Am facut un album cu retete festive si sfaturi, ca sa va fie de folos atunci cand doriti sa pregatiti o masa in familie sau pentru musafiri. Am adaugat si multe sfaturi utile, o colectie intreaga de retete vechi sau noi, de unde puteti alege in functie de evenimentul pe care doriti sa-l pregatiti.

Nu uitati ca va stau la dispozitie cu sfaturi, va ajut cu mare drag sa stabiliti meniul in functie de bugetul de care dispuneti, facem impreuna lista de cumparaturi etc..

Retete festive
Retete festive

Sa incepem cu asezarea mesei:

Este foarte importanta fata de masa, sa fie in ton cu petrecerea, dar pe cat posibil, o culoare uni, care sa puna in valoare platourile cu preparate. Daca  fata de masa are tot felul de modele, platourile nu mai sunt „vizibile”. Servetelele, la fel, trebuie sa intregeasca masa, sa o puna in valoare, sa fie cat mai neutre. Vedetele sunt platourile cu bunatati, nu-i asa? Daca servetelele si fata de masa sunt strident colorate, platourile vor fi invizibile. De aceea este bine sa se creeze un echilibru. De ce credeti ca la mamele noastre si la mesele elegante de pe vremuri, fetele de masa si servetelele erau albe sau crem? Farfuriile si paharele este bine sa fie la fel sau macar asemanatoare. Eu am seturi de farfurii si pahare pe care le tin numai pentru petreceri. Daca sunt diferite, alternati-le in asa fel incat sa para un model.

Asezati pe masa flori micute, aranjamente delicate in functie de specificul petrecerii, crengute de brad, frunze, lumanari. Dar totul trebuie sa fie micut, pentru ca oaspetii sa se poata vedea intre ei, sa poata discuta, sa se poata servi din platouri.

Da, recomand ca toate preparatele sa fie prezentate pe platouri, in mijlocul mesei si fiecare oaspete sa se serveasca. La fiecare platou, nu uitati sa aveti linguri si furculite pentru servit. Nu recomand sa se pregateasca portii individuale.

Avantaje:

-fiecare se serveste cu ce vrea si cat vrea;

-se vor putea decora mult mai frumos platourile, decat fiecare portie in parte;

-veti castiga timp, pentru ca veti aseza cateva platouri si nu veti face non-stop pe ospatarul, carand farfurii. Deci veti avea timp sa mancati si sa socializati, alaturi de oaspeti;

-risipa va fi mult mai mica, in farfurii va ramane putin, pentru ca fiecare se va servi cu ceea ce-i place si cat crede ca mananca. Daca se pun portii individuale, nu se va manca tot, deci se va risipi mult;

-aspectul mesei va fi WOW!!!

-veti avea de spalat mai putine vase.

Nu uitati sa aveti pe masa sare si piper, sunt oaspeti care mananca mai sarat sau mai iute. Importante sunt si scobitorile, asezate discret, ici si colo.

Sa trecem la mancaruri 🙂

Voi da cateva poze informative, dar selectia completa de retete o veti gasi in titluri-dati click unde e scris cu rosu. Pozele sunt cateva si duc doar spre 1 reteta.

  1. APERITIVELE – vedeti retetele

gina-bradea-pofta-buna-rulade-aperitiv-din-carne-chec-somon-legume.jpeg-e1414563092621-500x375

Sunt foarte importante si efectiv, de aceste aperitive depinde foarte mult reusita mesei. Recomand ca 25% din bugetul pentru petrecere sa fie alocat aperitivelor. Alegeti cateva feluri de aperitive si salate ieftine si colorate, care vor inveseli ochii si papilele gustative, dar vor crea si o senzatie rapida de satietate. Oaspetii vor fi incantati sa guste din toate, asa ca puteti economisi la friptura, care e mai scumpa 🙂 .

Este bine sa asezati de la inceput pe masa platouri si farfurioare cu diverse aperitive, boluri cu salate si legume taiate in tot felul, cat mai colorate si mai diverse. Cateva boluri micute cu masline negre, verzi si maronii (kalamata), alune prajite, asezate ici si colo, sunt ieftine si dau o senzatie rapida de satietate.

