Creier pane de porc sau vita, reteta clasica
Creier pane de porc sau vita, reteta clasica, reteta veche, simpla, cu un mic truc in plus. Veti obtine niste bulete delicioase, cu invelis crocant si aromat, iar interiorul este moale, cremos, fin, cu o aroma fantastica data de piperul proaspat macinat. Reteta video.
Nu se face greu deloc. Creierul de porc poate fi inlocuit oricand cu cel de vita, respectandu-se exact aceeasi reteta – la fel de gustos si savuros!
Creierul pane de porc sau vita este o reteta veche si simpla, care nu necesita un timp indelungat de preparare sau procedee mult prea sofisticate. Trebuie sa respectati doar pasii simpli din reteta prezentata si totul va iesi perfect!
Creierul face parte din categoria subroduselor din carne, alaturi de limba, inima, rinichi, ficat, uger, momite, plamani, burta, coada, soric etc.
Au un continut mai mare de apa decat carnea si de aceea se altereaza foarte usor, trebuie sa stiti sa le alegeti, sa fie cat mai proaspete.
Organele sunt bogate si in minerale, fier, potasiu seleniu si fosfor, asa ca sunt indicate in alimentatia persoanelor care sufera de anemie.
In carciumile de pe vremuri, gratarele sfaraiau pline de momite, fudulii, uger de vaca, rinichi, ficat, pizdulice, creier si mate. Totul stropit din belsug cu mujdei si vin proaspat scos din butoaie pantecoase.
Mai sunt si acum restaurante discrete unde mai gasesti cate ceva din aceste bunatati, dar traditia romaneasca se pierde, sufocata de shaorma si pizza.
Creierul pane nu e agreat de oricine, e o mancarea grea, extrem de consistenta, de aceea se servesc alaturi jumatati de lamaie. Daca mananci cu pofta, risti sa ti se faca rau.
Dar cat de gustos este!!!
O sa va spun cum il fac eu, dar si trucurile mele si o sa vedeti cat de gustos este!
Ingrediente pentru reteta de creier pane
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 4
- 500 g creier
- 3 oua
- sare
- piper
- 30 ml otet
- dafin
- 200 g faina alba
- 300 g de pesmet
- ulei pentru prajit
Cum preparam reteta de creier pane?
Mai departe va invit sa vedeti reteta video pas cu pas. Veti vedea tot ce fac eu si-mi veti auzi si glasul dulce de moldrogeanca 🙂
Spalam bine creierul si il curatam de pielite si de cheaguri de sange. Verificam foarte bine, sa nu ramana bucatele mici de oase.
Punem la fiert 2 litri de apa, in aceasta adaugam o frunza de dafin, otetul, doua lingurite de sare si o jumatate de lingurita rasa de piper.
In aceasta apa punem creierul la fiert. Nu se amesteca in timpul fierberii. Otetul adaugat nu va permite creierul sa se sfarame in timpul fierberii si ii va scoate mirosul specific de organe.
In 5 minute creierul ar trebui sa fie fiert, il scoatem si il lasam sa se raceasca.
Batem ouale cu putina sare (cam jumatate de lingurita) si putin piper (acesta este optional, dupa gust).
Luam o bucatica de creier, o dam prin faina. Scuturam usor, apoi tavalim prin ou, apoi prin amestecul de pesmet cu malai. La fel procedam cu toate bucatile de creier.
Verificam daca uleiul este suficient de incins. Apoi punem creierul pane la prajit. Intoarcem bucatile de creier pe ambele parti, prajirea dureaza in jur de 2-3 minute pentru fiecare parte, in functie de cat mari sunt bucatile de creier. Trebuie doar sa se rumeneasca frumos invelisul, pentru ca creierul este deja gatit.
Scoatem bucatile de creier pane pe o farfurie tapetata cu servetele absorbante, pentru a reduce surplusul de ulei.
Cum servim creierul pane?
Fiind un preparat destul de gras, ideal este sa il servim alaturi de felii de lamaie. Il puteti servi si cu otet de vin sau otet balsamic, dupa gusturi si preferinte. 🙂
Asta este tot, reteta de creier pane este gata. 🙂
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete <3
Acum sa va vad: va provoc sa probati reteta si sa reveniti cu poze si comentarii. Sunt mereu aici, la doar un click distanta si raspund cu mare bucurie la intrebari. Gatim impreuna bunatati simple si gustoase.
Sa facem cunoscuta peste tot bucataria simpla romaneasca, asa cum gateau mamele si bunicile noastre!
Lasati-mi dedesubt comentarii, laudati-ma sau criticati-ma, cum considerati ca merit. Sa stiu ca ati trecut pe la mine, prin aceasta casuta virtuala. Raspund la intrebari si-mi place sa stau de vorba cu prietenii mei <3
Iar daca va place ceea ce fac, ma puteti rasplati si sa distribuiti retetele si pentru prietenii vostri 🙂 Va imbratisez cu mult drag <3
Pofta buna!
Reteta aceasta de creier pane a fost incercata si de catre cititorii nostri:
19 COMENTARII
Sunteti o adevarata enciclopedie in materie de gatit ; urmaresc cu mare atentie retetele d-voastra si pe cele mai multe le-am si concretizat .Sunteti foarte buna !Multumim si felicitari !
