Prajitura Siretul cu vanilie
Prajitura Siretul cu vanilie este o reteta veche de cofetarie, asa cum se facea in anii ′80. Este formata din 2 biscuiti din aluat fraged, umpluti cu o crema fina de vanilie (crema de lapte fiarta, crema pasticcera).
Am aceasta reteta de la Restaurantul Partidului. Am facut practica acolo cateva luni bune, cand eram eleva. Acum 30 de ani, da, inainte de Revolutie. In acele vremuri, unt se gasea extrem de rar, frisca naturala, ciocolata… erau alimente prohibite. Dar la restaurantele si cantinele PCR-ului, se gaseau de toate.
Restaurantul Partidului avea laborator de cofetarie propriu, iar doamna care lucra acolo, era Maestru in arta culinara-un rang inalt. Acolo am facut prima data flori din pasta de zahar si din zahar caramel, aveam basici la degete. 🙂 Mi-am notat atunci o serie de retete si aceasta este prima dintre ele.
Laboratoarele de cofetarie independente, mici, aveau retete proprii, nu lucrau musai dupa retetele tip, cele care erau in Retetarul tip de cofetarie. O sa va povestesc alta data despre aceste retete, am creat si eu unele retete care au circulat in restaurantele galatene in acea perioada.
Daca va intereseaza si alte retete de prajituri – vedeti aici. Veti gasi multe retete vechi de familie, dar si retete de cofetarie, asa cum se faceau in laboratoarele de cofetarie de pe vremuri. Totul povestit pas cu pas, cu multe trucuri si reusita garantata.
Mai bine sa va spun cum se facea aceasta reteta de Prajitura Siretul.
Biscuitii sunt facuti dupa aceeasi reteta ca la Siretul clasic (invelit in fondant de cacao si cu crema de cafea), dar aici crema e de vanilie si prajitura e doar pudrata cu zahar.
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de prajitura Siretul cu vanilie?
Cantitati pentru 10 bucati
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- Pentru aluat
- – untura 100 g (sau unt, dar preferabil untura)
- -1 ou mic
- -faina 220 g
- -apa 35 ml
- -zahar pudra 40 g pentru aluat + 1 lingura pentru decor
- -bicarbonat de sodiu – jumatate de lingurita, stins cu otet sau zeama de lamaie
- -arome dupa gust (eu am folosit 1 lingurita de coaja de lamaie)
- -1 praf de sare
- Crema
- -100 ml lapte
- -10 g faina
- -1 galbenus
- -50 g unt
- -vanilie
- -20 g zahar
Cum se face reteta de Prajitura Siretul cu vanilie?
1. Se face aluatul
Se pun untura si zaharul pudra intr-un vas si se bat cu mixerul sau cu telul, pana cand se topeste zaharul complet si se obtine o crema spumoasa.
Sfat:
Untura sa fie rece, sa nu fie prea moale, asa ca e bine s-o bagati 10 minute la congelator inainte. La mine fiind extrem de cald acum, era topita. Am lasat-o 10 minute in congelator si a fost ok.
Se adauga oul si praful de sare si se amesteca bine. Se pun faina, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu otet sau zeama de lamaie.
Se framanta repede un aluat si nu se insista mult la framantat, ca sa nu se gumeze aluatul. Se inveleste in folie si se baga la frigider 20 de minute.
2. Facem cojile de Siretul
Se presara masa cu faina, se pune aluatul si se presara cu faina, apoi se intinde foaie cam de 2 mm grosime-ca la biscuiti. Nu uitati ca vor mai creste la copt. Se decupeaza forme rotunde sau ovale, dupa cum aveti. Daca nu aveti forme speciale, puteti decupa cu un pahar.
Atentie! Aluatul este extrem de fraged, manuiti totul cu mare atentie. Eu am luat fiecare biscuit de pe masa cu un cutit. E si exagerat de cald la mine. 🙁
Se aduna aluatul ramas si se taie bbiscuiti, pana se termina. Ar trebui sa va iasa 20 de biscuiti din aluatul acesta. Aproximativ, de sigur.
Forma de taiere ar trebui sa fie cat gura unui pahar de apa, cam de 8 cm. Se pun biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt sau direct in tava. Nu se vor lipi, e aluat fraged, are grasime.
Se coc la 200 de grade timp de 4-5 minute. Fiti foarte atenti, cand sunt usor rumeniti, sunt gata.
Se lasa sa se raceasca.
3. Facem crema de lapte fiarta, crema pasticcera – vedeti aici reteta originala, dupa Larousse gastronomique, sau reteta italiana.
Se bat galbenusul cu zaharul si faina, se amesteca foarte bine, se adauga laptele si vanilia, apoi se pun pe foc, amestecand incontinuu.