Platouri cu piftie, drob, chiftelute din carne sau legume, crochete de cascaval, snitele micute, preparate, toate sunt delicioase. Asezati castraveti, morcov, ardei gras, taiate betisoare lungi, si ceapa verde, in pahare, ici si colo. Oaspetii le vor rontai cu placere.

salata-boeuf-pofta-buna-gina-bradea-500x500
Salata boeuf
Crochete din cartofi si cascaval
Crochete din cartofi
Chiftelute pufoase din carne tocata - toate secretele-keto
Chiftelute din carne tocata
Snitel vienez pane din carne de vitel, reteta austriaca
Snitel vienez

 

 

 

 

Ruladele din carne de porc, pasare sau vita se fac usor si sunt apreciate de oricine. Aveti nevoie doar de felii de carne subtiri, cu diverse umpluturi.

Rulada aperitiv din carne tocata
Rulada aperitiv din carne tocata
Rulada din omleta cu dovlecei si crema de branza
Rulada din omleta cu dovlecei
Rulouri cu ciuperci
Rulouri cu ciuperci
Rulada aperitiv din cotlet de porc cu ciuperci
Rulada din cotlet de porc cu ciuperci

 

 

Va recomand sa pregatiti si ceva kaizer, pastrama, muschi de porc, vita sau piept de pasare, carnati, mici, salam. Va recomand sa va uitati in retetele mele de AFUMATURI – AICI. Veti gasi tot felul de retete de mezeluri afumate sau doar fierte, uscate sau proaspete, unele se pot prepara doar la casa, dar sunt si retete care se pot pregati la bloc. Un kaizer facut in casa, fiert si condimentat sau un piept de curcan facut pastrama, fiert cu ierburi… mmm, ce bunatate! Si cum miros, si cum arata pe platouri!!! Iar daca veti prepara in casa pasta de mici, va garantez ca vor fi fabulos de gustosi si suculenti si mult mai ieftini decat cei din comert. Dintr-un kg de carne tocata, veti obtine in final cam 30 de mici generosi.

Pastrama din piept de curcan, facuta-n casa
Pastrama din piept de curcan
Kaizer de casa
Kaizer de casa
Carnati cabanos de casa
Carnati cabanos de casa
Lebar de casa, ca-n Moldova
Lebar de casa, ca-n Moldova
Salam si carnati de casa
Salam si carnati de casa
Mici pufosi-mititei de casa
Mici pufosi-mititei de casa

Un drob facut acasa este specific de Paste sau Craciun, dar este bine primit oricand. Facut din organe de pasare, porc, vita, miel, iepure, vanat, in forma clasica sau sub forma de tarta, briose, chec, in aluat sau in camasa de bacon, este delicios!!

Reteta de drob mozaic din carne si ficat de pui sau curcan
Reteta de drob mozaic din carne si ficat de pui sau curcan

Nu uitati de produsele de patiserie sarata – vedeti retetele care se fac usor, rapid, sunt relativ ieftine si delicioase.

scones-cu-bacon-cascaval-pofta-buna-gina- (4)
Scones
Saleuri
Saleuri
Grisine
Grisine
Saleuri-saratele fragede
Saleuri-saratele fragede

 

 

 

 

Salatele eu le pun pe masa de la inceput. Fiecare se serveste cu ceea ce doreste. Sunt atat de gustoase si de vesele!!

Vedeti aici toate retetele de salate.

Salata de vinete simpla, cu ceapa sau cu maioneza
Salata de vinete
Salata de icre
Salata de icre
Salata calda de pui cu fasole verde
Salata de pui cu fasole
Salata de ardei copti
Salata de ardei copti
Salata cu fasole boabe, ceapa, morcov si ardei
Salata cu fasole boabe, ceapa, morcov si ardei
Salata picanta de rosii cherry, cu usturoi si busuioc
Salata de rosii cherry
Salata de morcov cu patrunjel
Salata de morcov cu patrunjel
Salata de varza murata cu ulei, piper sau boia, reteta simpla
Salata de varza murata

 

 

 

 

 

 

 

Garnituri – vedeti retetele.