Multumesc enorm de mult, Gabriela! :-*
Sunteți minunata D-na Gina,din toate punctele de vedere.O gospodina,super desăvârșită,o femeie frumoasa,un caracter deosebit,un suflet minunat.Citesc,si recitesc rețete minunate,din izvorul neipuizabil si minunat pe care il aveți.As dorii sa pot primii noutăți culinare,oferite cu multa dragoste de d-vs.Va mulțumesc ca existați.Ne sunteți de un real ajutor,cu ceace ne oferiți din marea enciclopedie culinara,cu care va înzestrat D-zeu.Sa rămâneți mereu așa,pt multi,fffffmulti ani,sa ne îmbogățiți bagajul de cunoștințe.Sa trăiți fericită,împlinita,sănătoasă,alaturi de noi,si de toți cei dragi.
Iti multumesc enorm de mult, Any!
Te astept cu drag sa revii! Numai bine!
Doaman Gina iarasi ma bucur de retetele dumneavoastra.Cu bucurie va trasmit toata admiratia mea dupa ce am gatit creier de porc.In afara de graiul moldorgean aveti stiinta sa ne invatati.
Cu drag acelasi admirator Viorel.
P.S. Nu zic fan ca cuvantul asta vine de la fanatic cred, sau nu??
Superrr
Multumesc si eu, Ovidiu!
Am facut reteta dumneavoastra si a iesit demential! Nimeni de la noi nu prea era incantat de creier… insa acum toti au fost foarte incantati! Felicitari!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Chiar iese gustos, da 🙂
Buna ziua.
Urmaresc retetele dvs. si sunt f OK , un adevarat indrumar pt cei care gatesc mai rar. La noi in familie a existat cu cult pt mancare asa incat creierul pane l-am mancat acasa acum mai bine de 40 de ani. Nu mai spun de fudulii. In fine, o sugestie pt creierul pane care este o delicatesa dar si o bamba calorica si mie imi place la nebunie.
Fac de cativa ani creierul pane la cuptor in tava pe hartia de pergament dar unsa cu un pic de ulei. Nu mai e nevoie sa il las la scurs de servetele de bucatarie. Si nu il fierb inainte de a-l pune la cuptor. Pur si simplu dupa ce il curat si il clatesc il dau prin faina, ou, pesmet si apoi direct in cuptor. Sigur inainte il las cel putin 12 ore in apa rece sa iasa sangele din el si la nevoie chiar schimb apa de 1-2 ori. Si mie imi place cu mujdei de usturoi in care pun si un pic de suc de rosii. Pofta buna
Multumesc mult 🙂
Din pacate lumea din ziua de azi sub pretextul lipsei de timp mananca numai fast food si atle prostii din acestea. Cu toate ca sunt mancaruri care se fac in timp scurt si fara ingrediente speciale. Eu desi am 130 de kg. gatesc numai in casa. Imi place sa mananc, chiar daca uneori exagerez, ce este facut de mana mea .Imi aduc aminte , mergeam cu tata la crasma (asta era denumirea stiintifica) si mancam ficat cu mujdei, frigarui , fudulii asortate de adulti cu o carafa de vin ,nu mai spun si alte nebunii. Si ca sa ma laud, bunica mea care a locuit cu noi de cand eram mic, mergea in piata cumpara o gaina vie, o sacrifica tin minte perfect si acum in baie deasupra unui lighean emailat cum erau odata, o oparea ca sa o poata jumuli, Maruintaiele , ca aici am vrut sa ajung, adica rinichi , micile oute care inca nu erau destul de mari sa fie expulzate, ficatul,etc ,era amestecat cu sangele gainii si tras la tigaie cu ceapa calita. O minunatie. Fa asa ceva in ziua de azi . Se uita lumea ca brasca la inundatii.Acum n-ai voie sa mananci sange de animal ca suntem in UE si e toxic, cum nici cu organele nu sunt de acord UE. Imi aduc aminte de sangerete, acea chisca cu crupe si sange de porc. acum 40 de ani nu era toxica acum ori e toxica ori e considerata sacrilegiu. Inca o data felicitari pt modul dvs. de abordare a bucatelor. Tot inainte. Poate m-am intins la vorba dar vazand ca am cu cine dialoga, mi-am permis acest lucru. Toata stima
Multumesc, Mihai, sa ne mai povestesti, imi place!
Eu nu suport sangele, numananc sangerete sau carne-n sange, imi face rau mirosul. Nu curat peste, nu tai gaini…sunt ciudata aici,nu-i asa?
Sotul meu se ocupa de asta. El e cu taiat pasari, porc, oaie, el curata si portioneaza pestele…Da, are aproape 130 kg si sotul, la 1,85 m 🙂 Fost sportiv, pus la dieta de madam Bradea, asa cum se plange el 🙂 Bine, nu ca nu-i place! 😛
Sangerete faceau bunicii mei moldoveni ei puneau sange la toba si leber. Asa se face in partea aia. Nu mancam deloc.
