Vinete la borcan pentru iarna
Vinete la borcan pentru iarna doar cu sare si ulei, fara conservanti – o reteta veche, asa cum se face de foarte multi ani. Iarna se desface borcanul si imediat se face o salata sau o musaca. Cum se verifica vinetele sa fie bune?
Fac in fiecare an conserve pentru iarna, camara mea a fost mereu plina cu borcane de zarzavaturi, muraturi, gem, dulceata, compot… Toate le fac dupa retete simple, asa cum au facut mereu femeile din familia mea, asa cum am invatat de la mama.
Va invit sa vedeti retetele mele de CONSERVE – aici. Veti fi placut surprinsi, stiu sa fac tare multe bunatati. Mai am multe retete de scris 🙂 Urmariti-ma 😀
Reteta de vinete la borcan pentru iarna este extrem de simpla, nu ne trebuie multe ingrediente si nici nu necesita multa munca.
Ce ne trebuie pentru reteta de vinete la borcan pentru iarna?
Rating
- vinete coapte
- sare
- ulei
- Gasiti modul de preparare pentru vinetele la borcan mai jos, in varianta scrisa sau in reteta video.
Cum se face reteta de vinete la borcan pentru iarna?
Puteti citi in continuare reteta scrisa sau puteti urmari mai jos reteta video, unde puteti vedea indeaproape cum prepar totul.
Reteta video
Se spune ca cele mai bune vinete pentru iarna sunt cele de la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, dar inainte de Sfanta Maria.
Cele mai bune vinete sunt cele de culoare negru inchis, lucioase, elastice, cu codita proaspata, sa fie abia culese.
Cum se verifica vinetele sa fie bune?
Se apasa cu mana, sa fie elastice, nu tari, nu moi, sa-si revina dupa apasare. Acestea sunt pufoase si fara multe seminte tari.
Am publicat foarte multe retete cu vinete si mai urmeaza, le gatesc in foarte multe feluri.
Retetele mele cu vinete sunt aici.
Minunate sunt vinetele violet, mai rare-n Romania, dar extrem de obisnuite in Italia. Au miezul mai alb si sunt mai pufoase. Vedeti in poza: in stanga e o vanata obisnuita, in dreapta am tocat o vanata violet 🙂
Cum se coc si se curata vinetele corect – vedeti aici, am povestit pe larg 🙂
Se lasa la scurs in sita pana a doua zi, ca sa se scurga absolut toata zeama. Se toaca vinetele cu un satar de lemn si apoi se amesteca impreuna cu putina sare si ulei.
Vinete la borcan pentru iarna
La 1 kg de vinete cantarite coapte si bine scurse, eu adaug 1 lingurita rasa de sare neiodata (cea pentru muraturi) si 3-4 linguri de ulei.
Se amesteca totul bine, apoi se pune in borcane, sterilizate inainte.
Se umplu borcanele doar putin mai mult de 3/4, apoi se pune deasupra cam de 1 cm ulei de floarea soarelui.
Cu tot cu ulei, sa mai ramana 1 cm in borcan, gol, sa nu fie plin pana sus.
Borcanele goale si capacele, se sterilizeaza inainte simplu: se pun in tava de cuptor si se da drumul la 170 de grade, se lasa 10 minute.
E suficient ca sa se distruga toti microbii.
Se pun capacele, verificate sa se inchida foarte bine, apoi se pun la sterilizat. Eu pun un ziar pe fundul oalei, infasor fiecare borcan in ziar si le asez in oala.
Completez cu apa rece, dar fara sa depaseasca inaltimea borcanelor. In felul acesta, borcanele nu se sparg.
Se sterilizeaza 1 ora din momentul in care apa a dat in clocot si se lasa focul mai mic. Se lasa borcanele sa se raceasca in apa aceasta, se acopera cu servete groase pana a doua zi.
A doua zi se mai adauga apa rece, apoi se mai sterilizeaza 1 ora, din momentul in care apa da in clocot. Se acopera iar si se lasa sa se raceasca in apa pana a doua zi.
Se scot borcanele, se spala, se sterg, se eticheteaza si se depoziteaza fara teama in debara.
Se mentin perfect si 3 ani!
Reteta e simpla, rapida, fara multa munca, iar rezultatul e savuros! Va invit sa incercati si reteta de salata de vinete, delicioasa si usor de preparat. Va recomand sa incercati si reteta de vinete in ulei pentru iarna, la fel puteti prepara si dovleceii.
Pofta Buna!
Va puteti abona la noile postari dedesubt si primiti mereu pe mail retetele mele noi. Daca lasati comentarii dedesubt si distribuiti si pentru alte gospodine, va multumesc din tot sufletul <3
66 COMENTARII
Multam pentru reteta.Poate-ti aduci aminte sa postezi o reteta de conservare ardei pentru umplut iarna..Multam anticipat,Violeta
Cu drag. Vreau sa fac ardei pentru umplut, dar nu reusesc sa gaseesc ardei buni, aici sunt numai din aia uriasi, 2 ardei la 1 kg 🙁
mjultumesc! am sa pun vinete la borcan.
