Ketchup de casa reteta simpla
Ketchup de casa – o reteta simpla, fara conservanti, din legume proaspete, un sos dulce-acrisor, mai mult sau mai putin picant, dupa preferinta.
Imi place sa fac tot felul de conserve, sa am camara plina cu de toate, cat mai natural posibil, fara E-uri, dar asta cred ca ati vazut deja.
Copiii mei, la fel ca majoritatea copiilor, iubesc mancarea fast-food, ketch-up-ul, asa ca prefer sa le fac eu acasa, sa nu cumpere toate chimicalele.
Am probat tot felul de retete, cu mustar, cu usturoi, cu ardei iute… muuulte.
Aceasta este reteta care-mi place cel mai mult si e apropiata la gust de ketch-up-ul din comert si mananca si copiii, deci e bun. 🙂
In fiecare an pregatesc suc de rosii, bulion din ardei, sos pentru paste si pizza si multe alte bunatati – vedeti retetele unde sunt cuvintele subliniate cu rosu. Imi place sa am camara plina cu tot felul de conserve pregatite in casa, din legume si fructe proaspete.
Va las mai jos alte cateva idei de retete de sezon pe care le puteti incerca:
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de ketchup de casa?
Rating
- 10 kg rosii carnoase, bine coapte
- 4 kg ardei kapia rosu, gogosari sau ardei gras rosu, carnos
- 1 kg ceapa
- 100 ml otet
- usturoi dupa gust (eu am pus 4 catei mari,nu vreau gust puternic)
- 1 legatura frunze de telina
- 1 legatura busuioc proaspat (sau 1 lingura uscat)
- cateva fire cimbru si oregano proaspat (sau cate 1 lingurita uscat)
- 2-3 frunze dafin
- 2-3 linguri sare (dupa gust)
- 150 g zahar
- ghimbir radacina - cam 5-6 cm de radacina
- ardei iute 1-2 bucati
- piper macinat 1-3 linguri, in functie de cat de iute doriti sa fie (1 lingura rasa - pentru dulce - 3 linguri pentru iute)
- ienibahar - 1 lingurita
- coriandru - 1 lingurita
Cum se face reteta de ketchup de casa?
Rosiile se spala, se indeparteaza cotorul si partea verde din interior, se trec prin masina de suc si se pune totul la fiert.
Ardeii se coc, se curata de pielita si impreuna cu ceapa curatata se trec prin masina de tocat sau robot.
Ca sa fiu sigura ca iese cat mai fin, am bagat si blenderul putin, apoi am turnat totul peste suc.
Se adauga dafinul si ardeiul iute rupt in doua. Se spumeaza si se lasa sa fiarba, amestecand periodic, pana ajunge la consistenta dorita.
Acum se adauga verdeturile proaspete, intregi, usturoiul, ghimbirul ras, sarea, zaharul, condimentele proaspat macinate si se lasa inca 10 minute sa dea in clocot.
Daca nu aveti proaspete, adaugati uscate. Se scot verdeturile (le puteti da prin robot sa fie pasta fina si le adaugati inapoi, sau le aruncati).
Se potriveste gustul cu otet, piper, ardei iute, se mai lasa cateva clocote (cam 5 minute), apoi gustati iar si potriviti gustul daca mai e nevoie.
Va recomand si reteta de zacusca de vinete, e simpla, perfect echilibrata, nu folosesc multa sare sau ulei. E mai blanda cu fierea in felul acesta.
Ketchupul de casa se toarna fierbinte in sticle sau borcane asezate pe linguri sau tavi din inox (eu pun sticlele in chiuveta), se inchid ermetic.
Se aseaza cu gura in jos, se acopera cu paturi si se lasa asa cateva zile. Garantat nu fermenteaza.
Pentru o aroma mai exotica, puteti face mai multe variante cu scortisoara, cu mustar, cu condimente exotice – precum garam-masala sau ierburi de Provence, la alegere.
Mai multe retete la ceea ce pregatesc eu pentru iarna, vedeti aici, in sectiunea Conserve.
Va plac aceste retete?
Voi ce conserve pregatiti pentru iarna? Aveti niste trucuri aparte? Mi-ar face mare placere sa aflu si de la voi cateva secrete. 🙂
Daca va plac aceste retete, va rog frumos sa lasati comentarii dedesubt si sa distribuiti in toate retetelele sociale, ca sa vada si alte gospodine. Sa pregatim impreuna mancaruri gustoase si sanatoase. 🙂
Pofta Buna!
56 COMENTARII
Felicitari! Am gatit dupa retetele dvs. sunt minunate.Si sfaturile sunt foarte utile.
