Taietei (paste) de casa cu oua
Incepand de luna aceasta particip alaturi de alti bloggeri culinari la diferite provocari. Luna aceasta, Carmen Tobias este cea care ne-a aruncat manusa si ne-a provocat sa venim cu o reteta de taietei de casa (vedeti reteta ei aici). Frumoasa provocare, nu-i asa? Siii… am purces cu mic-cu mare la marea taietereala. 🙂
Nu sunt usor de facut taieteii de casa, dar nici din cale-afara de greu. O sa va spun cum fac eu taieteii de casa, asa cum ii fac mama si bunica mea, reteta clasica de taietei cu oua.
Ingrediente necesare pentru reteta de taietei de casa cu oua:
- – 1 ou
- – 1 lingura de apa
- – Cam 100 g faina
Cum se prepara reteta de taietei de casa cu oua?
Oul se bate cu apa si apoi se adauga cam 3/4 (trei sferturi din faina). Nu se pune toata faina pentru ca ouale sunt diferite, nu au un gramaj standard (mama lor de gaini needucate, care nu stiu ce-i ala gramaj standard!). Se amesteca bine si daca mai este nevoie, se mai adauga faina pana cand se formeaza un aluat mai tare, dar se desprinde de pe mana. Se lasa cam 15 minute sa se odihneasca, apoi se presara masa cu faina, se presara faina din belsug si pe aluat si se intinde. Ideal este sa aveti un facalet (melesteu, sucitor, merdenea) mai lung, ca sa puteti intinde 1 foaie dintr-un ou. Se intinde cat de mult posibil, apasand cu palmele de la mijlocul facaletului spre margini, miscand incontinuu mainile (ca atunci cand faceti masaj, exact la fel masati bine aluatul de taietei, pe la toate subtiorile, sa eliminati complet celulita). Se rasuceste in felul acesta toata foaia, incepand de la o margine.
Atentie: sa presarati bine cu faina, sa nu se lipeasca. E cam greu de explicat in scris, dar poate aveti ocazia sa vedeti pe cineva cum face, miscarea aceea este cea care face foaia foarte subtire. Cand este suficient de subtire foaia, o rasuciti pe facalet toata si faceti o taietura pe lung. Aceasta este lungimea cea mai buna a taieteilor. Se aseaza fasiile de aluat pe un blat de lemn si se taie dupa dorinta, mai fini sau mai grosi. Se insira taieteii proaspeti pe un servet curat si se lasa asa, rasfirati, 20-30 minute sa se usuce.
Dupa asta se pot pune la fiert in apa cu sare pentru paste cu diverse sosuri sau se pun in supa, ciorba, ce va doreste sufletelul.
Daca prindeti oua frumoase, de tara, puteti face mai multi, din mai multe oua si apoi ori ii puneti la congelator, ori ii lasati sa se usuce bine si-i pastrati in punga sau borcan, intr-un loc intunecat si uscat.
Acelasi aluat merge si la masina de paste, o sa revin cu poze si cand fac la masina. Acum am vrut sa fac in stil clasic. Daca nu va iese foaia foarte subtire, nu va speriati: taiati fasii si apoi subtiati fiecare fasie. Eu asa am invatat sa fac taietei, chiar daca ma cicaleau si ma boscorodeau la greu mama si bunica. 🙂
Apa care se pune la oua, ajuta aluatul, este mult mai fin, taieteii se desfac mult mai frumos si la final vor fi mai pufosi. Acest lucru se vede si atunci cand se bate oul: simplu este mai cleios, dar cand se adauga apa, devine mai fluid si mai fin.
Eu nu pun sare la aluatul de taietei pentru ca nu iubesc foarte tare sarea, dar puteti adauga un strop. 🙂
O sa mai revin si cu alte trucuri, retete si secrete.
Sper ca o sa va fie de folos si va stau la dispozitie pentru intrebari si sfaturi, sau sa va masor spinarea cu melesteul, cum au facut cu mine mama si bunica, pan-am invatat sa fac taietei.
Mama lor de taietei, ca tare i-am mai urat o perioada. 🙂
Daca va place si va este de folos aceasta reteta, puteti sa-mi dati un like, sa distribuiti sa vada si prietenii si sa va abonati sa primiti retele noi pe mail (pe prima pagina a blogului).
Pofta Buna!
