Daca vrei natural si bio, de ce sa pui conservant si praf de copt la orice?
Daca vrei natural si bio, de ce sa pui conservant, aspirina si praf de copt la orice? Daca vrei mancare sanatoasa, de ce sa folosesti la greu conservanti chimici, pikant-fix, praf de copt, aspirina, tot felul de cuburi si prafuri cu gust de gaina, vita, legume?
Sunt pur si simplu ingrozita de cantitatea uriasa de praf de copt, bicarbonat, conservant, prafuri si cuburi minune, adica tot felul de chimicale pe care le folosesc gospodinele romance.
Practic se pun afanatori la orice blat de tort, pandispan, prajitura, foi de rulada, prajituri extrem de simple. De fapt au nevoie doar ca albusul sa fie batut spuma tare. Si apoi, sa se amestece totul foarte usor, de jos in sus. Afanatorii sunt pur si simplu inutili aici, e ceva gen frectie la picior de lemn.
Am povestit cum se fac blatul si checul pufoase fara praf de copt, aici.
Daca vrei natural si bio, de ce sa pui conservant si praf de copt la orice?
Am fost extrem de revoltata cand am vazut gospodine care gateau pasari si legume curate, de la tara, bio, si adaugau vegeta sau cuburi cu gust de gaina sau de legume. Pentru ce sa pui chimicalele alea? De ce sa srtici gustul ala atat de bun?
Am vazut mereu gospodine care pun conservant si aspirine din greu la suc de rosii, bulion, zacusca, gem, dulceata… De ce sa folosesti chimicale, cand e atat de simplu sa sterilizezi niste borcane? Nu e deloc nevoie de chimicale.
De ce sa pui conservant la muraturi si varza murata, cand de fapt bacteriile lactice care produc fermentatia sunt benefice pentru organism? De ce sa faci asa ceva? De ce??
Va las retetele mele de conserve pentru iarna, eu nu folosesc deloc conservant sau aspirina. Totul e natural si se mentine excelent. Nu mai vorbesc de gust si de aspect, le vedeti si singuri:
Din ce in ce mai multe gospodine folosesc tot felul de prafuri minune ca sa nu mai fiarba mult dulceata, sucul de rosii, totul se face in 5 minute si ce bun mai este! Cu gust de parca mesteci pastile. E atat de simplu sa faci o dulceata! Nici macar nu e nevoie de ore in sir de fierbere si e nevoie doar de fruct, apa, zahar si lamaie.
Multe gospodine nu concep sa faca supa cu galuste din gris fara sa adauge praf de copt sau bicarbonat! E atat de usor sa bati un ou si sa fierbi galustele incet. Nu e deloc nevoie de afanatori.
Va las reteta aici pas cu pas, scrisa si video si va garantez ca nu veti mai folosi niciodata afanatori:
Daca vrei natural si bio, de ce sa pui conservant si praf de copt la orice?
Aseara a fost o discutie extrem de aprinsa in grupul Mancaruri simple gustoase, gatite cu Gina Bradea. De la ce a pornit totul? O gospodina a vazut la cineva ca a pus bicarbonat la chiftele. Si a intrebat daca e bine asa ceva.
Muicaaaaa, ce a inceput! Pur si simplu m-am ingrozit, oameni buni!
Au fost multe gospodine care au spus ca bicarbonatul se pune doar la pasta de mici, si doar in cantitate mica. Daaar, au foat enorm de multe care au spus ca, da, se pune bicarbonat sau praf de copt, ca sa fie moi si pufoase chiftelele. Ba unele au plusat si au venit cu bomba: ca la orice tocatura se pune bicarbonat sau praf de copt: chiftele, sarmale, perisoare, carnati…
Am intepenit!
Bicarbonatul de sodiu se adauga la mici, ca sa afaneze, da. In nici un caz la chiftele, perisoare, sarmale si carnati! Da, la chiftele am mai auzit, am gustat. Gust rau, de medicament. Pe vremea lui Ceausescu se folosea, unele gospodine adaugau putin bicarbonat la chiftele, dar de ce? Pentru ca era carne putina, asa ca puneau mai multa paine sau cartof, ceapa si verdeata si adaugau putin bicarbonat ca sa fie afanate.
Asta da! Dar acum, cand e atata carne, de ce sa faci asta? Eu fac niste chiftele foarte moi si pufoase, iar dupa racire nu se intaresc deloc.