Multumesc frumos 🙂
MULTUMESC ptr retetele ce ne sint de mare ajutor asa dupa sufletul nostru!sint delicioase sicu reusita de 100% daca respectam sfaturile date !multumim din suflet!!!Eu pun visine crude si sirop crud de zeci de ani si este f bun si sta f bine fara conservant :5kg de visine si 5kg de zahar .se lasa sa se topeasca zaharul 3zile mestecind din cind in cind si cind zaharul este topit de tot se pune in borcane visinile si siropul crud in sticle !!si la beci cu ele !le folosesc la:supa de visine ,salata de fructe ,orez cu lapte tarte cu visine dar mai ales crude iarna sint f bune iarna siropul cu apa minerala este un deliciu !!!merita sa incercati !!!
Multumesc si eu si va mai astept cu sfaturi 🙂
Ce mai pun eu crud este ardei x gogosar numai il macin si pun sare mare la 1kg de ardei pun 10 gr de sare si nu mai pun in mincare sare dar isi pastreaza bine gustul si o fac de multi ani ,iar ca precautie sa nu se altereze conservele 100%tai cu foarfeca cercuri de hirtie cit este gura borcanului si o inmoi cu spirt medicinal ,acuma i-am pus ficei mele kechup reteta ;GINA BRADEA,mi-a iesit f bun dar nu am avut ghimbir dar este supersint etiketate dar nu ma pricep la foto ,DAR HIRTIE IN SPIRT MEDICINAL AM PUS CA EU PUN LA TOT!
Interesanta treaba cu hartia cu spirt 🙂 . Si puneti in capac sau deasupra la legume?
Si eu folosesc hartie,mai ales la dulceata,dar imuiata in alcol,cred ca este mult mai ok.Retetele imi plac foarte mult,aproximativ cum le facea mama mea.Am sa incerc ,incep cu musaka de vinete,apoi vreau sa fac zacusca de dovlecei si ketchup.Am sa revin cu comentarii ,sigur o sa iasa bine.
D-na Gina , tocmai am terminat acest minunat ketchup si trebuie sa va multumesc . Aveam scoase 4 retete de pe internet cu gandul sa aleg una , insa nu prea eram convinsa de nici una dintre ele . Culcand bebelusul pe picioare , am luat telefonul sa mai citesc o data si am dat de reteta dvs . Am pus-o in practica imediat !! Este fenomenal !! Bate de departe orice e pe piata . Trebuia sa va scriu , ca sa vada si alte cititoare ca am incercat reteta si succesul este garantat!!!Sanatate multa va doresc !! ***p.s. maine fac sosul de iarna pt pizza !!
Felicitari din tot sufletul, draga mea, ma bucur tare mult!
Spor la treaburi si pupa tare bebele si din partea mea 🙂
Cu intarziere va spun ca am facut si eu, sosul de rosii pentru pizza, f.f. bun, va multumesc.trimitrtimi si mie noutatile pe e-mail
voi face sigur ketchup de casa caci eu caut de mult o reteta buna!!!! iar asta pare super! iti urmaresc de putin timp retetele dar cred ca voi ramane fidela!! multa sanatate.
Multumesc din suflet 🙂
Spor si sa-mi spui cum a iesit 🙂
felicitari doamna draga !
Fara problema poti face dublu. Depunde cat de carnoase sunt rosiile, cat de mult scazi sucul la final. Ies cam 10 l de ketchup.
Buna ziua! As dori sa va intreb cam cate borcane ies raportat la cantitatea pe care ati mentionat-o dvs aici in reteta. Mentionez ca as dori sa fac si eu anul acesta insa nu vreau asa multe borcane deoarece suntem numai doua persoane,as dori sa fac maxim 5-6 sticle cu gura larga sau eventual 10 borcanele mai mici. Multumesc anticipat!
Nu exista o cantitate anume, depinde de rosii, de cat scazi sucul… Ca sa faci 10 borcane de 400 g ai nevoie de aproximativ 8 kg de rosii.
Buna ziua.Daca punem usturoiul si mai fierbem 10 minute,se mai simte gustul?Mie imi place foarte mult gustul de usturoi,daca l-as pune cand opresc focul,amestec bine si pun ketchupul in sticle,oare afecteaza produsul final?Ma gandesc la fermentat etc.
E bine sa fie fiert, altfel fermenteaza. Mai pisati usturoi proaspat si amestecati atunci cand mancati 🙂 E tare bun.
Bună ziua . Eu nu am înțeles când ați pus ceapa ?
Am găsit . Mulțumesc. O rețetă superrrr !
Va urmaresc mereu retetele ce le postati. Sunt de exceptie si nu am dat gres.Avand o varsta,stiu si eu nenumarate retete ,ce-i drept cele traditionale,invatate de la mama mea.Multe din cele postate de d-stra sunt aproape identice.Si eu sunt moldoveanca,de aceea,postarile sunt pe gustul meu.Va felicit pentru daruirea de care dati dovada si va asigur ca aveti success in randul tinerelor gospodine. Va doresc tot binele din lume.
Multumesc din tot sufletul.
Da, sunt acele retete simple, care se gatesc in zona noastra. Eu doar le gatesc si le povestesc mai departe, cat de amanuntit pot 🙂
Sa dam mai departe ce am invatat si noi de la altii…
Pup tare de tot.
