Mucenici moldovenesti pufosi, cu aluat de cozonac
Mucenici moldovenesti pufosi, cu aluat de cozonac, o reteta aparte, numai buna de pus in buzunarul de la piept si de pastrat acolo. Mucenicii acestia sunt galbeni, fragezi si pufosi si sunt preferatii nostri. 🙂
Vedeti si reteta video de cozonac moldovenesc, reteta traditionala. Puteti sa aruncati o privire si pe reteta de mucenici umpluti cu nuca si scortisoara, sunt un adevarat deliciu!
De ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de mucenici moldovenesti (din aluat de cozonac)?
(Reteta pentru 20-24 de bucati)
Rating
- -1 kg faina alba, pentru cozonac
- -3-4 galbenusuri
- -4-5 linguri de zahar
- 600 ml lapte cald
- -2 pliculete de drojdie uscata sau 50 g de drojdie proaspata
- -coaja de la o portocala si o lamaie
- -vanilie
- -un praf de sare
- -100 g unt moale
- Pentru uns:
- -miere
- -nuca prajita si macinata, o lingurita rasa de scortisoara, 2 linguri zahar
Mucenicii se fac doar pe 9 martie, dar in restul timpului, va puteti rasfata familia cu niste cornuri din aluat dospit de post sau de dulce, minunate. Se pot umple cu orice, dulce sau sarat: gem, branza, nuca, ciocolata, rahat, sunca etc.
Vedeti reteta video de cornuri pufoase dospite, cu gem.
Cum se prepara reteta de mucenici moldovenesti pufosi (cu aluat de cozonac)?
Faina se cerne de 2 ori inainte si pt a elimina corpurile straine, dar mai ales pentru aerisirea fainii (primul truc).
Drojdia se amesteca intr-un castronel cu putin lapte caldut si 1 lingura de faina si apoi se lasa deoparte sa creasca (al doilea truc).
Peste faina se adauga zaharul, vanilia, coaja de lamaie si portocala, sarea, maiaua crescuta, galbenusurile si restul de lapte caldut.
Se amesteca totul si apoi se adauga untul moale cate putin, framantand usor.
Se framanta pana cand se termina untul. Daca mai este nevoie, se mai poate adauga putin lapte caldut, cat sa fie un aluat potrivit de moale.
Ca sa va fie de ajutor, cititi si secretele aluatului dospit – aici.
Cuptorul se incalzeste foarte putin, doar cat sa fie caldut inauntru, apoi se stinge. Se baga ligheanul cu aluat in cuptor, sa stea la cald si se inchide usa cuptorului. In felul acesta, aluatul va creste foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent (al treilea truc).
Dupa 30-40 de minute, verificati aluatul, vedeti in poza cat de frumos a crescut la mine.
Rupeti aluatul in 20-24 de bucati egale si apoi, ungeti masa cu ulei si presarati si cu putina faina si intindeti fitile, le uniti, apoi formati cifra 8.
Se pot face simplu, dintr-un singur snur sau impletiti, din snur dublu – vedeti pozele. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 de minute sa creasca.
Coacerea mucenicilor moldovenesti
Se ung cu ou si se coc la foc potrivit cam 25 de minute.
Al 4-lea truc: adaugati la framantat o lingura de untura – aluatul va fi mult mai fraged si va creste mult mai frumos.
Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahar (1 cana zahar+100 ml apa + arome si se fierb) si se presara cu nuca (alune, migdale) prajita si macinata.
Se pot face si insiropati: se face mai mult sirop, si se lasa mucenicii calduti cateva minute in sirop, sa absoarba si sa fie bine insiropati.
Sunt atat de pufosi si de buni mucenicii acestia, atat de parfumati, incat o sa va faca sa-i pregatiti mai des familiei, iar cei mici vor fi si mai incantati daca-i veti pregati impreuna.
Mai multe retete de mucenici – vedeti aici:
Va invit sa vedeti si reteta video de mucenici moldovenesti
Veti vedea exact cum se fac simpli sau impletiti, tot ce fac eu pas cu pas 🙂
Pofta buna!
