Minitarte curcubeu in forma de floare
Minitarte curcubeu in forma de floare, din aluat fraged dulci sau sarate, colorate natural cu spanac, pasta de ardei, sofran sau turmeric, sfecla rosie, urzici, morcov.
Sunt tare vesele pe platou, atrag atentia tuturor si sunt extrem de gustoase. Se pot face cu aluat dulce sau sarat, iar umplutura poate fi dulce sau sarata, dupa dorinta.
Cu ce se pot umple minitartele(vedeti si retetele respective unde sunt denumirile cu rosu-dati click si gasiti reteta ):
-sarate: pate de ficat, creme de branza simple sau cu diverse adaosuri(marar, ardei, usturoi, ceapa, boia, somon), salata de icre, icre rosii sau negre, maioneza de avocado, salata de vinete, zacusca de orice fel, salata de boeuf, salata a la russe, pasta de peste, fasole batuta, salate de cruditati…
-dulci: crema ganache, crema pasticcera, frisca, inghetata, salata de fructe, gem sau dulceata, nutella…
Dedic aceasta reteta unei cititoare extraordinare, doamna Mona Marculescu, o romanca tare inimoasa, stabilita in USA. E o gospodina desavarsita, o perfectionista si o inimoasa extraordinara, e plina de energie, bunatate si lumina, exact ca un curcubeu 🙂 . Aceasta reteta i se potriveste perfect, asa o vad eu pe Mona 🙂 . Aceasta inimoasa doamna, impruna cu Sorin, sotul ei, au pregatit un porc dupa retetele de pe blogul Pofta buna cu Gina Bradea. Am facut impreuna(eu am dat indicatii pretioase, am fost cu mapa, da? 😀 ) tot felul de porcarii: carnati, kaizer, sunculita, muschi tiganesc, oase afumate, cotlet, ceafa si muschiulet afumate. Dar si cozonaci, paine de casa, ciorbe de tot felul…. Mi-a intrat la suflet aceasta familie de oameni buni! 🙂
Incepand de acum, voi scrie retete pe care le voi dedica celor mai activi si loiali cititori 🙂
In semn de multumire, respect si dragoste fata de voi toti! 🙂
Va multumesc din tot sufletul!
Ce ne trebuie pentru reteta de minitarte curcubeu in forma de floare:
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 30
- -100 g unt
- -50 g untura
- -1 ou
- -1 praf de sare
- -50 g spanac(cantarit fiert)
- -1 lingura pasta de ardei sau rosii, foarte concentrat
- -1 varf de lingurita tumeric
- -270-280 g faina
- Daca faceti aluatul pentru tarte dulci, adaugati 50 g zahar pudra
Cum se face reteta de minitarte curcubeu in forma de floare:
Se pun 100 g de unt moale si 50 g de untura(sau 150 g unt, daca asa doriti), un praf de sare(cat se ia cu 3 degete si se amesteca buìine cu mixerul sau cu un tel, pana devine o crema fina. Se adauga oul si se amesteca si el bine. Crema obtinuta se imparte in cate parti doriti, depinde cate culori doriti sa obtineti.
Eu am impartit in 4 castronele. Am adaugat intr-un castronel 1 vard de lingurita de turmeric pentru culoarea galben, pasta de ardei facuta de nìmine si data prin sita, in alt castronel. Am avut sopanac fiert si am cantarit 50 g, l-am facut pasta cu blenderul si am pus in alt castronel. Ultima parte am lasat-o necolorata.
La fiecare castronel se adauga faina si se framanta repede, pana obtineti un aluat potrivit, nu foarte tare. Eu am folosit in total 270 g de faina.
Atentie!!!!
In functie de tipul de colorant folosit, poate intra mai multa sau mai putina faina. Se pot folosi coloranti artificiali, piure sau suc de sfecla rosie, morcov etc.
Se impacheteaza aluaturile in folie de plastic si se lasa la rece 20 de minute, sa se odihneasca.
Se scoate aluatul de la frigider, se framanta usor ca sa devina omogen si se intinde o foaie subtire de aproximativ 2 mm, pe masa pudrata cu faina. Se decupeaza cu o forma de floare sau daca nu aveti, cu un pahar (dar nu va avea forma de floare). Se pun florile din aluat in forme de briose si se aseaza ca sa fie marginile in sus. Se inteapa cu o furculita, ca sa nu se umfle la copt.
