Compot de caise reteta pas cu pas
Compot de caise: unul dintre preferatele mele, este foarte aromat si fin. Imi place sa folosesc si la cremele de tort sau prajituri fructele din compot, iar cu zeama stropesc blaturile, va garantez ca gustul este divin.
Pentru compot, ideal este sa se aleaga fructe nu foarte coapte, mai tari, iar eu le tai in doua si le scot samburii, pentru ca unele fructe mai pot avea viermi inauntru, samburii pot da gust amar, culoare maronie si mai si ocupa spatiu inutil in borcane.
Oricum, va sfatuiesc sa nu aruncati samburii, ii puneti la uscat si daca faceti gem sau dulceata de caise, ii adaugati (opariti si curatati de coaja) sau ii mancati pur si simplu.
Mai departe, pentru compot, gasiti aici toate sfaturile si secretele pe care le-am adunat si aplicat de-a lungul anilor. Toate compoturile le fac la fel, metoda simpla, fara conservanti sau Pikant fix. 🙂
Borcanele din poza sunt de acum 2 ani: se vede cat de limpede este lichidul si cat de tari sunt fructele? Rar mi-a fermentat un borcan, se mai intamla si asta uneori, cand capacul nu este etans.
Ingrediente pentru reteta de compot de caise
- -caise
- -zahar
- -vanilie
Cum preparam reteta de compot de caise?
Nu am dat cantitati si veti vedea de ce. Caisele se aleg sa fie la fel de coapte si aproximativ la fel de mari.
Daca punem in acelasi borcan caise mai crude si foarte coapte, putem avea surprize neplacute, sa fermenteze. Iar marimea fructelor este bine sa fie uniforma, sa fie patrunse in mod egal.
Caisele se spala, se aleg de codite si partile lovite, bolnave, se desfac in 2 si se scoate samburele.
Sunt multe gospodine care lasa caisele intregi, dar eu prefer sa le desfac si sa scot samburele, in felul acesta, sunt sigura ca nu se strecoara si ceva ganganii in compotul meu, ocupa mai putine borcane, iar samburii de caisa sunt extrem de benefici pentru sanatate.
Ii usuc si-i mananc asa, cruzi, cate 5-6 pe zi este o doza excelenta. Si ca sa fac o paranteza, va recomand sa nu aruncati samburii, ci sa-i mancati, pentru ca au un continut bogat in vit B17 – amigdalina, care distruge celulele canceroase.
Deci, faceti-va provizii de samburi de caise, chiar daca sunt amarui.
Compot de caise pentru iarna
Se pun caisele in borcane, cam 3/4 din capacitate, se umplu cu apa (se lasa cam un deget de la gura borcanului), apoi apa se rastoarna intr-o oala.
Acum adaugam zahar – 1 lingura la borcanul de 400 g, 2 linguri la borcanul de 800 g si tot asa… 1 lingura = 25 g, deci daca faceti mai mult compot, calculati 25 g de borcanul de 400 g si puteti cantari.
Se fierbe apa cu zaharul (se poate adauga si un strop de vanilie, dar foarte putin, sa nu acopere aroma caiselor) si se da in clocot.
Se aduna spuma si impuritatile de deasupra, de multe ori zaharul este murdar, am gasit multe impuritati in el si chiar par.
Se lasa la racit, apoi se completeaza borcanele si se pun la bain-marie.
Cand apa da in clocot, se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se stinge focul.
Se scot si se pun cu gura in jos (se sigileaza mai bine) si se acopera cu paturi. Asta este tot, am terminat reteta de compot de caise.
Sfat
Pentru o aroma mai aparte se poate adauga un strop de vanilie, mai merg scortisoara, anason, cardamom.
In felul acesta se fac toate compoturile, doar cel de gutui il fierb cu 10 minute mai mult.
Spor la conservarit si Pofta Buna! Abia astept sa vad si compoturile voastre, cum vor arata peste 2 ani!
10 COMENTARII
Nu puneti nimic, nici un conservant ?
Nu ,nu folosesc absolut deloc , la nimic ,nici la compoturi ,nici la dulceturi,muraturi ,suc de rosii …la nimic .Si rar s-a stricat ceva,doar daca nu a fost borcanul inchis bine 🙂 .Si fac in felul asta conservele de peste 20 de ani ,stau la bloc , e cald …dar nu se strica 🙂
Cat zahar se pune la borcanul de 400ca aici scrie 1lingura iar la postarea cu sfaturi de la bunica scrie ca 2 linguri? Scz dar nu am inteles clar.
Mersi frumos de atentionare. Rezolvat. Am gresit eu. 🙂 Pupaturi maxime!
Buna Gina, as dori sa te intreb daca pot sa folosesc zahar brun la compoturi.Multumesc frumos
Da, poti folosi, dar culoarea va fi mai inchisa 🙂
Bună ziua, am făcut anul acesta compot de cireşe şi vișine după rețeta dumneavoastră, şi vreau să vă spun că sunt foarte mulțumită.
Vă mulțumesc , și vă urmăresc în continuare!
O zi frumoasă!
Multumesc frumos si eu, pupici.
Nu decojitzi caisele ?
Nu, nu vad rostul.