Iar pasarile vii…Cand eram copil, pe la vreo 3-4-5 ani, era Piata de pasari si mereu se aduceau pasari vii. Luau ai mei mereu, cat de multe puteau, le sacrificau si mama le punea la congelator. Organele le facea la tigaie, atunci. Mmmmm ce bunatate! Da, cu ceapa, o tocanita 🙂
Eu sunt din Suceava, dar precum stiti in zona Bucovinei este cel mai mare amestec de popoare din tara Eu sunt sa spun asa , o corcitura intre romani si poloni (mazuri cum ii numea tata). Mama este polonca, la fel cum au fost bunicii mei din partea mamei. Matusa mea, sotia fratelui mamei este slovaca . Si cum va spuneam in primul review al meu catre dvs. toti cei din neamul nostru erau guvernati de acelasi principiu cand era vb de copii. Indiferent de situatia financiara .copiii trebuiau sa umble obligatoriu la scoala, sa fie imbracati curat nu neaparat la moda dar cu hainele curate si apretate si sa fie bine hraniti . Poate si de aici acel cult al gastronomiei pe care il am eu si sotia mea se mira cata rabdare am eu in acest sens. Ce sa spun ? Am avut contact cu gospodaria dobrogeana , cu cea ardeleneasca cu cea olteneasca, dar fara a fi carcotas in zona Moldovei si Bucovinei se gatesteste cel mai variat. Sigur, mi-a placut ciorba ardeleneasca de salata , sau gulasul si altele de care sincer nu am stiut de acasa intrucat nu se gatea asa ceva. in zona. De la olteni sincer nimic extraordinar. sper sa nu supar pe nimeni dar asta este realitatea. Referitor la zona Dobrogei din care am inteles ca si dvs. aveti un pic de obarsie ,am avut coleg de facultate din Tulcea deci dobrogean, care aducea de acasa preparate din porc sacrificat in gospodarie si existau 2 feluri de produse : carne in untura si restul sunca. Eram student si am incercat sa-i deschid ochii si i-am explicat ca de la porc exista muschi , slanina , kaizer, costita, gusa, etc. Nu totul e sunca. I-am sugerat ca sunt delicatese, fuduliiile si creieriul. S-a uitat dobrogeanul meu la mine parca ii aratasem un satelit.. A si nu va mai spun , mi-a trimis mama de acasa era prin anii 92 si stateam in camin student fiind, racituri de porc (piftie prin alte parti). Manca dobrogeanul meu carnea cu mustar si gelatina o intandea pe paine. Cand a vazut ca eu mancam raciturile stropite cu otet a ramas tablou. Personal eu recunosc chiar daca imi voi atrage antipatii, 2 tipuri de bucatarii in tara noastra : cea moldoveneasca si cea ardeleneasca. Toate bune
Foarte frumos si partial adevarat.
Da, crescuta fiind mai mult in Moldova, asa este: copiii sunt mandria familiei, ei trebuie sa fie dolofani, bine hraniti si curati, sa le tai obrazul bucalat cu firul de par 🙂
Cele mai multe etnii se intalnesc in Dobrogea, nu in Bucovina. Iar bucataria dobrogeana e savuroasa. Ai nimerit un dobrogean nu prea gospodar 🙂 Peste tot sunt oameni mai mult sau mai putin gospodari.
Eu sunt moldo-dobrogeanca, moldoveanca dupa mama, dobrogeanca dupa tata. Bunica din partea tatalui – rusoaica lipoveanca, foarte gospodina.
Matusile si bunicile mele, din ambele zone, au fost foarte gospodine si au gatit minunat de bine. Din partea mamei am invatat bucatele moldovenesti, atat de variate si de gustoase, sarmalele cat cireasa, placintele dolofane, invartite, la cuptor, painea de casa, carnea la garnita si cighirii si muuuulte altele.
De la familia dobrogeana am invatat sa gatesc si sa mananc peste si raci, scoici, in felurite si minunate moduri. Dar si placinte dobrogene, retete turcesti rusesti, tatarasti, grecesti…plus multe fonfleuri de oras, retete pline de pretentii si de fite, pentru ca matusile cele mari erau pasionate de gatit. Matusa Maria, cea mare, a avut carciuma in buricul Galatilor, a fost nevasta de colonel si mesele date de ea erau vestite. Am un caiet cu retete de la ea, foarte vechi, scris cu penita.
Mai ajung la Suceava, nu se stie, poate ne vom intalni, sa gatim impreuna.
Superba este Suceava, am fost la inceput de martie si sigur o sa mai vin. Va pup tare de tot.
– D-na Gina, stiti si aveti sfaturi, sä iasä mäncärurile cu adevärat f. bune; cänd doresc sä fac ceva bun, mä uit numai la postärile d-vs; sä nu uitati sä treceti la ingrediente toate produsele necesare, astfel la creier pane nu ati trecut mälaiul, lämäile (optional), cäte frunze de dafin (2-3) ?
1-2 frunze de dafin.
Iti multumesc ca existi, cu ajutorul tau am invatat sa gatesc. Incerc si reteta de creier pane. Multumesc!
Multumesc frumos si eu 🙂