Carnati cabanos de casa reteta veche
Carnati cabanos de casa: reteta de cabanos cum se facea pe vremuri in macelarii. Ce carne si ce condimente se folosesc, cat si cum se afuma?
Ce gustosi sunt acesti carnati pe gratar, nu-i asa? Sa pocneasca-n gura cand musti, sa fie suculenti si condimentati.
Yammmyyy!!! Acum aveti ocazia sa-i pregatiti acasa, doar din carne si condimente, fara conservanti si coloranti.
Pregatim multe retete de preparate acasa, eu si sotul meu, vedeti aici mai multe retete de AFUMATURI. Facem salamuri si carnati de tot felul, pastrama, crenvursti, jambon, pancetta… de toate 🙂 . Rasfoiti retetele, ca sigur aveti ce vedea. 🙂
Am probat si cateva retete de cabanos, dar aceasta ni s-a parut mai apropiata de reteta carnatilor cabanos din comert. Am cateva retete de la Radu, un fost coleg, macelar vechi, cu experienta. Am adunat informatii si de la alti macelari si acesta este rezultatul final.
Multumesc mult, Emanuel, uite ca nu m-ai cicalit degeaba. 🙂
Asa arata Carnatii cabanos de casa, facuti de noi, abia scosi din afumatoare. Va plac?
Ce ingrediente folosim pentru reteta de carnati cabanos?
Rating
- 2 kg carne de porc (pulpa)
- 1 kg carne de vita (pulpa)
- 1 kg slanina tare de pe spate sau gusa de porc
- 80 g sare
- 20 g cimbru
- 40 g boia de ardei dulce
- 8 g boia de ardei iute
- 16 g piper
- 100 g usturoi
- 5 g chimen
- 200 ml supa de oase
Cum se face reteta de carnati cabanos de casa?
Carnea se curata de pielite, tendoane, se spala bine, apoi se sterge bine cu prosoape de hartie.
Se toaca, apoi se adauga sarea si se framanta foarte bine, timp de 10-15 minute. Este foarte important sa se framante cu sarea bine de tot!!!
Se lasa la rece pentru 24 de ore. Nu la congelator, ci la rece, in frigider sau intr-o camera racoroasa.
Dupa 24 de ore, se scoate carnea. Condimentele proaspat macinate (au un gust mai intens), impreuna cu usturoiul pisat fin se pun peste carne si se framanta foarte bine, adaugand cate putin din supa de oase.
Compozitia pentru carnatii de casa se lasa iar la rece pentru 24 de ore. In acest timp se uniformizeaza gusturile.
Se scoate carnea de la rece si se lasa pe masa, 2-3 ore, sa ajunga la temperatura camerei.
Se framanta iar foarte bine si se prajesc intr-o tigaie fara ulei, cateva bucatele. Vedeti acum daca mai doriti sa mai adaugati ceva condimente.
Se umplu mate de oaie, care au stat inainte in apa cu otet sau felii de lamaie, pentru 30 de minute. Se fac capete lungi, cam de 25-30 cm si se atarna in loc uscat, aerisit, sa se zvinte. Se lasa 24-48 de ore la zvantat. Dati click pe poze ca sa le vedeti mai bine.
Afumarea cabanosilor
Dupa acest timp se pun la afumat. Vedeti aici cum se face o afumatoare, cateva sfaturi si masuratori de mare folos.
Se afuma la cald, la temperatura de 75-80 de grade Celsius, pana cand cabanosii prind o culoare rosiatica si incepe sa curga grasimea din ei.
Afumarea se face cu lemn de fag sau pom fructifer.
Se scot si se atarna iar la vant, sa se zvinte. Se lasa iar 24 de ore. In acest timp intra fumul in profunzime, se uniformizeaza gustul.
Asa arata preparatele noastre scoase din afumatoare. Avem acolo, carnati cabanos, Carnati Virsli, Carnati de bere… Se vad si in afumatoare aceiasi carnati. Pacat ca nu pot fotografia si mirosul asta fantastic!!! 🙂
Acum se pun la fiert, dupa toate aceste etape. Se fierb in aburi, la temperatura de 70-75 de grade, timp de 10 minute din momentul in care apa a dat in clocot.
Noi facem asta afara, la gratar, avem o oala mare, asa cum am mai spus. Se pune apa pe fund, se atarna deasupra preparatele, sa nu atinga fundul si se acopera cu capac.
Daca nu aveti o astfel de oala, puteti face operatiunea in cuptor, asezati carnatii pe gratar, iar dedesubt puneti o tava cu apa.
Asa arata carnatii cabanos, scosi de la abur. Doamne ce fel miros!!!! Sa nu credeti ca nu gustam cate o bucata acum, asa fierbinte. 🙂 Si le dam si la Totosi si motani, ca doar am muncit cu totii. 🙂
Uscarea carnatilor cabanos
Acum se atarna pentru ultima oara la zvantat, in loc uscat si ferit de insecte. Noi avem un uscator pentru afumaturi – vedeti aici. Imediat aruncam in tigaie cateva capete, de pofta.
