Hrean ras la borcan cu otet pentru iarna
Hrean ras la borcan cu otet pentru consum imediat sau pentru iarna, reteta scrisa si video pas cu pas. Cum se prepara hreanul, cum se face ca sa se mentina bine la borcan cat mai mult timp? La ce se foloseste, in ce combinatii?
O sa va spun cum pregatesc eu hreanul la borcan 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de hrean ras la borcan?
Rating
- -1 kg radacina de hrean
- -1 lingura de sare mare, neiodata
- -otet
Cum preparam reteta de hrean ras la borcan?
Hreanul se curata si se rade pe razatoarea fina, se amesteca impreuna cu sarea si otet ca sa fie umed, dar sa nu balteasca otetul, maximum 200 ml.
Vedeti aici si reteta de salata de sfecla rosie cu hrean.
Se pune in borcane, se indeasa bine, sa nu aiba goluri de aer si se inchide borcanul ermetic. Recomand sa se puna si o banda izoler sau leucoplast in jurul capacului, pentru siguranta.
Vedeti aici in varianta video cum fac sosul rapid de hrean:
Eu am avut in gradina o tufa mare de hrean, am adus din Romania acum 5-6 ani niste hrean si am pus si in pamant.
Asta e o radacina de aproape 1 kilogram, imensa! Atat de mare s-a facut. 🙂
Mai am inca o tufa dar o scot dupa ce da bruma, ca asta nu a fost prea tare. 🙂
Nu o sa stau sa va vorbesc depsre beneficiile hreanului, se stie ca este absolut minunat in raceala, tuse, reumatism, combate viermisorii etc.
Cum servim hreanul ras?
Este minunat alaturi de carne si legume, gatite in orice fel. Noua ne place sa mancam si cu sarmale sau piftie. 🙂
Cand se desface borcanul, este bine sa se tina in frigider si sa se consume in cateva zile, pentru ca-si pierde din tarie.
Eu folosesc doar sare si otet, fara apa sau zahar. In momentul in care se desface, se prepara astfel:
-se mai adauga apa supa si se mai dilueaza;
-se adauga sfecla rosie cruda, fiarta sau coapta si data pe razatoare, si veti obtine o minunata salata de sfecla rosie cu hrean
-se adauga smantana sau iaurt si veti obtine un minunat sos de smantana cu hrean, grozav alaturi de fripturi sau legume
-se adauga sos bechamel – vedeti reteta si obtineti un sos extrem de savuros pentru fripturi, peste sau legume.
Reteta este simpla si extrem de gustoasa. 🙂
Pofta Buna!
28 COMENTARII
Citesc cu mare placere retele , multe le stiu , dar modul cum le ptezrntati ma incanta si in acelasi tim salivez. Va felicit din suflet !!!
Multumesc frumos 🙂
Simple, rapide si gustoase, iar felul cum le prezentati , ma indeamna sa gatesc si eu: mereu zic ca nu mai fac, deoarece in Romania chiar este o munca sustinuta in timpul campaniei de muraturi, mai ales cand dai la piata de munti de gogosari,rosii,verze, castraveti ,prune,ardei si multe altele
Fincenul l-am uscat pt.prima data ,inca nu sunt hotarata in ce mancare il voi folosi si cum sa-l folosesc la muraturi, nu face parte inca din obisnuinta noastra culinara, a romanilor de aici.
Observ chiar ca si la retele dvs. tot mirodenii romanesti folositi
Pe gustul meu!!!!! Bravo Gina! Tine-o tot asa, rasfata-ne cu retetele tale minunate !!! Iti multumesc !!
Minunate toate retetele; Felicitari si pentru modul de expunere !
Multumesc ptr. reteta . Chiar nu stiam cum se pune hreanul in borcan . Am cumparat din market , dar copii au spus ca nu le place si vor cum il facea mamica lor . (Dumnezeu sa o ierte , ca ne-a parasit foarte repede ) . Si de, cand sunt multi copii si numai baieti , trebuie sa tii cont de gusturile lor .
http://pofta-buna.com/hrean-ras-la-borcan/
Ce faci cand lumea din casa ta sau chiar tu nu mai ai chef ,te-ai saturat de toateee muraturile pe care le ai (si am cel putin 5 feluri )…? Dai fuguta la piata,sau in beci,in functie de…si rezolvi totul cu o radacina de hrean+sau – 1 sfecla rosie.Va prezint rezultatul meu si poate o idee pt voi 🙂
Merge foarte bine si cu miere. Hrean ras cu miere. Atat. E foarte bun!
HREANUL ESTE CEL MAI BUN CND IL RECOLTEZI IN LUNILE CE CONTIN LITERA ”R” RESPECTIV ;IANUARIE ,FEBRUARIE ,MARTIE ,APRILIE,SEPTEMBRIE OCTOMBRIE NOIEMBRIE ,DECEMBRIE.