Mmmmmm cat de bine arata, cred ca sunt extrem de gustoase.
Buna ziua d-na Gina! As dori o reteta pentru conservarea ciupercilor champignon in apa sau suc propriu,deci nu marinate.As vrea sa le am in camara pentru mancaruri,sa-mi fie la indemana atunci cand fac o pizza de exemplu sau orice altceva.
Buna ziua, cu mare drag.
Ciupercutele, spalate si taiate se oparesc in apa cu sare (1 lingura de sare la 1 l de apa) pentru 10 minute. Se scurg si se asaza in borcane. Se completeaza cu apa in care au fost oparite, apoi se inchid borcanele si se sterilizeaza 30 de minute. Simplu 🙂
O sa incerc si eu
Doamna Gina
Trebuie consumat tot borcanul sau se poate pastra in frigider dupa deschidere?
Ideal este sa se consume tot. Pui in borcane mici, cat consumi o data.
Buna ziua, doamna Gina,
Din experienta mea de pana acum, conservele care contin ulei isi schimba gustul dupa 2-3 luni, chiar daca le-am sterilizat. Mai exact, uleiul incepe sa capete un gust usor de ranced. Gresesc dar nu stiu unde.
Nu stiu ce sa spun. Eu asa le fac dintotdeauna si nu am avut probleme decat foarte rar, ca se mai umfla cate un borcan. Poate nu le sterilizezi suficient.
Posibil ca asta sa fie cauza, Ce-i drept, nu le-am sterilizat niciodata mai mult de 30 min. Anul acesta voi incerca reteta dvs. Multumesc pt. raspuns.
Vinetele le sterilizez 1 ora din momentul in care incepe sa fiarba apa. Apoi sting focul si las borcanele in apa sa se raceasca pana a doua zi. Acopar cu paturi groase.
La fel pun si eu vinetele in borcan,sunt mai gustoase decat cele congelate si apoi decongelate,cu singura diferenta,ca eu nu pun ulei deloc.Se pastreaza bine cel putin trei ani [sigur,daca ai pus prea multe si n-ai izbutit sa le mananci pe toate.]
Asa este. Pup tare 🙂
Mi se pare o reteta interesanta, am sa incerc si eu !
Abea astept sa folosesc aceasta reteta.Multumesc.
Multumim pentru retete,sunteti o gospodina desavarsita!
Eu congelam vinete coapte, scurse bine, si foloseam la salata. Anul acesta o sa incerc si reteta la borcan. Din pozele postate, se pare ca ramin albe si frumoase. Multumesc pentru reteta.
Înainte le păstrăm pentru iarnă la borcan, acum le pun in congelator, dar la anul, sigur le voi pune in borcane ! Mulțumim frumos pentru toate rețetele pe care le împărtășiți cu noi, să fiți sănătoasă !
Multumesc frumos si eu.
Multumesc mmmuuulllt pentru toate rete le.🤗🤗🤗❤❤❤
Borcanele umplute pot fi sterilizate si la cuptor timp de o ora? Va multumesc
Eu prefer sterilizarea la bain-marie.
Va multumesc. Voi incerca reteta😊
Sinteti o gospodina MINUNATA ! Multumesc pentru Retetele dumneavostra !
Gina multumim pentru reteta ! De cand am congelator am preferat sa pun in pungi ,cantitatea ce folseam odata sau de maximum doua ori pentru salata. Mama mea punea vinete la borcan din lipsa de congelator , am reteta ei care era asa : 12 kg de vinete , 1 litru de ulei 2-3 linguri de sare . Vinetele cocea pe gratar la foc cu lemne , le curata ,dar nu stiu de ce era interzis sa ajunga apa dupa curatare ,cu un cutit curata eventualele coji ramase pe vinete , le despica in doua apoi lasa acoperite cu un tifon pe o planseta mare de lemn putin inclinat cateva ore pana se scurgea bine zeama , le toca marut cu un cutit din plastic si impreuna cu uleiul punea la fiert ca si zacusca. Cand uleiul venea deasupra punea in borcane fierbinti si turna peste 1-2 linguri de ulei incins ,punea capacul , le steriliza intre paturi pana a doua zi , apoi mai steriliza inca odata in apa si lasa pana a doua zi acoperite pana se racea . Erau foarte bune pentru ca erau gata, cand desfaceam cate un borcanel amestcam un pic apoi puneam ceapa si se puteau manca ! Nu am facut dar anul acesta o sa incerc sa fac reteta ta din 3 kg de vinete, pentru ca fiului meu ii este pofta de vinete la borcan !
Multumesc frumos, Ana. Foarte buna este si reteta ta, dar are prea mult ulei pentru gustul meu. Mancarurile facute de mamele noastre aveau mult ulei, eu am redus uleiul si din retetele mamei. Am fierea tare nabadaioasa.
Da , este mult ulei de aceea am spus ca vreau sa fac reteta ta , dar am o intrebare cand pregatesti salata nu mai pui ulei deloc ?
