Branza la borcan pentru iarna
Casul de oaie romanesc este extraordinar de bun si face parte dintre mancarurile pe care multi romani le vor atunci cand ajung acasa sau este cel mai des intalnit in pachetele trimise in strainatate. Cea mai buna branza de pus pentru iarna este cea din luna august, e grasa si numai buna de conservat.
Vedeti si reteta de branza in saramura aici.
Iarna, desfac borcanele cu branza si mancam cu mamaliguta sau pregatesc o placinta delicioasa dulce sau sarata, cornuri moi si pufoase sau un Taci si-nghite atat de bun, de plangi cu vorbe. Sa va mai spun ce buna e branza asta alaturi de o tochitura moldoveneasca? Fac placinte la tigaie sau vestita placinta dobrogeana sau o placinta ciobanului, atat de bune, de te lingi pe degete!
Cam asa arata bunatatile pregatite, gasiti retetele daca apasati pozele sau scrisul cu rosu 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de branza la borcan?
Rating
- branza
- sare
- Puteti gasi instructiunile de preparare pentru branza la borcan mai jos, puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti la final reteta video.
Cum se pune branza la borcan?
Deci, casul de oaie, vaca, bivolita, capra, sarat sau indulcit in sare, se da pe razatoarea mare sau se sfarama cu mana daca e mai moale.
Daca este cas proaspat, fara sare, se lasa la scurs peste noapte, sa ramana fara apa, se framanta si se amesteca cu sare dupa gust (daca este dulce nu se pastreaza prea bine, mie nu-mi place).
Se indeasa in borcane de 400-800-1000 g (ideal este cat se mananca la 1-2 mese, dar am pus si in borcane de 3 kg si s-a mentinut foarte bine).
Se preseaza bine cu o lingura sau eu folosesc „chisoiul de usturoi”, acel instrument din lemn, nelipsit din multe bucatarii. Am unul pe care-l folosesc doar pentru branza, ca sa nu aiba gust de usturoi.
O reteta simpla de cas framantat
Se sterilizeaza la bain-marie timp de 40-50 de minute din momentul in care a dat apa in clocot. Daca apa scade, se mai completeaza cu apa fierbinte, nu rece pentru ca se sparg borcanele.
Se acopera oala si se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert sau se scot si se pun intre paturi, acoperite bine si nu se umbla la ele 3-4 zile.
Prin metoda aceasta grasimea din branza iese la suprafata (de aceea e bine sa fie branza grasa) si formeaza o pelicula, care nu permite aerului sa intre.
Rar s-a umflat un borcan si asta din cauza capacului, care probabil nu se inchidea ermetic.
Este o reteta probata si rasprobata, garantez pentru ea si toti cei carora le-am dat aceasta reteta m-au pomenit, cu drag 😀
Reteta video de branza la borcan o puteti vedea aici:
Pofta buna!
124 COMENTARII
Poate fi si un pic de sare sau tebuie mai multa..eu pun dar cu foarte multa sare si nu-mi prea place….!
Cumpar branza deja indulcita-n sare si o las sa se scurga bine.Daca e dulce o mai framant cu sare dupa gust , eu nu mananc sarat .Este bine ca branza sa fie bine scursa,sa nu-si lase zer .
