Cum se face celebra pizza napoletana?
Astazi vom zabovi putin asupra savuroasei retete de pizza napoletana, cea cu blat subtire si margini umflate, dar extrem de pufoase. Este, de fapt, pizza prin excelenta, asa cum a luat nastere in orasul Napoli, si asa cum a fost exportata prin intermediul emigrantilor italieni in tarile unde acestia si-au facut un rost in viata.
Si totusi, noi romanii (si nu numai), concepem pizza ceva mai diferit, iar explicatia acestui lucru este cat se poate de logica: italienii au creat-o, au exportat-o peste ocean prin intermediul emigrantilor lor.
Americanii au fost cei care au raspandit-o in lumea larga, renuntand la retetele traditionale italienesti, fie din lipsa de ingrediente originale, autentice (ma gandesc la mozzarella fior di latte, in primis), fie adaptand-o propriilor gusturi (adica o pizza bogata pana la exces in ingrediente si cu adaos de ketchup) ritmurilor frenetice de viata (cu un aluat dospit rapid).
Gusturile sunt gusturi, dar pizza mediteraneana este o alta mancare de peste. Puteti incerca si reteta de aluat de pizza fara drojdie, pentru momentele in care doriti ceva nou. 🙂
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de pizza napoletana?
(Ingrediente pentru doua „pizze napoletane” cu diametrul de 28 cm)
Rating
- 150 g faina Manitoba (faina 000 in Romania)
- 150 g faina 00
- 200 ml apa
- 6 g sare
- 2 g drojdie proaspata
Cum se face reteta de pizza napoletana:
Punem cantitatea de apa indicata si drojdia in vasul robotului. Adaugam 100 g faina Manitoba (tip 000 in Romania) si amestecam bine.
Adaugam treptat faina ramasa (50 g Manitoba si 150 g faina tip 00), iar in cele din urma sarea. Framantam bine.
Aluatul ce va rezulta va fi unul destul de moale, dar elastic. Formam o bila pe care o vom lasa acoperita pret de 20 de minute la temperatura camerei.
Luam aluatul nostru, il punem pe o planseta presarata cu faina si ii „dam forta”, formand din nou o bila, fie prin impaturiri, fie prin miscari circulare daca avem o oarecare familiaritate cu astfel de procedee.
Aranjam bila noastra de aluat intr-un bol acoperit cu o pelicula transparenta si o lasam la temperatura camerei timp de aproximativ doua ore.
Odata trecut acest interval de timp, luam aluatul nostru, il impartim in doua parti egale si formam doua bile de aluat.
Dospirea aluatului
Pozitionam aluatul nostru in doua cutii de plastic sau sticla inchise ermetic si le punem la odihna in frigider timp de… 12 ore.
Da, ati auzit bine: 12 ore. In acest timp aluatul nostru va avea o dospire extrem de lenta si o excelenta maturizare, conditii absolut necesare pentru o pizza savuroasa si usor digerabila: pizza napoletana, altfel zis.
Dupa acest interval de timp, scoatem din frigider bilele noastre de aluat si le lasam la temperatura camerei, tot acoperite, in jur de doua ore, pana ce aluatul nostru va dobandi temperatura mediului inconjurator.
Intinderea aluatului
Acum procedam la realizarea pizzelor propriu-zise. O alta caracteristica a pizzei de tip napoletan este faptul ca ea nu se intinde nicidecum cu sucitorul, ci in mod obligatoriu cu maiinile.
Incepem prin a exercita o presiune asupra aluatului, cu varful degetelor, incepand dinspre centru spre exterior, impingand astfel aerul prezent in aluat spre exterior formand acea margine umflata a pizzei napoletane numita si „cornicione”.
Continuam intinderea pizzei cu urmatoarele miscari: asezam palma mainii stangi pe centru pizzei si apucand cu degetele mainii drepte de margine, tragem spre exterior, batand-o apoi de masa de lucru.
Prin aceasta „bataie” tensiunea creata, prin tragerea spre exterior, intr-un anumit punct al aluatului se va raspandi uniform in acea zona blatului, evitand astfel incordarea excesiva a glutenului sau chiar ruperea acestuia.
Invartim pizza la 45 de grade Celsius si reluam procedeul de atatea ori pana cand pizza va face o rotire completa( de opt ori).
Continuam intinderea cu ajutorul palmelor pana cand obtinem forma dorita.
Aluatul este extrem de pufos, deci nu va fi greu deloc. Am descris pas cu pas procedeul de baza al intinderii pizzei pentru cei nefamiliarizati cu aceasta.
