Fursecuri cu stafide si unt
Fursecuri cu stafide si unt este o reteta veche, de cofetarie. Cred ca le stiti, se faceau in laboratoarele de cofetarie de pe vremuri, se mai numeau Furstafide sa Fourstafide. 🙂 Daca va raman albusuri si nu stiti ce sa faceti cu ele, va recomand sa faceti repede cateva fursecuri cu stafide si unt. Se fac tare repede, intr-o ora sunt gata!
Daca tot am inceput seria de fursecuri din Retetarul de cofetarie, nu puteam sa nu fac si reteta de fursecuri cu stafide si unt. Daca tot facusem Paleuri cu nuca, fondant sau ciocolata si Spritat simplu cu unt, imi ramasesera albusuri, asa ca am facut si fursecuri cu stafide si unt.
Reteta este extrem de simpla, se face rapid, cu ingrediente putine si ies niste fursecuri absolut delicioase. O sa vedeti cat de usor se fac 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de fursecuri cu stafide si unt?
Din aceste cantitati ies 1 kilogram de fursecuri, eu am copt 3 tavi de cuptor.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -240 g unt
- -280 g zahar pudra
- -380 g faina 00
- -240 g stafide
- -160 g albus (cantarit)
- -vanilie
- -1 praf de sare
- -zahar pudra pentru decor
Cum se fac aceste delicioase fursecuri cu stafide si unt:
Untul moale, la temperatura camerei, se omogenezieaza cu un praf de sare. Se adauga zaharul pudra cernut inainte. In felul acesta, nu va avea cocoloase. Se bate cu mixerul, la robot sau cu un tel, pana cand untul devine o crema fina.
Se adauga vanilia (eu am folosit o lingurita de extract de vanilie, de la Vanillashop.ro, pe care o recomand din tot sufletul). Se adauga albusurile pe rand si se continua mixarea. Este important sa se cantareasca, pentru ca albusurile nu sunt egale. Acum, daca veti avea cu 10 g mai mult sau mai putin, nu-i bai. 🙂
Se bate crema de unt cu zahar si albusuri inca 5-6 minute dupa ce s-a adaugat si ultimul albus. O sa vedeti cum crema se umfla, devine pufoasa si fina, inglobeaza aer. 🙂 Se adauga faina si se amesteca usor, de jos in sus, ca la blat.
ATENTIE!!!
Aluatul se amesteca usor, cu miscari blande, ca sa nu iasa aerul inglobat si fursecurile sa fie pufoase.
Se amesteca acum si stafidele, foarte usor. Se pot folosi si merisoare sau orice fel de fructe uscate sau confiate, taiate cubulete, sau picaturi de ciocolata. Reteta clasica este cu stafide. 🙂 Eu am folosit acum jumatate stafide si jumatate merisoare uscate. 🙂 Nu va pot spune cat de bune au iesit!!!
Vedeti ce aluat fin si pufos este? 🙂
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, grama joare cam de 1,5-2 cm marime. Nu mai mari, pentru ca vor creste la copt. Se pot pune cu o lingurita sau cu un pos cu dui mare 🙂 , sa poata iesi stafidele.
Se coc la temperatura de 200 de grade, in cuptorul preincalzit. Se coc foarte repede, verificati dupa 4-5 minute. Cand fursecurile au o margine aramie, sunt gata.
La ultima tava, stateam de vorba cu sotul meu si am uitat de fursecuri. Au stat in cuptor cam 8 minute, asa ca s-au bronzat putin cam mult-vedeti fursecurile din dreapta. 🙂 Va recomand sa nu faceti ca mine, lasati barfa, stati cu ochii pe cuptor, mai ceva ca pe butelie! 😀
Le-am mancat eu, mie-mi plac mai rumene. 🙂
Cand se scot din cuptor se pudreaza cu zahar sau se pot lasa simple, cum doriti. 🙂
Imi pare rau ca nu pot sa va transmit si mirosul din bucatarie. 🙁 Intr-o ora am facut 1 kg de fursecuri, absolut delicioase si parfumate. Faceti singure calculul si vedeti si cat de ieftina este reteta asta.
Fursecurile acestea nu sunt la fel de fragede ca Spritatul (am dat reteta mai sus), sunt putin mai gumate, deoarece se foloseste albus de ou. Se pastreaza extraordinar de bine 30 de zile, in cutii metalice, sau recipiente, borcane din sticla sau portelan, inchise ermetic.
Sunt o utilizare excelenta pentru albusurile care va raman de la maioneza sau alte creme si prajituri.
Mai multe retete de prajituri vedeti aici.
Ce alte retete de prajituri ale copilariei vreti sa mai scriu?
Mai urmeaza si altele.
Pofta Buna!
4 COMENTARII
Doamna Gina retele dumneavoastra sunt minunate ca aspect iar ca si gust divine.De cand am descoperit painea neframantata nu mai vreau sa cumpar din comert.Va multumesc.
Ma bucur tare mult, Mihaela. Imi poti trimite pozele de la tot ce gatesti de la mine, mi-ar face mare placere 🙂
Voi încerca negreșit. Am încercat o reteta in care erau si gălbenușuri si nu se spuma atat de mult. Nu au ieșit precum cele de cofetarie. Cred ca acestea sunt perfecte. Fac un test și revin.
Multumesc
Aceasta este exact reteta de cofetarie, din reterul tip 🙂 Am retetarul.