Sos de rosii reteta clasica italiana
Sos de rosii facut dupa o reteta clasica italiana de pomarola.Un sos perfect pentru paste, pizza, lasagna. Sos aromat si delicios, unul dintre sosurile de rosii preferate ale mele.
Cine nu a auzit de vestita bucatarie italiana, de sosurile ei savuroase? Astazi va propun sa facem impreuna sos de rosii – minunat pentru paste, pizza, lasagna, un sos cu rosii si legume proaspete, foarte aromat. E foarte gustos acest sos facut cu rosii foarte coapte, ceapa, morcov, telina si busuioc. Pur si simplu e ca si cum am avea toata dulceata soarelui italian in farfurie.
Cat de bun poate sa fie! Merita sa probati si reteta de rosii in bulion, o alta conserva minunata ce nu lipseste din camara mea.
Am vazut mereu in filme, am citit in carti si reviste despre savoarea bucatariei italiene. Am vazut gospodinele italience pregatind mancaruri savuroase, sosuri de rosii bogate, parca le simteam aroma cu ochii mintii!
Sosurile italiene de rosii sunt aromatizate din belsug cu busuioc proaspat si se fac din rosii lunguiete, foarte carnoase, din soiul San Marzano. Reteta aceasta este veche, clasica, este reteta ACEEA despre care se tot pomeneste peste tot. 🙂
Se face in toate regiunile, nu e gospodina italianca sa nu stie sa faca Sos de rosii, reteta clasica italiana. Se foloseste la orice: pizza, paste, lasagna, Parmigiana de vinete, tot felul de mancaruri cu legume, carne, peste sau fructe de mare. Fiecare zona are variantele ei la retete, aceasta este varianta de sos POMAROLA din zona Marche – centrul Italiei.
Toate aceste retete italiene le gasiti AICI. Veti gasi niste retete italiene extraordinare, culese de mine de pe la localnici, de prin cartile vechi de bucate italiene sau de la colegi si prieteni. Va aducem in case bucataria italiana, asa cum este ea aici, in casele familiilor italiene, nu in restaurante.
Mai multe retete de suc de rosii si conserve din rosii vedeti AICI. Urmariti-ma, mai aduc retete noi 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de sos de rosii (facut dupa o reteta clasica italiana):
Ingrediente pentru 13 borcane de 370 ml de sos delicios!
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- 5 kg rosii carnoase, foarte coapte
- 600 g ceapa
- 6 morcovi (cam 300 g)
- 1 tulpina cu frunze de telina apio sau cateva fire de telina verde romaneasca (1 legatura mica)
- 600 g ardei gras
- 150 ml ulei de masline sau de floarea soarelui
- 1 lingura de sare
- 1 varf de cutit piper sau 1 ardei iute(optional)
- o mana buna de busuioc proaspat
- Modul de preparare complet il gasiti detaliat mai jos, in scris.
Cum se face reteta de sos de rosii?
Reteta video este aici:
Desi pare extrem de complicat acest sos, de fapt se face extrem de simplu si nu necesita multa munca intr-o ora si 30 de minute am terminat tot, inclusiv de spalat vasele folosite. Haideti sa facem impreuna sosul acesta. Sunt 3 etape simple.
- In prima etapa: Se spala legumele si se pun intro cratita rosiile taiate in 4, morcovii curatati si taiati felii, ceapa si ardeiul gras taiate felii, sarea, tulpina de la telina, fara frunze si uleiul. Se acopera cu capac si se lasa la foc iute pana cand da in clocot. Nu se pune apa deloc, rosiile isi vor lasa apa si va fierbe totul inabusit, in suc propriu. Se lasa sa fiarba cam 1 ora, la foc potrivit.
Dupa 10 minute de fierbere, vedeti deja ca se formeaza sosul.
Cand legumele sunt fierte si sosul a mai scazut, se adauga telina frunze si busuiocul si se mai lasa cam 10 minute pe foc.
Asa arata sosul de rosii cand totul este bine fiert. Ce bine miroase! Combinatia aceasta de rosii proaspete cu ulei de masline si busuioc proaspat e absolut perfecta! 🙂
2. Etapa nr. 2 – Pasarea legumelor
Acum se trec legumele prin masina de suc de rosii sau prin sita, sa se separe pulpa de coaja. Eu am folosit un pasoar (passaverdura), asa cum este in poza. Am primit acest instrument de la o prietena, care-l are de la soacra ei.
Cele care sunt acum in comert sunt subtirele, inoxul nu e grozav. Daca sunteti sau aveti drum in Italia, cautati-l, e grozav de bun, dar sa fie greu, din tabla groasa.
Nu a durat mult, in mai putin de 10 minute am pasat totul. uitati ce bine arata si ce bine am separat coaja de pulpa 🙂
Sosul rezultat l-am pus pe foc si l-am lasat sa mai dea cateva clocote.
