Bors de putina – cum se umple, reteta de bors cu huste
Bors de putina – cum se umple, reteta de bors cu huste
Cum se umple borsul de putina, reteta traditionala moldoveneasca, asa cum umplea borsul mama mea, o reteta invatata de la bunica, si la fel ne-a invatat pe mine si pe sora mea. Reteta scrisa si video cu sau fara huste. Chiar si acum, atat de bolnava, la pat, ne punea pe mine, pe sora si pe fetita mea sa umplem bors, sa-l strecuram si sa-l punem in camara. Acum, mama e la pat, se lupta de 1 an cu un cancer agresiv. Daca doriti, rugati-va pentru mama si trimiteti-i un gand bun.
Update: Mama a pierdut lupta cu cancerul pe 18 iunie 2016 🙁
Va multumesc <3 <3
Mereu am luat de la mama bors acru si bun, acru de-ti sare caciula, asa cum ne place noua, moldovenilor 😀 Mama umple intr-o putina de 30 l, face mai mult pentru ca eu si fratii mei luam mereu de la ea, mai da la vecini. Asa e in provincie: se daruieste si la vecini din ceea ce faci. 🙂
Sa va spun despre beneficiile borsului de putina? E o minune, pur si simplu!
Retete de borsuri acre, moldo-dobrogene, gasiti aici. Va recomand sa incercati reteta de ciorba de perisoare.
Lasand la o parte faptul ca se foloseste la acritul borsurilor de tot felul, o cana de bors crud, bauta zilnic, pe stomacul gol, e un adevarat elixir al tineretii si al sanatatii. Borsul se poate bea simplu sau cu miere de albine. E o minunata bautura racoritoare si un coctaile de vitamine (complexul B, C, D, H), minerale si oligoelemente (calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom).
O cura de 3-4 saptamani cu bors de putina, cu minim o cana de bors bauta pe stomacul gol (ideal e 3-4 cani, baute cu 15-20 minunte inainte de masa), face minuni. Cura cu bors este recomandata in: detoxifiere, vitaminizare, cure de slabire, diverse afectiuni ale colonului, stomacului, rinichilor, circulatie sanguina, mahmureala etc..
Cum se umple borsul de putina
Ce ne trebuie pentru reteta de bors de putina?
Cantitati pentru 3 l de bors
Rating
- -300 g tarate de grau
- -150 g malai
- -200 g huste (sau 8 g drojdie proaspata sau 2 g drojdie uscata)
- -cimbrisor de camp
- -leustean
- -3 l apa
Cum se umple borsul de putina?
Eu umplu bors putin, familia mea formata acum doar din 3 persoane, nu mananca foarte mult bors. Fac doar 1 data pe saptamana, in oala de 3 l. Suficient pentru 2 zile.
Gatesc aproape zilnic, preferam ceva proaspat. Da, stiu ca i-am invatat alintati si cu narav, dar cred ca e minunat sa-ti poti rasfata familia cu o mancare delicioasa si proaspata, zilnic alta. Cat scot din borcanul de 3 l, am saptamani bune.
Reteta de bors cu huste
Babele moldovence spun ca borsul se umple doar in zilele de marti si joi, dar sa nu foe sarbatoare. Femeia sa fie curata, „baita” sa nu fie spurcata (stiti la ce ma refer). Se spune ca borsul acru il fac femeile aprige, cele care-s iuti la treaba, la vorba si la manie 😀 Asa ca mine 😛
Se incepe cu pregatirea vasului: borcan de sticla, oala de lut sau putina de lemn. Unele gospodine folosesc si oale emailate sau din inox, dar nu e foarte bine.
Va spun prima data cum se face borsul daca nu aveti huste: ceea ce ramane de la alt bors.
Cu bors se fac si cele mai fragede cornulete, de post sau de dulce.
Cum se umple borsul de la 0, fara huste:
- Se pun in borcan malaiul, drojdia, taratele si se amesteca acum cu putina apa usor calduta. Se acopera si se lasa deoparte cam 30 min, cat sa se umfle putin. Dospirea se face rapid.
- Se adauga acum leusteanul si cimbrisorul de camp-daca aveti. Eu am cules de pe munte acum, se gaseste si-n Italia. In Romania il culegeam de pe dealuri sau il cumparam de la tarani, pe piata.