Nu am pus branza niciodata pt iarna ,poate cu ajutorul tau voi reusi <3
Nu e greu de facut, incearca, mai sunt fete care-au incercat reteta, intreaba-n grup, sa vezi parerile 🙂
nu am pus in borcan deloc
Incearca, se mentine grozav de bine 🙂
Nici ca se putea nimeri mai bn reteta, ieri discutam ca avem niste cas si e bine sa punem pt iarna, e o minunatie alaturi de o tochitura. Daca am inteles bn, pun borcanul intr-o oala cu apa si de cand fierbe mai tin o ora borcanul,nu? Si focul cum il las? Banuiesc ca pe minim. E ceva in genul cum fac castravetii la otet. O sa incerc eu pt prima data,pana acum faceau parintii mei, dar nu eram atat de interesata de procedeu.:)
Da, din momentul in care da in clocot il lasi o ra maxim, intre 40 de min daca sunt borcane de 400 g si 1 ora daca sunt mai mari. Imediat explic mai clar si in reteta 🙂
mama mea asa tinea branza peste iarna ,acum o tine la lada frigorifica :)dar era foarte buna si se pastra super bine 🙂
Asa este, isi pastreaza gustul de branza. Mie personal nu-mi place branza la congelator, am incercat dar mi se pare ca-i schimba gustul si textura. Sunt mai ciudata aici, simt imediat gusturile deformate 🙂
dupa ce o lasi a se raceasca borcanele le pot tine in balcon sau in frigider?????
Le tii fara probleme pe balcon, in debara, dulap… la fel ca orice conserve. Sa nu bata soarele pe ele, atat 🙂
si eu fac la fel dar nu fierb deasupra dupa ce incarc borcanul bine pun o mana de malai si fac o pasta de pamant galben cu putina apa si lipesc gura borcanului leg apoi cu carpe si il pun cugura injos in nisip sau pamant si las o luna cand desfac borcanul curat bine de lut si malai si schimb si alta carpa la gura borcanului e fffffff buna eu am reteta de la soacra mea care are 80 de ani
Sunt mai multe metode, asa este 🙂 . Se mai poate pune unt topit deasupra. Eu asa m-am obisnuit sa pregatesc branza, e tot o reteta veche 🙂
cum se face cu unt topit?
Topesti unt si pui deasupra la borcanul cu branza framantata 🙂
si untura de pasare de tara galbena se poate pune…
Da 🙂
Interesant! De probat! 😉
🙂
Un gust deosebit ii da si urda! Amestecati la 5 kg de cas cam 2,3 kg de urda proaspata. Cui ii place urda , poate sa puna cas si udda in cantitati egale. Pofta buna!Cat despre fiert eu consider ca 30 min sunt suficiente.
Da, in felul acesta se pune orice fel de branza 🙂 .
Vaaai Gina,mi-ai adus aminte de vremurile de mult apuse cand puneam si eu zeci de borcane cu branza(aceeasi reteta o foloseam),zeci de borcane cu scrumbie si taiata si intregi si cate si mai cate!!!! iar iarna faceam cate o mamaliga scoteam branza de la borcan,mai faceam si cate un ou sau cate o bucata de carne…..mmm,alte timpuri,alte vremuri!!! pup draga mea!!
Asa este, reteta asta e din zona noastra 🙂 . Scumbie la sare si marinata, peste uscat simplu sau afumat …. vremuri.. 🙂
se mentine branza fara sterilizare,nu am incercat niciodata,nici nu am gustat !!
ok
Bravo, cine stie …stie
Dar numai casul si urda? Telemeaua nu tine la borcan??? reteta este excelenta mai ales ca vad ca a mai fost testata de mai multe persoane.
Si telemeaua, sigur ca da 🙂
Cum e branza indulcita in sare? La care branza ii zici asa? Reteta e foarte buna. O sa incerc si eu. De obicei eu pun branza in pungi si o bag in congelator.
Asa se spune la mine in zona ,,indulcita in sare”, adica se presara cu sare mare si se lasa branza sa-si traga sare. Depinde cat de sarata vrei sa fie. In general, bucatile de cas luate de la stana, asa cum sunt in poza, au in jur de 2 kg bucata. Eu presar sare mare si le lasa peste noapte, dar in site, sa se si scurga sau tifoane, legate si atrnate. In felulm acesta branza se sareaza si se si usuca. Nu iese foarte sarata, pentru ca se scurge zerul.
