Paine sau placinte la tigaie
Paine sau placinte la tigaie, sau pe gratar, o reteta traditionala veche, taraneasca, simpla, cu niste trucuri senzationale, care dau o fragezime si un gust aparte. Simple sau umplute cu branza, varza, ciuperci, carne, dovleac, mere, visine, cirese… cu orice!
Cred ca este cea mai simpla si mai raspandita reteta, gatita peste tot in Romania, in toate zonele, aceasta reteta de paine sau placinte la tigaie.
Numite placinte (in sud-vestul tarii) sau turte (in sud-estul tarii), coapte in tigaie cu sau fara grasime, pe plita, pe piatra, in test, pe gratar, simple sau umplute, dulci sau sarate, exista enorm de multe variante.
Cine mai stie cine a inventat placinto-turtele acestea? Din vremuri stravechi de pe vremea traco-dacilor, se pomeneste de turte din faina de grau, unse cu miere. Mari cultivatori de cereale si crescatori de albine si animale, dacii aveau faina, branza si mierea necesare. In bucataria multor popoare ale lumii gasim diverse variante ale placinto-turtelor, asa ca nu se stie exact cine a inventat reteta.
Asa ca ma iertati, dar nu va spun reteta originala. 🙂
In zona la mine, in jud Galati si partea dobrogeana spre Tulcea, se numesc turte, indiferent ca sunt coapte pe plita sau la tigaie, simple sau in ulei. Iar daca sunt cu umplutura, se numesc „poale-n brau”.
Nu-mi sariti in cap, asa li se spune. In nordul Moldovei, „poale-n brau” se spune la ceea ce in zona la mine se numesc Branzoaice – vedeti reteta, iar in vestul tarii, se numesc „branzoici”. Vorba ceea: „cate bordeie, atatea obiceie”. 🙂
Bunica mea facea mereu turte simple, coapte pe plita sau umplute cu branza dulce sau sarata. Mai rar cu branza dulce, cel mai des facea cu branza sarata de capra, vaca sau oaie, ce avea. Bunicii au avut mereu oi si capre, asa ca nu le-a lipsit branza.
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de paine sau placinte la tigaie?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- Pentru aluat:
- -1 kg faina
- -10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- -2 lingurite sare
- -1 lingurita zahar
- -50m ml ulei pentru framantat
- -600-650 ml apa, in functie de cat cere faina
- Umplutura:
- Cu branza:
- -500 g branza
- -1-2 oua
- -optional: ceapa verde, marar, patrunjel, piper
- Cu varza:
- -1 varza mica (1 kg)
- -3-4 linguri ulei sau untura
- -sare
- -piper sau boia
Cum se face reteta de placinte la tigaie?
Aluatul este cel simplu, de paine, pe care l-am spus de multe ori, asa ca nu-l voi mai repeta. Se framanta aluatul si se lasa la dospit. Vedeti aici Secretele aluatului dospit.
Cum se face painea de casa – vedeti aici, pas cu pas si cu toate secretele, unde e scris cu rosu. Va recomand sa cititi ce am scris, pentru ca am adunat informatii foarte bune, care va vor fi de mare ajutor. 🙂
Dintr-un kilogram de faina pot iesi cam 5 turte simple mari, cat tigaia cu diametrul de 26-28 cm. Se imparte aluatul in bucati, le se da forma rotunda, apoi se aplatizeaza usor cu merdeneaua sau pur si simplu cu mainile. Aluatul este atat de pufos, incat este o mare placere sa te joci cu el.
Se coc in tigaie de teflon, fara ulei, pe plita, pe piatra sau chiar pe gratar.
Paine sau placinte la tigaie:
-Se incinge tigaia, se pune turta si se acopera cu un capac. Se lasa la foc minim. Dupa 5 minute, se intoarce. Dupa alte 5 minute, se rastoarna pe o farfurie. Verificati daca e coapta, rupeti un colt. Daca nu e bine coapta, o mai puneti la copt si vedeti cate minute dureaza. Ar trebui sa fie suficiente 10 minute, dar depinde de aragaz.
Truc:
Ungeti tigaia incinsa cu putina untura sau slanina. Vor avea un gust fantastic!
Iar daca aveti ocazia, nu ratati sa faceti untura de pasare. Vedeti aici cum se fac jumarile de gasca, rata, gaina.
Turte pe gratar:
Daca faceti un gratar sau iesiti la iarba verde, framantati si un aluat de paine din 1 kilogram de faina. Puneti in folie de plastic aluatul si-l lasati la rece. Va creste incet si veti putea face niste turte grozave pe gratar, dupa ce faceti friptura. Sau pur si simplu, daca sunteti cu prietenii si aveti 2 gratare, pe unul coaceti painea. O sa-i impresionati pe toti! 🙂
Focul trebuie sa fie moale, ca sa lase timp sa creasca frumos turtele. Ideal este sa ungeti gratarul cu putina slanina sau untura inainte. Turtele vor avea si un gust grozav, dar se vor coace frumos. 🙂
Placinte, turte la tigaie
Placintele sau turtele umplute, se coc la fel: la tiagie, pe plita, pe piatra, in tàst sau pe gratar.