- Se pune apa calda, fiarta si racita, dar nu clocotita, ca sa nu ,,omoare drojdia”. Se completeaza borcanul si se amesteca totul bine cu o lingura de lemn. NU ARE CE CAUTA METALUL AICI!!!
- Se acopera vasul si se lasa la cald. Cu cat e mai cald, cu atat fermentarea se face mai repede. Se amesteca de cateva ori pe zi, cu linguroiul de lemn.
- Borsul se acreste in 2-3 zile, uneori chiar si dupa 24 de ore.
- Se strecoara atunci cand este suficient de acru (se gusta) si se pune-n sticle, in camara.
- Se completeaza iar cu apa calda, fiarta si racita pana la aproximativ 40 de grade. Mamele inteleg ce spun: bagi mana-n apa si sa fie calda, nu fierbinte. Reumplerea borsului se poate face de 2-3 ori. Vedeti cat de acru iese borsul. A doua tura poate fi mult mai acru decat primul bors 🙂
- La urma, se pastreaza hustele intrun borcan, la loc racoros: in frigider sau in camara.
O superstitie din batrani: daca dai cuiva huste si are mana rea (persoana e dusmanoasa), iti ia mana si nu ti mai acreste borsul 🙂 Asa ca daruiti din huste, dar aveti mare grija cui 🙂
Bors de putina – cum se umple, reteta de bors cu huste
In loc de drojdie, se adauga hustea prevazuta in reteta. Se amesteca malaiul cu taratea si cu putina apa calduta. Se toarna deasupra apa clocotita si lasata 10-15 minute sa se raceasca. Va fi tot fierbinte dar nu clocotit.
Se amesteca totul bine, cu o lingura de lemn sau cu un facalet (melesteu). Se lasa sa se racoreasca, pana devine caldut totul. ACUM se adauga hustele si se amesteca iar.
Nu se oparesc hustele, pentru ca borsul nu se mai acreste!!!! Se acopera si se lasa la cald. Mai departe se procedeaza la fel ca mai sus.
Sfaturi de la Gina Bradea
-Daca vreti sa se acreasca si mai tare, puteti adauga 1-2 felii de paine neagra. Nu mult. Va iesi borsul foarte acru 🙂
-Se mai pot adauga in bors: frunze de visin, leustean, telina
-Pentru o culoare roz, frumoasa, se pot adauga felii de sfecla rosie 🙂
Sper ca va este de ajutor aceasta reteta si nu uitati ca va stau la dispozitie daca aveti intrebari. 🙂
Pofta buna!
Vedeti si varianta video mai jos, ca sa vedeti exact cum procedez eu:
Reteta de bors a fost probata de cititori:
121 COMENTARII
Grozav! Bine ca mi-ai amintit de el…. uitasem complet! Este fff gustos, racoritor si revigorant. Suuuper!
🙂 Cu drag.
In primul rand doresc mamai dv multa sanatate insanatosire grabnica sa va bucurati cat mai mult timp de mama .Si nu in ultimul rand va multumesc pentru retetele dv .
Multumesc frumos <3
Chiar ma gandisem zilele trecute sa umplu bors pentru baut,rece de la frigider.Eu pun si cateva bucatele de sfecla rosie sa-l coloreze. Imi aduc aminte copil fiind ,cand mama invartea cu facaletul in putinica cu bors si ne dadea cu el pe la nas. Daca ne suparam insemana ca borsul se acreste sigur! Sanatate multa va doresc!
Multumesc frumos 🙂
Ma bucur ca acum faci retetele si video.Iar asta cu borsul e super.Niciodata nu mi-a iesit,neavand o reteta corecta.Iti doresc o zi frumoasa.Cu stima, Violeta
Multumesc frumos. Suntem la inceput, sunt stangace, dar le facem 🙂
Te ajut eu, pas cu pas si o sa faci o acritura de bors 🙂
Am facut intr.un timp…dar de cand am ramas doar eu si sotul , nu mai fac..acresc ciorbe cu rosii tocate cu zarzavat , iarna , si mancam mai dulce ..mai putin acru ..dar parca mie dor de bors facut in casa !
Sanatate mamei, si eu am trecut prin asta si stiu ce inseamna.
