Sarmalute de miel in frunze de tei
Sarmalute de miel in frunze de tei, stevie, spanac, podbal, frunza de vita de vie, loboda, sarmalute moldovenesti micute. Sunt atat de mici, incat incap 2 intr-o lingura si mai ramane loc si pentru a treia 🙂
Uitati-va cat sunt de micute, sunt exact asa cum le faceu maicuta mea si bunica. Munca de chinez batran, va dati seama? 🙂
De Sfintele Pasti, gospodinele din toata tara pregatesc o sumedenie de bunatati. Pe langa oua rosii, pasca si cozonaci, se mai pregatesc si diverse bunatati din miel.
Va invit sa vedeti retetele mele cu miel aici.
Veti gasi mai multe retete de ciorba (ardeleneasca cu tarhon si smantana, dar si bors moldovenesc cu verdeturi), fripturi fragede si suculente de tot felul, pastrama pe gratar sau la cuptor, mititei suculenti, drob si rulade aperitiv. Delicioase si cu multe trucuri, cu reusita garantata.
Imi amintesc pregatirile pe care le faceau mama si bunica, inainte de Pasti: primeneau casele (cashile), spalau, varuiau, calcau tot, sa luceasca de curatenie. Bunicul taia miei si iezi si-i aducea la bucataria de vara, unde asteptau femeile sa pregateasca bucatele.
Bunica avea cuptor cu lemne, mare si se adunau neamurile si vecinele din mahala si coceau impreuna painea, cozonacii, colacii, pasca, dar si porumbei-puisori (porunghiei) pentru copchii.
Din maruntaiele mieilor se faceau tavale mari cu drob, capetele se dadeau la bors, coastele, o parte se dadeau la ciorba, o parte se faceau friptura la ceaun. Pulpele se dezosau si o parte mergeau la pastrama, o parte la sarmale de miel in frunze de tei.
Primavara frunzele de tei sunt fragede, tinere, numai bune de sarmale. Daca Pastele cade in mai, atunci sunt si alte frunze numai bune de infasurat sarmale: podbal, loboda, stevie, gulie, sau chiar in frunze de leustean 🙂
Munceau la sarmale cateva ore si se pregatea ditamai ceaunul, care fierbea molcom pe pirostrie sau se puneau in oale pantecoase de lut si fierbeau in cuptorul cu lemne.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de sarmalute de miel in frunze de tei?
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -500 g pulpa de miel
- -3 cepe verzi
- -1 ceapa uscata
- -2 linguri de orez (50 g)
- -marar si patrunjel verde
- -un varf de lingurita de menta uscata sau 4-5 frunzulite verzi
- -2 lingurite de sare
- – jumatate de lingurita rasa piper proaspat macinat
- -1 varf de cutit cimbru uscat
- -jumatate de lamaie sau 1 cescuta de bors
- -100 ml suc de rosii sau rosii in bulion
- -frunze de tei
Cum preparam reteta sarmalute de miel in frunze de tei?
Carnea se toaca.
Se oparesc frunzele in apa cu putina sare si 1 lingura de otet: se pune 1 l de apa la fiert, cand clocoteste se pun sarea si otetul, apoi frunzele.
Cand dau in clocot, se scot si se lasa la racit. Se oparesc scurt, 30 de secunde, atat.
Se taie fin ceapa verde si uscata si se pun peste carnea tocata. Se adauga orezul spalat si scurs, verdeata si condimentele si se amesteca bine.
Se infasoara sarmalele, cu multa rabdare. V-am spus ca e munca de chinez batran 🙂
Frunzele sunt delicate, extrem de fine si transparente. Veti obtine sarmalute de 2-2,5 cm lungime si am 1 cm grosime.
Va dati seama ce micute sunt. Eu am umplut si 2 rosii, nu mi-a ajuns frunza si nu am de unde sa culeg aici, unde stau.
O culesesem cand am fost pe munte, dar am gasit foarte putina.
Se asaza in oala cateva bete de marar uscat, la fund, apoi cateva frunze si sarmalutele in cerc.
Se toarna deasupra sucul de rosii sau rosiile in bulion, tocate. Se pune lamaia taiata felii sau borsul si se completeaza cu apa.
Se pune de la inceput borsul si rosiile, ca sa intareasca frunza putin. E bine sa se puna deaupra o greutate, care sa tina sarmalutele acoperite cu lichid. Eu am pus o farfurioara de cafea. 🙂
Se baga oala in cuptor, la 180 de grade Celsius (foc mediu) si lasati acolo pentru 2 ore. Acum gustati o sarmaluta si vedeti daca este gata.
Sfat
Se lasa oala cu sarmale in cuptorul stins, pana a doua zi. In felul acesta, gatirea continua, sarmalutele de miel in frunze de tei vor fi extrem de fragede.
Sunt minunat de gustoase, au o dulceata aparte. Se servesc cu smantana sau iaurt (lapte batut) si cu mamaliga calda sau paine de casa.
Va invit sa probati reteta de sarmalute de miel in frunze de tei si sa reveniti cu poze si impresii. Ce mancaruri mai pregateau mamele si bunicile voastre? Haideti sa aducem la lumina vechile retete romanesti!
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu multa dragoste si cu 2-3 zambete. <3
Pofta buna, sa va fie de folos!
5 COMENTARII
[…] Sarmalute de miel in frunze de tei […]
[…] Sarmalute de miel in frunze de tei […]
[…] credeti ca a gatit madam Bradea? Sarmalele de oaie, desigur 🙂 Mai are rost sa ma mai laud, sa va mai spun ca au fost absolut […]
[…] – reteta aici de te lingi pe degete, sau niste sarmalute din carne de miel – reteta aici, invelite in frunze de tei de o savoare greu de descris in […]
[…] Foarte gustoase sunt si frunzele de tei pentru sarmale, vedeti reteta dobrogeana de sarmalute de miel in frunze de tei – aici. […]