Buna Gina,
Tocmai am facut 4 borcanele de hrean, imi place reteta ca e asa de simpla. Dar vazand cat este de putin lichid in borcan (adica deloc) imi fac griji daca se tine. Unde il pastrezi? In camara sau in frigider? Si cam cat timp se tine? Multumesc!
Buna, Adina,
Mai poti adauga putin otet, nu e problema. E bine sa se pastreze la rece, in frigider sau beci. Nu-si pastreaza taria mult timp, noua ne place foarte iute. Rezista cam 2 luni, apoi incepe sa-si piarda taria.
Multumesc, Gina. Atunci mai pun un pic de otet in borcan.
Varianta din Ardeal pentru un hrean mai putin iute:
Hreanul curatat se rade pe razatoarea mica sau se foloseste un chopper 😀. Se adauga sare, otet si zahar dupa gust (imi pare rau, nu stiu cantitati, n-am masurat niciodata, oricum nu se pun cantitati mari) si se fierbe cateva minute, sub capac, si sub hota daca se poate. In ultimii ani, eu am pus in loc de zahar fructoza, xilitol, sau eritritol, din cauza diabetului sotului meu. Se pune cald in borcane. Se patreaza mult timp, eu il tin in frigider, dar nu e strict necesar. Il servim cu mare placere mai ales cu ouale de Paste. E la fel de bun si cu friptura, mezelri sau chiar slanina afumata. Pofta buna 😍.
Draga mea felicitari cu toata dragostea . Te urmaresc de mult , mi se scurg ochii cand v ad ce bunatati ne oferi , care mai de care mai apetisanta . Felictari ! Romancele noastre sunt cele mai bune gospodine indiferent pe ce meridiane ale lumii le duce soarta . Nu ma refer strict romance ma refer si la unguroaice , la sasoaice , bulgaroaice ,sarboaice ,macedonence ,lipovence -pentruca si ele tot in spatiul nostru romanesc traiesc . Fiecare are specificul poporului din care se trage dar radacina tot de aici din ROMANIA se alimenteaza . Tuturor cu mult drag si respect FELICITARI si specilitati cat mai bune !
Multumesc din tot sufletul, asa este! 🙂
Cât îmi place hreanul numai că aici nu se găsește ,toate rețetele sunt minunate felicitări!!!!
Multumesc frumos. Eu aduc hrean din Romania, nici eu nu gasesc aici 🙂
Multumim pentru tot ce faci pentru noi . La hrean , ca sa ramana culoarea alba nu pune sare . Se pune putin zahar .
Multumesc frumos si eu 🙂
Nu ma omor dupa zahar, sa stii, in general 🙂
Bună ziua.Eu sunt în Italia si am gasit hrean la un magazin numai ca provine din China. Nu am avut posibilitatea sa il folosesc din doua motive:nu mi-a inspirat incredere tara de proveniență si
nu am avut la ce sa-l ,,adaptez „.
In schimb vreau sa întreb pe doamna Gina dacă s-ar putea evita lacrimile si l-as putea ,,aruncă direct intr-un robot de bucătărie. Multumesc si scuze pentru interventie.
Nu recomand nimic din China, mai ales la alimente. Se numeste rafani in limba italiana, gasiti si italian sau din tari europene. Da, se poate rade si la robot.
Multumesc frumos si eu. Intrebati fara teama, raspund cu drag.
Numai bine!
Si eu am inceput sa plang cand am deschis capacul la tocator. N-am indraznit sa fiu masochista sa dau hreanul pe razatoare… Cred c-as fi bocit in hohote. Am mai facut hrean cu otet, da’ daca tot am vazut reteta si m-am apucat sa fac, am zis sa arunc o geana sa vad daca aflu ceva nou. Si am aflat…ca plansul e din cauza emotiei, evident! :))
Hahahaha, asa este 🙂
[…] hrean mai fac si hrean ras la borcan sau sos de hrean cu smantana care sunt […]
[…] recomand sa incercati si reteta de hrean la borcan, o alta bunatate care nu lipseste niciodata din camara familiei […]
[…] de rasol si alaturi legume. Va recomand sa faceti alaturi si un Mujdei de usturoi sau niste hrean, la care adaugati putina supa racita […]
Buna ziua! Am pus hrean la borcan în mai multe rânduri, dar cumva mereu pățesc la fel: la puțin timp după ce pun borcanul în cămară, acesta se închide la culoare, nu mai e alb și frumos. La gust e bun, nimic de spus, dar.. parca nu îl mai mancam cu aceeași placere😅. Imi puteți spune, va rog, dacă știți de ce? Unde e greseala?
Mulțumesc frumos.
Da, isi schimba culoarea, devine mai gri putin, dar nu foarte tare. Incercati sa pastrati borcanul la frigider si folositi un alt tip de otet.