Sarmale de peste, reteta dobrogeana
Sarmale de peste, reteta dobrogeana, asa cum fac gospodinele dobrogene. Sunt niste sarmale cu o savoare aparte, in care se simt dulceata pestelui si soaptele Dunarii. Daca nu ati gustat vreodata din asa delicatesa, nu stiti ce-ati pierdut 🙂
In Dobrogea, gospodinele gatesc tot felul de minunatii din peste. Incepand de la tot felul de ciorbe si supe, saramura, plachie, peste marinat, uscat sau afumat, tot felul de conserve gen zacusca de peste sau peste in ulei, peste prajit, fript, umplut, inabusit, copt pe plita, pe jar sau in cuptor, sarmale, chiftele, perisoare si muuuuulte altele. Unele dintre aceste mancaruri au nume cu o muzicalitate aparte, gen: scordolea, storceag, malasolca….urmeaza si aceste retete 🙂
Va invit sa vedeti retete cu peste, dobrogene si italiene-aici.
Sarmalele din peste fac parte din bucatele traditionale pescaresti, sunt atat de gustoase, incat nu-ti vine sa crezi ca pot fi facute din peste. Vorba ceea: „mananci si plangi, mananci”.
Daca ati gustat odata, va garantez ca o sa mai vreti 🙂 Sunt mai usoare decat sarmalele din carne de porc-vita, sunt mai dietetice si pot fi consumate fara teama si de catre persoanele care tin diferite diete.
Ce ne trebuie pentru reteta dobrogeana de sarmale de peste?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 kg file de peste gras
- -300 g ceapa
- -100 g orez
- -1 morcov mic
- -500 g rosii in bulion cubulete
- -2 lingurite sare
- -1 varf de cutit piper negru proaspat macinat
- -1 lingurita rasa cimbru uscat
- -1 ou sau 2-3 linguri de malai
- -marar si patrunjel verde
- -varza murata sau frunze de vuta de vie
Cum se face reteta dobrogeana de sarmale de peste?
Pestele se toaca atent si se verifica sa nu mai aiba oase. Eu verific foarte bine cu mana si fileul, dar si carnea tocata.
Se pun intrun vas carnea tocata de peste, orezul spalat, ceapa tocata cat mai fin, morcovul dat pe razatoarea mica, sarea, piperul, cimbrul, oul sau malaiul (daca este post) si verdeata tocata fin. Se amesteca totul foarte bine cu o lingura de lemn. Veti obtine o compozitie foarte fina.
Tot in genul acesta se face si compozitia la ciorba de perisoare din peste.
Se impacheteaza sarmalele. La fundul oalei in care vor fierbe se pun frunze de varza taiate fin si cotorele ramase de la impachetat sau frunze de vita de vie. Se asaza sarmalele, se pune o crenguta de cimbru, daca aveti si se adauga rosiile in bulion. Se pune o farfurioara deasupra sau niste scandurele, care sa nu permita sa se ridice la suprafata si se completeaza cu apa.
Se baga totul la cuptor. Se lasa focul la maxim cam 30 de minute, cat sa dea in clocot, apoi se reduce focul la 170-180 de grade si se lasa asa pentru 2 ore. Dupa acest timp se verifica daca frunza este bine fiarta. Pestele fierbe imediat, dar trebuie sa fiarba frunza.
Acum se adauga cam 200 ml vin alb sau bors, daca varza este dulce sau sunt sarmale cu frunza de vie. Daca e varza acra, nu se pune nimic pentru acrit. Se mai lasa in cuptor cat sa clocoteasca vinul sau borsul.
In Delta, Sarmalele de peste, reteta dobrogeana se fac asa, la cuptor, sau in ceaune mari, pe plita sau la pirostrie. Nu va puteti imagina ce aroma au aceste sarmale facute in acele ceaune!!! Mirosul Deltei este unic, iar pestele acela este magic pur si simplu! Nimic nu se compara cu aromele Deltei, iar cand esti crescut acolo, porti Delta in suflet oriunde ajungi, in orice colt al lumii.
Sarmalele acestea se servesc alaturi de mamaliga vartoasa si ardei iute din belsug, totul stropit cu un vin parfumat de Niculitel, Murfatlar sau un alt vin minunat din Dobrogea, dar puteti alege si un alt vin de-al lor. Iar daca aveti un pelinas de Niculitel, din acela facut acasa la gospodari, e Raiul pe Pamant! Pelinasul de Niculitel are o reteta anume, nu am tot ce-mi trebuie ca sa-l fac, dar nu mai e mult pana cand ne intoarcem in Romania si o sa va dau aceasta reteta minunata 🙂 Un pont: padurarul din Revarsarea, care e varul meu, face un pelinas minunat de bun 🙂
Sfatul Ginei
Este recomandat sa folositi peste mare, gras, gen crap, somn, sanger, sturion, chefal. Ies bune si din stiuca sau salau, dar nu adaugati ou. Daca aveti niste midii, se pot face aceste sarmale si din carne de midii (scoici), tocata. Sau aruncati o mana de carne de midii sau cozi de raci printre sarmale.
4 COMENTARII
De trei feluri : peste,porc.piept rata, cu frunza proaspata.murata .vita
[…] Sarmale de peste, reteta dobrogeana […]
[…] drege Ciorba de peste cu icre, Cum se face o stiuca umpluta, plachia, saramura, zacusca de peste, sarmale din peste, plachie, peste prajit, saramura sau pe gratar si multe altele… V-am facut […]
[…] In Dobrogea sunt foarte populare sarmalele din peste, asa ca va las si aceata reteta aici. […]