Reteta de taietei de casa cu oua a fost probata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!. Vedeti mai jos rezultatele:
34 COMENTARII
Arata foarte bine,si in acest moment mi ar prinde chiar foarte bine o ciorbita cu multi taitei 🙂 mi ai dat o idee pentru ziua de maine:)
Abia astept sa vad ce faci 😛
te ador,
imi plac tare mult comentariile si explicatiile tale!Am facut dupa reteta ta un tort cu crema diplomat care a iesit fabulos!Prima data barbatul mei invatat cu frisca Hulala a zis ca nu cumva am gresit reteta si dupa aia nu se mai oprea din mancat…ne-am dezvatat sa mancam ce e natural, mancam numai plastic asa ca ne prind tare bine retetele tale care ne readuc aminte gusturile bune de la mama.
Sapt viitoare e ziua mea si planuiesc un tort cu crema de ciocolata de la tine…
PS: si eu sunt tot de pe langa tine, de loc- Tg.Bujor.
Dana, ma bucur tare mult ca ma adori,pt ca si eu ma ador 😛 ! Ma bucur ca te-am convertit la mancarea sanatoasa si pt asta, daca ai drum la Galati, o sa-ti trimit un cadou aromat 🙂 .Lasa-mi pe FB datele tale,sunt Gina Bradea si acolo. Iar la Tg Buor am var preot, intr-un sat mic,aproape . Orice sfat sau reteta ai nevoie, nu ezita sa-ntrebi.Chiar daca pare stupida intrebarea( si pot fi multe intrebari stupide,dar vom rade impreuna-pt ca eu sunt experta in asa ceva), eu iti voi raspunde. Daca vrei sa afli cele mai noi retete,aboneaza-te si le vei primi pe mail. Iar daca inviti si prietenii,vom putea ajuta mai multi oameni !
Gina draga,imi place reteta ta,facem si noi acasa taietei cu ouale de la gainutele din gospodaria proprie(am batut si cocosul sa faca oua dar n-a vrut nici in ruptul capului))))))))).Problema e ca nu am poze sa ma pot lauda si eu cu productia dar sunt foarteeeee gustosi,ii recomand tuturor celor ce doresc sa manince sanatos!!!!Pupici multi si sanatate sa mai poti face cit mai multi!!!!!!!!
Moni, multumesc frumos pentru apreciere, cuvintele acestea venite de la tine ma onoreaza si ma bucura 🙂 .Stiu cat esti de gospodina, chiar si fara poze 🙂 .Bunica mea le da iarna la gaini apa calda sa bea si le amesteca in graunte seminte de floarea soarelui sau turta ramasa de la ulei. Se face ulei din floarea soarelui si ramane o turta, care se pastreaza si se da de mancare la animale si pasari.E foarte tare, dar se sparge si se macina cu masina de urluiala .Ai inteles sau explic altfel?Nu stiu cum se numesc la voi, astea-s denumirile moldovenesti de pe linia Barladului 🙂 .
Gina draga,mersi pt raspuns si pt. sfatul cu privire la hrana gainilor.Din pacate, cu toate ca le dam hrana corespunzatoare si apa doar calda,ele se incapatineaza si nu vor sa faca oua,am 10 gaini din care doar 1 oua in aceasta perioada(celelalte cred ca sunt in concediu))))))).le dau si eu seminte de floarea soarelui,am cultivat putina in gradina(nu atit incit sa pot face ulei).te pup si spor la lucru in continuare!!!!!
Daca nu vor sa faca oua, desi le-ai convins elegant cu ghioaga… inseamna ca sunt in greva fata de cocos …sau sunt in vacanta 😀 . Lasa-le, sa faca si ele o pauza si vor reveni in forta 🙂 .
Cei mai buni,e reteta clasica :D, asa e!
Cei mai buni taitei sunt cei de casa.
Esti amuzanta..cred ca in fiecare dimineata voi citi o reteta de-a ta,numai sa ma binedispun!si parca ma recunosc in descrierea ta..si eu am invatat sa fac taietei de casa de la mamaia mea cea draga..si la fel ma luptam cu ei sa nu se lipeasca,sa nu fie prea grosi…am zis eu mereu ca galatencele is date naibii:frumoase,gospodine si haioase;))..si modeste,nu?;)))
Mai ales modeste, ca de restul nici nu mai vorbim 😀
Si eu fac taiteii dupa aceasi reteta, dar dupa ce intind foaia si am lasat-o un pic, sa se zvinte, pun putina faina pe ea, o uniformizez si apoi o rulez, formand un sul pe care-l tai la jumatate si apoi incep sa tai rondele la distanta egala cu latimea pe care-o doresc la taitei. Rondelele taiate le iau cu mana le scutur putin pt a indeparta surplusul de faina si pentru desfasurarea taitelului. Apoi ii las pana se usuca putin si-i pun in supa.
