Care e necesarul unei familii de bulion si zacusca pentru un an?
Care e necesarul unei familii de bulion si zacusca pentru un an? Cat zarzavat, suc de rosii, bulion, zacusca, muraturi, gem si compot se consuma? Sa facem un calcul simplu.
Multe gospodine pregatesc tot felul de conserve din fructe si legume. De cand apar primele fructe, la inceputul verii, pana toamna tarziu, furnicutele robotesc si pregatesc tot felul de bunatati. Sigur ca sunt si foarte multe gospodine care nu pregatesc nimic, din lipsa de timp, talent culinar sau comoditate si prefera sa cumpere. In magazine, totul e plin de aditivi, continutul de fructe-legume e foarte mic.
Alte gospodine, din ce in ce mai multe din pacate, prefera sa foloseasca tot felul de conservanti chimici gen aspirina, conservant, pikant-gel-fix etc. Asta ca sa nu mai sterilizeze borcanele, sa nu mai fiarba gemul, sa nu mai vanture muraturile.
Am scris despre asta AICI. Degeaba mai muncesti sa faci acasa conservele, daca pui chimicalele acelea, au gust de medicament. Pacat…
Care e necesarul unei familii de bulion si zacusca pentru un an?
Multe gospodine fac poze la camarile lor, la beciuri, la rafturile pline de conserve de tot felul. E firesc sa fii mandru de munca ta, sa arati ce ai facut, nu-i asa? E atata bucurie cand vezi cum se umplu rafturile cu borcane viu colorate, pline cu bunatati naturale.
Dar este imposibil sa nu apara si rautatile, comentariile pline de invidie. De ce faci atatea, de ce sa muncesti ca doar se gasesc si iarna, faci ca sa vinzi, traiesti numai ca sa mananci, mai bine dai de pomana si la saraci etc…
Rautati care pe mine ma deranjeaza foarte tare, recunosc. Pentru ca stiu cata munca este ca sa faci zacusca de peste de exemplu, cea care este in poze. Am facut anul acesta 36 de borcane de 370 de g. Moamaaaa! Cate comentarii urate am primit, nu va imaginati! Ca o sa mancam numai zacusca…
Care e necesarul unei familii de bulion si zacusca pentru un an?
Bun, sa facem un calcul simplu: 1 an are 12 luni, da? Asta inseamna 3 borcane de zacusca pe luna, pentru 5 persoane. O sa-mi spuneti ca nu mancam numai zacusca si asa e. Doar am aratat ca nu e deloc mult.
Sa facem un calcul, sa vedem ce necesar are o familie formata din 4 persoane, pentru 1 an. Pentru ca atunci cand se fac zacusca, bulion si gem, totul se face pentru 1 an, nu pentru 1 saptamana. Tot ce e facut acasa, natural, fara chimicale si coloranti, e mult mai gustos si mai sanatos, chiar si mult mai ieftin decat cele din comert.
Cat se gateste intr-o familie de 4 persoane, familie traditionala, intr-o saptamana? Calculam ca se mananca acasa, se ia cate ceva si la pachetel. Sa spunem ca se gateste cam 1 data la 2 zile.
-De 3 ori se face ciorba sau supa.
-De 3 ori se face un felul 2.
-Se ia micul dejun care poate fi ceva cu lapte, oua, preparate, sau gem, dulceata, compot, zacusca…
-La cina se pot manca tocana de legume, compot..
-Se pot servi muraturi la felul 2.
-Se fac minim 2 dulciuri.
-La pachet, adultii pot lua zacusca. Sau in delegatii, concediu.
In fiecare saptamana se pot consuma 3 borcane de 400 g cu zarzavat de ciorba, 1-2 borcane de 400 g de bulion sau 1-2 l de suc de rosii, 2-3 borcane de compot, 2 borcane de zacusca, 1-2 borcane cu gem…etc.
Care e necesarul unei familii de bulion si zacusca pentru un an?
Numai bulion, sa spunem, intr-un an, o familie formata din 4 persoane, poate sa consume aproximativ 50 de borcane. Asta pentru ca 1 an are 52-53 de saptamani si calculam 1 borcan pe saptamana.
O sa sara cu gura unele persoane, ca ce, numai bulion mananca??Doar nu mananca bulion pe paine si nu pune cu lopata la mancaruri. Nu. Doar ganditi putin, va rog frumos.
Pentru 4 persoane, e nevoie sa se gateasca in medie cam 10 portii o data. Adica undeva la 4-5 l de ciorba de exemplu. In functie de ciorba, daca e ceva cu rosii, se adauga 2 linguri de bulion. Asta ca sa calculam doar bulion, ca aici dam exemplu. Adica se duce 1/4 din borcan 🙂 Iar daca se face un ostropel de exemplu, sau o friptura cu sos, s-a terminat borcanul la doar 2 feluri de mancare.
Care e necesarul unei familii de bulion si zacusca pentru un an?