Abia astept sa vad voua cum va ies, sa-mi aratati pozele. 🙂
Pofta Buna!
Primite de la gospodinele care au testat reteta.
113 COMENTARII
pune-te si fa dupa dozele tale si sunt curioasa ce scarba de aluat iti iese….
Draga mea, dupa retetele acestea fac eu mucenicii si ies foarte bine! Si dupa aceste retete au facut multe persoane mucenicii si au iesit foarte bine 🙂 . Daca n-au iesit bine( eu nu voi folosi cuvintele tale), ceva ai gresit.Putem verifica impreuna, sa vedem unde ai gresit, te ajut cu mare placere 🙂
Buna ziua, dna Gina!
Am o intrebare: daca folosim acea lingura de untura: untura cum trebuie sa fie? Topita, moale!! Daca folosesc untura, folosesc mai putin unt? Untul ati spus ca trebuie sa fie moale! Nu topit, nu-i asa?
Va urmaresc de mult, am folosit din retetele dvs. si totul a iesit super asa ca acum voi incerca si muncenicii!
Va multumesc pentru ajutor si tineti-o tot asa ca ne trebuiti!
Cu drag si La Multi Ani!
Multumesc tare frumos, pup.
Sa fie moi, la temperatura camerei. E bine daca sunt pe masa.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt!
La Multi Ani, atat dvs. cat si tuturor femeilor din grup!
Va pup!
Michaela
Se ung cu miere si cand se coc in cuptor!
Toate bune pana la final…din oua am facut omleta :))
Felicitari! Mi-ar face mare placere sa-mi povestesti cu lux de amanunte 🙂 si poate-mi trimiti si poza, am un super-concurs 🙂 .
acum am terminat mucenicii mei moldovenesti…. nu mi-au iesit mie 24 ( i-am facut putin mai grosi)
, dar nu au rezistat decat 10 min pe masa dupa ce i-am scos….
iti multumesc mult de tot …sunt prospat casatorita si sotul meu este foarte mandru de mine…
Felicitari, Mihaela si ma bucur mult de tot, sunt si eu mandra de gtine, draga mea 🙂 , ai mana buna de aluat si tare mult as vrea sa vad si o poza cu ceea ce a iesit din manutele tale. Mai stii, uite-asa poate ca voi contribui si eu la zestrea ta cu un vas de yena 🙂 . Te pup si te mai astept in vizita la mine, ma poti intreba unde nu stii si sa ne bucuram impreuna de reusitele tale 🙂 . Wow, ai facut mucenici, ca gospodina incepatoare!!! Chapeaux bas !!! 😀
am facut astazi aceasta reteta ,au iesit o minune de mucenici foarte buni i-au apreciat si italienii.Multumesc d-na Gina pt retetele care le publicati. mult succes in continuar
Felicitari, ma bucur mult de tot 🙂 . Si eu sunt in Italia si prietenii nostri italieni si francezi apreciaza mult ceea ce gatesc. Am trimis si eu la vecini si au fost extrem de incantati 🙂
E pentru prima data cand fac mucenici moldovenesti si nu am avut nicio teama, stiam ca o sa-mi iasa. Super buni, grozavi! Am invatat si cateva secrete pe care nu le stiam, chiar daca am lucrat ceva cu aluaturi dospite!
🙂
Salut!
Tin sa-ti multumesc pentru minunata reteta! Sunt la primele arme si pot sa zic ca mi-au iesit minunat! Chiar daca eu am facut chifle cu dulceata.
Sa nu fi fost seara, cred ca nu nu mai aungeau pina maine 😀
Ma bucur, asteptam poze si sa mai incerci si alte retete 🙂
Exceleta reteta 🙂 Multumim
Buna! Azi am facut mucenici dupa reteta dumneavoastra, va multumesc foarte mult pentru reteta, au iesit super deliciosi si pufosi as manca intruna ….. am gasit reteta perfecta …. va pup o seara frumoasa!