La borcanul acesta cam cite huste pastram pentru alta tura?
O cana. cam 250 g 🙂
Multumesc frumos.
Reteta asta este sfanta fetelor.De notat la caietul conservatoarelor ca mine 🙂 Multumim Gina…asteptam cu nerabdare reteta de mamaliga.Daca rade cineva , inseamna ca a uitat cum e sa fii incepatoare in ale gatitului cand inca nu stii de care capat se tine lingura dar tu ai de gatit , totusi… .Gratie net-ului din zilele astea si oamenilor minunati care impartasesc cu noi astfel de retete minunate, practice, utile…
Multa santate mamei dumneavoastra.
Multumesc pt retete.
Multa sanatate mamei dvs si intregi dvs familii ! Multumim ptr retetele dvs, deosebite !
Multumim frumos.
Din pacate, mama ne-a parasit acum 2 saptamani. Ducem noi mai departe invataturile ei.
Buna ziua, eu nu am inteles ce e cimbrisorul de camp, eu locuiesc in sudul Frantei, leustean nu prea gasesc, poate uscat, e bun ? De asemenea cat se mentine borsul si in ce il pun.
Condoleante….
Va multumesc ca existati!
Buna 🙂
Multumesc frumos. Sa le luam pe rand 🙂
1. Cimbrisorul de camp sau munte e o planta, cimbrul salbatic. Se gaseste si in Romania, am gasit si in Italia, pe munte. Cauta in Franta, nu stiu cum se numeste. Cauta poza pe google, apoi vezi in franceza.
2. Leusteam am din Romania, pus in ghiveci, dar folosesc si uscat. Aduc din Romania si-l usuc. Pa na acum, imi trimitea mama 🙁
3. Borsul se mentine lajer si 1 luna, in sticle, in camara. Mai mult la mine nu a tinut, noi il bem ca pe limonada 🙂
Multumesc pentru reteta! Locuiesc in Statele Unite. Am Incercat sa fac bors, dar nu a iesit bun.Nu era destul de acru si avea un gust ciudat. Cred ca reteta pe care am folosit o nu era cu drojdie (sau poate am uitat ☺).M-am gandit ca taratele nu sunt bune si am renuntat sa mai incerc, dar acum voi incerca reteta ta.Sper sa imi iasa bun, ne este tare dor de o ciorba acrita cu bors.Dupa ce o sa cumpar tarate, o sa-l fac si o sa-ti scriu sa-ti spun rezultatul.
O zi buna!
Abia astept sa-mi spui cum a iesit 🙂 Sa stii ca prima data a fost testata reteta aceasta, imediat dupa ce am publicat-o, tot in SUA 🙂
Buna Gina. Am incercat si Eu reteta asta de Bors, dar din pacate, dupa ce am pus toate ingredientele si putina apa calda, nu a dospit deloc. Si a stat mai bine de 30 min. Pare trebuia Sa mai adaug drojdie? Te rog sa-mi raspunzi cand ai timp. Multumesc mult
Schimba drojdia, poate nu e buna, mai incearca. Sau ai pus apa fierbinte? Trebuie sa fie calduta.
Mai incearca odata si tine-ma la curent.
L-am lasat asa si am completat cu apa calda. Se pare ca e bine. Probabil ca Eu ma asteptam ca se umfle tare. ?
Mai am o intrebare, daca nu te deranjez… trebuie Sa tin borcanul cu capacul pus? Ca imi da impress ca „fuge”… are o spuna Alba deasupra cam de un deget. Multumesc frumos
Nu se pune capacul, atentie mare, citeste ce-am scris 🙂 Se leaga cu tifon, trebuie lasat sa respire.
Dumnezeu s-o ierte pe mama ta!
Te rog sa-mi spui cum e corect: in text apare ca la a doua la recompletare, pui apa nu fierbinte, ci de 40 grade, iar in filmulet ai o tava sub borcan sa nu crape, cand pui apa fierbinte in el.
Pana acum am facut bors in casa, cu cuib de huste primit de la matusa mea, dar am „pierdut” cuibul, cum se spune pe la noi, si as vrea sa fac din nou, si sa nu gresesc.
Multumesc mult!
Mereu am tava dedesubt, ca precautie.
Multumesc frumos.