Deci cine pregateste acasa conserve, face calculul pe 1 an. Unele conserve se termina mai repede, altele raman pentru inca 1 an. Depinde cum se calculeaza, sau cate legume fructe s-au facut in gradina. De exemplu, anul acesta am avut enorm de multe rosii, ardei gras si mere. Am facut de toate, doar nu era sa le arunc sau sa le las sa se strice. Anul viitor voi pune mai putine rosii, daca voi intra in vara cu prea multe borcane de bulion…Si tot asa.
Eu fac parte dintre gospodinele care prefera sa faca totul acasa, curat, natural, fara chimicale inutile. Iar cine a probat retetele mele, poate sa spuna cat sunt de gustoase.
Retetele mele de conserve de tot felul sunt aici.
Va recomand sa pregatiti totul acasa. Pe piata romaneasca inca se mai gasesc legume si fructe curate, naturale si gustoase. Mergeti si cumparati de la tarani, sunt tare bune.
Iar daca aveti ocazia sa le plantati cu mana voastra, in gradina, va felicit din tot sufletul. Nu exista bucurie mai mare decat sa culegi ceea ce ai sadit cu mana ta, fara chimicale. Doar cu apa, soare si multa dragoste 🙂
Sa fiti sanatosi si fericiti in fiecare zi!
P.S.
Asa arata raftul meu acum 1 luna, inainte sa fac zacusca de peste, de vinete, vinetele la borcan, gemul de prune si gogosarii. Acum e plin, cu borcanele puse pe 2 randuri 🙂
Mai am de facut gem de gutui, sa pun mere la borcan ca sa nu se strice si varza murata. Si desigur vinul se face acum, din 1000 kg de struguri, plus tuica din tescovina.
E mult, e putin? Voi ce spuneti?
20 COMENTARII
Chiar nu e mult deloc., nu ati mai calculat ,,ca mai faceti si ceva ,,donatii,,.la copii,rude ,prieteni,cunostinte care mai vin in vizita,..eu asa sunt cel putin un sfert din ce fac.,.,ajung in alte case,,E o mare bucurie pt mine ,cand cineva e fericitca primeste asa ,,bunataturi naturale,,.?
Dragă Gina,citesc cu drag orice articol sau comentariu scris de tine. Dreptate ai în tot ce spui. Cele care comentează negativ, nu sunt gospodine, nu se pricep la bucătărie. Vorbesc doar prostii. Au sufletul și limba pline de ură și venin.,, Limba vorbește din prisosul inimii”. Așa scrie în biblie. Ăsta este adevărul. Nu are rost să dai atenție acestor răutăți. Nu merită să te oprești asupra acestor frustrate. Te admir foarte mult pentru ceea ce ai făcut și faci în continuare pentru noi. Personal, am învățat multe lucruri, multe rețete de la tine. Dumnezeu să te binecuvinteze și să îți de-a multă putere și multă sănătate. Te pup cu drag. 😘😘😘
Eu nu as calcula asa, pentru tot anul, ci doar pt 7-8 luni pt ca din iunie-iulie pot pregati mancaruri cu legume proaspete
Da, asa este/ Eu calculez pentru 1 an, mai am si copii, mai si daruiesc din ceea ce fac. Plus ca la noi mereu vin oaspeti, fac mereu 2-3 portii in plus, ca nu se stie… 🙂
Felicitari, distinsa gospodina! Am crescut intr-o casa in care mama punea conserve la borcan, incepand cu dulceturi si terminand cu varza butoi.Mama punea gemuri , dulceturi, zacusca , compoturi,salate, muraturi, bulion si fasole verde, asa ca am mostenit aceste retete pe care le prepar cu drag pentru ai mei. Suntem o familie de 4 pesoane , gradinarim si conservam tot ce se poate, din gradina. Va marturisesc ca am gatit anul acesta reteta dumneavoastra de zarzavat pentru ciorbe si a fost un succes redutabil! Va multumesc pentru ea! Eu am o reteta de zarzavat , pe care o pregateam impreuna cu mama, dar fara rosii, noi fiind ardeleni nu prea gatim ciorbe, dar aceasta a dumneavostra este BESTIALA! Cred ca nicio cantitate nu e prea mare, atunci cand sunt gatite in casa si gustoase. Prea ne-am obisnuit cu fast-food-areala! Va multumesc ca existati si ca ne inspirati! Mult spor si multa sanatate!
Multumesc frumos si eu!
E foarte multa munca, dar rezultatul este gustos si sanatos. Noua asa ne place si asta promovam 🙂
Ai foarte mare dreptate. Si eu sunt adepta conservelor facute cu mana mea. Anul acesta este primul cand nu am mai facut destule conserve pentru ca s-au intamplat mai multe schimbari iar timpul a fost limitat.
Am bagat tot ce am putut la congelator, in schimb.
Si nu imi place deloc. Urasc sa cumpar bulion din comert. Pana cumpar un borcan…citesc 20 de etichete si tot cumpar cu teama.