Multumesc din tot sufletul pt apreciere. Te mai astept in vizita, sa gatim impreuna mancaruri gustoase pentru cei dragi : )
Buna ziua! am uitat sa va las si o poza, repetam reteta de cate ori ne este pofa de un cozonac sunt la fel de deliciosi… O zi buna!
Aluatul de la mucenici va fi potrivit si pentru iepurasii de paste? Multumesc.
Sigur ca da, orice aluat dospit este bun 🙂 . Poate fi si aluat de paine 🙂
Vai Doamna Gina,..intr-adevar pufosi, gustosi si parfumati.!!!! insa nu am inteles ..se ung si se insiropeaza cand sunt la crescut in tava? eu banuiesc pentru ca sa iasa mai siroposi…trebuie pus mai mult sirop ..chiar si printre ei, atunci cand ii punem la cuptor? Va multumesc mult!!!
Se ung cu ou inainte de copt, iar cu sirop dupa coacere 🙂
[…] Daca nu tineti post si doriti un aluat mai fin, va recomand din tot sufletul acest aluat: Mucenici din aluat de cozonac. […]
Asa sunt de buuuuni!!
Draga d-na Gina Bradea,
Nu sunt o novice in prepararea retetelor, chiar ma pot lauda cu unele succese.
De aceea stiu bine ca un desert poate arata foarte bine, insa asta nu inseamna neaparat ca si gustul e perfect!
De aceea am fost mereu multumita de retetele originale italienesti ori frantuzesti care au o anumita „precizie”/detaliere importanta pentru utilizatori.
Revenind, as vrea sa stiu inainte de a incerca reteta dv.( stiti ca sunt pe net o gramada de retete de mucenici, dintre care numai unele sunt „serioase”!), daca mucenicii ies intr-adevar PUFOSI si BINE INSIROPATI?
Pufosi e posibil sa iasa, analizand reteta aluatului, nu stiu daca si bine insiropati( fac de cativa ani de 9 martie mucenici asa-zis moldovenesti, apreciati de copiii mei, dar eu tintesc aceste doua …calitati!!!).
Si o intrebare: credeti ca daca fac un sirop de zahar aromat si inmoi mucenicii copti si raciti putin in acesta, ar dauna cu ceva?
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc la multi ani de 8 Martie!
Multumesc frumos pentru vìzita si va doresc un 8 Martie minunat.
1. Aceasta reteta de MUCENICI MOLDOVENESTI (nu asa zis moldovenesti!) este romaneasca, nu italieneasca sau frantuzeasca. Eu nu am retete ORIGINALE!!
2. Ies foarte pufosi, moi-daca veti respecta reteta si veti framanta bine aluatul, daca veti folosi ingrediente de calitate.
3. Vor fi bine insiropati, daca-i veti insiropa bine.
4. Eu nu recomand decat retete pe care le probez eu si stiu sigur cum ies.
Pe scurt: reteta este foarte buna, depinde doar de dvstra daca veti fi in stare sa faceti ceva cu adevarat bun. Desi e o simpla reteta taraneasca si nu o reteta ORIGINALA franceza sau italiana.
Mucenicii se inmoaie in sirop aromat!
Multumesc pentru disponibilitate.
Ador retetele simple taranesti, si , ca romanca, desigur imi doream demult sa fac mucenici moldovenesti …adevarati!
Retetele straine la care ma refeream in principiu sunt de admirat pentru lipsa improvizatiilor, exactitate etc.
Acum cateva zile am facut o „proba” de mucenici moldovenesti dintr-un site de altfel respectabil (ofera in principal retete ardelenesti „istorice”) si mi-au iesit frumosi, copti bine insa mai putin fragezi si nu destul de insiropati.
Totdeauna respect retetele care imi inspira incredere si cred ca „sunt in stare” sa fac un aluat bun.
Eu va intrebam, punctual, daca aluatul recomandat de dv. se preteaza la inmuierea mucenicilor in sirop, pe ambele parti, urmand apoi decorarea cu miere + nuca!
Va multumesc.
O zi frumoasa!