Se pot face umpluturi diferite din branza, varza, mere, dovleac, ciuperci, carne, fructe de sezon.
Umplutura de branza:
Eu am folosit Branza la borcan pentru iarna si Branza in saramura, vedeti retetele la fiecare in parte, cum le conserv pentru iarna 🙂
Sunt retete vechi, taranesti, simple. Se amesteca toate cele din reteta de mai sus.
Se pot adauga, dupa preferinta: ceapa verde, marar, patrunjel, chimen, se poate lasa umplutura sarata sau se indulceste cu zahar sau miere si se adauga arome (vanilie, razatura de lamaie, portocala, stafide, fructe confiate etc).
Las umplutura mai uscata, nu foarte moale, ca sa nu curga. Dar folosesc branza grasa, care se topeste. 🙂
Trucuri:
Dau branza grasa pe razatoarea mare, ca sa ramana bucati si mai mari.
Mai pot adauga cubulete de cascaval, sunca presata, afumatura, carnati, cubulete de friptura rece, ramasa prin frigider, oua fierte, legume taiate cubulete (dovlecel, vanata, ardei gras, rosii proaspete sau uscate).
Umplutura de varza:
Varza se taie fideluta si se freaca bine cu sare. Se lasa deoparte 20 min, sa se inmoaie si se elimne apa. Se pune uleiul pe foc, la incins, intr-o cratita, apoi se adauga varza bine scursa. Se lasa sa se inabuse, pana se inmoaie. Se condimenteaza dupa gust sau preferinta cu piper, boia de ardei dulce sau iute, dafin.
Umplutura de ciuperci:
-ciuperci-1 kg
-1-2 cepe
-sare, piper, ardei iute
-1-2 catei de usturoi (optional)
-marar, patrunjel verde
-1 ou
-3-4 linguri ulei
-Se pun in tigaie uleiul, se adauga ceapa taiata marunt si cuipercile spalate si taiate cubulete sau felii fine. Se lasa sa se inabuse, acoperit cu capac. Se condimenteaza cu sare, piper, ardei iute, dupa gust. Ciupercile isi lasa apa, asa ca nu este nevoie sa se adauge apa, iar atunci cand lichidul a scazut, totul este gata. Se lasa sa se raceasca si se adauga oul si verdeata, se amesteca totul bine.
Atentie la ciuperci!
Se taie coditele cu urme de pamant si se spala bine, in special la palarii, unde se poate sa ramana nisip. E neplacut sa simti nisipul in dinti, nu-i asa?
Umplutura de mere, dovleac (bostan) sau alte fructe (cirese, visine, caise etc.)
-1 kg fructe curatate, rase, fara samburi
-250-300 g zahar
-100 g unt sau ulei
-arome
Se rad merele sau bostanul, celelalte fructe se curata de codite si samburi. Intr-o tigaie se pun 100 g unt si se adauga fructele si zaharul. Se lasa pe foc, amestecand des, pana cand scade tot siropul. Se lasa la racit si se poate aromatiza dupa preferinta cu vanilie, scortisoara.
Umplutura de carne
-1 kg carne tocata de orice fel (porc, vita, oaie, capra, pasare, peste)
-2 cepe
-1 morcov (optional – dar da dulceata)
-1 ou
-sare-cam 20 g
-piper- 3-4 g
-cimbru – 4 g
-3 boabe ienibahar
-3-4 boabe coriandru
-12- catei de usturoi (optional) – se pun la urma
-maghiran-1 lingurita, uscat
-marar si patrunjel verde
-2 linguri ulei sau untura (ideal untura)
Se pune untura intr-o tigaie pe foc, se adauga ceapa taiata marunt, morcovul ras, se poate pune si un ardei gras cubulete, daca aveti. Se amesteca si se lasa pe foc 3-4 minute, apoi se adauga carnea tocata.
Se mai pune putina apa, cat sa fiarba inabusit si se acopera cu un capac. Se lasa pana se inmoaie carnea.
Din cand in cand se amesteca si se mai completeaza cu pa, daca este nevoie.
Se lasa la racit, se adauga oul, condimentele proaspat macinate si verdeata, se amesteca bine.
Umplutura de cartofi:
-1 kg cartofi
-ceapa verde (optional)
-2 oua
-sare, piper
Cartofii curatati se pot face prajiti (ideal in untura, daca aveti) sau se fac fierti si apoi piure.