Reteta a fost deja testata, iese un bors bun si acru.
Multumesc! Toate cele bune!
Buna seara.Multumim pentru reteta,am incercat-o,dar borsul meu a inceput sa fiarba in borcan….oare mai are vreo sansa?Multumesc!
Buna ziua si multumim pentru reteta.Eu am incercat-o, insa dupa o zi borsul inceput sa fiarba in borcan.Mai este vreo sansa sa iasa ceva?Multumesc!
De ce fierbe? Ai pus mai multa drojdie? Ai respectat exact reteta?
Gusta si vezi daca e acru si spune-mi 🙂
Nu e acru inca…cred ca o sa mai incerc o data.
Cred ca ai pus prea multa drojdie.
eu fac bors de 40 si… de ani nu pun deloc drojdie doar la fiert apa pun 2 crengute de visin tarita de griu aceiasi cantitate cu hustele pastrate de la borsul dinainte in jur de 3 kg fiecare la o cantitate de 20 litri de apa fierb apa si o torn la 80/ 90 grade (oparita(nu mor bacteriile de bors doar celelalte nu rezista si nu astept decit 1 0ra maxim 3 iese un bors acru deti sare caciula si foarte proaspat la 3 zile fac altul ca alfel se invechesc hustele
Doamna, cititi atent ce am scris, va rog: doar prima data se foloseste putina drojdie, DACA NU AI HUSTE!! Apoi nu se mai pune drojdie.
Buna Gina,
Eu sunt in Statele Unite. Aici taratea de grau pe am gasit -o e foarte afanata. Cand am cantarit 300 g, s-a umplut 1/3 din borcanul de 3 litri. Am pus restul de componente asa cum ai spus, dar cred ca e disproportionata reteta, si nu cred ca o sa iasa bine.
Te rog spune-mi ce trebuie facut.
Multumesc,
Loretta
Buna,
Respecta reteta si vezi ce iese. Nu stiu cum e taratea in USA, dar au mai probat reteta doamen din USA si le-a iesit bine.
Dupa ce umezesti totul, o sa se reduca volumul 🙂
Reteta o recomand cu drag,am inceract-o de mai multe ori,mai uit,mai revin pe aici,foarte bun cu miere ,vara,rece….am descoperit intamplator .Nu stiam cu ce sa,, spal „un borcan din care tocmai se terminase mierea si am pus bors,o minunatieeee. Contine tot complexul de bitamine B .
Buna dimineata. Azi am citit si am aflat vestea trista despre mama dv. Dumnezeu s o ierte sa i dea dumnezeu lumina si liniste acolo unde s a dus. Imi pare tare rau si eu am pierdut o acum 4 ani pe mama , care ne a parasit la aproape 85 de ani. Si acum ai simt lipsa. Nu avem ce face, toti vom merge acolo.
Sa stiti ca aproape de pensionare am anceput sa gatesc mai serios chiar glumeam cu colegele spundu le ca o sa iau bataie de la sot ca nu stiu sa fac mancare. Ma ocupam de dulciuri, de fripuri cand ne veneau musafiri de fomfleuri. Nu aveam rand ca mama era piua antai. Nu lasa nimic spnand ca vin obosita de la munca. Am avut ce este drept, un mare ajutor. Dar, dar am citit reteta de bors. Eu opaream dupa ce amestcam hustile cu putin malai si tarite . Nu prea imi iesea acru bosul dar ziceam ca nu sunt rea, glumesc. Cred ca nu am prins reteta de la mama. Ea uneori al prindea pe fimiu si al ciufulea zicand: „sa iasa bosul acru” Acum voi respecta ce am citit. Va doresc numai bine cu multa multa sanatate , retete cat mai multe sa ni le puteti ampartasi, chiar daca am trecut de prima tinerete am de anvatat multe lucruri. Va pup.
buna seara, imi puteți spune de unde pot procura tărâțe in italia,mie imi place borșul multtttt, dar sa il beau. mulțumesc mult
Eu aduc din Romania, dar se gaseste si in Italia, in orice hypermarket. Se numeste CRUSCA DI GRANO.
multumim din suflet pentru retetele care ni le daruiti cu multa dragoste !!!!!!!!!! ….si bineinteles pentru toate sfaturile si trucurile , pentru a reusi reteta !!!!!!
