Serbet de portocale sau lamaie, reteta veche
Serbet de portocale sau lamaie, reteta veche, asa cum faceau bunicile noastre, dar usor modernizata. Un serbet fin, parfumat, care se face in maxim 30 de minute. Reteta video pas cu pas.
Daca tot e anotimpul portocalelor, m-am gandit sa fac si un serbet de portocale. Nu mult, doar de pofta, sa-mi aduc aminte de copilarie putin. Mai stiti borcanele cu serbet de pe vremuri? Poate si mamele voastre faceau serbet si acum va amintesc eu putin 🙂
Mama facea mai rar cand se bagase zaharul la cota, dar ce mare bucurie mai era cand ne facea.
Pe vremuri, cand mergeau cucoanele in vizita, erau servite cu tavi mari pe care erau asezate mileuri dantelate, chisele cu dulceata si serbet si pahare cu apa rece de fantana, in care se odihnea cate o lingurita de serbet. Sa fie apa putin indulcita si aromata 🙂
Imi plac portocalele foarte mult, cumparam cate o ladita si mancam pe saturate, din coji fac razatura de portocale si coji de portocala confiata. Mai fac si dulceata de portocale sau rata cu portocale, tiramisu cu portocale, chec cu portocale, tort cu portocale simplu sau cu nuca, lichior de portocale….numai bunatati de tot felul 🙂
Mai multe retete cu portocale gasiti aici.
Despre serbet v-am mai povestit cand am facut serbet din maci si trandafiri sau serbet din capsune.
Ingrediente pentru serbet de portocale sau lamaie
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -coaja de la 2 portocale mari
- -zeama de la jumatate de lamaie-50 ml
- -zeama de portocala- 100 ml
- -vanilie optional
- -250 g zahar tos
Mod de preparare pentru serbet de portocale sau lamaie
Puteti citi reteta scrisa, sau treceti direct la reteta scrisa, dedesubt.
Se spala portocalele si lamaia cu apa calduta si se sterg cu un servet. Se taia coaja portocalie cu un cutit economic de curatat legume-vedeti in reteta video, mai jos.
Se storc portocala si jumatate de lamaie, sa fie cam 150-170 ml de suc in total. Se pune pe foc sucul de portocala, se adauga coaja de portocala si se fierbe 5 minute. Nu mai mult, sa nu scada prea tare sucul. Se scot cojile de portocala.
Daca faceti serbet de lamaie, folositi zeama de la 1 lamaie si restul apa, plus coaja de la 2 lamai, doar partea galbena.
Se adauga zaharul si vanilia si se lasa sa dea in clocot. Imediat veti obtine un sirop bine legat. Nu trebuie fiert mult.
Cand este gata siropul pentru serbetul de portocale sau lamaie?
Se ia o picatura de sirop cu lingura de lemn si se asaza intre degetul mare si aratator. Daca uniti degetele, trebuie sa se formeze un fir de 1 cm, nu mai mare. Siropul arata ca o miere fluida, are o culoare intensa si un parfum minunat. Se lasa la racit.
Cand este caldut se bate. Mamele si bunicile noastre aveau un facalet anume pentru serbet si se „sfarama” siropul de marginea oalei, pana se albea. Era ceva de munca aici 🙂
Acum, noi daca ne-am modernizat, bagam mixerul. In 5 minute o sa vedeti cum siropul se albeste si devine o pasta albicioasa. Exact ca la fondant – reteta aici, stiti voi fondantul pentru glasat amandinele 🙂
O sa vedeti ca pe masura ce se raceste, se intareste. Se toarna asa caldut in borcane, se presara deasupra putin zahar pudra si se pastreaza in loc uscat si racoros.
Cateva sfaturi pentru un serbet de portocale reusit:
-siropul trebuie sa fie caldut, daca e prea fierbinte, serbetul se va zaharisi, daca e prea rece, va chinuiti mult
-daca se zahariseste, puneti borcanul in apa calda si-l lasati pana se inmoaie. Puteti fierbe borcanul cu serbet la bain-marie pana devine fluid. Se scurge serbetul, se adauga putina apa si se da in clocot pana devine siropul concentrat si iar se face serbetul.
-daca este prea fluid si nu se intareste, mai fierbti inca putin si faceti la loc serbetul
Totul se rezolva. 🙂
Serbetul rezista 1-2 luni, in camara racoroasa. Asta daca nu apar ceva martieni pofticiosi, care sa-si bage degetelele prin gavanoasele cu serbet 😀
Nu uitati ingredientul principal: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete.