Interesanta metoda ….dar daca brinza de oi a stat mai mult timp in saramura -procedam tot asa ? sau o tinem putin in apa apoi o dam prin razatoare si o punem la sterelizare . multumesc
Daca-ti place asa sarata, asa o lasi. E mai bine sa nu o pui la desarat. Daca totusi e prea sarata, o desarezi, apoi o lasi la scurs, sa fie cat mai uscata, si apoi o pui la borcan 🙂
Multstimata,Gina!
Multunesc pentru toate recetele si in special pentru aceasta! Astazi am pus brinza la borcan si au aparut doua intrebari:
1.brinza in borcan se topeste?
2.borcanul nu se racoreste cu capacul in jos?
1. Branza la borcan se topeste, pentru ca fierbe, va fi ca branza framantata.
2. Nu intele g intrebarea.
cU DRAG.
borcanele trebuie puse la fiert cu branza in ele sau goale si dupa se pune branza???
Se sterilizeaza borcanele inainte, sa fie curate si uscate, apoi se pune branza in borcane si se sterilizeaza cu tot cu branza 🙂
am cumpărat cam 15 kg de brânză de capră am tăiat-o felii și am dat-o prin sare neiodată pe fiecare parte, am pus-o în butoi și am turnat zerul care la-m primit peste, așa fel încât mi-a acoperit bucățile de brânză, și ieri când am desfăcut butoiașul ca să iau o bucățică, toată brânza mi s-a înmuiat…. mai pot face ceva ca să nu o pierd. că am dat și o grămadă de bani pe ea.
Da. Scurge zeama toata. Fierbe saramura-sa stea oul pluta. Stii cum se face? Pui sare pana cand ajunge saturata bine si oul sta deasupra-ou proaspat. Lasi la racit si rece o torni peste branza. Sau si mai bine: rade branza si pune-o in borcane, sterilizeaza borcanele asa cum am spus in reteta. Sigur nu se strica 🙂
CE SA RADA DACA SA FACUT PRAF? ASTA INSEAMNA CA NU MAI STIM CE CUMPARAM, LA ORI CE PAS NISTE NEPRICEPUTI CARE FAC BRANZA SAU …. NISTE HOTI !
[…] inainte de servire. Se serveste cu mamaliguta calda (facuta cu zeama de carne), oua ochiuri si branza de oaie-vedeti aici cum se pastreaza la borcan, alaturi de mujdei de usturoi si diferite muraturi ,dupa preferinta si priceperea gospodarilor. […]
Buna! Am si eu un cas mare de branza de capre, cred… si urda tot un cas mare. Sunt scurse bine si vreau sa le pun pentru iarna. Pot sa le framant impreuna? Si de care sare trebuie, iodata sau neiodata? Astept un raspuns pls.
Buna ziua,
Putina rabdare, eu raspund intotdeauna 🙂 Le puteti framanta impreuna, fara probleme. Intotdeauna se foloseste dare neioadata, cea pentru muraturi.
Buna ziua! Eu am pus sare iodata, am citit tarziu raspunsul. Se intampla ceva? Sa mai adaug si neiodata? 🙁 Multumesc.
E posibil sa se inmoaie branza, sa se strice. Arunca saramaura si fa alta, cu sare neiodata.
Multumesc! Eu am pus sare iodata… ce mai pot face? Inca nu am pus-o in borcane… 🙁
Buna dimineata! Eu am pus sare iodata, nu am stiut ca trebuie neiodata. E vreo problema? Ce pot sa mai fac?
Interesanta metoda de a pastra branza,dar nu inteleg de ce spuneti framantata,daca ea este razuita.Iarna servim branza asa sfarmata?
Nu ati auzit pana acum de branza framantata? 🙂
Buna ziua,am cumpărat 15 kg de brânza cu tot cu saramura si cand am vrut sa umblu la ea,era toată moale,moale rau. Ce este de făcut? Se mai poate întări? As vrea sa fie tot tare ,nu rasa/sfărâmată ca nu prea are cine sa o mănânce asa. Noi mâncam brânzica doar in salata. Multumesc.