Multumesc frumos si eu <3
Doamna Gina,
Cand las borșul la acrit 24-48 ore il acopăr cu tifon sau capac?
Va Multumesc
E bine cu tifon, ca sa respire. Gandeste-te ca fermenteaza si sa nu ai surpriza sa dea pe-afara.
Multumesc de răspuns!
Am pus in bidon de 4L, nu am de sticla sau lut momentan.
O sa revin cu rezultatul!
Chiar acesta intrebare vroiam sa ii adresaz doamnei Gina Bradea daca putem folosi si bidonas de plastic ?iti astept raspunsul Ferda cu rezultatu
Intotdeasuna raspund.
Eu nu recomand nimic din plastic, e mai bine in borcan din sticla, vas din ceramica sau putina de lemn.
Ar fi o minune sa imi reuseasca si mie oricum mai intai astept raspunsul vostru daca e ok si in vas de plastic (bison)eu tin minte de la mama ca. Facea in bidon de 25l
După ce umplu sticlele cu bors le strâng un pic să iasă aerul din ele apoi pun capacul şi la frigider. Din păcate, după o zi sau două borşul din sticle ( mă rog, pet-uri ) capătă un gust uşor amărui care nu-l face impropriu consumului ca atare sau folosit la ciorbe, totuşi nu-mi dau seama de la ce-şi schimbă gustul.
Nu stiu ce sa spun. Incearca reteta mea si vezi daca este la fel.
Buna! Locuiesc in Germania, incerc sa umplu bors dupa reteta dvs.,numai ca am o problema la fel ca o doamna din comentarii(Loretta), taratea f.afanata. Am respectat cantitatile, taratea a ocupat f.mult spatiu si apa este de doua degete deasupra taratei. Ce sa fac sa mai adaug apa sau sa las asa? Nu cred ca iese niciun litru de bors
Foloseste un vas mai mare 🙂
Asa umplu si eu bors doamna Gina numai ca eu cand pun apa la incalzit fierb in ea tot felul de plante cum ar fi: crengute de visin cu frunze uscate , marar , leustean si cimbru numai lujerii de la ele si foi de dafin.Dupa ce au fiert in aceasta apa o las sa se mai raceasca si o strecor si o pun peste hustea care a fost amestecata cu taratea si malaiul. Ii da borsului mai multa aroma , asa cred eu cel putin.
Da, fiecare gospodina cum s-a obisnuit. E tare bun tot ce e facut acasa 🙂
În vas de lut- da, fără drojdie,doar cu huce,așa se zice la noi.Bunica umplea odată-n săptămână,se pun și frunze de nuc.Dacă îngheață hucea,nu mai este bună.
Dna Gina, am vrut sa fac bors si am avut doar un borcan de 3 l. Ce canitate de tarata, malai, drojdie, pun daca am un borcan de 3 l ? Dupa ce am umplut cu cantitatile pe care le-ati dat in reteta si am pus si drojdia, mi-am dat seama ca nu voi avea cum sa respect si cantitatea de apa. Dvs ce fel de borcan aveti acolo? de 5 l?
Da. Pune doar jumatate.
Foarte multumesc de raspuns! <3
o reteta de braga aveti? Felicitari pentru ce faceti si ce sunteti!
Am reteta de braga acasa, in Romania, intr-un caiet vechi. Voi face la vara.
Multumesc pentru raspuns.Astept vara si reteta,pana atunci o sa-mi aduca fetita de la Galati ,daca gaseste acum iarna.Imi place foarte mult,am crescut cu ea si cu covrigi calzi.Imi plac retetele pe care le postati si am facut multe din ele.
Dumnezeu s-o ierte si s-o aseze linga cei drept!.initial am spus o rugaciune ptr sanatate ,mai apoi am aflat ca a plecat in vesnicie.O amintire,ptr dv,o mangaiere;am sa incerc reteta de bors ptr familia mea. Multumiri alese ptr reteta de bors ,bunul D-zeu sa va ocroteasca!
Multumesc frumos si eu.
Am citit mai multe rețete de preparare a borsului și m-am oprit la rețeta dv. Este pentru prima dată când am umplut borș. A ieșit perfect. Reteta are cantități precise. Mulțumesc! Încercați cu încredere aceasta reteta!