Te admir!❤⚘🌼⚘
Asa este. E foarte multa munca, da, dar ce gustoase sunt toate cele facute acasa!
Ce e alb pe raftul de jos?
Branza la borcan, pusa pentru iarna. Trimit un borcan? 🙂
Felicitari draga mea, poftesc la toti ce faci!
Astia cu veninul, n-au alta treaba. Saracii de ei….!
Te pup si multumim pentru pentru minunatele retete.
Multumesc frumos si eu 🙂
Draga Gina…sunt o banateanca de 50 de ani si vreau sa iti multumesc pentru retetele pe care ni le arati de fiecare data si te rog ca de dragul nostru, al celor care am crescut cu aceste bunatati si le apreciem sa ne prezinti in continuare retetele tale minunate. Pentru cei cu comentarii negative am doar o vorba…Lasa-i saracii ca nu stiu despre ce vorbesc. Iti doresc multa sanatate si putere de munca..te pup.
Te imbratisez, Mariana. M-am obisnuit cu rautatile, le ignor si dau block celor care varsa venin. E cel mai simplu 🙂
Draga noastra muza in ale bucatariei,
Iti multumim mult ca imparti cu noi darurile tale. Daruri, da! Pentru ca este un dar sa ai rabdare sa scrii o reteta , sa o explici pas cu pas pentru a o intelege chiar si cei ce nu au treaba cu bucataria. Urmaresc postarile tale de multi ani si pot sa iti declar cu mana pe inima ca toate, dar toate retele puse in aplicatie dupa recomandarile tale au iesit perfecte. Iti multumesc acum in scris dar , sincer iti spun, de fiecare data ti-am multumit si cand vedeam rezultatele. Nu am scris pana acum, nu stiu de ce. Acum cand vad amaraciunea din scrierile tale am decis sa fiu solidara si sa-ti spun ca gura lumii nu o acopera decat pamantul dar sa stii ca si din el mai iese cate un damf. Pentru 4 persoane gatesc si eu si fac cate doua portii de zacusca cu peste, doua de tocana de legume , nu mai spun de cea cu ghebe, gogosarii cu sos, ciuperci cu usturoi, salata de vinete si ardei, salata cu gogosari , ceapa, morcov , ghebe care se poate asocia cu aproape orice. Basca compoturi, nectar de pere ( preferatul meu). Da , este mult. Dar ofer cu atat bucurie o gustare, o masa sanatoasa care pe langa beneficiile produsului fara conservanti este presarata cu dragoste din belsug, cel mai bun condiment.
Zi minunata si spor in toate!
Te imbratisez cu drag si multumesc mult.
Eu nu cred ca exista termenul de „prea multa” cand e vorba de zacusca!! Familia dumneavoastra e tare norocoasa ca va are, ca gatiti asa gustos ( am vazut pe youtube cateva din lista lunga de retete). In plus, trebuie sa va spun ca vorbiti tare frumos, o limba romana clasica si eleganta. E o placere si o bucurie pentru mine sa va urmaresc posturile de pe youtube si de pe blog! Multa sanatate va doresc!
Multumesc din tot sufletul!
Eu tot asa pun pentrù iarna,conserve,gemuri,dulceturi,compoturi,peltele,.ere rase in borcane pentru placinte si strudele, muraturi de toate neamurile.Zacusca de peste Novac,de la tine am aplicat-o!
A facut victime atat in casa,cat si la neamuri si cunostiinte.Am facut-o iar,ca s-a ușurat stativul cu nivelul borcanelor cu zacusca de peste. Noi ce-i drept,mancam numai bio.Avem capre,iepuri,pui de casa,pui broileri cu crestere intensiva,gaini.
Sotul are in gradina recolte splendide,rosii uriase de Buzau,cu format iesit din tipar,vinete Aragon,ardei capia,ureche de elefant si tot felul de ardei bulgaresti,dar si din cei iuti.Ne-am aranjat si un solar,rasadnite,un tarc in care se cumulează mranita,cu excremente de la animalele din ograda, iarba de gazon tunsa,resturi vegetale, frunze,in afara de cele de nuc.Ai dreptate in cantitatile sugerate,insa eu pun mai mult, ca sunt gazda ospitaliera,si fac cadouri culinare,din preparatele mele din bucatarie, atat de pe rafturi,cat si placinte,prăjituri, surprize culinare!
De anul viitor sigur ca vom face si noi mai multe, dar sa terminam casa. Cu tot praful asta, am facut destule 🙂
Ma intereseaza si pe mine semintele de care spui, imi poti trimite cateva, te rog frumos?
Nu-i asa ca tare e bine cand vezi cum le ai pe toate in gospodaria ta? Asta vrem sa facem si noi! Omul harnic o duce foarte bine la tara. Dar e munca, nu gluma 🙂
Va imbratisez cu drag si cu respect 🙂