Off, mai Andreea. Nu stiu ce sa-ti spun. Probeaza asa: arunca saramura si fa separat alta saramura. Folosesti sare de muraturi. Pui apa calduta si sare pana cand sta oul pluta-sa fie ou proaspat. Amesteci bine pana se topeste. Dai in clocot saramura asta si o lasi sa se raceasca bine. Rece o torni peste branza si o lasi undeva la rece. Te uiti la ea peste 1 saptamana.
Daca nu se intareste….altceva nu ai ce sa-i faci. O sfarami si pui la borcane-vezi reteta mea de branza la borcan, O folosesti la saratele.
De-asta e bine s-o faci cu mana ta, am luat si eu teapa si nu-mi mai trebuie 🙁
[…] inainte de servire. Se serveste cu mamaliguta calda (facuta cu zeama de carne), oua ochiuri si branza de oaie-vedeti aici cum se pastreaza la borcan, alaturi de mujdei de usturoi si diferite muraturi ,dupa preferinta si priceperea gospodarilor. […]
Perfecta rețeta ,vine la fix!Anul acesta am de luat vreo 80 de kg de brânza de la ciobani si ma gândeam cum sa pun sa țină mai mult ca am de gând sa vând căprițele .Multumesc frumos!
O rețetă extraordinară pentru brînză.
Dar am o întrebare. Urda de oaie, singură (nu în amestec) se poate conserva tot prin această metodă?
Orice fel de branza se poate conserva asa.
Și urda se conserva sărată? Eu as vrea sa conserva urda dulce. Se poate? Cum?
Da, se poate, bine scursa de zer.
Este mai buna aceasta reteta – eu nu am stiut pana acum de sterilizarea borcanelor cu branza. Eu dupa ce umpleam borcanele puneam deasupra branzei un strat de unt topit, apoi capacul si le puneam in frigider sau camara la bloc. Ma intereseaza reteta de preparate: Sirop din muguri de brad si dulceata din afine. Va Rog frumos, multumesc.
Te ajut sa cauti singura si ai 2 variante:
– in casuta de cautare de dreapta-sus pe blog, scrii sirop de brad
-sau intri pe google si scrii reteta sirop de brad Gina Bradea.
Si gasesti tot.
Dulceata de afine vine zilele urmatoare. M-ai ghicit, am afine si azi o fac 🙂
TARE AM TESTATO ,DAR NU A PRINSO IARNA!!
Tare! Am testat-o, dar nu a prins-o iarna!
RETETA E GARANTATA , BRANZA STA FOARTE BINE , NU SE IUTESTE , EU O DAU PRIN MASINA DE TOCAT SI-I PUN FOARTE PUTINA SARE, FARA SARE NU AM FACUT , CHIAR MAINE FAC BRANZA , CASUL E DEJA LA DOSPIT ASTEPT SI ALTE BUNATATI , MULTUMESC DOAMNA!
Multumesc frumos si eu <3
Care sunt cantitatile de apa si sare pentru saramura ?
Sa pluteasca oul. Nu e o cantitate fixa, depinde mult tipul de sare, apa folosita..
Buna ziua,
Am pus in luna august cas de oi framantat la borcan, nu l-am sterilizat si l-am tinut in frigider. Cand am desfacut un borcan am descoperit ca este iute. Va rog sa-mi dati un sfat daca se mai poate repara sau daca se poate folosi la alte retete.Mulumesc anticipat pentru raspuns si va doresc o seara frumoasa.
Da, se iuteste daca nu e sterilizat sau macar sigilat borcanul cu unt sau untura. E bine ca ai observat. Poti face niste saratele minunate: https://pofta-buna.com/saleuri-saratele-fragede/
Sau o placinta fantastic de buna: https://pofta-buna.com/placinta-ciobanului-invartita-cu-branza-si-jumari/
Reteta este sigura , am sterilizat si eu borcanele cu branza, isi pastreaza gustul mai bine si pe timp mai indelungat.