Daca nu aveti acest instrument, puteti baga blenderul vertical, asa cum am facut in reteta video.
L-am degustat bine de tot, nu cumva, Doamne fereste sa fie stricat 😛 Hm, sa mai lasam ceva si de pus in borcane si sa facem poza. Pai, cu ce ma mai laud pe febeu? 😀
3. Pasul al treilea: Se toarna in borcane sau sticle curate, bine sterilizate inainte (10 minute in cuptor, la 160 de grade Celsius – puse in cuptorul rece si apoi deschis). Sosul se toarna clocotit, iar borcanele eu le pun pe o tava din inox, ca sa nu se sparga borcanele.
E bine sa puneti macar niste cutite dedesubt sau un castron din tabla. Se infileteaza strans capacele, se pun cu capacul in jos si se acopera cu paturi. Se lasa asa pana a doua zi.
Este un sos gros, foarte gustos si cu un parfum fantastic. Am obtinut 3 borcane de 400 g si inca 2 borcane de 300 g. Mi-a mai ramas cam o lingura de sos, pe care l-am adunat cu un colt de paine proaspata de casa. Mmm! Facem mai ceva ca in reclamele la sos pentru paste 😀
Pasul nr 4 – sterilizarea
A doua zi, borcanele cu sos se sterilizeaza la bain marie 30 de minute din momentul in care apa din oala da in clocot. Se acopera cu paturi groase si se lasa la racit minim 24 de ore.
Va recomand din tot sufletul sa probati acesta reteta de sos de rosii, nu veti regreta, este cu adevarat ceva gustos.
Trucuri pentru prepararea sosului de rosii:
- se pot face mai multe sortimente, fiecare aromatizat diferit: cu patrunjel, cu busuioc, cu oregano, cu usturoi, cu ardei iute, cu menta, cu masline (facute pasta sau taiate felii).
Va invit sa mai incercati si alte retete cu rosii:
Sa va fie de folos! <3 <3
Pofta buna!
Update: Am facut paste cu acest minunat sos de rosii, a doua zi: am fiert 500 g de paste, le-am scurs, apoi am adaugat 1 borcan de 400 g de sos. Am amestecat, am lasat 5 minute, apoi le-am pus pe masa si am mancat impreuna cu familia. Le-am facut simple, dar se pot adauga o conserva de ton sau cateva felii de kaizer, sunca presata, parmezan… Delicioase!
Aceasta reteta de sos de rosii a fost incercata si de catre cititoarele blogului:
55 COMENTARII
Yummi, o bunatate de abia astept sa o prepar.
Pare interesanta. Nu prea sunt convins ca pot fi conservate pe termen lung fara ca borcanele sa fie fierte/pasteurizate in cuptor. Apoi, daca pui borcanele pe o tava de inox nu mai este nevoie de cutite(!).
Daca se toarna sosul clocotit si se inchid imediat capacele, nu e nevoie de sterilizare. 🙂
Eu PUN BORCANELE PE TAVA DE INOX, DA, DAR CINE NU ARE, POATE PUNE CUTITE-ASTA AM SPUS 🙂
Cum pot pasa sosul daca nu am masinaria respectiva? In blender nu merge?
Se poate trece pribn masina de pasat rosii, normala, am spus asta. Merge si prin blender, dar apoi strecurati prin sita, sa separati cojile 🙂
Gina dragă Dacă e vorba doar de coajă,decojim roșiile mai întâi.E vorba și de semințe ?
Se da totul prin sita si se aleg cojile si semintele 🙂
Simplu si bun, restul-vorbarie goala cu bagatu’de seama ce AI zis CUM ai zis, urasc cand vad cum despica unii firu-n patru 🙁
Explic cat pot de bine, dar mai apar destui care despica firu-n 4, asa e 🙂 Nu poti multumi pe toata lumea.
Cel mai bine se separa la inceput prin masina de rosii iar la sfarsit se paseaza cu blenderul…
Italienii au o astfel de presa, cum se vede la mine 🙂 E manuala, pentru uz casnic 🙂
Mor de pofta ! Trebuie sa fac !!!
am si eu o presa din’aia italiana, tot de la soacra, dar e cam usoara. N-am folosit-o niciodata inca, n-am incredere ca ar fi buna. Ma gandeam sa pun rosiile intregi in apa clocotita pt cateva minute ca sa le pot da jos coaja usor si apoi sa folosesc blenderul, cand e totul fiert, conform retetei tale. Ce parere ai? Poate fi bine asa? Multumesc
Merge 🙂
Daca nu am telina Apio pot pune telina de la mine din gradina care este t
elina normala
E si mai buna, pune fara teama 🙂
Foarte buna reteta, azi am pregatito mia reusit cu succes! Dar am audogat la final o lingurita mica de zahar!
Azi am făcut și eu o șarjă de 4kg. Delicios! E pt prima dată când nu fierb borcanele. Sper să nu fermenteze. Oricum o să bată vântu-n ele până-n iarna! Mulțumesc!