Eu si la vinete si la zacusca folosesc cantitati egale de dovlecei fierti in putina apa sarata ,las sa se scurga apoi amestec cu vinete sau zacusca , astfel nu vor fii atatea samburi care ne dau batai de cap pentru cei ce sufera cu fierea .
Gusti si vezi daca mai adaugi sau nu. De obicei eu adaug 1 lingura de iaurt 🙂
Felicitari! Sunteti o gospodina desavarsita!!!
Buna ziua.Asa am facut si eu vinetele dar am vazut ca după 2 săptămâni au inceput sa fermenteze in borcane.Ce pot face cu ele, se mai pot repara?
Nu le-ai sterilizat bine sau capacele nu sunt bune. Conservele se verifica mereu in prima saptamana, sa nu fermenteze.
Desfa un borcan si gusta sau miroase. Daca sunt acre, le arunci, nu mai ai ce le face.
Verifica borcanele, le intorci cu gura-n jos si vezi care curg/astea le arunci. Care nu curg, le mai sterilizezi o data.
Am facut 7 borcane ! Arata foarte bine , gustul copilariei .😚
Sunteti o femeie deosebita, o furnicuta !
Multumesc frumos.
[…] maioneza fac tot timpul. Nu-mi lipsesc vintele din casa, acum se gasesc si iarna peste tot. Sau pun vinete coapte la borcan pentru iarna. Imediat desfac 1-2 borcane si fac o delicioasa salata, […]
Ați cântărit vinetele înainte de coacere? Sau cântăriți miezul după ce sau cop?
Le cantaresc dupa coacere, cand sunt bine scurse.
Eu le simt acre de cum au stat peste noapte . Oare sa fi lucrat degeaba?
Nu, nu e cazul. Le-ai lasat sa se scurga zeama din ele?
Multumesc ptr reteta. O intrebare se poate? Este necesara si cea de a doua fierbere?
Multumesc frumos si eu. Nu e nevoie, dar eu prefer sa fiu sigura 🙂
Bună ziua. Uleiul trebuie fierbinte când îl punem peste vinete?
Nu, rece.
anul acesta am mai multe vinete. am pus vinete de salata la congelator , dar nu prea mai am loc pentru altele , asa ca voi fare reteta ta Gina la borcan. Sper sa reusesc. Multumsc pentru reteta.
Multumesc frumos si eu. Nu e greu deloc, trebuie doar sa le sterilizezi bine 🙂
[…] Se pot folosi si vinete la borcan. […]
[…] recomand sa incercati si alte retete cu vinete, in special reteta de vinete murate si cea de vinete la borcan. Ambele sunt retete simple, usor de facut, fara conservanti sau chimicale inutile. Merita sa le […]
[…] Vedeti aici reteta de vinete la borcan pentru iarna. […]
Multumesc mult doamna Gina.Au trecut peste 20 de ani de cand nu am mai pus vinete la borcan pt iarna.Comoditatea,fir-ar sa fie!Astăzi dimineata m-am trezit cu gândul sa pun vinete la borcan.A fost ca un declin si țusti pe blogul dvs.Sunt la casa de vacanta si aici o dată pe săptămână este un târg unde vin producatori.Cam târziu adevarat dar nu am reusit sa avni mai devreme cand vinetele au alt gust si mai putine semințe.Multumesc mult si va doresc sa fiti la fel mereu.Va urmăresc cu multă plăcere,!
Draga mea, te rog sa-mi spui Gina. E bine si acum, alege vinetele moi, nu tari, sa fie mari, nu maruntele.
Lasa, le facem impreuna.
Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti daca la vinete pe linga sare le puneti si ulei si le amestecati sau numai sare si adaugati in borcan putin ulei. In reteta scrie ca puneti ulei dar in video puneti numai sare si amestecati si in turnati un pic de ulei in borcan .
Buna ziua, doamna Gina! Va rog sa ma lamuriti daca la vinete puneti ulei si la amestecat innainte de a le pune in borcan sau numai deasupra in borcan puneti ulei ?
Numai deasupra. Pup.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt! Aveti niste retete exceptionale . Tot ce am facut cu retete de la dumneavoastra a iesit bun si de aceea am insistat sa ma lamuriti. Nu vroiam sa incerc alta reteta.
Cea mai buna reteta! O fac de cativa ani si niciodata nu am avut probleme. Vinetele puse asa sunt mult mai gustoase decat cele congelate
Multumesc pt reteta !
[…] daca va intrebati cum pot fi pastrate vinetele pentru iarna, puteti arunca o privire pe reteta de vinete la borcan, o reteta care pastreaza gustul si savoarea […]
[…] Puteti incerca reteta de vinete la borcan: […]
S-au păstrat perfect și sunt delicioase. Mâine sper să fac iar. Mulțumim! 🙂
Am făcut și rețeta asta. E delicioasă, și se păstrează foarte bine. Mulțumim frumos!🙂
Multumesc frumos si eu.
Foarte bune vinetele puse la borcan după rețeta dumneavoastră.
Pot folosi vinete puse așa la borcan după o lună pentru a face zacuscă?
Da, se poate.
Super!
Mulțumesc frumos.