Nu a sunat foarte bine primul comentariu, sincer 🙂
Raspunsul meu e foarte cinstit: framantati bine aluatul, lasati-l sa creasca bine si coaceti-l la temperatura de 180 de grade (depinde de cuptor aici), sa se dezvolte frumos si folositi faina de calitate. Daca vor fi pufosi-aici depinde de dvstra si iar am fost sincera.
Apoi, daca sunt calduti si ii insiropati bine, vor absorbi sirop facut cu zahar sau miere si coaja de lamaie, rom…ce vreti dvstra. Trebuie rabdare, sa lasati sa absoarba siropul.
Daca veti iubi aluatul dospit si-l mangaiati si-l respectati asa cum merita, veti obtine niste minunatii! E bine sa simtiti aluatul la mana, sa simtiti cum creste din momentul in care il framantati, sa fiti una cu aluatul, un tot unitar. Poate ca pare ciudat ce spun, dar exista acea chimie intre mana si aluat. Daca veti obtine asta, veti avea cele mai minunate aluaturi, garantez. <3 Si asta va spune o moldoveanca! Eu framant aluaturi de cand ma stiu, la mana 🙂
Eu garantez pentru retetele pe care le scriu eu. Ce este prin alte parti, nu ma bag. Stiu ca sunt multe retete gresite, furate de pe ici-colo cu tot cu greseli etc... Fiecare pasare pe limba ei piere-cum spune o vorba din batrani.
Draga d-na Gina Bradea,
Am simtit ca nu v-a placut ceva din primul comentariu, insa sa stiti ca si eu am fost sincera!
Daca nu ma convingea textul dv.(reteta), nu v-as fi scris! Eu sunt poate prea ferma in general, poate si prea serioasa si ma scot din sarite retetele care, uneori chiar convingatoare, sant manipulate de persoane mai putin oneste.
Formatia mea de filolog ma indeamna sa fiu foarte atenta la „expresie” si la rigoarea comunicarii.
M-a impresionat mult ceea ce ati scris despre raportul …inefabil dintre mana si aluat…Nu,nu e deloc ciudat…, aveti dreptate, eu ma relaxez teribil cand fac un desert, simplu sau nu!
Pe curand!
Doamna Gina, poate aveti dreptate cand spuneti ca exista o chimie intre mana si aluat. Eu as spune altceva. Gandul nostru, privirea noastra, poate schimba compozitia aluatului si nu ma refer la compozitia fizico-chimica. Daca framantam aluatul cu drag, daca il privim cu dragoste, daca, cand il facem, ne golim mintea de ganduri rele, daca am uita (cum ar zice un prieten de-al meu) de toate „datoriile”, daca am lasa la o parte ura, ranchiuna, invidia, precis ca mucenicii nostrii (sau orice alceva facem) vor iesi cu cel putin 25% mai buni 🙂
Dragul meu, tot ceea ce e facut cu drag, iese minunat. Acesta este ingredientul secrete: sa pui putina dragoste in orice 🙂 <3
in primul rand La multi ani cu ocazia zilei de 8 Martie si sa va dea Dumnezeu multa sanatate, ca sa ne puteti bucura mereu cu aceste retete adevarate, testate si imbogatite cu sufletul unei femei extraordinare…pt ca eu sunt sigura, in fiecare reteta pe care o testati si o descrieti aici, puneti cate putin din sufletul dvs. Si ce suflet mare aveti !! Nu am descoperit de multa vreme blogul dvs, nu am incercat pana azi nici o reteta, doar am citit o parte din retete si m-ati cucerit pe deplin. Imi place sa stau in bucatarie si cel mai mult imi place sa fac dulciuri, dar la capitolul aluaturi sunt incepatoare, recunosc. Asa ca in acest an, de Mucenici, mi-am propus sa mai capat putina experienta si la acest capitol deficitar, incercand Mucenicii moldovenesti. Sunt din Bucuresti, la fel ca bunica si mama, asa ca la noi nu se fac decat mucenici muntenesti, pe care bunica ii face in casa, cu aparatul de opturi. Au mai incercat sa faca