Salutare Doamna Gina.
Felicitari, Georgeta!
Te invit sa incerci si alte retete. 🙂
Felicitari, pentru retete si sfaturi, date fetelor care incearca pentru prima data sa bucatareasca si nu numai. Sunteti o gospodina excelenta, super priceputa si foarte draguta in a ajuta si pe altii. Desi sunt ceva mai in varsta, pot spune cu modestie ca ma pricep la bucatarit binisor 🙂 cu toate astea si eu va urmaresc si imi plac postarile dvs. Succes pe mai departe in activitatea dvs. Numai de bine va doresc!
Multumesc din tot sufletul!
Mi-ar face mare placere sa-mi spui Gina si sa gatim impreuna cat mai multe bunatati.
Arată foarte bine o ideie genială am să încerc şi eu mulțumesc frumos pentru rețetă.
Cu drag, Maria!
Te invit sa revii, sa ne spui si noua cum ti-a iesit reteta.
Buna,daca casul este inca zemos,se poate pune la borcan?multumesc.
Lasa-l la scurs in sita.
Am probat si eu reteta dumneavoastra si sper ca o sa fie bine. Am totusi o intrebare dupa ce am sterilizat borcanele cu branza in borcane sa lasat zer cred, asa trebuie sa fie? Multumesc pentru raspuns.
eu am introdus borcanele cu branza la cuptor pentru 10-15 minute de cind s-a incalzit , apoi l-am oprit si borcanele le-am scos pina sau racit , apoi au fost duse la racoare
Trebuia sa le lasi in cuptor sa se raceasca. Nu garantez ca vor tine bine.
Noi branza de oi o punem la borcan bucati, atat cat sa incapa pe gura borcanului, se aseaza compact, apoi se toarna saramura, apa cu sare neiodata, se fierbe, se raceste, se toarna peste branza si se inchide cu capacul strans
E alta reteta, o am si eu pe cea de branza in saramura: https://pofta-buna.com/branza-in-saramura/
Doamna Gina,am si eu 4 bucati de branza sarata,f tare.O pot pune la borcan?Ma gandeam sa o las o zi,doua in apa sa se desareze nitel si pe urma sa o fac dupa reteta dumneavoastra.
Daca o pui la desarat, pe urma o lasi la scurs bine, in tifon!
Buna ziua doamna gina,fara sare se poate pune?
Da, dar sa fie bine scursa de zer.
Multumesc frumos pentru raspuns..m am apucat si eu acum,pentru prima data,si vroiam sa va intreb ce rol are invelitul borcanelor in hartie ?si hartia de pe fundul oalei..multumesc
Sa nu se loveasca si sa se sparga in timpul fierberii.
Am pus branza la borcan, am sterilizat iar dupa 2 saptamani am observat ca a lasat zer. Care ar fi cauza si ce ar trebui sa fac. Multumesc.
Nu a fost bine scursa. Desfa un borcan si vezi ce gust are.
Am desfacut si e buna la gust. Ce ar trebui sa fac?
E bine. O lasi asa, dar nu la caldura, undeva in loc racoros.
Sărut mâna!
Azi am luat 10 kg de braânză de oi (7 sărată, mai tare, și 3 puțin mai dulce și încă nescursă suficient) + 2,5 kg de urdă. Aș dori să mă folosesc de rețetă dumneavoastră făcând un amestec de brânză și urdă. Întrebările mele sunt:
1. să folosesc cele 7 kg de brânză mai sărată și mai tare în amestec cu 2 kg de urdă (destul de uscată aceasta din urmă) sau să amestec urda cu cașul mai dulce, dar care mai trebuie scurs?
2. fiind cumpărată azi dimineață, cașul (mă refer la cel mai tare și mai sărat) ar mai trebui lăsat la scurs o zi, două, sau merge și așa?