[…] Supa ramasa de la fierberea legumelor si a carnii se foloseste la un sos sau ca sa fac o supa cu taietei de casa-vedeti reteta aici, sau o supa cu galuste pufoase de gris-vedeti reteta […]
[…] Vedeti aici si reteta la taietei de casa. […]
[…] Daca faceti taietei de casa-vedeti reteta aici. […]
Super buni si mai ales cand e si gaina sau puiul de casa,rata,curcan etc sunt perfecti taietei facuti in casa,e super reteta,te pup
Multumesc pentru rețetă! În seara asta încerc rețeta pentru prima dată. Sper să reușesc! 😊
Multumesc si eu 🙂
De ce sa nu reusesti, se fac foarte usor 🙂
[…] –taietei de casa (tagliatelle) din 4 oua (vedeti reteta aici) […]
[…] zeama ramasa puteti face o delicioasa supa cu galuste de gris sau cu taietei de casa. Daca nu vreti sa faceti supa imediat, va recomand sa puneti supa in borcane de 400 g, pline pe 3/4 […]
[…] Daca faceti taietei de casa-vedeti reteta aici. […]
[…] Vedeti aici si reteta la taietei de casa. […]
[…] Supa ramasa de la fierberea legumelor si a carnii se foloseste la un sos sau ca sa fac o supa cu taietei de casa – vedeti reteta aici, sau o supa cu galuste pufoase de gris – vedeti reteta […]
[…] sa se usuce si apoi le bag la congelator, in pungute exact cat stiu ca folosesc. Pastele de casa (vedeti reteta aici) sunt si mai sanatoase, dar si mai ieftine decat cele […]
[…] ne facea taietei de casa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); cu lapte de vaca sau capra, uneori si cu […]
[…] Vedeti aici si reteta la taietei de casa. […]
Geniali ! Probabil că lingura cu apă face diferența! Mai încercasem cu ceva timp în urmă după o altă rețetă găsită pe internet. Cu toate că aluatul ieșise frumos și se comporta bine, se întăreau la fiert și se făceau ca o gumă tare de mestecat.
Azi am făcut o ciorbiță de curcan și am ezitat să încerc,de teamă să nu pierd timpul. Pregătisem punga cu tăiței din magazin. Dar băiatul cel mare a fost cam bolnăvior și am zis să încerc să poate îi fac o bucurie. Copilul i-a mâncat pe nerăsuflate. Foarte plăcuți, consistenți, moi, dar nu fleșcăiți.
Mulțumesc mult ptr rețetă. Având copii mici, am de gând să fac din două ouă și să le fac budincă cu brânză de vaci și tăiței cu lapte. Minunați !
Sa va fie de bine! Multa sanatate, dragii mei. Recomand o supa de gaina, concentrata. Incearca reteta mea de supa cu galuste, e usor diferita. O sa vezi ca cei mici papa tot.
Te iubesc Îmi place enorm de mult rețetele tale sunt foarte speciale sănătoase echilibrate
Fac adesea taietei, in cantitate mai mare, din 6-8 oua ca sa le dau si fetelor, si-s minunati mai ales la o supa cu gaina de tara si muuuulti taietei. In urma cu multa vreme, cand timpul si „experienta” nu-mi erau chiar prieteni, am vazut o colega care facea „taietei cu punga” reteta pe care am preluat-o si utilizat-o de multe ori. Deci – aluatul din oua, faina si un pic de sare – cu consistenta unui aluat de clatite ceva mai gros, se pune intr-o punga rezistenta, se taie un coltisor doar putin, cat sa iasa aluatul in fir subtire, si se pun in oala in care clocoteste bunatatea de viitoare ciorba. Asta e o scurtatura pentru cine nu are timp si curaj sa incerce traditionala reteta prezentata minunat de tine, Gina! O zi excelenta tuturor!!!
Da, turnatei 🙂 Sunt deliciosi si se fac usor 🙂
[…] de rosii este una dintre preferatele mele, o fac si cu orez, cu taietei, paste din comert sau galuste din gris. Vara, cand am rosii in gradina, o fac […]
[…] tip – 450-480 este o faina rafinata, buna pentru taietei, paste, clatite, […]