din aluat de cozonac, dar nu au iesit straluciti. Am gasit pe internet f multe retete, dar doar in aceasta de pe blogul dvs am avut incredere, nu stiu exact de ce, cred ca am simtit sufletul pe care il aveti si il puneti in fiecare preparat. Multumesc din suflet dna Gina pt toata sinceritatea cu care descrieti tot procesul, pt toate secretele dezvaluite (nu pot sa inteleg oamenii care nu vor sa spuna si micile trucuri pt o reusita deplina a unei retete). Va promit ca o sa incerc cat de multe dintre retetele dvs voi putea, cu ocazie sau fara. Acum sunt convinsa ca merg la sigur si o sa iasa f bine, voi posta fotografii. Am citit primul comentariu al dnei Aurora Oncescu si asa m-am hotarat sa va scriu azi. Nu vreau sa comentez nimic, atat spun: in primul rand sotul meu e moldovean, f pretentios, dar de data asta pana si el a recunoscut ca au iesit f pufosi, aromati, insiropati…perfecti. Am impartit si cu vecinii, asa e frumos, astfel ca din primele 2 tavi au ramas 3 bucati, in mai putin de 30 minute. Toti i-au laudat pt ca nu sunt indesati, din contra sunt afanati si aromati. Aveti dreptate, secretul este sa folosim ingrediente de calitate, sa avem rabdare in a respecta reteta si sa incercam sa simtim aluatul la mana (aici mai am de invatat). Imi cer scuze ca v-am plictisit…Ar mai fi multe de scris…Inca o data va multumesc din tot sufletul, va respect si va iubesc !! Mai departe…las pozele sa vorbeasca singure.
Nu m-ati plictisit deloc si va rog frumos sa mai reveniti, o sa va primesc la fel cum primesc pe toti cei care vin cu vorba buna: cu drag 🙂
O sa facem impreuna aluaturi de tot felul. Plec in vacanta peste 2 zile, voi fi in Romania, ajung si la Bucresti.
Ne putem intalni si ne putem cunoaste. La sfarsitul lunii martie fac lansarea cartii Pofta buna cu Gina Bradea, la Bucuresti 🙂
Multumesc mult pt ca mi-ati citit mesajul si v-ati facut timp sa-mi si raspundeti…Sigur, abia astept sa va cunosc, doar sa ne spuneti pe Facebook sau pe blog locatia unde veti lansa cartea…strig „Prezenta !” de pe acum !!
Raspund mereu la mesaje, asa ca puteti sa-mi lasati mesaje oricand 🙂 <3
Voi anunta. Urmatiri pagina de FB 🙂
Revin si cu 2 fotografii…nu am putut sa le incarc impreuna cu comentariul
[…] dar sotul meu a fost extrem de fericit, va dati seama Maine dimineata, la prima ora fac Mucenici moldovenesti pufosi din aluat de cozonac, preferatii nostri. O sa framant 1 kg de faina, pentru 20-24 de mucenici, las pentru sot si […]
Reteta este foarte buna, mucenicii au iesit chiar asa cum spune titlul 🙂
Au crescut frumos, sunt pufosi si foarte gustosi. Recomand aceasta reteta.
Arata minunat, felicitari!
Sa mai faci, ca ai mana buna de aluat! Abia astept sa faci si paine de casa, cornuri, pizza…Sa probezi si celelalte retete ale mele 🙂 <3
Si mie mi-au iesit si au fost devorati (semn ca au fost gustosi).
Ce frumosi ti-au iesit, felicitari! 🙂
Buna ziua,este prima oara ce fac si sunt cam stangace cei drept,mai mult emotionata ca le am spus alor mei si nu stiu ce v’a iesi:))Incerc sa pun suflet si sper sa iasa…daca toate vor fi bine am sa fac si o poza.Dupa ce ii insiropez ii las asa sau ii mai bag la cuptor ca nu ma pricep si nici nu am inteles :)).Multumesc frumos!va pup
Dupa ce insiropezi, presari nuca si gata, ii pui pe platou, nu se mai coc.
Va fi bine, sunt convinsa 🙂
Si chiar daca vei gresi, sa nu te sperii, mai faci inca o data si va fi si mai bine 🙂 Stii cate greseli fac si eu? 😀
Capul sus, va fi bine!