Sunteți minunată! Am făcut ketchup-ul după reteta d-voastră și a ieșit nemaipomenit de bun. VA MULȚUMESC!
Ma bucur din tot sufletul.
Te mai astept pe la mine, sa mai probezi si alte retete.
Foarte bune rețetele , sânt pe gustul meu .Abia aștept să încerc si eu cât mai multe rețete .
Spor!!
Cea mai buna reteta de ketchup pe care am incercat-o, de doi ani nu mai folosesc decat aceasta reteta, este minunata! Va multumesc si va doresc spor in tot ce faceti, sunteti deosebita! Amelia
Iti multumesc si eu, Amelia!
Te invit sa mai incerci si alte retete, iar apoi sa revii, sa ne zici si noua cum ti-au iesit.
buna Gina,vizionez in general mai multe saite-uri cu retete,dar SINCER ale tale sunt cele mai bune si mai gustoase.De mult timp,le aplic si eu in bucataria mea.Multumim,te pup si la cat mai multe aparitii1
Multumesc din suflet.
Exceptional bucatar doamna Gina! Tot ce citesc de la dumneavoastra este sanatos si curat! Multumim!
Foarte buna reteta !!!! Multumesc !!
Multumesc frumos si eu 🙂
Ce soi de rosii recomandati pentru suc, bullion ketchup? Prunisoare? Multumesc
Rosii carmnoase, cat mai bine coapte.
Foooarte gustos este! Mulțumesc frumos pentru rețetă! Sa va dea D-zeu sănătate doamnă draga!
Multumesc frumos si eu 🙂
Bună ziua, sunt o încăpătoare în bucătărie și aș dori să știu de ce se pune oțet, borcanele nu trebuiesc sterilizate? va multumesc frumos
Buna ziua,
La orice conserva se sterilizeaza borcanele inainte. La sucul de rosii sau ketchup se pot steriliza borcanele si dupa, sau doar se pune sucul clocotit si imediat se pune capacul, apoi merge la paturi.
Otetul se pune pentru gust.
Ma poti intreba, nu e suparare, e firesc sa vrei sa intelegi totul. Imi place asta 🙂
Doamna Gina, azi l-am făcut cap-coada, după ce am citit și răscitit reteta de vreo 20 de ori, ca să nu uit amănuntele tehnice. Are reteta vreo 1000 de ingrediente, de am făcut febra musculara tot aducându-le, care din cămară, care din polițe, care din gradina ori ghivece. După asa lupta, a venit și răsplată! Și ce răsplată, doamnă Gina, ca am tot gustat la ea … 🙂 … Reteta e într-adevăr super, și dacă ați avea un sistem de rating, ar primi ușor 6 steluțe din 5 … 🙂 … Mulțumesc frumos! … Și va mai mulțumesc și pentru celelalte rețete, ca am tot făcut din ele, iar rezultatul, urmând cuminte indicațiile, au fost remarcabile! Va mulțumim, și sa fiți sanatoasa, sa mai faceți asemenea isprăvi! 🙂
Te pup, sunt mandra de tine 🙂
Bună seara, Gina Bradea. Dacă nu mai am voie usturoi dar mi-a recomandat medicul că-l pot înlocui cu leurdă, mai poate fi păstrat pe iarnă dacă are leurdă în el?
Da, fara probleme, bine sterilizat.
O rețetă super! Sunteți minunată și o gospodină desăvârșită de la care am învățat să gătesc! Vă felicit și să vă dea Dumnezeu multă sănătate să mai puteți posta și alte rețete gustoase și ușor de făcut!
Minunata reteta, nu mai cumpar ketchup de acum. E asa de gustos ca il poti manca gol cu paine. Multumesc.
Multumesc frumos si eu. Tot ce faci cu mana ta acasa, fara tone de chimicale, e mult mai bun, clar!
Buna ziua. M-am apucat cu sotia sa facem un „Ketchup de casa” conform cu reteta dumneavoastra. Avem o nelamurire: 1. dupa ce am trecut rosiile prin masina de tocat le punem la fiert singure; 2. le punem la fiert impreuna cu ardeii kapia copti (decojiti) si ceapa trecuta prin masina de tocat (sau blender)?
Multumesc! O zi buna.
Cand punem ceapa???
Scrie in reteta, cititi mai atent: se trece prin masina impreuna cu ardeii.
Felicitări,OM frumos!
Multumesc frumos.
O bunatate aceasta reteta de ketchup. Am facut-o aseara si m-am lins si pe buzisoare si pe manute si pe tot ce-a atins minunatia asta. Va multumesc, d-na Gina, pentru ca impartasiti cu noi experienta dvs. As da 100 de stele, daca s-ar putea…
Unde este ceapa folosita? Ca nu am vazut in reteta!
Mai cititi inca o data reteta si o veti gasi 🙂
Buna ziua!
Daca am sucul de rosii gata facut, cam ce cantitate trebuie .
Multumesc!
Jumatate.