Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza
Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza este una dintre cele mai gustoase ciorbe posibile. Se poate acri si cu zeama de lamaie, otet, bors, prune verzi, corcoduse etc. Reteta taraneasca simpla, asa cum se face in Moldova. Reteta video pas cu pas.
Abia astept sa pun varza la murat, sa se acreasca si sa am varza murata si zeama de varza 🙂 Fac niste sarmale cu varza murata, o nebunie! Din carne de porc, pasare, vita, peste sau de post, reteta una si una 🙂 Dar si varza calita ne place enorm, la fel si salata din varza murata 🙂
Iar cu zeama aceea rozalie, acrisoara si atat de gustoasa, ce credeti ca facem? O bem alaturi de felul 2 🙂 E o minunatie alaturi de o iahnie de fasole sau cartofi, cartofi prajiti sau preferata noastra: cartofi copti, simpli, cu sare si unt sau ulei de masline si zeama de varza 🙂 Nu va mai povestesc despre beneficiile consumului de zeama de varza.
Reteta de ciorba de porc acrita cu zeama de varza
Si o mai folosesc la acrit ciorbe de carne sau zarzavat. Stiti cat de gustoasa este o ciorba acrita cu zeama de varza, ce savoare aparte are? Sigur ati auzit de vestita ciorba de potroace facuta din carne de pasare, dar mai e si varianta de ciorba de potroace de post, la fel de gustoasa. Sau acriti cu zeama de varza o ciorba de fasole sau cartofi si vedeti ce gustoasa este, sau ciorba din carne de orice fel. 🙂
Ingrediente pentru ciorba de porc (acrita cu zeama de varza)?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 12
- -1,300 kg coasta de porc, scarita, piept sau oase garf, proaspete sau afumate
- – 500 g cartofi
- – 1 ceapa mare (cam 300 g)
- -200 g pastai
- -1-2 morcovi
- -1 ardei gras
- -250 ml suc de rosii sau 1-2 linguri de pasta de rosii
- -100 g telina radacina sau 1 radacina de pastarnac sau patrunjel
- -300 ml zeama de varza
- -sare dupa gust, la final, daca mai este nevoie
- -1 varf de ardei iute
- -leustean si patrunjel sau tarhon
Cum se face ciorba moldoveneasca din oase de porc?
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, dedesubt 🙂
Oasele se spala bine in apa rece, sa nu mai aiba sange sau urme de oase ramase. Se taie bucati potrivite, sa incapa in farfurie. Daca e coasta, se taie intre vertebre, eu las cate 1 bucatica de coasta. Pun la fiecare in farfurie cate 1-2 bucati, in functie de cata carne vrea fiecare.
Se pun la fiert in apa rece, cat sa le acopere cu 2-3 degete. Se lasa la foc maxim pana da in clocot, apoi se reduce focul la minim. Se aduna spuma adunata, cu multa rabdare. Acum se pune o bucatica de ardei iute, care va da o aroma delicata, se pune capacul si se lasa sa fiarba la foc mic. In felul acesta, ciorba noastra va fi limpede si extrem de gustoasa.
Daca apa scade prea tare, mai adaugati apa fierbinte. In permanenta sa fie apa cu 2 degete deasupra la carne.
Ciorba moldoveneasca de porc
Dupa 1 ora se verifica. Daca vedeti ca acum carnea este aproape fiarta (rupeti cu o furculita), adaugati legumele taiate cubulete: ceapa, morcovul, telina si pastaile taiate cam la 1-2 cm. Se pune capacul si se lasa la fiert cam 10-15 minute.
Acum se adauga si cartofii taiati cubulete cam de 2 cm. Cartofii fierb mai repede, deci se pun la urma. Se lasa la fiert cam 15 minute, apoi se verifica daca sunt fierti cartofii.
Acum, la final, se pun sucul de rosii si 250 ml de zeama de varza. Trebuie sa aveti cam 5-6 l de ciorba cu totul. Se lasa sa fiarba, sa se armonizeze totul. Trebuie sa dea cateva clocote, cam 5 minute de fierbere este suficient.
Gustam acum, cu multa bucurie, la final. Se mai potriveste gustul de sare daca mai este nevoie sau se mai adauga zeama de varza daca vreti mai acra ciorba. Eu am folosit in total cam 300 ml de zeama de varza. Se opreste focul.
Cateva sfaturi pentru cea mai buna ciorba de porc
La ciorba se folosesc cartofii cu coaja roz, care nu sunt fainosi si nu se sfarama la fiert.
La final, dupa ce se opreste focul, adaugati piper proaspat macinat, cat luati cu 3 degete. Veti vedea ce arome delicioasa va avea ciorba voastra 🙂
Verdeata acum se spala si se taie, se adauga la 10 minute dupa ce s-a oprit focul. In felul acesta nu se vor distruge toate vitaminele din verdeata.
Primavara mai puteti adauga si alte verdeturi gem stevie, loboda, putin marar verde, sau chiar cateva fire de leurda 🙂
Altceva despre ciorba din oase de porc
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate 🙂
Ciorba aceasta, va garantez ca este absolut delicioasa. Respectati reteta, asa cum v-am dat-o eu si o sa vedeti ce iese. Avand multe oase, gustul este extrem de bogat.
Este o ciorba consistenta, are 1 milion de calorii, deci clar nu este dietetica 🙂
Va invit sa vizionati si reteta video, aici dedesubt. Sa vedeti cum arata ciorba facuta de mine. Si va las si cateva poze 🙂 Salivati bine, apoi treceti la bucatarie repejor, sa probati si voi reteta 🙂
Pofta buna!
15 COMENTARII
Bănuiesc că merge dreasă și cu puțină zmântână, chiar dacă are suc de roșii…Și când mă gândesc că fiecare regiune se laudă cu minunile ei că sunt cele mai bune, nu pot decât să zic că toate sunt excelente, numai criticii bucătăriei românești s-au găsit să bage cusurgeli pe aiurea. Am avut ocazia să gust câte ceva din bucătăriile tuturor zonelor țării, și nu pot spune decât că au un singur defect – o porție dacă ai gustat, garantat o să mai vrei!
La cate milioane de calorii are ciorba asta, mai merge si-o lingura de smantana 🙂
Si aici, da, suntem de acord: peste tot sunt mancaruri gustoase 🙂
Mă gândeam doar ca roșiile să nu ceară domolirea acidității printr-o linguriță de zmântână, nimic mai mult.
Poti folosi smantana daca vrei. Eu sunt moldo-dobrogeanca, iubesc ciorbele acre 🙂
Nu-mi dau seama de ce zeama de varză e rozalie, a mea (de varză albă) e puțin tulbure spre transparentă…
Ia vezi reteta mea de varza murata 🙂 Eu pun sfecla rosie la varza. Nu multa, cat sa fie rozalie putin 🙂
Precum mai spusei, io prefer simplă, fără adausuri colaterale, sfecla roșie fiind cam dulce, zeama va ieși probabil mai puțin acră, d-aia și evit alte adăugiri…
1 sfecla de 400 g la un butoi cu 30 kg varza e fix pix, nu indulceste nimic 🙂 Doar coloreaza usor zeama si varza si da o aroma discreta. Nu-mi place varza galbena.
[…] Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza […]
Am gatit aceasta ciorba,urmand reteta dvs. E tare gustoasa !!multumim!!
[…] Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza […]
EXCEPȚIONALĂ după această rețetă!
Multumesc, Anca!
Te invit sa mai incerci si alte retete. 🙂
[…] Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza […]
[…] Ciorba moldoveneasca de porc, acrita cu zeama de varza 16 aprilie 2018 at 10:25 […]