Buna seara, azi am facut mucenici moldovenesti dupa reteta dumneavoastra, si au iesit extraordinari, cei mai pufosi mucenici mancati vreodata in viata mea!!! Pana acum credeam ca doar bunica mea poate sa faca asemenea mucenici dar indraznesc sa zic ca acestia sunt si mai buni.
Va multumesc, aceasta reteta o voi pastra si o voi repeta de fiecare data!
Tare buni,iti vine sa- i faci mereu nu doar in martie
[…] mai pot face si Mucenici moldovenesti pufosi cu aluat de cozonac sau Mucenici fierti muntenesti , in functie de dorinta. Mucenicii pot fi de post sau de dulce, dar […]
Buna, Gina!
Am facut astazi pentru prima data mucenici moldovenesti. Au iesit minunati. Am respectat toate indicatiile din reteta. Am avut noroc sa am si untura in casa. Multumesc pentru reteta! Blogul tau este aur adevarat. Din pacate nu multa lume mai are rabdare sa faca mancarea ca la carte, dar acest site da mai departe noii generatii o sansa de pastrare a traditiilor romanesti pe cale de disparitie.
Te pup!
Ma bucur din tot sufletul, te mai astept aici, in casuta mea virtuala, sa stam la povesti despre mancare buna 🙂
Pup tare si eu <3
Am uitat sa atasez si poza. 🙂
Ce pot zice doamna ..chiar raman surprinsa ca-mi ies retetele dumneavoastra din prima .Va multumesc frumos,sunt minunati aceşti mucenici .
Normal ca ies, eu iti dau reteta buna, tu ai mana buna si esti gospodina adevarata. Asa ca, daca amandoua suntem bune, si rezultatul este pe masura!
Frumosi mucenici, ca acasa 🙂 Felicitari, sunt mandra de tine <3
WOOOW mi-au iesit super super super buni…..multumesc pentru reteta…au iesit 16 mucenici mari…eu am pus si in aluat scortisoara + nuca macinata…nu sunt o persoana experimentata in bucatarie dar respectand reteta n-ai cum sa dai gres
Mucenici moldovenesti super gustosi si pufosi ,f deliciosi sunt multumesc pt retetele tale minunate
Foarte buni! Multumim frumos ,doamna Gina pentru reteta.
Astia nu sunt mucenici, sunt impletituri sau orice altceva. Mucenicii sunt de post!
Cand nu este post, se fac din aluat de cozonac. Iar in Muntenia se fac mucenici fierti, micuti 🙂 Mai informati-va.
[…] dar sotul meu a fost extrem de fericit, va dati seama 🙂 Maine dimineata, la prima ora fac Mucenici moldovenesti pufosi din aluat de cozonac, preferatii nostri. O sa framant 1 kg de faina, pentru 20-24 de mucenici, las pentru sot si […]
[…] -Cornuri cu aluat de cozonac – vedeti reteta aici. […]
[…] Daca nu tineti post si doriti un aluat mai fin, va recomand din tot sufletul acest aluat: Mucenici din aluat de cozonac. […]
Sunt foarte incantata de reteta si de cum au iesit.Sunt foarte pufosi si deliciosi.Multumesc pt reteta😘😘😘
Felicitari, Mihaela! Cu drag! :-*
Multumesc pentru rețetă!mi au ieșit pufoși și delicioși Excelentă rețeta!
Multumesc pentru reteta , revin mai tarziu cu poze !!!
Spor si abia asteptam 🙂
Buna seara, doamna Bradea
A fost prima data cand am incercat sa fac singura mucenici. De fapt am lansat o provocare printre colegele de serviciu. Ne-a reusit foarte bine. Am multumit toata familia: si pe tata de 89 ani (nostalgic dupa mancarea facuta de maica-sa), si pe mofturoasa de fiica-mea de 21.
Dar mai am o incercare de facut si apelez tot la ajutorul dvs. (Sora-mea ma tachineaza: „Te-ai sfatuit cu Gina Bradea?” sau „Gina Bradea cum zice?”)