Garniturile pot fi puse pe masa de la inceput sau pe platouri, alaturi de preparate. Dar unele garnituri se pot servi la aperitiv, sau pot fi feluri de mancare in sine. Vorbim de fasole batuta(frecata), cartofi cu rozmarin, pilaf, fasole verde inabusita, diverse sote-uri… Va spun sincer ca eu le asez pe masa alaturi de aperitive. La o masa, imi place sa mananc o felie de jambon sau branza cu un cartof sau o lingura de pilaf 🙂 . Le ofer si oaspetilor mei sansa sa aleaga ce vor.

Cartofi noi cu usturoi, la cuptor
Cartofi noi cu usturoi
cartofi cu rozmarin
cartofi cu rozmarin
Pilaf bulgaresc
Pilaf bulgaresc
fasole-verde-sote-cu-usturoi-pofta-buna-gina-bradea
Fasole sote cu usturoi

 

 

 

 

Alaturi de aceste aperitive se serveste si o tarie: tuica, palinca, rachiu, vodca.

 

2. Paine – vedeti retetele de paine si chifle de tot felul, aluaturi dospite rapide sau clasice, cu cartofi sau fara, faina integrala sau alba… E atat de gustoasa painea de casa!!!

Va recomand sa pregatiti paine de casa, aveti cateva retete excelente din care puteti alege. Painea de casa va incanta foarte tare oaspetii, va da „acel ceva in plus” mesei. Nu e greu de facut o paine sau niste chifle, iar satisfactia este minunata!

Paine pufoasa de casa, cu iaurt
Paine de casa, cu iaurt
Paine de casa coapta in punga, fara dospire
Paine de casa coapta in punga
Paine de casa, reteta simpla, pas cu pas
Paine de casa, reteta simpla
Paine pufoasa de casa cu cartofi
Paine pufoasa de casa cu cartofi

Ciorbe – vedeti retetele.

In functie de masa pe care o pregatiti, puteti servi oaspetii si cu o ciorba sau o supa. Se poate face o ciorba de burta sau radauteana, un bors acru din carne de pasare, o supa cu galuste sau cu taietei de casa, sau poate doriti o ciorba depeste sau o supa-crema….. Aveti de unde alege, vedeti albumul cu retete. Nu uitati sa asezati pe masa ardei iute si oliviere cu otet si ulei. Sunt oaspeti care mananca mai acru, mai iute, mai gras….Sa-si poata asezona fiecare mancarea asa cum doreste.

Ciorba de perisoare cu smantana, reteta pas cu pas
Ciorba de perisoare cu smantana, reteta pas cu pas
Ciorba ardeleneasca de varza cu afumatura
Ciorba ardeleneasca de varza cu afumatura
Ciorba moldoveneasca de porc
Ciorba moldoveneasca de porc
Ciorba de burta (reteta veche)
Ciorba de burta (reteta veche)

pofta-buna-gina-bradea-supa-de-pui-cu-legume-turmerinc-keto-dukan.jpeg

Sarmale – vedeti retetele

Sarmale, varza umpluta sau Varza a la Cluj, mancaruri traditionale atat de gustoase, nelipsite de pe mesele de sarbatoare. Nu-mi pot imagina o masa de Craciun fara sarmale de orice fel. Tare-s gustoase!!!

Sarmale de peste, reteta dobrogeana
Sarmale de peste, reteta dobrogeana
Sarmale cu frunza de vita sau tei
Sarmale cu frunza de vita sau tei
Sarmale cu varza in dovleac
Sarmale cu varza in dovleac
Sarmale moldovenesti cu varza
Sarmale moldovenesti cu varza
Sarmale
Sarmale

Fripturi – vedeti retetele

Rumene, fragede si suculente, fripturile sunt ateptate cu nerabdare de catre meseni. Facute din carne de pasare, porc, vita, oaie, la cuptor, la gratar sau la tigaie, nu uitati sa le condimentati din belsug. Prezentate pe platouri, fierbinti, alaturi de garnituri si salate asortate.

Bauturile potrivite sunt vin alb (pasare) sau rosu pentru carnea rosie. Daca vreti sa nu dati gres, puteti alege un vin roze, care este neutru, dar sa nu fie un vin dulce.