Multumesc frumos si eu 🙂
D-na Gina buna seara. Am facut bors dupa reteta d-voastră si a iesit foarte bun. Prima tranșă cu drojdie nu mi-a plăcut dar dupa aceea a iesit foarte bun. Intrebarea mea este: pentru cat timp pot sa păstrez hustele la frigider? Le-am pus asta vară in frigider, le mai pot folosi acum? Vă multumesc.
Buna dimineata, draga mea,
Prima tura o faci ca sa-ti formezi hustele. E cam mult de asta vara pana acum, e posibil sa miroasa cam urat sau sa nu mai fie prea active hustele acelea. Sfatul meu este sa faci alt bors de la zero. Hustele se improspateaza la fiecare umplere.
Va multumesc. O sa le pornesc de la capat. Multa sanatate si La multi ani pentru 2018.
Daaaa, mama pune creanga de visin! Si cand eram mici (si obraznici) ne dadea cu facaletul cu care mesteca in bors pe la nas, sa se acreasca.
Buna ziua! Ma numesc Emil si sunt abonat la site ul D-voastra.Traiesc in Italia de 8 ani si de placere (si nevoie-traiesc singur)am facut o groaza de retete de multe feluri de la pizza la musaca , de la ciorba la tirami su…Doar bors n am umplut. As vrea totusi sa incerc sa nu l mai cumpar de la magazinele romanesti (chiar daca e romanesc nu i nici pe departe ce beam in copilarie cand ne dadea borsareasa cu cana de metal smaltuita din butoiul de lemn…) Din pacate nu stiu denumirile in italiana sau ce sa folosesc pt a umple bors,asa ca stiind ca si dumneavoastra sunteti in italia poate ma ajutati sa le identific si sa le folosesc pt a face bors bun. Va multumesc si va urmaresc postarile cu drag .
Emil Apostol
Multumesc frumos, Emil, te ajut cu drag.
Taratea se numeste CRUSCA, gasesti crusca di grano sau crusca di avena in orice hypermarket. Malaiul il stii, drojdia este LIEVITO DI BIRRA, gasesti proaspata in orice hypermarket.
Spor!
Buna ziua, am făcut și eu borș respectând rețeta întocmai…însă are un gust și un miros puternic…mult prea puternic…de la ce oare????
Gust puternic…de ce anume?
Borsul acesta, da, este foarte acru si aromat, nu se compara cu borsul din comert, care de multe ori e apa chioara.
Un gust nu prea plăcut și un miros foarte înțepător la nas…încerc să îmi dau seama daca am greșit undeva, deși am respectat rețeta întocmai.
Nu ai respectat reteta, sigur ai gresit ceva. Nu are cum sa nu iasa bine daca respecti reteta.
Nu-i nimic, nu te descuraja, mai fa o data si o sa fie mult mai bine.
Buna, Gina( as spune ”doamna Gina”, dar mi-e frica de papuc 🙂 ). Am facur borsul de la 0, respectand reteta dar a iesit nu foarte acru si putin amarui. De la ce sa fie oare? Va pup pufos!
Repeta-l. Data viitoare va fi mult mai bine 🙂 Cauze pot fi multe. Cel mai bine e sa repeti experienta.
Te-am lamurit, da?:D
[…] Vedeti cum se umple borsul de putina de la zero-aici. […]
[…] si 2) si scoala profesionala, cu profil alimentatie publica. Borsul este preparatul lichid acrit cu bors de putina. De-aia se numeste bors, pentru ca e acrit cu […]
Buna seara . Noi la Londra Nu avem apa de fintana , doar la chiuveta tratata cu clor , e Bine sa o folosim asa s au sa cumpar apa plata?
Cumpara apa plata.
Mulțumim pentru reteta, am făcut și a ieșit foarte bun, insa aș vrea să fac o cantitate mai mare, dublu sa zicem se folosește aceiași cantitate de huste sau și aceasta trebuie dublată????
Mulțumim pentru reteta, am făcut și a ieșit foarte bun, insa aș vrea să fac o cantitate mai mare, dublu sa zicem se folosește aceiași cantitate de huste sau și aceasta trebuie dublată?
Se mareste si cantitatea de huste.