Incepe sezonul colivelor. Si evident al prescurilor. Si daca la coliva sunt „doctor”, la prescuri nu ma pricep deloc sa le impletesc ca la noi, la Galati. Ce-am gasit pe net, era altceva, de alea cu „stampila” (chistolnic). Dar eu vreau de ale noastre: cruce si floare. Am auzit-o odata pe dna Doina Isfanoni, de la Muzeul Satului cand spunea ca astia sunt colaci masculini si feminini, sau cam asa ceva. Oricum, nu se fac decat pe la noi, nici macar la Braila n-au auzit.
Va multumesc si va doresc sanatate.
O sa fac prescuri, da, stiu sa le fac asa cum se fac la noi, la Galati 🙂
Sarut manutele pricepute! Eram sigura ca stiti!
Multumesc, Elena!
Buna seara, din nou.
Am incercat sa fac singura prescurile. Am folosit aluatul pentru mucenici de post, iar pentru prescura floare m-am inspirat de la impletitul colacilor. Au iesit acceptabile, din avion semanau a prescuri. Am facut doua perechi, cu gandul sa le aleg pe cele mai frumoase pentru biserica. Pana la urma, le-am luat pe toate patru. Crucile mi-au iesit cam strambe, nu stiu cum fac patiserii de le creste uniform aluatul. Ale mele erau cam intr-o rina.
Aseara, cand le-am mesterit, nu mi-a dat prin cap sa fac si niste colacei, ca sa degustam opera de arta, pentru ca mirosea divin… Dar cand m-am intors de la biserica si le-am incercat… Minunate! O pufosenie aromata, care se desfacea pale-pale precum cozonacul.
Nu m-am asteptat sa fie atat de gustoase cu acest aluat simplu. Le intreceau cu mult pe cele de patiserie. Si nici nu m-am chinuit prea mult. Mi-a luat cam tot atata timp cat m-as fi dus sa le comand, apoi sa le iau…
Multumesc pentru reteta de aluat si pentru toate sfaturile!
Ma bucur tare mult. O sa fac zilele acestea prescurile, sa le vezi la mine. Ma bucur ca te-ai descurcat.
Buna ziua D-na Gina, azi am facut cu reteta dumneavoastra Heilligerstrizel, se da de pomana la catolici in ziua mortilor, tin sa va multumesc din suflet pentru aceasta reteta, mi-au ieist niste minunatii, moi, pufoase si gustoase de m-au intrebat prietenii de unde le-am cumparat.Nici mie nu imi vine sa cred ca au iesit din mainile mele asa bunatate.Extraordinare, sunt mandra de mine! Multumesc inca odata ptr toate retetele D-voastra
Pupa mama Gina manutele alea harnice. Sa mai faci si sa mai probezi si alte retete de la mine 🙂
Mulțumesc mult pentru reteta. Au ieșit delicioși. Rețeta de cozonac de asemenea este minunata. Va mulțumesc! 😘
Buna ziua, foarte buni mucenicii ,multumesc pentru reteta😘😘
Minunati , am fost nevoita sa fac din doua kilograme de faina (altfel nu ajungeau)
E putin si din 2 kg, data viitoare sa faci din 3 🙂 Tare-s buni.
Multumesc frumos pentru reteta. Este exact ceea ce cautam. Mucenicii sunt deliciosi.
Buna seara. As vrea sa fac mucenici dupa reteta dumneavoastra si as avea o intrebare: cata drojdie uscata este intr-un pliculet?
Unde locuiesc pachetele de drojdie uscata sunt mari, nu ca in tara. Multumesc frumos pentru raspuns si multa sanatate va doresc!
Adina
7 g
Multumesc din suflet!
[…] Se pot face mucenici moldovenesti cu aluat de dulce – reteta aici. […]
Multumesc frumos pentru sfaturi!!!Au iesit superbi pentru prima oara 🤗🤗
Au ieși niște mucenici …..aș putea spune visul tuturor gospodinelor
Mulțumesc Gina Bradea!