Se lasa la racit, daca sunt cartofi prajiti sau fierti, se sfarama putin, nu foarte tare, sa ramana si bucati, se adauga ouale, ceapa verde si condimentele, se amesteca totul.
Se poate folosi si ceapa uscata, dar se ianabusa separat, pana se inmoaie. Se pot adauga branza, usturoi, verdeata, dupa gust.
Alte umpluturi:
Urzici, spanac, stevie, loboda, sfecla. Se oparesc in apa cu sare, se scurg, se toaca marunt. Se amesteca ori cu branza si ou, ori cu ceapa inabusita si ou, condimente, dupa gust. 🙂
Cum se fac placintele la tigaie:
Din aluat se rup bucati – cam 6-7- turte umplute ies din 1 kg faina, depinde cat de mari le faceti.
Se intinde foaie pe masa presarata cu faina, se pune umplutura in m,ijloc, se aduc marginile spre mijloc si se strang bine. Se intind usor cu merdeneaua (facalet, sucitor), ca sa fie plate, sa se poate coace uniform. Grosimea trebuie sa fie de maximum 1 deget.
Se coc la fel ca turtele si se pot coace si pe gratar. 🙂 Asa arata coapte:
Un truc deosebit:
Bunica facea turtele astea in straturi. Da, batranica asta de la tara, taranca simpla cu 2 clase primare, stia sa faca un fel de aluat foietaj.
Nu stia sa explice de ce facea asa. Radea si spunea ca asa stiu babele sa faca turte. 🙂
Cum facea bunicuta:
Intindea aluatul de turta in foaie subtire si ungea cu untura, de obicei de pasare (eu am uns cu unt). Apoi impaturea aluatul si intindea din nou. Abia acum punea umplutura. Si facea turtele normal… ca mai sus.
Si va rog frumos sa ma credeti ca habar n-avea de Larousse gastronomique sau Escoffier. 😀
Turtele facute asa, ies in straturi, nu ca un foietaj, dar aluatul e mai fraged si mai fin. Priviti cum arata placintele in sectiune. Dati click pe poza daca vreti sa se mareasca.
Sunt ca niste merdenele taranesti, simple, fara fite, dar atat de gustoase!
Sunt minunate, indiferent cum se numesc, simple sau umplute!
Asa ca va provoc sa pregatiti turte si placinte in casa, la tigaie, pe gratar, unde vreti!
O astfel de paine la tigaie sau pe gratar se face repede, nu se face multa caldura in casa si e extrem de gustoasa.
Un alt truc:
Faceti aluatul si rupeti in 10 bucati, coaceti turte in tigaia fara ulei, doar unsa cu untura, unt sau slanina. Cand se racesc, taiati dreptunghiuri (ca la tort). Le puneti pe masa, in cosuletul de paine.
Sunt minunate si pentru familie, dar si pentru musafiri, care vor fi incantati. Eu am facut de multe ori, in special dimineata si cand vin ai mei de la munca, gasesc pe masa paine sau placinte la tigaie, calde, parfumate.
Am facut si cand am avut musafiri, si pe gratar si toti au fost incantati. Inclusiv italienii, da. 😀
Mai multe retete de paine, cornuri, patiserie dulce sau sarata, vedeti aici, unde e subliniat cu rosu, retete la fel de amanuntite si bine explicate.
De la cititori:
5 COMENTARII
Le.am facut si eu azi… e prima oara cand le fac mai bune ca ale mamei,, asa a zis sotul :)))))
Multumesc pt reteta!
As vrea sa va intreb, au vreun rol ouale in branza, eu le.am facut fara, doar branza simpla
Oul leaga branza, umplutura e mai cremoasa, da si gust. Dar merg si fara ou 🙂
Ma bucur tare mult 🙂
Buna seara doamna Gina. In seara asta am facut turtele. Au iesit geniale. Sotul meu incantat. O sa incerc sa Va las poza cu ele. . Vreau sa Va felicit Pentru retetele de pe blog. Nu a fost Una sa nu-mi iasa 😍😍😍. Va doresc numai succese. O seara frumoasa a doresc. Corina. 😘😘😘
Pentru varianta de placinte coapte in tigaie cu ulei, cam cat de groase sa fie ca aspect inainte de a le pune la copt si la gust ies asemanatoare cu gogosile cu branza moldovenesti?
Am mancat la Chisinau un gen de placinta cam de 12 cm in diametru, impaturita tot in 4 si dupa inca 4 (aveau un aspect de poale in brau turtite, ff bune la gust, dar erau coapte in ulei si caut sa le fac d emult timp, dar nu gasesc reteta.
Cam de 1-1,5 cm, atat.
Nu stiu cum sunt placintele din Chisinau, nu am mai fost de peste 10 ani acolo.