Lapte de pasare
Lapte de pasare este o reteta simpla si savuroasa, bulgarasi pufosi si usori din bezea care inoata intr-un sos cremos si vanilat.
Face parte din categoria dulciurilor de bucatarie, la fel ca si clatitele, dulciuri care ne-au inveselit copilaria. Cine refuza o portie de lapte de pasare, inghetata sau clatite?
Vara imi place sa fac un bol mare cu lapte de pasare si sa-l tin la frigider, iar cand e mai rece afara, imi place cald, presarat cu putina scortisoara pudra. O minune!!!
Gasiti mai jos alte cateva dintre retetele de dulciuri si prajituri de pe blogul meu:
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de lapte de pasare?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 1o
- -2 l lapte
- -400 g zahar, sau 200 g zahar si 200 g miere de albine
- -2 pastai de vanilie
- -1 praf de sare - cat se ia cu 2 degete
- -10, oua
Cum se face reteta de lapte de pasare?
Laptele se pune la fiert impreuna cu 100 g zahar sau miere de albine si pastaile de vanilie taiate pe lung.
Semintele se scot si se pun tot in lapte. Nu va temeti, mierea nu devine toxica, doar isi pierde din vitamine prin fierbere 🙂 .
Ouale se sparg si se separa albusul de galbenus. Galbenusurile se amesteca usor cu un praf de sare si se lasa deoparte, sa-si intensifice culoarea.
Albusurile se bat spuma tare cu 200 g de zahar. Este foarte important ca ouale sa fie proaspete, iar albusurile sa se bata spuma tare.
In felul acesta, norisorii de bezea vor fi extrem de fini si delicati.
Cand laptele clocoteste, se adauga cu o lingurita bucati din albusul batut spuma. Se lasa pana da in clocot laptele, dupa 2-3 minute se intorc bulgarasii pe cealalta parte.
Dupa alte 3-4 minute, se scot bulgarasii intr-un castron. Se procedeaza la fel cu tot albusul.
Nu faceti forme anume, lasati sa aiba forme usor neregulate, va avea mai mult farmec. 🙂
Lapte de pasare – reteta simpla
Se strecoara laptele ramas si se pune din nou pe foc sa clocoteasca.
Separat galbenusurile se bat spuma cu 100 g de zahar sau miere de albine.
Laptele clocotit se toarna in fir subtire peste galbenusuri si se amesteca incontinuu cu un tel.
Dupa ce a fost pus tot laptele, se pune crema obtinuta pe foc si se lasa la foc mic, amestecand incontinuu, cam 4 minute.
ATENTIE!!!
Crema nu trebuie sa fiarba ci doar sa se ingroase putin. Daca lasati sa fiarba, veti obtine o omleta. 🙂 Deci numai cat sa se ingroase putin!
Se toarna sosul intr-un vas incapator sau se fac portii individuale, iar deasupra se aseaza norisorii din bezea.
Se observa cat de cremos este sosul si ce pufosi si fini sunt norisorii din bezea. 🙂
Imi pare rau ca nu pot fotografia si mirosul, sa vedeti cat de parfumat este laptele de pasare! Doamne ce bine miroase! Iar gustul si textura… nu sunt cuvinte suficiente ca sa descrie finetea acestui desert!
Pentru un plus de savoare se poate rade ciocolata deasupra sau presarati fructe confiate. Cojile de portocala sau lamaie confiate – vedeti reteta, merg de minune.
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate. 🙂
Vara las castronul cu lapte de pasare in frigider si e minunat sa ne luam cate un bol cu lapte de pasare si sa-l savuram in curte, la umbra.
Le place mult si Totosilor (catelusii mei cei dragi), asa ca le dam si lor. Parca mananci inghetata de vanilie, extrem de fina si cremoasa!!!
Probati reteta aceasta de lapte de pasare, ca merita!
Va multumesc pentru vizita si va rog sa va spuneti parerea intr-un comentariu, dedesubt. Ce alte retete doriti sa mai scriu?
Va las o portie de lapte de pasare sa savurati. De asemenea, va invit sa incercati reteta de papanasi prajiti, un alt deliciu nelipsit de pe mesele romanilor. 🙂
Pofta Buna!
21 COMENTARII
Este un desert absolut minunat! Si eu fac dar cu mai putin zahar. Nu ati spus in reteta cate ouă se pun! Ma delectez in fiecare seara cu retetele publicate de dumneavoastra, sunt minunate si sper sa fac si eu cat mai multe.
Am pus si ouale. 400 g zahar la 2 l de lapte si 10 oua nu e mult 🙂
Fac parte din generatia care a crescut cu acest preparat savuros. Atunci se gasea baton de vanilie la discretie, adica zahar vanilat inca nu se gasea. Vanilia , dadea o savoare unica. Cu miere de albine nu am facut niciodata , voi incerca.
Multumesc pentru idee.
Este un desert foarte, foarte bun; eu pun in sos si un pic de esenta de rom.
Buna seara doamna Gina! am facut si eu astazi lapte de pasare , insa nu stiu de ce bulgarasii cand ii puneam in laptele clocotit se umflau frumos, iar cand ii scoteam isi micsorau volumul…este normal? Cu ocazia Anului Nou va urez snatate, bucurii si tot ceea ce v ati propus pentru 2016 sa vi se implineasca!!!
Trebuia sa lasi putin mai mult norisorii din albus, cred ca nu au fost bine ,,copti” 🙂
Nu-i nimic, vor iesi mai bine data viitoare 🙂
Așa făcea laptele de pasăre și bunica și mama mea. E cel mai bun compliment!
f bun,arata nemaipomenit,si eu fac la fel dar cred ca pun mai putin zahar
hmmm nice
Arata super,va cred ca are aroma buna de vanilie
Ador acest desert Era programat pt sambata viitoare,dar fiind ziua mea, voi pleca doar eu si sotul undeva cateva zile Cum revin il pregatesc ,nu mai am rtabdare Mama mea,Dumnezeu sa o odihneasca ne prepara f des lapte de pasare
Multumesc frumos <3
Peste bulgărași se poate pune o lingurița de dulceața de visine. Contrastul de gust ( dulce-acrișor) și cel de culoare (galben-alb-vișiniu) este nemaipomenit.
O bunatate si un impact vizual superb! 🙂
Frumoase retete!
Totul e la superlativ dupa aprecierea mea.
Felicitari
Multumesc frumos 🙂
Am incercat reteta de lapte de pasare, pentru ca in familia noastra nu se facea. Imi place mult !
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine!
[…] orice alt fel de fruct confiat. Noua ne place sa adaugam putin cateva coji de portocale confiate in laptele de pasare. Va recomand sa incercati, daca nu ati facut-o pana […]
[…] mea, Dumnezeu s-o odihneasca, facea cele mai bune cornulete fragede cu untura din lume si un lapte de pasare atat de fin, cum niciodata nu mi-a reusit […]
[…] cum a iesit. Merita sa incercati si alte retete pe care le gasiti pe blogul Ginei Bradea, precum cea de lapte de pasare, un alt deliciu al copilariei. […]