie multa lume, desi e foarte simplu. Trebuie sa ai doar cenusa si sa o fierbi cu putina apa in vasul ars, iar dupa ce s-a racit, sa freci cu un burete de vase. De obicei vine jos foarte usor partea arsa. Daca nu s-a curatat tot, se poate repeta. In felul asta, nu se distruge nici vasul chiar daca e emailat, si nici manichiura. Eu din cenusa mai fac si lesie cu care spal vase – e foarte bun degresant, si chiar si haine.
Da, stiu de cenusa si lesie, asa se spalau pe vremuri multe- cu cenusa. Cenusa se poate folosi si la gfrecat oale, la spalat chiuveta, wc-ul, cada, etc. Am folosit cenusa si lesie, la tara, la bunici. Uitasem de cenusa, asa este 🙂 .Multumesc frumos de remember 🙂
Cu placere.
Avem un Forum, inregistreaza-te si acolo putem discuta despre multe lucruri, iar discutiile pot ajuta si alti oameni 🙂
Mulțumesc de sfat, însă am rezolvat pe o oală inox, cu șmirghel fin (jumătate de metru). Trebuie să găsesc o metodă să stau lipit de aragaz. Este a treia oală pe care o ard! De vină să fie și tanti ROZA?
Da, merge si cu smirghel, dar ce te faci cu oalele emailate? Tot mai bine merge cum am spus eu 🙂 . crede-ma ca-s profesoara la ars oale. Sunt o mare vitezomana, fac mai multe-n acelasi timp si mai ,,rumenesc” si cate-o oala 🙂
Pai daca ati dus oalele la tara ramane varianta cu cenusa, lesie si nisip, cum mai facea bunica. :). Asta daca nu pleci cu CIF-ul de acasa.
Da cu cenusă la tara am învățat de la bunica era foarte buna su naturală nu producea alergie cum produce acuma toate detergenturile plune de chimicale.
multumim frumos!
Multumesc din suflet
VASELE ARSE , EU LE PUN INTR UN VAS DE PLASTIC, CU SOLUTIE DE APA SI SODA CAUSTICA (FULGI)! IESE 100 % … NOU , NOUTA FARA FRECARE SI K BANI PUTINI !
numai cine nu gateste,nu o pateste! 🙂 Asa ca…multumim de sfat!
😉
Eu folosesc super 100,, dar , din cand in cand fierb vasele in solutie de soda caustica.Am si vase de inox , yena, pt fite , dar imi place sa gatesc in vase ” demodate” emailate , cu fundul mai gros.
Sfaturi foarte utite, chiar au fost de ajutor! Multumim.
Doamna Gina, citind acest articol, cu interesul de a afla cum sa curat oala arsa, pentru ca doar Ciful nu ajuta, am aflat despre soarta dumneavoastra. M-ati facut sa-mi fie jale de d-stra, insa totodata va spun un mare Respect, sunteti puternica! Eu nu cred ca as fi rezistat sa fie totul pe spatele meu. Sanatate va doresc! Rabdare! Dumnezeu ajuta oamenii buni! De sfat ma voi conduce! Multumesc!
Intr-adevar Cif este foarte bun, mie nu-mi lipseste din bucatarie, dar am descoperit ca pentru astfel de probleme si mai bun decat Cif si solutia de Triumf este Sano Forte plus, dar atentie la maini caci nu va sfatuiesc sa-l folositi fara manusi de menaj. Eu ard foarte rar oalele, cred ca odata la 2-3 ani, dar acest Sano Forte este foarte bun pentru grasimea intarita sau arsa de pe aragaz si pentru spatele cratitelor si oalelor. Nu-i fac reclama ca nu am nimic de castigat vreau doar sa va impartasesc si voua din experienta mea. Eu am mare grija de vasele mele de gatit, le spal foarte foarte bine dupa fiecare folosire si nu a fost niciodata nevoie sa le fierb cu soda cum am auzit ca fac foarte multe doamne si in consecinta si dupa o indelunga folosire, chiar de 20-30 de ani, arata ca aproape noi in conditiile in care eu gatesc din 2 in 2 zile sau chiar in fiecare zi cateodata. Am mai cumparat din cand in cand cate una noua pentru ca m-am plictisit de cele vechi.
Fetelor!
Din experiența: presărați bicarbonat pe arsura si apoi turnați oțet.Lasati câteva minute sa acționeze apoi frecați locul cu buretele obisnuit de Bucătărie. Daca pata se distinge, ca si culoare, frecați apoi cu CIF deși numai are aceeași calitate cu perioada cand a apărut in Romania, fiind prea diluat acum.
Sa va fie de folos!
Multumim frumos.
Interesantei sfaturi, mulțumesc, insa as dori sa aflu o modalitate prin care sa curăț ceaunul după ce fac gem. Se lipește, iar arsura este greu de curățat.
Pui apa cu sare in el si il pui pe foc sa clocoteasca apa. Apoi il lasi deoparte, sa se inmoaie bine. Il speli a doua zi.
Buna seara !Am o rugaminte la dvs;ce oala imi recomandati pt mamaliga,sa nu se prinda.Nu support hota ,din motive de sanatate,si vreau sa fiarba mamaliga singura ,sa nu stau prea mult langa aragaz.
Un ceaun sau o cratita groasa din fonta 🙂
Pot spala, fierbe cu soda caustica si oala de inox (pe care am ars-o groaznic si pe dinafara, si capacul..tot). Si e tare buna,cu fundul dublu.
Un ceaun de tuci cu arsura (cam groasa ) de la gem – cum se poate curata ? – Am incercat prin fierbere cu otet dar nu am reusit .
Pui apa in el, cu un pumn de sare si fierbi ore bune, pana se inmoaie. Razi bine, apoi iar pui apa, fierbi, repeti pana se curata.