Scuze, voiam să dau 5 stele, pt că e de 5 stele dar am apăsat din greșeală pe nu știu ce și s-a trimis. Așadar, e să dai xu pălăria-n câini!
[…] frageda si suculenta, oricat de gustoasa ar fi, parca mai bine aluneca pe gat daca ai alaturi si un sos de rosii aromat sau un sos […]
[…] precedentSarmale sparte sau varza cu orezArticolul următorSos de rosii, reteta clasica italianaGina BradeaSunt Gina, un sagetator complet (sagetator cu ascendent in sagetator) si am o buna parte […]
Buna ziua, puteti sa imi recomandati un magazin online de unde sa achizitionez un pasator de legume ca cel din imagine?
multumesc
Sigur, cu drag: https://l.profitshare.ro/l/6441514
Multumesc pentru recomandare.
l-am si comandat 🙂
Cu drag. E foarte bun, il am si eu 🙂
E foarte bun Eu decojesc rosiile inainte ,ardeiul il coc sil decojesc si pun si 4,5 catei de usturoi ,e super.
Merge si asa, dar e mai simpla varianta data de mine 🙂
Acest sos de rosii este nemaipomenit , am inceput sa fac deja . Il recomand cu placere tuturor gospodinelor . Multumesc Gina Bradea si va doresc multa sanatate !
Multumesc frumos si eu 🙂
[…] am simplificat totul, facem dupa metoda italiana: mai intai fierbem legumele si apoi le dam prin masina […]
[…] rost sa va mai spun, nu-i asa? 🙂 Insa va recomand sa incercati si reteta de suc de rosii si sosul de rosii facut dupa o reteta italiana. Ambele retete sunt cat se poate de naturale, fara chimicale inutile […]
[…] adauga la pizza, omlete, pe bruschete, tartine, in diverse tarte etc. Va recomand sa incercati si reteta de sos de rosii, un sos delicios si usor de facut, noua nu ne lipseste niciodata din camara. […]
[…] de aceasta, va recomand sa incercati si reteta italiana de sos de rosii si reteta de suc de rosii, ambele retete se fac usor si sunt delicioase, merita sa le incercati. […]
Am facut acest sos anul trecut si a fost foarte bun, motiv pentru care vreau sa-l fac si anul acesta. Va multumesc, doamna !
Multumesc frumos si eu, spor!
[…] recomand si reteta de pomarola, vestitul sos de rosii italian – reteta aici. E fantastic de bun, e pur si simplu preferatul meu. Bun tare de […]
Extrem de bun am facut deja 😄 💯💖😀
Bravo! Pupici 🙂
Am descoperit sosul anul asta și aveam toate ingrediente în casa și cum mă plictiseam acasă , am zis hai sa fac ca nu are cum iasă rău din toate produse bune ….și mia ieșit absolut delicios și va recomand cu încredere .E așa de simplu cine ești din criza de timp și ai sosul care este absolut fabulos ,
Sotul meu a invatat sa gătească după Rețetele dv.
Va iubim și va admiram foarte mult . Salutari din Germania
Sare sau alt condiment nu trebuie pus ?
Mai cititi o data lista ingredientelor, va rog, se pun sare si condimente.
Dacă nu am Busuioc, as încerca cu usturoi, cam cât ar trebui sa pun după reteta dumneavoastră.
Dupa gustul dvs.
Buna ziua, dna Gina. Dacă nu avem acel pasor, acea masina de stors rosii, ce ne recomandati sa folosim? Multumim din suflet pentru toate aceste retete de aur. Sunteti o comoara!🙏
Dati totul prin blender, masina de rosii sau masina de tocat, ce aveti.
Buna ziua,as dori sa stiu cu aproximatie cat apio trebuie .Al meu are 800 de grame,banuiesc ca nu trebuie tot.Multumesc anticipat.
Poti pune tot, va fi gustos sosul.
10 +++ A iesit superrr bun sosul, multumesc de reteta D.na Gina
Felicitari! 🙂
SUPER!!! De când v-am descoperit rețeta, îl fac în fiecare an. Cantitate, cel puțin, triplă! Merge și la paste, dar îl folosesc și la tocănițe, la pilaf, ciorbe, aproape la orice unde se pretează roșii Câteva borcane le fac cu usturoi și busuioc, restul rămân simple. Mulțumesc mult de rețetă!
Multumesc frumos si eu. Asa e, e tare bun si se poate folosi la orice 🙂
Se poate face cu roșii,,inima de bou” cum se zice în România? Iese același gust?
Dar cu roșii normale, zemoase?
Se poate face cu orice rosii aveti, important este sa fie bine coapte.
Pot face si cu rosii din conserva? Conserva este italiana si contine 99% rosii taiate. La noi nu se prea gasesc rosii frumoase in octombrie.
Da, se poate face.