Daca vrei natural si bio, de ce sa pui conservant si praf de copt la orice?
Bomba a venit de la 2 gospodine in varsta care au insistat ca se pune bicarbonat sau praf de copt la orice tocatura, inclusiv sarmale si carnati. Poftim???
Va dati seama sarmalele alea cum sunt? Bine, hai, sa spunem ca vrei sarmale cu gust de chimic. Dar la carnati? Imaginati-va ca puneti carnatii la prajit, se umfla si explodeaza ca niste bombe!!! Redecorarea bucatariei e garantata!
Daca folositi bicarbonat si aspirina in exces, cum vreti ca o banala raceala sa se poata trata cu aspirina, daca organismul vostru deja este obisnuit sa inghita aspirina cu lopata???
Aspirina afecteaza mucoasa stomacala daca este in exces, stiati? Tot ce se foloseste in exces este daunator organismului.
De ce este obsesia asta dupa chimicale? De ce mai muncesti sa faci totul acasa, dar bagi chimicale cu lopata? Iar cand te imbolnavesti, faci un cancer sau ai alta afectiune si medicamentele nu-si fac efectul, degeaba te dai cu capul de toti peretii, ca e prea tarziu!
Va rog frumos sa-mi spuneti voi, ca eu chiar ca nu inteleg 🙁
4 COMENTARII
Buna dimineața. Ce am citit mai sus mă gândesc că aceste „gospodine” nu prea mai știu gustul real al unei mâncări datorită acestor adaosuri. Se laudă că fac cate o prăjitură buna, nemaivăzută: pune un plic de budinca, un plic de praf de copt, smântână vegetala ….gust sintetic…. Mama , săraca, Dumnezeu să o odihnească, o
intrebam ce a mâncat la cate o pomană: doar pilaful care l-am făcut eu, mamă, nimic altceva că a pus vegeta, prăjituri făcute cu prafuri și eu nu mănânc. Bicarbonat la sarmale? Doamne ferește! Înțeleg că femeile acestea nu mai gândesc ….efectul de turmă!
S-au blocat creierii in cap, ce citesc la dvs. Mama mea nu a folosit așa ceva. O singură dată a fost curioasa de acele prafuri pentru dulcețuri că folosește lumea în sat! I-a trecut repede când i-am spus despre! Eu cumpăr praf de copt sa am ce arunca. După ce bag prăjitura la cuptor constat că am uitat praful de copt.
Apropo, am făcut micii de pe rețeta dvs. Am uitat sa pun bicarbonat. De-asta nu a mâncat vărul meu micii!!!! El care nu mănâncă carne … A zis că nu a mâncat mici așa buni! Incomparabili cu cei cumpărați!
Foarte multe rețete am făcut de la dvs. Mai sunt bloguri „renumite” dar nu au simțul artei culinare așa ca al dvs. Doar se filmează cum amesteca ingredientele și ce mare vedeta este în arta culinară! Nu am intenționat să jignesc dar se vede clar cine știe și cine copiază!
… dați-mi și mie un sfat, va rog, la prăjituri de post se pune praf de copt nefiind oua in compoziție. Cum se afânează aluatul, compoziția?
Sunteți MINUNATĂ!
Felicitari, da asa gandesc si eu.
La unele prajituri cu aluat mai greu, da, se adauga praf de copt sau bicarbonat. Nu trebuie sa cadem in extreme, totusi. La prajiturile de post, care nu au ou, da, recomand sa se foloseasca praf de copt sau bicarbonat.
Un vechi proverb chinezesc suna cam asa „incearca sa faci o prajitura la care vei folosi cele mai bune ingrediente: cele mai bune oua, cel mai bun lapte, cea mai buna faina, etc. Dar, la final, in compozitia asta adauga un varf de lingurita de…rahat (si nu din cel turcesc). O sa mai mănânci acea prajitura? La fel si cu chimicalele. Eu cand aud „am pus doar putin” mor! Plus ca mai sunt oameni care muncesc in gradina tot anul pt ca la final sa arunce cu conservantii in borcane…”pai da, dar e din gradina”. Pai da, dar praful e de la fabrica!!! Credeam ca doar eu sunt ciudata ca sunt impotriva „fix-urilor”.
Bravo!!!!!
Perfect ilustrat. Muștumesc, asa gandesc si eu.