Cand crema da in clocot, se retrage vasul de pe foc, amestecand rapid. Ca sa racim crema, se aseaza vasul in alt vas cu apa rece, amestecand mereu in crema. Se schimba apa pana cand crema e complet racita. Eu am folosit pasta de vanilie Bourbon, naturala, de la Vanilla shop. E absolut minunata si v-o recomand din tot sufletul. Este incomparabil mai parfumata si mai gustoasa decat zaharul pudra din comert.
Se adauga untul moale, la temperatura camerei si se amesteca usor crema. Veti obtine o crema pufoasa, de un galben stralucitor, cu un gust si un miros de vis! Ador crema de vanilie!
Se pune in congelator crema pentru 10 minute, ca sa se intareasca putin.
4. Asamblarea prajiturii
Se pun pe un platou 10 biscuiti, se face cu posul cu dui (in care s-a pus crema de vanilie) cate o avelina mare, apoi se pune celalalt biscuite. Se opreste cam 1/4 din crema, pentru decor.
Se cern cu zahar pudra prajiturile, apoi se face cate o avelina din crema, pe fiecare. Deasupra se pune cate o cireasa, visina, zmeura, o bucatica de rahat, coaja de portocala sau alt fruct confiat.
Este extrem de simplu de facut aceasta prajitura si este si extrem de gustoasa. 🙂
Saptamana viitoare voi scrie si reteta la Prajitura Siretul cu crema de cafea 🙂 – reteta clasica.
Pofta Buna!
Daca va place cum am scris aceasta reteta, va rog frumos sa lasati comentarii dedesubt. Merita sa distribuiti si la prieteni si sa spuneti tuturor despre blogul Pofta Buna? 🙂
Va multumesc mult pentru vizita si va mai astept cu drag, sa gatim impreuna mancaruri simple si gustoase 🙂
15 COMENTARII
Arata foarte bine si par foarte usor de facut. Ii mai tinem la rece dupa ce i-am aranjat de final sau ii putem servi? Ma intereseaza ce consistenta au! Va multumesc pentru raspuns!
Poti manca imediat, dar e bine sa stea putin la rece, sa se intareasca usor crema si biscuitele sa se inmoaie putin. Abia astept sa vad cum faci 🙂
Abia astept reteta cremei de cafea! Nu prea ma inteleg cu vanilia…
Abia astept reteta de crema de cafea! Nu prea ma inteleg cu vanilia,,,
Arata minunat si cred ca sunt extrem de buni. Nu au de ce sa nu fie! Biscuitul, fiind ca cel de la Siretul clasic, este delicios iar mie imi place mult crema de vanilie. Nu stiam ca exista Siretul si cu vanilie dar reteta mi se pare foarte interesanta. Motiv pentru care am sa o incerc cat de curand posibil.
Multumesc foarte foarte mult pentru amabilitatea de a face aceasta prajitura special pentru noi!
Si eu astept reteta clasica, sunt tare curioasa cum se face crema si fondantul de deasupra, pana atunci insa am sa incerc minunatia asta cu vanilie.
P.S. DAAA, merita sa spunem si altora despre acest minunat site, eu deja am facut-o si cu siguranta am sa mai fac si alti oameni fericiti!
Va doresc o duminica frumoasa si va multumesc 🙂
Multumesc, Diana. Pe fetita mea o cheama Diana 🙂 . Siretul cu vanilie e o reteta aparte. Voi face si cealalta reteta, saptamana viitoare 🙂 , am biscuitii facuti. Mai am nevoie de crema si fondant 🙂
Sper sa reusesc sa fac si eu cojile, azi sau cel tarziu maine. Norocul meu ca am untura! E bine de stiut ca se pot face cu ceva timp inainte de a fi folosite. Forma ovala nu am si daca nu gasesc o modalitate de a le face ovale (ma gandeam sa „sacrific” o forma rotunda 🙂 ) le voi face rotunde, la urma urmei conteaza mai putin. Cateva am sa le fac cu crema de vanilie, ca aici, restul le pastrez pentru varianta clasica 🙂
O forma rotunda, o strangi si o faci ovala, cum am facut eu. Sau cumperi o cutie de conserva de peste si o speli bine 🙂
Vreau sa va intreb unde cand se adauga apa in aluatul pentru siret….o vad mentionata la ingrediente dar nu si in reteta. Multumesc!
Bună seara. Pot să înlocuiesc untura cu margarina? Mulțumesc.
Eu nu recomand margarina 🙁
Bună seara. O rețetă care mă atrage ,deci o voi incerca în curând. Va multumesc .
Spor, sa-mi spui cum a iesit 🙂
Multumim tare mult pentru retete! Sunt explicate pe intelesul tuturor ! Produce si chef de a face😁!
Multumesc frumos si eu 🙂