Mulțumesc!
Buna ziua,
Recomand sa lasati casul la scurs, in tifon, atarnat, apoi amestecati casul dulce cu cel sarat.
Sau, si mai bine, puneti separat fie care tip de branza, dar foarte bine scursa si notati pe etichete ce branza este. La iarna stiti care e dulce, sarata, urda…
Buna ziua! Am facut si eu ieri aceasta reteta, cu niste branza de capra de la cioban. Astazi am scos borcanele (de 400g) din oale pentru ca s-au racit. Uitandu-ma la ele, am observat ca la unele s-a adunat pe fundul borcanului un strat de lichid care pare a fi zer, nu grasime. In partea de sus a borcanelor pare a se fi strans ceva grasime, desi nu sunt sigura ca nu este tot zer. Branza era telemea si era scursa bine, era chiar tare, nu mai puteai stoarce nimic din ea. Aveti idee ce sa se fi intamplat? Pot deschide un borcan sau sa-l mai las cateva zile? Multumesc!
Da, este zer. Se poate deschide, nu e problema. Urmaresti borcanele cam 2 saptamani, sa nu se umfle capacele si vezi sa nu curga daca le intorci. In rest, e bine!
Multumesc mult! Sper sa fie ok!
[…] serveste cu mamaliguta calda (facuta cu zeama de carne), oua ochiuri si branza de oaie – vedeti aici cum se pastreaza la borcan, alaturi de mujdei de usturoi si diferite muraturi ,dupa preferinta si priceperea gospodarilor. […]
[…] In luna iulie pun si branza de oi si capra la borcan – reteta aici. […]
[…] o luna. Putem servi aceasta branza delicioasa ca aperitiv. Va recomand sa incercati si reteta de branza la borcan, un mod delicios de a prepara branza pentru iarna. […]
Am pus și eu anul asta,caș la borcan Tine bine,nu se strica,dar mi se pare că ieși cam uscată,poate nu trebuia sa o pun la scurs.
Trebuie sa fie branza grasa si iese foarte buna.
[…] branza sfaramata, apoi amestecam din nou. Eu am folosit branza la borcan , de oi pusa de mine asta vara. Mai am inca 3 borcane, numai bine imi ajung pana in aprilie – […]
Buna ziua! Tot ce am incercat de la dvs. mi-a iesit si am capatat incredere.
Azi am luat cas, e bine zvantat si voi incerca reteta cu sterilizare, dar 1 lingura de sare mi se pare cam mult la 1 kg de cas. Noi avem hipertensiune si incercam sa micsoram cantitatea de sare folosita.
Intrebare: pot pune mai putina sare, de exemplu 1 lingurita de sare la 1 kg de cas?
Multumesc.
Nici eu nu iubesc sarea. Puteti sa nu puneti sare deloc, dar lasati branza foarte bine la scurs, sa nu aiba zer.
Mulțumesc frumos pentru rețelele dumneavoastra sînt minunate și delicioase. Va pup doamna Gina 😘😘😘🤗❤
Pupicii se intorc si de la mine, cu mare drag 🙂
Buna ziua,eu am pus cas la borcan dupa reteta dv.Am si acum doua borcane de anul trecut..Tine foarte bine.Doar ca este cam uscata branza.Data viitoare sa o las la scurs mai putin sau cand o framant sa pun si un pachet de unt?
Ai cumparat branza prea slaba, recomand sa cauti o branza mai grasa.
Multumesc pentru raspunsul dat.
Va rog sa-mi mai dati o parere. Am framantat casul cu sare, l-am pus in borcane, si l-am fiert pe baie de apa 30 de minute, apoi la- pus in paturi. Deasupra s-a ridicat un lichid care cred ca este zer, este albicios si nu galbui cum am vazut la dvs. Voi pune borcanele intr-un dulap inchis pe balcon, ca experiment. Am fiert doar trei borcane. Pe celelalte le-am pus in frigider, asa facem in fiecare an si pana acum a fost bine. De ce credeti ca s-a ridicat acel lichid?