Pui la cuptor
Pui la cuptor
Frigarui surpriza
Frigarui surpriza
Costite de porc marinate, la gratar
Costite de porc marinate, la gratar
Ceafa marinata, la gratar
Ceafa marinata, la gratar

 

 

 

 

 

 Peste – vedeti retetele.

Daca gatiti preparate din peste si fructe de mare, va recomand sa rasfoiti aceste retete. Veti gasi de toate: ciorba, plachie, peste prajit, snitele, peste la cuptor cu legume in suc propriu sau in sos tomat, rasol… si multe altele.  Nu uitati un vin alb, sec, de la rece, sa se abureasca paharele.

Piftie, racitura din peste, reteta veche, dobrogeana
Racitura din peste
Cordon bleu din peste, reteta veche
Cordon bleu din peste
Peste marinat, macrou, scrumbie
Peste marinat
Saramura de peste pescareasca, reteta dobrogeana
Saramura de peste

pofta-buna-gina-bradea-retete-cu-peste.jpg

Sosuri – vedeti retetele.

Sosurile asezate strategic pe masa, ca sunt cu usturoi, BBQ, maioneza, sos de iaurt cu usturoi si castraveti… dau un plus de savoare mancarurilor. Cum ar fi mancati o tochitura fara mujdei?

Sos pentru gratar BBQ
Sos pentru gratar BBQ
Sos de smantana cu marar (reteta simpla si rapida)
Sos de smantana cu marar
Sarmuzac sau sos maioneza de usturoi, reteta dobrogeana
Sarmuzac, sos maioneza de usturoi
Sos tzatziki, reteta simpla si rapida
Sos tzatziki, reteta simpla si rapida

 

 

 

 

 Dulciuri – vedeti retetele

Cu mare nerabdare sunt asteptate dulciurile: cozonaci, fursecuri, prajituri de tot felul, patiserie dulce… Va invit sa vedeti acest album cu retete, veti gasi retete mai vechi sau mai noi(Alba ca zapada, Foi cu miere, cornulete cu untura, chec, pandispan, prajituri cu fructe), prajituri de cofetarie (savarine, eclere, amandine, Boema, Siret), fursecuri(spritat, paleuri, furstafide), rulade cu gem sau crema, prajituri pufoase cu fructe, ciocolata, creme diverse, placinta cu mere sau dovleac, cu branza dulce sau sarata, cu foi facute-n casa, dospite si fine.

Prajitura Alba ca zapada, reteta veche
Prajitura Alba ca zapada, reteta veche
Prajitura Siretul cu crema de Ness
Prajitura Siretul cu crema de Ness
Savarine de casa - reteta veche, din caietele matusilor
Savarine de casa
Chec pufos simplu, reteta veche, clasica, economica
Chec pufos simplu, reteta veche
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat
Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat
Paleuri cu nuca, fondant sau ciocolata
Paleuri cu nuca, fondant sau ciocolata
Savarine la tava, cea mai simpla reteta, reteta de cofetarie
Savarine la tava, cea mai simpla reteta, reteta de cofetarie
Prajitura tavalita cu nuca si cocos, reteta mamei mele
Prajitura tavalita cu nuca si cocos, reteta mamei mele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torturi – vedeti retetele

Vedeta serii, asteptata cu mare bucurie de toti, tortul! Cu ciocolata, cu fructe, cu vanilie, cu crema de branza, cu frisca, imbracat in pasta de zahar sau martipan, cu decor clasic sau modern…. Va invit sa va alegeti o reteta de tort clasica sau o reteta de cofetarie, cum doriti. Veti gasi torturi deosebite: Diplomat, Savarina, Krantz, Joffre, Tort cu mere si frisca, Tort cu nuca, Tort cu ganache, Tort cu morcov si crema de branza, tort cu portocale-o reteta veche de peste 100 de ani, torturi buturuga… si multe surprize.