Multumesc frumos si eu 🙂
Buna seara,
As vrea sa fac mâine rețeta dumneavoastră (mama a făcut-o azi fără sa ne vorbim, și i-a plăcut la Nebunie), dar eu as vrea sa ii însiropez. Pot face siropul cu miere in loc de zahăr? Și siropul și mucenicii sa fie calduti?
Mulțumesc pentru sfaturi
Da, puteti face sirop de zahar si mucenicii sa fie calzi. Va imbratisez.
Ați vrut cumva sa Spuneti miere, ca eu siropul vreau sa îl fac cu miere in loc de zahăr?
Pe de alta parte, voiam sa ca spun ca, de când s-a apucat Alex Andronic sa toarne cu cozonaci, am făcut și eu rețeta și e prima data când băiețelul meu adora o rețeta de cozonac. Și mi-am mai cumpărat și robot special ca sa ii fac 😀! Deci mulțumesc!
Mucenicii se pot unge cu miere sau sirop de zahar, da.
Multumesc frumos si eu, va imbratisez 🙂
La multi ani, minunata doamna Bradea! Iertati-mi intarzierea urarilor, dar primiti, va rog, gandurile bune, sa fiti sanatoasa, iubita, sa va fie viata ca o primavara insorita! Nu m-am putut abtine sa adaug un comentariu la reteta dvs: am facut aseara mucenicii si sunt absolut senzationali! Au iesit extrem de pufosi, buni, aromati….inca o reteta reusita din colectia dvs. Va multumim mult pt aceste retete grozave pe care le impartasiti cu noi!
Daca e aluat pt cozonac,nu trebuie oparit?
nu
Doamna Gina, i-am făcut, sunt foarte buni, am dat și vecinilor, și tot mi-au rămas prea mulți. Știți cumva dacă se pot congela după ce i-am însiropat? Mulțumesc frumos
da
Extraordinari mucenicii. Mi-au ieșit prefecți. Mulțumesc mult pentru rețeta! Tot ce am făcut de la Dvs a ieșit super.
Extraordinara reteta de mucenici cu aluat de cozonac! Au crescut mucenicii mai rau decat cozonacii! Multumim din suflet, moldo! Inca o data, esti cea mai tare!
Incredibil!Credeam ca nu am nici o sansa sa mi iasa un aluat asa dar e impresionant!Mi au iesit niste mucenici care arata incredibil si au un gust pe atat de bun!Multumesc mult pentru o prima incercare cu un rezultat perfect!
Buna dimineața! As putea din cantitatea de 1 kg de faina sa fac jumătate mucenici jumătate un cozonac?
Da, se poate.
Mulțumesc frumos!
Doamna Gina au ieșit super, mucenici ca mucenici dar cozonacul e asa pufos,nu ma așteptam .Mulțumesc!🤗
Bravo, sa mai faci!
Buna dna Gina, retetele dumneavostra ne au cucerit pana in Franta. Mucenicii au iesit deliciosi !!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Sa probati si cozonacul meu cu 10 galbenusuri, o sa va placa 🙂
Va imbratisez cu mare drag!
Care grame are un pliculet de drojdie uscata ? Multumesc.
7 g cel de la Dr Oetker.
Aveți cele mai bune rețete! Pana sa găsesc site-ul dvs nu știam sa lucrez cu aluat dospit, iar acum mâncam doar pâine de casă😁. Am urmat rețeta și mi au ieșit niște mucenici perfecți! 🎀💐😊
Multumesc din tot sufletul, va imbratisez.
Buna seara,
De ceva vreme fac cozonacul cu smantana si 10 galbenusuri ,reteta dvs. As vrea sa va intreb Daca se poate folosi si pentru mucenici.
Multumesc mult
Sigur ca se poate.
Buna seara, întotdeauna după rețetele dvs nu am cum sa dau gres, într-adevăr sunt una cu aluatul întotdeauna când frământ ceva,aici o moștenesc pe bunica. Mucenici mei sunt la dospit și cresc atât de frumosi,abia aștept să-i mâncăm :)) . Sănătate va doresc si va mulțumim că sunteți alături de fiecare dată în bucătăria noastră
Buna dimineata, draga mea, spor!