Soacra mea a incercat si ea aceasta metoda mai demult, A fiert borcanele 20 minute, s-a ridicat grasimea deasupra si ea spune ca branza a ramas foarte uscata si greu de inghitit. Asa trebuie sa fie?
Inca o data multumesc pentru timpul acordat si raspunsurile folositoare!
Multumesc.
Depinde cum e branza: a ta a avut zer, a soacrei nu stiu ce sa spun…dar nu e bine. Daca branza e buna, e ca branza framantata.
MULTUMESC!!!!
Bună ziua! Nu știu dacă va întrebat cineva până acum, eu nu ma prea împac cu sterilizatul la bain-marie de aceea va întreb dacă nu as putea sa le sterilizeze la cuptor. Dacă pot să-mi spuneți și cât sa le țin. Va mulțumesc foarte mult pentru raspuns!
Da, se pot steriliza in masina de spalat vase, la programul cu cele mai multe grade sau in cuptor, la 100 de grade timp de 30 de minute, apoi stingi focul si lasi borcanele sa se raceasca acolo.
[…] Saptamana asta iau si casul de oaie si capra de la stana si il pun la borcane, asa. […]
E reteta asa cum o facea bunica ! Ma bucur mult sa o regasesc la dvs ! O voi incerca si eu
Borcanele dvs. cu branza mi-au adus aminte de anii copilariei cand mancam paine unsa cu magiun si presarata cu branza sarata. Bunicii mei, din Dimacheni (jud. Botosani) puneau casul de oi la borcan astfel: un strat branza intreaga, neframantata, apoi un strat de branza framantata, pe care o indesau bine in borcan. Acum, vara, cu rosii din gradina si paine neagra, e o nebunie de gusturi la care e greu sa ii rezisti. Multa sanatate si spor in toate!
Multumesc frumos, va imbratisez.
Am facut si eu cu caș …..doar ca borcanele cu branza le-am pus la cuptor la 140 gr. 30-40 min, au facut crustă deasupra….le am lăsat să se raceasca in cuptor 2 zile, au fost exceptionale…nu am mai mâncat o branza asa de bună!
Foarte bine! Ma bucur pt dvstra.
[…] si branza la borcan -reteta aici, pentru ca nu mancam sarat. Iau branza de oi direct de la stana, dar pun si urda sau branza de vaci […]
Buna ziua, Multumesc pentru reteta. O intrebare, va rog: daca as vrea sa pun marar in branza, este bine sa fie uscat sau proaspat? Ma tem ca, daca este proaspar, s-ar putea ingalbeni sau ar fermenta sau orice…nu stiu, de aceea va intreb. Multumesc anticipat!
Nu vad rostul mararului, puneti branza simpla si adaugati marar atunci cand desfaceti borcanul si folositi branza. E cel mai simplu. Nu conteaza daca este uscat sau proaspat.
Buna seara, doamna Gina! Am si eu o intrebare. Am facut in urma cu un an branza framanata (cas de oaie) la borcan sterilizata la borcane de 800 gr. dupa metoda prezentata de dvs. Cand am deschis un borcan am constatat ca branza era cam iute si avea o nuanta galbena, cam anormala dupa parerea mea. Oare unde am gresit…m-a deranjat gustul iute, am amestecat-o cu branza de vaci si am facut o placinta. De atunci nu am mai indraznit sa fac dupa aceasta metoda. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Draga mea, nu ai gresit nimic. Depinde cum e branza, calitatea ei, cu ce e inchegata etc. Am patit-o si eu atunci cand am luat branza din sursa neverificata. Acum iau doar de la o stana unde stiu ca branza e foarte buna.
Buna ziua, eu am cumparat cas sarat, cum il pastrez, fac saramura (nu devine prea sarata?)sau o pun in borcan?Multumesc