[…] obicei fac bors, acrit cu bors de putina, trimis de mama, din Romania. Daca nu am, acresc imediat cu zeama de la 2-3 lamai si gata. Nu […]
[…] Cum se umple borsul de putina acasa, vedeti aici. […]
[…] Cum se umple borsul de putina acasa, vedeti aici. […]
[…] final se adauga vinul, zeama de lamaie sau 100 ml de bors de putina, reteta aici. Cam 2 ore dureaza […]
[…] recomand sa preparati borsul acasa, dupa reteta mea – vedeti aici. Gasiti in reteta explicat cum putem face borsul de la zero si cum se umple […]
Buna seara,
Am si eu o problema care poate suna mai matematic asa.
Am un borcan de 4250g. Am incercat reteta cu drojdie uscata, nu mi-a iesit. Acum incerc cu drojdie proaspata.
Prima parte in care se pune „nitica” apa cat sa acopere taratele/malaiul si apoi se lasa 30 de minute trebuie sa o deduc din cei 3 litri mentionati initial in reteta sau este vorba de „putina apa” + 3 litri mai incolo?
Intreb intrucat apa mea nitica a ajuns cam la 1.5 l ca sa acopere taratele si malaiul.
Acum nu stiu daca mai pun 3l sau daca de fapt mai pun 1.5l.
Ma puteti ajuta cu un sfat?
Va multumesc.
P.S. Eu incerc sa fac bors in Elvetia 🙂
Eu am avut un borcan mai mic. Putina apa e cat sa acopere cu un deget deasupra taratea si malaiul, apoi se pune restul de apa pana cand se umple borcanul.
Buna seara din noua Gina,
Multumesc mult pentru raspunsul la intrebarea mea de ieri seara si sper ca pot sa te mai bat la cap cu o ultima dilema.
Ceva tot nu-mi iese (sau dupa gust asa pare, desi mai are pana sa fie gata procesul) si e cam a-4-a oara cand incerc 🙂
Cam asa arata ce folosesc pe post de ingrediente:
Cand pun insa 300g de tarate automat 1/3 din borcan se umple si nu pare sa se lase ca nivel cand pun apa initial pentru a incepe procesul de fermentare in cele 30 de minute,
Gresesc ceva sau crezi ca ar trebui sa reduc vreo cantitate?
Am folosit drojdie proaspata si apa calduta.
P.S. Acum 1-3 saptamani am mai incercat de doua ori cu drojdie uscata (o data mirosul era cam neplacut).
Acum ceva ani am avut husti si atunci stiu ca mi-au iesit niste ture de bors.
Borcanul l-am legat cu tifon, e respirabil.
De amestec am amestecat de 3 ori pe zi pan acum.
Multumesc,
Mihai
Repeta reteta de baza, apoi vei avea hustile tale si va fi foarte bine.
Asta am repetat si in trecut si nu a iesit; de aceea pusesem link-urile cu poze in cazul in care poate malaiul nu e ce trebuie sau taratele si nutream speranta la un sfat.
Acum repet deja a-4-a oara reteta de baza (primele trei fiind esecuri) si dupa miros nu pare sa fie tocmai pe drumul cel bun. Fara sa schimb ceva am dubii ca doar repetand in continuu voi ajunge la alt rezultat.
Ceva gresesti, dar nu inteleg ce.
[…] Daca varza este dulce, o opariti sau o bagati cu 2-3 zile inainte la congelator. O lasati la dezghetat cu 24 de ore inainte si veti avea niste foi tare fine. In cazul acesta puneti mai multa sare la umplutura, cam 3 linguri si acriti spre final cu lamaie sau bors de putina. […]
Buna ziua,
Am nevoie de ajutor, va rog frumos! Am facut azi bors pentru prima data si borcanul este prea mic. Arata ca o mamaliga moale. Am respectat gramajele din reteta, mai putin la apa… Cum pot sa il salvez? Multumesc!
Pune in vas mai mare si mai adauga apa.
Buna ziua. Ce sa fac daca nu sa acrit borsul in 18 ore
Trebuie sa stea la cald.
Am găsit această rețetă pe Pinterest. Eu n-am facut niciodată borș – in copilărie ne dădea o vecină care era expertă! Acum Locuiesc in SUA si mi-e dor de o ciorbă acră. Știți cumva unde pot sa găsesc târâte de calitate?