Cu paine proaspata de casa si mustar… Dam iama si-n niste castraveciori…
Merge si-o bere gulerata aici? Cred ca merge. Sau macar un sprit. 🙂 Doamne, cum pocnesc in gura cand musti, ce suculenti si condimentati sunt!
Ce aroma au!!!
Va invit cu mare drag sa probati reteta si sa-mi spuneti impresiile voastre. Tare-s buni!
Si ca sa nu ma credeti pe cuvant, uite, va las si voua cate un cabanos de casa, sa gustati. Ei, cum sunt? Nu-i asa ca-s cei mai gustosi carnati cabanos pe care i-ati gustat vreodata? 🙂
Spuneti voi 🙂
Pofta Buna!!!
18 COMENTARII
Sunteti sigura ca e vorba de slanina tare de pe spate sau gusa de porc?
Sunt complet diferite!
Slanina de pe spate nu o pot compara cu nimic altceva din porc, in timp ce gusa as putea, la nevoie, sa o inlocuiesc cu slanina de pe piept/burta (pancetta).
Nu va contazic, intreb doar …
Nu e contrazicere deloc, si chiar daca ma contraziceti, nu e suparare 🙂 . Gusa sau slanina de pe spate se folosesc la preparate. Burta e mai moale, se foloseste si ea, dar nu in loc de gusa sau slanina de pe spate, sunt diferite. Slanina de la burta e mai moale decat gusa si decat slanina de pa spate(de aceea se numeste slanina tare) 🙂 . Am retete unde se folosesc si slanina tare(de pe spate sau gusa), si burta si pulpa de vita sau/si porc….
era bine daca dupa ce ne-ai facut pofta poatai o adresa unde sa facem comenzi online
Sunt in Italia, mai greu la comenzi 🙂 . Noi facem pentru casa 🙂
Mi-A lăsat gura apa așa degeaba! Nu pot face aici ptr ca n-am carne de.porc as inlocui- cu curcan dar nu merge pentru ca n-am slanina!rămâne pe când mă duc în Ro !vai dar apetisanți mai sant!și ai un stil.de-a mă necăji pe mine!Imi place ca explici pe înțelesul tuturor!
Poti face din carne de pasare, te ajut eu 🙂
eu mi-am notat toate retetele de afumaturi si am socotit ca trebuie sa cumpar un porc ca sa pot sa le fac pe toate! bune, bune tare… mor de pofta!
Am salvat reteta. Poate in viitorul apropiat voi prepara si eu acesti carnati cabanos. Mi-ati facut o pofta!!!
Foarte interesante retetele,le voi face cu siguranta,pe rand ca alfel imi trebuie un abator.Multumesc pt.retete cautam de mult asa ceva!!!
Buna Gina!Spune-mi te rog cate zile se afuma si cate ore pe zi?Abia astept sa umplu carnatii….umplutura e gata!Mai tii minte cati m de carnati umpluti in mat de oaia ti-au iesit?ca sa vad daca mai trebuie sa cumpar mate……Multumesc mult!!!!
Citeste aici cum se face afumarea, explicat pe larg. Nu stiu cat mi-a iesit, sincer, cred ca 3-4 m. 🙂
http://pofta-buna.com/cum-se-face-afumarea/
Buna Gina!Spune-mi te rog cate zile se afuma si cate ore pe zi?Abia astept sa umplu carnatii….umplutura e gata!Mai tii minte cati m de carnati umpluti in mat de oaie ti-au iesit?ca sa vad daca mai trebuie sa cumpar mate……Multumesc mult!!!!
Buna ziua,
Doar privind la ultima fotografie si am salivat din abudenta.
Gura mea e plina de apa.
Sunt putin nelamurit, cat de mare trebuie sa fie sita la masina de tocat?
Va multumesc pentru ajutor.
Sita medie e cea mai buna: nu foarte fina sa iasa pasta, nu foarte mare sa aiba bucati.
Îți mulțumesc, dragă mea. 😘Sunt delicioși.
[…] de carnati si salamuri. O parte din retete le-am scris si publicat (carnati din carne de pasare, carnati cabanos), dar mai am de scris. Stati pe-aproape […]
Arata bine si precis sunt bunisori., neavand alte porcarii in ei! Dar sunt diferiti de cei de la mine, care sunt mult mai inchisi la culoare, precis mai afumati si asa suntem invatati si asa ne place in zona de NV, dar eu personal simt ca gustul autentic de cabanos este absolut compromis prin adaugarea de chimion. Si cat mai putina boia pt ca nu-sh ce are de o mare bucata de vreme, e acra si strica compozitia acrind-o. Inainte era dulce si de adaugat neaparat in coca. Acum,, cam de evitat. Dar asa e cu gusturile… In rest f bun materialul. Sincer nu stiam ca are asa faze complicate de productie. Dc sta 24 ore carnea numai cu sare?
Eu am dat o reteta din zona mea, invatata de la macelari batrani. Daca nu se exagereaza cu condimentele, nu sunt amari deloc.