Pofta buna!
Va invit sa vizionati reteta video de serbet aici:
Folosesc acest serbet la o delicioasa crema cu unt – reteta aici, pentru toturi si prajituri.
Aceasta reteta de serbet a fost incercata si de catre cititorii nostri:
18 COMENTARII
Asta mă apuc să fac dimineață.Mi-e așa dor de o lingură de șerbet furată din borcan! Făceam șerbet și de zahăr ars , cacao, de fructe :Când voiam o cremă rapidă pentru vreo prăjitură , șerbet adăugat în untul frecat spumă și crema era gata!
Abia astept sa-mi spui daca ai regasit gustul copilariei 🙂
Am dat-o în bară:m-am grăbit cu frecatul. Rezultatul? S-a zaharisit! Așa că mi-am făcut din nou de lucru! Cel mai greu e ă aștept până se răcește :)))
Se rezolva foarte usor: mai adauga 2-3 linguri de suc de portocale sau apa si da in clocot, apoi pune vasul in alt vas cu apa rece. Schimba apa cand se incalzeste. In 10 minute poti baga mixerul 🙂
[…] Am folosit acum serbet de portocale-reteta aici. […]
Am făcut azi. A ieșit super. Nu ai cum sa dai gres dacă urmezi sfaturile și rețele Ginei.
Felicitări Gina!
Ma bucur, Roxana! Sa il savurati cu pofta!
Iti multumesc si eu!
Am uitat sa menționez…e prima data când fac șerbet, iar mie nu îmi plac portocalele. Dar arată atât de bine, era atât de simplu de facut și părea atât de răcoritoare încât m-am pus pe treabă. Și pentru că alăptez și zilnic am pofta de ceva dulce, mi-am zis că nimic nu e mai sănătos decât ceva preparat in casa și cu ingrediente simple, puține. Așa că am făcut și dulceață..tot de portocale 😁 Felicitări încă o data, Gina!
Ma bucur mult, Roxana! Iar felicitarile sunt pentru tine, de fapt, tu ai facut totul, eu nu am facut decat sa te ghidez. Rezultatul e munca ta!
Felicitari si te invit sa mai incerci si alte retete de pe blog sau de pe canalul meu de YouTube.
Spor la gatit si Pofta Buna!
foarte delicios
[…] Cum se face serbetul de portocale sau lamaie, reteta veche […]
[…] Cum se face serbetul de portocale sau lamaie, reteta veche […]
Doamna Bradea, sunteti o minune! Pur si simplu va iubesc din tot sufletul pentru toate aceste retete pe care ni le explicati atat de frumos si de clar. Am testat o multime dintre ele si toate au iesit perfect.
Mi-am propus sa incerc si un serbet de limeta, pe care as vrea sa-l folosesc la glazurarea unor eclere (cu aceasta ocazie probez si reteta dvs de coji de ecler). Presupun ca se folosesc aceleasi cantitati ca si in cazul celui de lamaie, nu? Se preteaza la glazurare? Multumesc frumos!
Te pup, Alina!
Da, e aceeasi reteta, merge la glazurare.
Stimata doamna Gina
am facut zmeurata, dupa reteta dvs video de lichior de casa.
Toate bune, dar am folosit alcool de 96 de grade si a iesit cam prea tare, dupa gustul nostru.
As putea pune niste zahar fiert in apa, dar daca va iesi apoi foarte dulce?
Va rog sa ma ajutati cu o idee!
Si va rog frumos sa-mi trimiteti raspunsul, daca se poate, pe adresa mea de mail, pentru ca nu ma prea descurc pe site-ul Dvs. Multumesc frumos
Valeria G.
Da, se poate. Nu va fi prea dulce, fierbeti 1 l apa cu 200 g de zahar, raciti si adaugati cat aveti nevoie.
Am făcut aseară Șerbet de portocale pentru prima dată, soțul meu imi tot zicea că are poftă așa că m am pus pe treabă, urmând rețeta dnei Gina Bradea intocmai. Ca să răcesc mai repede șerbetul eu am turnat conținutul in altă crăticioară rece amestecănd tot timpul, nu am întâmpinat nicio problemă, a ieșit o minune, soțul este foarte incântat, vă mulțumesc mult pentru rețetă.
Bv doamna sunteti buna am refacut serbetul după sfatul dv si a iesit felicitari ptr cunostiintele culinare…