Mulțumesc mult si multă sănătate!
In SUA nu stiu, dar sa vedem daca va raspunde cineva dintre cititori.
Mulțumim mult pentru tot ceea ce faceți , va doresc numai bine, viată cat mai lunga si mai ales multa multa sănătate .
A mai intrebat cineva mai sus, dar nu s-a raspuns: apa initiala pt a acoperi compozitia, se pune din cei 3 litri, sau e in plus?
Da, e in plus.
Buna ziua, o intrebare: apa pe care o pui trebuie sa fie fiarta si răcită , sau se poate doar incalzi si pune in borcan?
Buna Loretta, Liliana,
Eu am taratele la fel de afanate in Elvetia.
Ati reusit sa gasiti cantitatea potrivita ca sa iasa reteta doamnei Gina Bradea?
Cu ce cantitati am incercat acum borsul rezultat este destul de amar (probabil prea multe tarate).
Incerc sa evit sa incerc de 3-4 ori tot reducand cantitatea de tarate daca se poate si daca i-a iesit deja cuiva:)
Multumesc.
Aş dori nişte lămuriri, astfel : la o nouă tură de borş folosesc doar huştile sau mai trebuie mălai şi tărâţe ? Dacă vreau să păstrez huştile la frigider trebuie stoarse sau le pot lăsa puţină zeamă ? După ce trag şi strecor borşul, rămâne o zeamă lăptoasă în huşti, se poate folosi la ceva ?
Mulţumesc.
La urmatoarea tura se folosesc hustile in loc de drojdie, inclusiv malai si tarate. Hustile se pastreaza la rece, cu putin lichid.
Sănătate maximă !
Multumesc mult! La fel va dorim si dvstra.
Da, după dou-trei încercări a ieşit borşul, aşa după cum spui, de-ţi sare căciula, acru rău. Aş dori să întreb altceva, în afara subiectului de faţă : de obicei cumpăr, nu foarte des, slănină afumată care este fiartă în prealabil. Am găsit recent la un magazin cu produse din Ardeal slănină afumată natural dar doar atât, fără a mai fi fiartă, adică e foarte gustoasă, dar cam greu de mestecat. Pot să o fierb dar nu ştiu dacă nu-i stric gustul de afumătură. Se poate folosi tocată în amestecul de sarmale sau/şi feliată printre rândurile de sarmale cu varză ?
Mulúmesc.
Recomand s-o tai bucati, cat mananci o data si s-o bagi la copngelator. Asa cum este acum o poti folosi la gatit: sarmale (felii, printre sarmale), la fasole, omleta, tocanita de cartofi, ba chiar eu pun si la gulas.
Daca vrei fiarta, da, o poti pune la fiert si cand o scoti, o freci, asa fierbinte cu un amestec din boia dulce, piper, usturoi pisat.
Nu a fost lasata destul la sare ca sa se fragezeasca, a fost facuta pe repede-nainte. Din pacate, asta e.
Alta solutie ar fi s-o tai bucati cat intra in borcan si s-o pui in aramura (sa pluteasca oul) si s-o tii la frigider. Se inmoaie soricul.
Am înţeles. Mulţumesc mult !
Cu mult respect in tot ce faci….
Buna ziua,as dori sa aflu cum se reumple borsul de putina daca deja am huste?
Ce cantitate de huste se pastreaza?Cu ce se reumple borcanul?Se adauga din nou peste huste tarate de grau si malai+apa?In ce cantitati?Multumesc frumos pentru raspuns
Sunt din Africa de Sud și îmi fac propriul borș. Păstrați aproximativ 1-2 căni de huște. Fac vreo 5 litri odata. 4 căni tărâțe de grâu la 2 căni Malai. Adaug apa deasupra. Apa nu este atât de importantă. Doar lăsați mai mult pentru a forma suficiente culturi. Folosesc un încălzitor de acvariu pentru a mă asigura că durează 1-2 zile. Puteți înjumătăți cantitățile. Apoi umpleți din nou cu apă. Îl face mai acru.
Bravo!
Se pun frunze de vișine și de viță de vie !
Corect !
[…] Va las si reteta de bors de putina aici. […]
[…] sa incercati si reteta de bors, asa cum o faceau bunicii […]