Se coc in cuptorul preincalzit, la 200 de grade, pentru maxim 10 minute. Fiind aluat fraged, se coc foarte rapid cojile de tarte. Cand le vedeti ca sunt usor aurii pa margine, sunt gata 🙂
Se scot si se lasa la racit. Va recomand sa le lasati la racit in forme, sa nu le scoateti cand sunt fierbinti, pentru ca riscati sa se rupa. Ce frumoase sunt, vedeti? Fura ochii, asa de dragalase sunt 🙂
V-am spus cu ce se umplu, mai sus, pot fi servite ca aperitiv sau desert.
Trucuri pentru minitartele in forma de flori:
-daca sunt sarate, puteti adauga in aluat chimen, macinat, un strop de piper, parmezan etc.
-daca sunt dulci, puteti adauga vanilie, coaja de lamaie sau portocala, cacao (vor fi maro) etc.
Mod de prezentare si servire la reteta de minitarte curcubeu in forma de floare:
Eiiii, pai la asa frumuseti, dati fuga si scoateti portelanurile fine englezesti si nemtesti, alea primite cadou la nunta de bunica si ceva argintarie de pe la strabunici. Se merita ca minitartele acestea sa fie prezentate cat mai elegant si pompos cu putinta, nu de alta, dar sa rupeti gura targului si sa aiba cumetrele, soacrele, prietenele si vecinele ce carcoti 😀
Iar pentru voi, ca-mi sunteti dragi, va las cate o minitarta sa gustati si voi. Le-am umplut acum cu branza Philadelphia, la care am adaugat un strop de sare si piper. Suntem la dieta si n-avem voie altceva acum.
Da, se pot manca la dieta Rina, la ziua de carbohidrati 🙂 . Dar nu toate 30 :))
Nu uitati ingredientul secret:
Presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Pofta buna!
11 COMENTARII
Deosebite,ingenioasa figura cu coloranti naturali.Dar ce dui ai folosit ,la ornat?
Multumesc frumos. Am folosit sprit, nu dui(duiul e cel drept, fara zimti), nu le am pe nr. 🙂
Multumim din suflet ,draga Gina! Intradevar, fara ajutorul tau nu am fi reusit sa ducem la bun sfarsit actiunea noastra. Din multitudinea de bloguri tu te ai detasat si ai castigat considerabil prin calitatea expunerii, altruismul tau impresionant de a detaila cele mai importante secrete si de a fi prezenta pas cu pas in realizarea retetelor prezentate. Sunt convinsa ca ,in asentimentul meu sunt si ceilalti admiratori ai tai. Tot ce faci e incarcat de suflet, devotament si iubire si rezultatele se vad. Ma inclin cu respect pentru tot ce faci si ma bucur nespus ca existi in viata noastra, a tuturor. Dumnezeu sa te ajute si binecuvanteze in toate demersurile tale!
Multumumesc din tot sufletul!
Ce frumos arata!
Zuuuuuper! Io-te ce faine sunt, și nu sunt motive să nu fie și bune… 🙂
O intrebare vă rog frumos daca vreti sa îmi raspundeti:cu cate zile maxim le-as putea face floricelele astea frumoase sa le am proaspete pt prima zi de Crăciun?
Se pot face cu 3 zile inainte cojile, dar se umplu in ziua respectiva 🙂
Multumesc frumos.Abia astept sa le fac,asa frumos arată.
Draga Gina, iti multumesc din suflet pentru Rețetele tale minunate din care învățăm si noi sa gatim. Anul acesta am facut Sfinti si Cozonac Moldovenesc dupa reteta ta si au ieșit foarte buni. Dar pentru ca veni vorba de tarte, imi lasa gura apa numai cit m-a gindesc la prăjitura preferata a copilăriei mele”Tarta cu bezea”. Se găsea in cofetarii in anii 80-90, costa 3 lei din cite imi amintesc eu si era o tarta ca de biscuiți cu dulceața si deasupra o crema de bezea groasa in anumite culori si arome. Eu nu locuiesc in Romania, nu stiu daca mai exista aceasta prăjitura in cofetarii dar mi-as dori tare mult sa pot găsi reteta acestei creme de bezea. Am încercat reteta de bezea Elvețiană dar este lucioasa, nu este la fel. Crema de bezea din cofetărie era foarte groasa, puțin aspra nu lucioasa dar foarte cremoasa. Sper ca si tu ai facut aceasta crema, m-as bucura tare mult pentru reteta. Multumesc mult!! Multa sănătate si numai bine!❤️
Liliana, multumesc tare mult. Da, stiu reteta. Te rog sa-mi amintesti sa o fac. Se rezolva.
Pup tare 🙂