Sarmale sparte
Musaca de varza sau sarmale sparte: indiferent ce denumirea are, este o mancare delicioasa. Ia ceva timp ca sa se faca, dar merita! Varianta originala, clujeana este cu varza alba, fara bulion, rosii, este extrem de gustoasa si aceea, dar eu va voi prezenta varianta mea.
Va recomand sa incercati si varianta de varza a la Cluj fara prajeli, e la fel de delicioasa precum aceasta. 🙂
Va sugerez sa incercati si o alta reteta, speciala si cu adevarat delicioasa, varza umpluta, e un fel de sarma gigant, foarte usor de facut:
Ingrediente necesare pentru reteta de sarmale sparte
- Pentru varza
- 1 capatana varza murata sau proaspata de aproximativ 2 kg
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 2-3 linguri bulion sau 300 ml suc de rosii
- sare, piper, ardei iute, cimbru
- 2-3 linguri untura
- 1 frunza dafin
- 1oo ml vin alb sec
- Pentru umplutura de carne
- 1 kg carne tocata amestec porc si vita (poate fi si carne de pasare, iese foarte buna)
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 bucatica de telina radacina
- marar si patrunjel verde
- chimen
- sare, piper, ardei iute, cimbru, boia de ardei iute si dulce, dupa preferinta
- Pentru decor
- 2-3 rosii proaspete sau/si ardei gras felii
Cum se prepara reteta de sarmale sparte?
Varza daca este proaspata se taie, se amesteca bine cu sare si se lasa 30 de minute deoparte sa-si lase apa, se scurge bine, apoi se pune la foc impreuna cu untura.
Daca este varza murata, se pune la desarat, se scurge, se taie fasii si se pune pe foc. Iese la fel de buna, doar ca la varza dulce, la final se adauga zeama de la 1-2 lamai pentru acrit.
Se adauga ceapa, morcovul, ardeiul gras, frunza de dafin si ardeiul iute si se lasa pe foc, acoperit cu un capac, amestecand sa nu se lipeasca, pana cand varza si legumele se inmoaie.
Daca este nevoie, se mai adauga cate putina apa. Se adauga rosiile date pe razatoare, bulionul sau sucul de rosii si se mai lasa pe foc pana scade – dar sa nu fie foarte uscata. Se potriveste gustul cu sare, piper, ardei iute, cimbru, se scoate frunza de dafin si se da deoparte.
Separat se pun pe foc ceapa, untura, morcovul, chimenul, telina – taiate marunt si se lasa la foc iute amestecand continuu, timp de 5 minute.
Se adauga carnea tocata si putina apa, se amesteca si se pune capacul. Se inabusa, adaugand din cand in cand putina apa, pana cand carnea este bine patrunsa.
Se adauga condimentele, se potriveste gustul de sare si piper si se da deoparte. Verdeata se taie marunt si se amesteca in carne.
Deasupra se aseaza felii de rosii si ardei gras, se toarna vinul si se da la cuptor. Este gata rapid, cand este frumos rumenita deasupra.
Cum servim sarmalele sparte?
Se serveste cu mamaliguta calda si ardei iute, merge foarte bine si cu ceva iaurt sau smantana deasupra.
Daca nu se tine dieta, se poate adauga la carnea tocata si 100 g orez, care se umfla cu 1 cana apa.
Truc pentru o aroma deosebita
Pentru ca sunt in Italia, nu am marar proaspat, asa ca am coborat si am cules niste finochetto salbatic (fenel) – seamana cu mararul nostru, dar are un gust aromat, dulceag, catre anason.
A avut o aroma absolut fantastica varza aceasta. Sa va mai spun si ca am gatit-o afara, la cuptorul cu lemne? Imi ploua-n gura cand ma gandesc ce buna a fost!!!
Va recomand sa cititi si o alta reteta de varza a la Cluj, putin „atlfel”:
5 COMENTARII
as dori daca se poate reteta de crochete de cascaval.Multumesc
2oo g cascaval ras, 1 ou, sare, piper, un strop de nucsoara proaspta rasa si 1-2 linguri de faina. Se amesteca, se formeaza un aluat care sa se poata modela usor, se fac bilute tavalite prin faina. Se prajesc in ulei incins.
Am făcut și eu şi a trecut ca acceleratul prin gară 🙂 E super bună!
E grozava, asa este 🙂
[…] Reteta clasica de varza a la Cluj o gasiti aici. […]