Desigur, cei experti o vor roti in aer sau o vor ridica si invarti apucand-o de margini (insa, nu cred ca aceasta ultima categorie are nevoie de explicatiile mele).
Condimentam pizza cu sos de rosii, mozzarella si busuioc (daca nu aveti busuioc proaspat adaugati din cel uscat (nu se va supara nimeni) caci nici mie inca nu mi-a crescut bine in gradina.
Cum se coace pizza napoletana:
In mod normal, pizza de tip napoletan se coace in cuptor cu lemne timp de cca 90 de secunde la o temperatura de 450 de grade Celsius.
Dar cum nu posed un astfel de cuptor voi recurge fie la unul traditional, fie (pentru cei care locuiesc in Italia) la un cuptor tip „pizza Napoli”.
Preincalzim la temperatura maxima (220-250 de grade Celsius) si lasam pizza noastra timp de circa 10 minute (timpul poate varia in functie de cuptor).
In partea initiala a coacerii asezam pizza pe raftul inferior al cuptorului, iar cam la jumatatea timpului o pozitionam pe cel superior.
Odata scoasa din cuptor condimentam cu un fir de ulei de masline si ceva frunze de busuioc.
Sfaturi:
Pe tot parcursul perioadelor de odihna a aluatului evitati ca acesta se stea neacoperit. In caz contrar, la suprafata aluatului se va forma o coaja uscata iar pizza noastra va pierde in primul rand din punct de vedere estetic.
Nu coaceti pizza daca aluatul acesteia este inca rece sau foarte umed: exista riscul sa se arda dedesubt.
Pofta buna! 🙂
22 COMENTARII
Te rog poti sa-mi spui care este echivalentul fainii 00 in Romania? As vrea sao incerc dar nu stiu cu ce faina sa inlocuiesc. Eu nu am vazut la noi faina 00.
Din cate stiu eu faina manitoba corespunde in Ro fainii 000, iar faina 00 are ca si echivalent faina 450( cea mai fina).
Foarte bun aluatul. A iesit atat de buna ca n-am apucat sa gust desi am facut 3 portii ☺️.
Multumesc pentru reteta!
Sa mai faci, ma bucur tare mult 🙂
buna , doar 2 gr de drojdie ? nu e putin?
Nu, asa e reteta 🙂
wow! chiar cautam o reteta buna de pizza! incerc si revin!:D
o intrebare, poate, stupida: daca nu am cantar de bucatarie, cum stiu cat inseamna 2 g de drojdie proaspata?
Te uiti cate g are pachetelul si estimezi 🙂
Nu se face ci drojdie,ci cu maia…si se lasa la dospit 4-5 zile…astfel nu e greoaie la digestie…o zi buna!
Foarte buna reteta! Multumim!
Multumesc si eu!
Fetelor, doamnelor, domnilor, cind se pune drojdia ? Nu vaz rindul in care sa scrie cind se pune drojdia . Nu vaz, nu vaz, iertati-ma, dar indrumati-va ! Sunteti obligati daca va si rog , nu ? Si multumesc, nu asa oricum !
Ia mai citeste o data 🙂 Chiar la inceput, la modul de preparare 🙂
,,indrumati-ma„ am vrut pentru ca sa zic si scriu, of !
E ok, am inteles. Ai gasit drojdia?
Parol ca citii de doua ori inainte sa ma dospesc peste poate, parol ca abea acu vaz , 🙂 nu scrisasi acum , nu ? Grazie infinita, dolce Gina ! ( La vara , la Revarsarea … la bun si bucurie ! )
Te pup. Nu, nu am scris acum, asa era scris 🙂
Mai gresesc si nu ma deranjeaza deloc sa recunosc atunci cand gresesc 🙂
[…] aluat de pizza napoletana se face cu dospire lenta de 48 – 72 de ore, cu maia naturala, cu faina de forta cu proteina […]
Buna ziua, Multumim pentru reteta. Care ar fi momentul in care am putea congela blatul, in caz ca e posibil? Ca sa ne permita sa coacem cate o „bila” in alta zi. Multumesc,
Eu nu recomand congelarea aluatului dospit, efectiv nu-mi place. Se poate, da, dar pe mine nu ma-ncanta. Daca vrei musai, fa pizza si apoi o congelezi dupa coacere. Eu asa fac si am pizza de cate ori vrea sufletul meu. Doar o bag la microunde.
[…] pizza rapida, in tava de cuptor, tot cu aluat de paine se face. Nu vorbim de reteta de pizza italiana, aceea cu blat matura 48 – 72 de ore, ci de o reteta mai simpla, mai […]