Paella
Paella este o mancare pe baza de orez, legume,fructe de mare, peste, carne, in diverse combinatii, una mai gustoasa decat cealalta. Vine de pe taramuri spaniole, pare-se ca din nastere e valençiana si apoi s-a raspandit in toata Spania, iar fiecare regiune a daugat cate ceva specific. Imi plac toate felurile de Paella si pe scurt spus, daca va place orezul cu legume si alte adaosuri, nu are cum sa nu va placa Paella.
Am mai facut acasa, am tot cautat si intrebat despre o reteta buna de Paella si pe la prietenii de prin Spania si la cei din grupul gurmanzilor si la cei din Italia (si italienii iubesc Paella) si am sintetizat ceva. Nu este o reteta traditionala, dar ceea ce am facut azi este foarte pe gustul meu. 🙂
INGREDIENTE pentru paella
-300 g orez
-1 ceapa mica
– 200 g ardei gras multicolor
-1 morcov mic
-50 g mazare
-50 g fasole verde
-50 g anghinare
– 100 g creveti decorticati
-100 g creveti intregi
-100 g scoici vongole
-1o0 g midii
-100 g inele calamari
– 2 codite de peste (dau denumirea italiana, nu o stiu in romana, scuze – rospo)
– 100 g piept de pui
-3 linguri ulei de masline
-0,1 g sofran
-sare, piper, ardei iute
-patrunjel proaspat
-100 ml vin alb sec
Cum se prepara reteta de paella?
Nu am tigaie speciala pentru Paella, dar am facut intr-o tigaie cu interior ceramic de la Delimano si a iesit foarte buna.
Se pune uleiul in tigaie, se adauga ceapa si celelelate legume taiate cuburi sau felii, dupa imaginatie. Eu am in congelator legume gata taiate, puse-n pungute si iau de-acolo exact cat am nevoie, traiasca gradina de legume. 🙂 Mai am inca o punguta cu anghinare, cam 1 kilogram, traiasca vecinii. 🙂 Fructele de mare tot congelate le-am pus, imi iau cate 1 kilogram din fiecare si apoi le combin dupa cum am nevoie.
Cand legumele sunt inmuiate putin, se adauga orezul si se mai lasa putin, sa fie usor translucid. Se adauga apa, pieptul de pui taiat suvite, sarea, piperul, ardeiul iute si se lasa sa fiarba. Sofranul se pune in apa calda, ca sa lase culoarea galbena si apoi se adauga in orez. Cand da in clocot, se mai lasa 15 minute sa fiarba, la foc mic, acoperit, apoi se adauga fructele de mare, vinul si pestele.
Dupa 7-8 minute din momentul in care a dat in clocot, se stinge focul si se lasa acoperit. Fructele de mare nu trebuie sa fie fierte mult timp, pentru ca devin tari, ca un cauciuc. Lasand tigaia acoperita, orezul se mai umfla. Dupa 15-20 minute se presara verdeata tocata deasupra si se poate servi.
Se serveste cu felii de lamaie alaturi, ideal este sa fie lamaie verde, cu un gust intens.