In acest album, veti gasi si retete de pasta de zahar, martipan, fondant, diverse creme, blaturi, indicatii si trucuri aparte… 🙂

Tort cu morcov si migdale
Tort cu morcov si migdale
Tort-Zilele-amantilor-ciocolata-cu-piper-pofta-buna-gina-bradea (17)
Tort Zilele amantilor
Tort cu nuca, visine si ciocolata alba
Tort cu nuca, visine si ciocolata alba
Tort cu ganache si mousse de iaurt
Tort cu ganache si mousse de iaurt

 

 

 

 

Nu uitati sa serviti oaspetii, la final, cu o visinata, sau un lichior fin de casa. Se  prepara tare usor si ii veti impresiona pe toti. Eu am cateva damigene cu peste 10 tipuri de astfel de licori si le asez intr-o parte, in carafe micute: limoncelloo, visinata, caisata, gutuiata (lichior de gutui), zmeurata, afinata, ciresata… si multe altele.

Visinata de casa
Visinata de casa
Lichior de gutui
Lichior de gutui

Dupa o petrecere ramane multa mancare, in general. Va recomand sa pastrati totul si sa le refolositi in alte preparate delicioase. Painea se poate usca si preparati pesmet sau crutoane pentru ciorba, sau o delicioasa pizza cu felii de paine, unde adaugat si alte resturi de branzeturi, mezeluri, legume.

Friptura rece si carnatii, le puneti in pungi si la congelator. Le puteti incalzi si pregatiti repede un sos sau un piure si gata masa. Sau preparati o pizza, o omleta sau o tarta taraneasca.

Se pot congela: branzeturi, salamuri, chiftele, paine, cozonac, saratele, chec, cornulete, friptura si carnati, sarmale, fursecuri, chiar si torturi dar care nu au crema cu gelatina.

Daca va ramane prea multa racitura, o puneti la fiert si o transformati intr-o ciorba delicioasa.

Va rog frumos sa apelati la mine daca mai aveti intrebari, daca mai aveti nevoie de sfaturi. Vom gasi impreuna cele mai bune solutii.

Pofta Buna si distractie placuta!!!!

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete festive » Retete festive
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3387

13 comentarii

  1. Draga noastra ,Gina ,ce-ai facut aici pentru noi (ca sa nu spun pentru mine ) este o minunatie , imi demonstrezi ca din experienta ta , ne dai si noua ! Eu personal iti multumesc ! Sanatate multa si retete cat mai practicabile ! <3

  2. Sunt incantata de retetele pe care mi le-am notat, de tot ceea ce am citit.Am cativa ani dar imi sunt de un real folos,Imi doream de mult o reteta de mici facuti in casa.. .
    sanatate multa si…rabdare cu noi,utilizatorii retetelor!

  3. Salutari Gina draga, imi sunt de mare folos retetele si sfaturile publicate si tin sa-ti spun ca iti urmaresc cu mare interes ideile culinare si comentariile. Multe lucruri ne fac compatibile, si comparabile, varsta, situatia, chiar numele si de locul nasterii, vietuirii (Barlad-Tecuci). Multumesc ca din intamplare te-am gasit si sarbatorile care se apropie sa-ti fie pline de lumina si pace caci masa-ti va fi cu siguranta plina de bunatati!

  4. La multi ani! Am dat din intamplare peste blogul dv si am constatat ca este foarte bogat in informatii de tot felul, pt incepatori, avansati, gospodari si gospodine. Ce m-a deranjat este tonul jignitor al unor “priceputi” care chipurile se pricep la gatit, dar n-a vazut nimeni ceva concret de la ei. Sa-i lasam in pace si va urez sa continuati activitatea frumoasa pe care o desfasurati.
    In aceasta ordine de idei, ati promis unui corespondent ca veti deschide un capitol despre MIRODENII. Care este stadiul si mai ales daca aveti destule informatii pentru acest subiect vast care presupune multe cunostinte ?
    Cu respect, astept vesti!

    • La multi ani si dvstra!
      Multumesc frumos pentru vizita si cuvintelefrumoase. Am informaii dar e foarte mult de munca. Urmeaza. Am mute idei, agenda mea e plina. Abia am inceput blogul,avem timp suficient sapovestim despre toate 🙂
      Daca dvstra avet informatii care ne pot ajuta, sigur ca ne-ar face placere sa ni le impartasiti 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.